God of War: Ragnarök, Steam'de 23 Bin Eş Zamanlı Oyuncuya Ulaştı

22.09.2024 16:43 Mehmet Tandoğan

 
 
Santa Monica Studio tarafından ilk etapta PlayStation konsolu için piyasaya sürülen aksiyon macera oyunu God of War Ragnarok, bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde PC platformuna geldi. Ancak oyun, 2018'de çıkışını gerçekleştiren serinin bir önceki oyunu kadar başarı yakalayamadı.
 
God of War: Ragnarök, PC'de karışık etiketine sahip
 
 
 
SteamDB tarafından ortaya çıkan bilgilere göre God of War Ragnarok’un PC sürümü çıkışıyla beraber 22.967 eş zamanlı oyuncuya ulaştı. Karşılaştırma yapacak olursak, God of War (2018) 14 Ocak 2022'de PC platformuna çıktı ve çıkışıyla beraber 73.529 eş zamanlı oyuncu sayısını yakaladı.
 
God of War Ragnarok’un PC sürümünde yer alan bu başarısız çıkış birçok sebepten kaynaklanıyor. Öncelikle oyunun PlayStation Network (PSN) hesabı zorunluluğuna sahip olduğunu aktarabiliyoruz. Yani oyunu PC platformunda oynamak için öncelikle bir hesap açmanız gerekiyor. Bununla beraber oyunda VRAM sınırlandırılması bulunuyor. Yani en düşük 6 GB’lık bir ekran kartına sahip olmanız gerekiyor. Eğer böyle bir kartınız bulunmuyorsa yetersiz bellek sebebiyle oyunu açamıyorsunuz.
 
Son olarak oyunun PC sürümünde yer yer bazı optimizasyon sorunlarının olduğuna vurgu yapılıyor. Oyunun Steam sayfasına bakacak olursak 3.500'den fazla kullanıcı yorumunun olduğunu söyleyebiliyor ve aynı zamanda bu incelemelerin sadece %68'inin olumlu olduğunu aktarabiliyoruz. Bununla beraber oyun karışık etiketine sahip bir şekilde karşımıza çıkıyor.
 
God of War: Ragnarök bizlere neler sunuyor?
 
İskandinav dünyasındaki destansı maceranın devam ettiğini belirttiğimiz yapım 2018 yılında yayınlanan hikaye, doğrudan bizlere sunuyor. Devam oyunu olarak karşımıza çıkan Ragnarok şimdi PC platformunda yer alıyor. Oyunun elbette PC sürümü oldukça fazla geliştirme ile beraber bizlere aktarılıyor ve oyun ilk etapta bildiğiniz üzere PlayStation 5 konsolları için çıkışını gerçekleştirmişti. Eleştirmenlerce beğenilen God of War serisinin sevilen devam oyunu ile beraber Santa Monica stüdyosu başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor. Şimdi ise Jetpack Interactive ile olan işbirliği ile beraber oyunun PC platformuna gelişini müjdeleyebiliyoruz. Geçtiğimiz günlerde PC platformuna gelen oyun, şu anda karışık etiketine sahip bir şekilde karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca elbette oyun içerisinde ne yazık ki bazı sıkıntıların olduğunu aktarabiliyoruz.

Öncelikle karışık etiketinin neden olduğundan bahsetmek gerekecek olursak, oyun PlayStation Network hesap gerekliliği ile beraber karşımıza çıkıyor. Ancak bu hesap gerekliliği elbette oyunculara dayatıldığı için kullanıcılar bir hayli bu durumu eleştiriyor. Fakat diğer oyunlara bakacak olursak, birçok oyunun aynı şekilde uygulamaları ve hesap gerekliliği mecburiyeti bulunuyor. Bu tarz detaylarla beraber oyun içerisinde elbette bazı durumların aşılması gerektiği düşünülüyor. Sony, bildiğiniz üzere PlayStation oyunlarını PC platformuna getirmeye devam ediyor ve bununla beraber elbette oyunda istediğiniz şekilde yer alabiliyor. Ancak bu tarz PSN hesap gerekliliği birçok oyun üzerinde denenmeye çalışılıyor ve bu artık normal bir şekilde kullanıcılara sunulmak isteniyor. Son yıllarda oyun dünyasına dikkat çeken bir trend ile beraber bildiğiniz üzere konsol oyunları PC platformuna gelmeye devam ediyor. Bunun başını ise PlayStation yani Sony stüdyoları çekiyor. Bu tarz detaylarla beraber elbette PC platformuna gelen konsol oyunları son zamanlarda büyük tepkilerle karşı karşıya kalıyor. Bu durum öncelikle PSN hesabı gereksinimi ile beraber ön plana çıkıyor.
 
Öncelikle bildiğiniz üzere Helldivers 2 oyunu bu duruma kurban giden projelerden bir tanesi. Çünkü oyun ilk etapta herhangi bir PSN hesap gerekliliği gerektirmiyordu, ancak daha sonrasında ise eklenen PSN hesabı gerektiriyor. Oyuncuların büyük tepkisine neden oldu ve bu durum sonrasında kaldırıldı ve tekrar eski haline döndü. Sony yavaş yavaş bu tarz bir yapıyı oyuna entegre etme ve PC platformunda yer aldırmaya hazırlanıyor ve aslında bunun normal bir şekilde kullanıcılara sunulmasını planlıyor. Tartışmalı bir yapıyı bünyesinde barındıran ve oyuncular arasında geniş çaplı bir eleştiri dalgasına neden olan bu yapı ile beraber hem PlayStation hem de PC toplulukları arasında önemli bir tartışma haline geldiğini aktarmakta fayda var.
 
 

Sony'nin PC oyunları içerisinde elbette bu tarz bir PSN hesabı gereksinimi büyük oranda eleştiriliyor. Son yıllarda özellikle birçok büyük oyunun PC platformuna geldiğine aktarabiliyoruz. Bu oyunlar arasında bildiğiniz üzere Horizon Zero Dawn, God of War, Spider-Man: Miles Morales ve The Last of Us Part I büyük çaplı yapımlar yer alıyor. Şimdi ise bu tarz büyük çapta oyunların yanına birçok büyük oyunun eklendiğini aktarabiliyoruz. Bu oyunların PC platformuna gelmesi elbette Sony'nin pazar payını daha da genişletmesini sağlıyor ve bu sayede platformlar arası erişilebilir bir hale getirmeyi hedefliyor. Zaten bildiğiniz üzere son yıllar boyunca bu tarz bir yapı ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor ve çıkardığı PlayStation özel oyunlarına 2-3 sene sonrasında PC platformuna getirmeyi bekliyor.
 
Zaten yapılan açıklamada böyle bir strateji ve pazar planının olduğunu doğrulayabiliyoruz. Oyuncuların büyük bir kısmı bu oyunların platformlar arası erişilebilir olması gerektiğini savunuyor, ancak bir kısmı ise elbette konsol aldık, sadece bu oyunları konsol tarafında oynamak istiyoruz ve paramızın hakkının verilmesini istiyoruz söyleminde bulunuyor. Bununla beraber Sony'nin PC platformuna uyguladığı PSN politikası oyuncular tarafından bir hayli eleştirilen konular arasında bulunuyor. Ancak Sony bu durum hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor ve ya uygulamayı kaldırıyor ya da bu şekilde devam etmeyi düşünüyor. Elbette ilerleyen süreçte daha fazla bu tarz gereksinimlerin olacağını vurgulayabiliyor ve artık bu durumu standart hale geleceğini aktarmakta fayda var. Sony'nin bu kararı elbette PC oyuncuları için birçok soruyu beraberinde getiriyor.
 
Birçok kullanıcı PC platformunda neden PSN hesabı gerekliliği konusunda büyük oranda sorular soruyor ve aslında bu durum kullanıcı çekme yönünde olarak cevaplandırılabiliyor. Çünkü PC platformunun PlayStation Network hesabıyla alakalı olarak herhangi bir bağlılığı bulunmuyor ve bunun da neden olduğu sorgulanması oldukça normal olarak karşımıza çıkıyor. Peki, siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilir ve bununla beraber çeşitli çözümler sunabilirsiniz.
 
 

Sony, pazarlama ve satış açısından elbette önemli veriler sağlama potansiyeli ile beraber bu PSN hesabı gerekliliğini bizlere sunabilir. Bir diğer olasılık ise gelecekteki oyunlarını tamamen platformlar arası hale getirme hedefinden kaynaklandığını aktarmakta fayda var. PSN hesabı gerekliliği, diğer taraftan elbette oyunların multiplayer yani çok oyunculuk kısımları ile de alakalı olmasını aktarabiliyoruz. Bu özelliklerle beraber platformlar arası oyunları oynayabilir ve PSN hesabı ile beraber elbette oyunlarınızı bir platformdan diğerine bağlayabilirsiniz.
 
Bir yandan hem PC tarafında oluşturulan topluluklarla hem de PlayStation kapsamında oluşturulan topluluklar aslında bir araya gelebiliyor ve bunların hepsi ise PSN içerisinde toplanabiliyor. Sony bu strateji ile beraber daha fazla kullanıcı beraberinde çekmeye hazırlanıyor ve ancak bu tarz detayların herhangi bir resmi karşılığı olmadığı için sadece burada yorumlama yapmamız gerekiyor. Bununla beraber oyuncuların bu duruma büyük bir tepkisi bulunuyor ve PC oyuncuları genellikle oyunlarının herhangi bir dış hesap veya platform gerekliliği olmadan çalışmasını tercih ediyor. Steam platformunda yer alan bu oyunun doğrudan çalışmasını ve tek tıklamayla oyuna geçiş yapmasını isteyen oyuncular bir hayli yüksek diyebiliriz. Dolayısıyla konsol tabanlı oyunlarda herhangi bir sistem gereksinimi oldukça doğal bir şekilde karşımıza çıkarken, PC tarafında yer alan bu gereksinimden ne yazık ki büyük oranda eleştiri odağında bulunuyor ve kullanıcılar tarafından rahatsız edici olarak nitelendiriliyor. Durum böyle olunca bu gerekliliği eleştiren oyuncular büyük oranda şikayet ediyor ve PSN hesabı kullanımının PC platformunun bağımsızlık ve özgürlük kısmıyla çelişkili olduğu vurgulanıyor.
 
Steam ve Epic Games gibi platformlarda oyunları oynayanlar elbette ek olarak Sony hesabı oluşturmanın gereksiz olduğuna ve can sıkıcı olduğuna vurgu yapıyor. Zaten oyuncuların temelde söyleminde bu durum yer alıyor ve bununla beraber siz PSN hesabı oluşturarak PC platformunda oynamaya hazırlanıyor ve oyuna geçiş yapabiliyorsunuz. Birçok oyuncu oyunlarını satın aldıkları platformda zaten hesaplarının bulunduğunu ve bir de Sony'nin ekosistemine dahil olmanın kendilerine herhangi bir katkısının olmadığını aktarıyor ve bunun da aslında bir yük olarak görüldüğüne aktarmakta fayda var. Hatta bazı oyuncular bu durumun Sony'nin oyuncular üzerindeki kontrolünü artırma çabası olduğunu bile öne sürüyor. Özellikle PC platformunda özgürlüğe alışmış kullanıcılar bu tarz bir bağlayıcılıkla beraber karşılaştıklarında elbette kendilerini kısıtlanmış bir şekilde bulabiliyor. Durum böyle olunca eleştirilerin odağından bu durumun kurtulamadığını aktarabiliyoruz.
 
 

Ek olarak kullanıcılar, gizlilik ve güvenlik endişeleri sebebiyle Sony'nin PSN hesabı gereksinimi konusunda çeşitli tartışma konuları açtığını aktarmakta fayda var. Sony'nin her ne kadar bu hamlesi rekabetçi ve stratejik olarak yorumlansa da aynı zamanda gizlilik ve güvenlik endişeleri ile beraber de bazı soruları akıllara getiriyor. PC oyuncuları, birden fazla platforma bağlı hesaplar kullanmanın güvenliklerini riskli bir hale getireceğini ve bu bilgilerin nasıl kullanılacağı konusunda herhangi net bir bilginin olmadığını vurguluyor. Ancak genel olarak çok platform, bu tarz genel geçer bilgilerle beraber bizim bilgilerimizi tutuyor ve hemen hemen her bilgimiz birçok platformda yer alıyor. Dolayısıyla bu tarz bilgilerin çok fazla önemli olmadığını vurgulayan birçok kullanıcının da olduğunu söylemekte fay
da var.

Örneğin, bir PSN hesabı açarken oyuncuların Sony'nin gizlilik politikasını kabul etmeleri ve bu politikanın içerdiği veri toplama uygulamalarına onay vermeleri gerekiyor. Ancak birçok oyuncu, bu tür politikaların karmaşık olması ve detaylara tam olarak hakim olamamanın, oyuncuların rızalarının suistimal edilmesine yol açabileceğini düşünüyor. Bu durum, oyuncular arasında güvenlik endişelerine neden oluyor ve bu endişeler, PSN hesabı gerekliliğine yönelik tepkilerin daha da artmasına yol açıyor. Bazı eleştirmenler de Sony'nin bu hamlesini rekabetçi bir strateji olarak yorumluyor. Sony’nin, Microsoft’un Xbox Game Pass hizmetine rakip olabilmek için PSN ekosistemini genişlettiği ve bu sayede oyunların platformlar arası entegrasyonunu sağlamaya çalıştığı dile getiriliyor. Ancak bu strateji, Sony'nin mevcut oyuncu tabanının isteklerini göz ardı ettiği şeklinde algılanıyor.

PC'ye gelen Ragnarok oyunundan bahsedecek olursak, oyunda yukarıda bahsettiğimiz gibi devam projesi olarak bizlere sunulduğuna aktarabiliyoruz. Mitolojik toprakları keşfedebileceğimiz ve kuzey tanrılarından canavarları, pek çok korkunç düşmanla beraber karşı karşıya kalabileceğimiz yapımda tehditlerle dolu bir ortam içerisinde kendimizi bulabiliyor ve birçok tanrı ile burada kapışmak durumunda kalıyoruz. Hem sinematik hem de aksiyon anlamında oldukça üst düzey bir yapıyla karşı karşıya kaldığımız oyunda, ara sahnelerle ve hikaye anlatımı ile beraber ön plana çıkan bir deneyimin olduğundan bahsedebiliyoruz. Yol boyunca farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor ve birçok enfes manzarayla karşı karşıya kalabiliyoruz. Oyun özellikle manzara ve atmosfer konusunda kullanıcıları beğeni yağmuruna tutuyor. Bununla beraber adım adım elbette zorlu bir yapıyla karşı karşıya kalmaya hazırlanır ve oyun içerisinde her bölgeyi istediğiniz şekilde keşfedebiliyorsunuz. Kayığınızı atladığınız esnada düşmanlara karşı gelebiliyor, farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor.
 
 
 
Oyunda sadece aksiyon ve macera sistemi yer almıyor. Bunun yanı sıra bulmaca sistemleriyle beraber de etrafı keşfetmek durumunda kalıyorsunuz. Zaten oyunun süresinin uzaması bu bulmacalarla beraber gerçekleşiyor ve kendinizi dikkat çekici ortamlarda bulabiliyorsunuz. Bununla beraber her bölge içerisinde farklı ortamların atmosferlerinin ve çok daha fazlasının olduğundan bahsedebiliyor ve kendinize oyuna kaptırabiliyorsunuz. Pek çok korkunç düşmanla karşı karşıya gelebileceğiniz ve onların karşısında hayatta durabileceğiniz yapım içerisinde türlü düşmanlarla karşı karşıya kalırken, onların hamlelerini boşa çıkarabiliyor ve oyunda hem irili ufaklı düşmanların haricinde bir de patron savaşları yer alıyor. Patron savaşları bildiğiniz üzere oldukça zorlu bir yapıyı bünyesinde barındırıyor ve bununla beraber oyunda hızlı bir şekilde ilerlemek tamamen bizim işimiz oluyor. Öncelikle düşmanların nasıl saldırdığını öğrenmek, patronları kolay bir şekilde ortadan kaldırmanın yolları arasında bulunuyor. Onların saldırılarını boşa çıkarırken karşı saldırıya geçerek doğrudan yok edebiliyoruz.

Toparlayacak olursak, bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız elbette oyuna göz atmanızda ve bir şans vermenizde fayda var. Oyun ayrıca Türkçe dil desteğiyle karşımıza çıkıyor.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Haberleri (2024) Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: birinci şahıs açık dünya keşif Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 10 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Silent Hill 2 Remake'ten 5 Saatlik Oynanış Videosu Ortaya Çıktı 24 Eylül God of War: Ragnarok İçin Yeni Mod PSN Zorunluluğunu Kaldırıyor 24 Eylül Microsoft Flight Simulator 2024 vs 2020 Grafik Karşılaştırma Videosu 24 Eylül Black Myth: Wukong İçin Yeni Güncelleme Yayınlandı: 1.7 GB Boyutunda 24 Eylül Sega, Sonic Odaklı Yeni Canlı Yayın Etkinliği Düzenleyecek 24 Eylül
Forumdan Konular
DH'den Haberler