Forza Motorsport 3

Dan Greenawalt, Che Chou ve John Wendl; bu isimleri ayrı ayrı ele aldığımızda oyun dünyasında pek bilindiklerini söyleyemeyiz. Bu kişilerin Turn 10 Studios’un kurucuları ve en önemli isimleri olduğunu söylersek firmanın adından yola çıkarak ne kadar önemli işlere imza attıklarını anlayabiliriz. Turn 10 Studios, Washington-Redmond’da yani Microsoft ve Nintendo of America gibi iki dev firmanın merkezinin bulunduğu yerde kuruldu.
 
Microsoft Game Studios; Turn 10 Studios’u Xbox konsollarına özel olarak 1. sınıf araba yarışı yapma amacıyla kurdu. Her ne kadar Bizarre Creations’ın Project Gotham Racing serisi Xbox’a özel olsa da bu firmanın sahibi Microsoft değildi. Açıkçası Project Gotham Racing’in yeterli kalitede olamamasından dolayı Microsoft Game Studios’un Turn 10 Studios’u kurmakla doğru bir adım attığını her yeni Forza Motorsport oyununda tekrarlayıp duruyorum.
 
İlk Forza Motorsport oyunu 2005 yılında Xbox için piyasaya çıktığında birçok oyun sitesinden beklenmedik derecede yüksek puanlar aldı. Yaklaşık 1 milyon civarında satan ilk oyun gelecek oyunlar için de ümitlenmemizi sağlamıştı, zaten Turn 10 Studios’ta sonraki 2 oyunda da bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Xbox 360 için 2007 yılında çıkan Forza Motorsport 2 yine kalitesini kanıtladı ve 4 milyon üzerinde satarak oyuncuların da favori yarış oyunu oldu.
Aradan 2 yıl geçtikten sonra Forza Motorsport 3 ile birlikte Turn 10 Studios bu işte nasıl profesyonelleştiğini gösterdi. Artık yarış oyunu denilince Xbox platformlarında akla ilk gelen oyun hiç kuşkusuz Forza Motorsport serisi olacaktır. Microsoft’u Turn 10 Studios’u kurduğu ve bize böyle bir seriyi sunduğu için kutlamak gerek.
 
Öncelikle Forza Motorsport serisinin, özellikle 3. oyunun yarış oyunlarının hangi kategorisine girdiğini açıklamak gerektiğini düşünüyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Forza Motorsport 3 bir simülasyon oyunudur ve gerçekçi bir yarış deneyimi yaşatmak amacıyla yapılmıştır. Yalnız gerçek hayatla birebir olduğunu söylememiz mümkün değildir. Zira Gran Turismo gibi ağır bir simülasyon oyunu da değildir. Bunun nedeni genel kitleye hitap etmek istemesidir. Örneğin Gran Turismo gibi gerçek yaşamı birebir yansıtmayı hedefleyen bir oyunu herkes oynayamaz, ya da oynayabilen herkes oynamak istemeyebilir. Bazı kişiler için gerçek hayattakiyle birebir olan bir oyunu oynamak sıkıcıyken, bazıları için çok büyük bir nimettir. Bu tamamen zevk meselesidir. Her ne kadar Gran Turismo serisi gibi oyunları uzun süre oynamış olsam da kişisel olarak simülasyon öğelerinin yumuşatılmış olması beni Forza Motorsport 3’e çeken etkenlerden birisidir.
Serinin 3. oyunu iki disk halinde piyasaya çıktı. Oyunun ikinci diskini yüklemek önemli zira bazı araba ve pistler bu diskte bulunuyor ve eğer yükleme yapmazsak bu arabalarla oynamamız mümkün değil. Forza Motorsport 2’de ek paketlerle birlikte 349 olan araba sayısı 3. oyunda henüz ek paket çıkmamışken 400’ün üzerinde bulunuyor. Bu arabalar en sıradanından başlayıp en hızlı yarış otomobillerine kadar çeşitlilik gösteriyor, isterseniz bu arabaların birçoğunu “Free Play” bölümünde deneme şansına sahipsiniz. Eğer kendi profilinizi yaratıp bu arabaları atın almak isterseniz birçoğuna ulaşmak için çok çabalamanız gerekecektir. Eğer araba modifikasyonuna meraklı değilseniz, bu bölümde arabaları test edip daha sonra satın almanızı tavsiye ederim. Üstelik arabaları test ederken oyundaki pistlerin çoğunu kullanabilirsiniz. Oyundaki pistlerin hepsinin gerçekte var olduklarını da belirtmeliyim.
 
Tabi ki hepimiz için oyunun asıl önemli bölümü kendi profilimizi yaratıp araçların klasmanına göre sezonluk yarışlar yaptığımız Kariyer modu olacaktır. Bu bölüm diğer oyunlardan çok da farklı değil, klasik olarak yarış kazandıkça para kazanıp arabalarımızı modifiye edebileceğimiz ve yeni arabalar satın alacağımız bu bölümde ayrıca hediye olarak yeni araba da kazanabiliyoruz. Kariyer modu oldukça tatmin edici çünkü 50 saatten uzun sürüyor. İlk sezonu oynadıktan sonra oyunu kısa sürede bitiririm demeyin, çünkü her sezon bir diğerinden daha uzun ve zorlayıcı geçiyor. Seçtiğiniz zorluk seviyesini de oyunun ileriki bölümlerini düşünerek ayarlamanızı tavsiye ederim, çünkü normal zorluk seviyesi bile ileride sizi çok zorlayabilir. Forza Motorsport 2’de de bulunan Turn 10'nun Drivatar sistemi ile diğer araçların sizin sürüş şeklinize göre yarışmaları özellikle hard mode’da oynayanları oldukça zorlayacaktır. Sanki yapay zekâya sahip yarışçılarla değil de gerçek insanlarla yarışıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Editör Notu: Editörün Seçimi.
9,3 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

0

Sizin Oyunuz:
Oyunun Künyesi
Forza Motorsport 3 Platformlar: Geliştirici: Microsoft Dağıtıcısı: Microsoft Tür: Yarış Çıkış Tarihi: 23 Ekim 2009
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 23 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta