999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors

     Çok değil bir ay sonra, taşınabilir konsol âleminin gelmiş geçmiş en eğlenceli ve en çok talep gören platformlarından birisi olan Nintendo DS jübilesini yaparak yerini 3DS'e bırakacak. 3DS duyurulduğundan bu yana DS'i epey bir geri  plana itmiş olsa da, bu yaşlı kurdun halen söyleyecek bir kaç sözü var. Son olarak Avrupa raflarını da süsleyen Ghost Trick ve Inazuma Eleven gibi merak uyandıran yapımların yanı sıra, özellikle adventure tutkunlarının büyük bir heyecanla beklediği Okamiden ve hepsinin ötesinde halen milyonları peşinden sürükleyen bir fenomen olan Pokemon serisi Black & White sürümüyle, Nintendo DS'in ne kadar diri olduğunun en güzel kanıtları oluyor.
 
       Ancak gözden kaçırdığım(ız) bir oyun daha var. Masa üstü konsollarda yükselişe geçen shooter türüne inat, adventure oyunlarının sığınağı olan Nintendo DS’de yer alan bir başka başarılı yapım; 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors taşınabilir konsolumuzun en iyi oyunlarından birisi oldu bile.
    “Visual novel” yani görsel roman türüne dahil olan 999, daha önce “428: Fusa Sareta Shibuya de” isimli ve Japonya’da ses getirmiş bir başka görsel romanın yapımcılığını üstlenen Chunsoft imzasını taşıyor. Uzak Doğu'daki büyük ilgiye karşılık Batı'da pek rağbet görmeyen görselleştirilmiş romanlar, bu sebepten ötürü pek Batı yüzü görmezler. Hatta bu tarz oyunların ancak popüler olanları video oyun konsollarına port edilirken, genellikle çıkışlarını PC platformuna gerçekleştiriyorlar. Doğrusu görsel roman türüne giren oyunlar hakkında konuşmak ayrı bir inceleme konusu olurdu.

    Şanslıyız ki, 999, Nintendo DS’e çıkmış olmasına rağmen bizi çok bekletmeden, Japonya çıkışından bir sene sonra Batılı oyunculara ulaştı. “Şanslıyız” diyorum çünkü Nintendo DS’de boy göstermiş ve Batılı oyuncular tarafından çılgınlar gibi istenen, ancak Japonya sınırları dışına çıkamamış onlarca oyun göz önüne alındığında, görsel roman türüne giren 999’un bu konuda hiç şansı yoktu. Neyse ki yerelleştirme (lokalizasyon) konusunda önemli işlere imza atmış olan dağıtımcı Aksys Games, bu harika yapımı bir senelik gecikmeyle dahi olsa İngilizce olarak geçtiğimiz yıl sonunda Kuzey Amerika marketlerine soktu.
     Diğer görsel romanlarda olduğu ve olması gerektiği gibi, 999’da da oyunun kalbi hikâyesinde atıyor…

     Sıradan bir kolej öğrencisi olan Junpei bir patlama sesiyle uyandığında, kendisini tanımadığı, kapısında “5” rakamı bulunan kilitli ufak bir odada bulur. Koluna takıldığını fark ettiği ve bulunduğu odanın kapısında yer alan aynı rakamı taşıyan garip bileklik ve bu yabancı mekanın vermiş olduğu karmaşık düşünceler bir tarafa dursun, Junpei buraya nasıl geldiğini bir türlü hatırlayamaz. Aklında beliren son resim: gaz maskeli biri tarafından uyutulduğu…Neredeydi ? Tam bu sırada sorusunun cevabı, odada bulunan pencerenin kırılıp içeriye çılgınlar gibi su akmaya başlamasıyla birlikte geliyor. Junpei bir kamarada olduğunu anladıktan sonra odanın kilidini açacak bulmacayı çözerek kendini dışarı atıp, su baskınından kurtulmak için üst güvertelere doğru merdivenleri tırmanırken kendisiyle aynı kaderi paylaşan ve aralarında çocukluk arkadaşının da bulunduğu 8 kişiyle daha karşılaştığında içinde bulunduğu durum daha da karmaşık bir hale geliyor.
Editör Notu: Editörün Seçimi.
9,4 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Oyunun Künyesi
999 : 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors Platformlar: Geliştirici: Chunsoft Dağıtıcısı: Aksys Games Tür: Adventure Çıkış Tarihi: 16 Kasım 2010
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 5 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta