Spor oyunları yapmak her zaman en riskli işlerden biridir. Bir kere bu tarz oyunlarda senaryo olmaması, bu türün oyunlarını her zaman diğer yapımlardan farklı kılmıştır. Oyun yapımcısıysanız o derin hâyâl gücü dünyanızdan çıkarıp yaratacağınız bir kurgu maalesef spor oyunlarında bulunmuyor. Bir oyun yapımcısı olarak yaratacaklarınız da kısıtlı, örneğin bir futbol oyunu yapıyorsanız, her yeni yapımda, grafikleri biraz daha cilalamak, daha fazla animasyon yaratmak veya bir kaç yeni stad daha oyuna eklemek vb. gibi işler yapmanın dışına çıkamıyorsunuz. Bu rutin, monoton ve birbirininin aynısı geliştirme süreci her yeni spor oyununda birbirini kovalıyor. Tenis oyunları da bir istisna değil. Hatta yapımcıların sınır çizgilerinin tenis oyunlarında daha da küçük olduğunu söyleyebilirim. Eğer başarılı bir tenis oyunu yapmak istiyorsanuz, bilindik formülü uygularken, bunun üstüne bir çok yeni özellik katmalısınız ki ortaya tadından yenilebilir bir şey çıksın. Sega, Virtua Tennis ile bunu sürekli zorluyor, tenisçileri tatmin edecek bir şeyler çıkarmaya gayret gösteriyor. Geçtiğimiz haftalarda raflardaki yerini alan Virtua Tennis 4 ile Top Spin 4'e rakip olmaya çalışan Sega, bakalım bize altın tepside ne sunuyor? Hemen incelemeye geçelim...
Virtua Tennis 4'ü açar açmaz çoğu spor oyununda her zaman yaptığım gibi hızlı bir maç açarak ortaya çıkan ürünü tüm çıplaklığıyla bir an önce görmek için 'Exhibition' match kısmına girdim. Profesyonel tenisçileri bir an önce kontrol edip oyunun oynanışını ve grafiklerini görme aşamasına gelmeden önce "Dakika 1, Gol 1" ufak bir hâyâl kırıklığı yaşamama sebep oldu Virtua Tennis 4. Tenisçi seçimindeki kıtlık sizin de gözünüze çarpacaktır. Rafael Nadal, Roger Federer, Maria Sharapova ve bir kaç ünlünün seçilebilir olduğu oyunda çoğu efsane tenisçi ya yok ya da kilitli. İlk başta 8 tenisçinin kullanılabilir olduğu oyunda, diğer tenisçileri açmak için oyunda kariyer yapmanız gerekiyor.
Exhibition ile ister CPU ile ister bir arkadaşınızla karşılıklı maç yapabiliyorsunuz. Tenis maçı yapacağınız kortu seçerken, tenisçi ekranında olduğu gibi çoğu kortun kilitli olduğunu göreceksiniz. Bu yeni kortları da yine kariyer modunda ilerleyerek açmanız mümkün. CPU ile karşılaşma yapmayı seçtiğinizde, seviyenize göre zorluğu aynı ekrandan ayarlamanız mümkün kılınmış. Neyse lafı fazla uzatmadan maçı başlattık ve oyunun ilk gözüme çarpan kısmı olan grafiklere değinmek istiyorum. Virtua Tennis 4'te ilk gözüme çarpan gölgelendirmelerin tek kelimeyle müthiş olması. Ancak grafiksel anlamda oyunun uyumsuz olduğu noktalar yok değil. Cesur renk paleti ile dikkat çeken oyundaki detay seviyesi ve kaplamaların kalitesi serinin önceki yapımlarına nazaran büyük aşama kaydetmiş. Maalesef karakter modellemeleri için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sega, modellemeleri daha iyi bir duruma getirebilirmiş. Virtua Tennis 3 de başarısız modellemeleri yüzünden eleştiri oklarının hedefi olmuştu, ancak görünüşe göre Sega ödevini yapmamakta direniyor. Modellemelerde en kötü kısmı yüzlerde görüyoruz. Replay anlarında yakın çekime alınan tenisçilerin bazılarının yüzleri çok alakasız tasarlanmış. Özellikle bir isim vermek gerekirse Sharapova'yı öne sürebilirim. Topun arkasında bıraktığı iz ise topun nereye gittiğini görmek adına doğru bir hizmet olmuş.
Virtua Tennis 4'te epey sadeleştirilmiş bir Practice mode bulunuyor. Burada servis atışları olsun, raket sallama olsun tenisteki çoğuı temel hareketin Virtua Tennis 4'teki yansımalarını nasıl yapacağımızı en ince detayına kadar öğrenebilme şansına sahipsiniz. Eğer bilmiyorsanız Super Shot kozunuzu da buradan öğrenebilirsiniz. Ancak adından anlaşılacağı gibi bunlar çok da süper atışlar değil. Oynayış stilinize göre doldurduğunuz bar sayesinde aktif ettiğiniz bu atışların tek özelliği normal atışlara nazaran daha güçlü olması oluyor. Ayırca karşılanması imkansız değil, biraz pratik ve ta-daaa super atışlara bile karşı koyabildiğinizi farkedeceksiniz.
Normal maçlardan sıkıldığınız vakit sizi Party moduna alabiliriz. Burada çeşitli mini oyunlar ile haşır neşir olabilirsiniz. 4 kişiye kadar oynanış vaat eden Virtua Tennis 4'ün bu özelliği burada da geçerli. Bu mini oyunlar arasında beni kesinlikle en çok eğlendirenler Egg Collector ile Bomb Match oldu. Egg Collector'da oyun sahanızdaki yumurtaların yanına giderek içinden çıkan civcivleri bir bir toplayıp kafese koymaya çalışıyorsunuz. Bu esnada arkanızda sıra oluşturan bu şirin yavruları rakip sahadan gelen toptan uzak tutmaya çalışacaksınız. Kulağa kolay geliyor olabilir, aslında öyle de ama kesinlikle eğlenceli. Bomb Match modu ise tam bir kahkaha tufanına sebebiyet veriyor. Saatli bir bombayı sırayla artık arkadaşınız veya cpu karşınızda kim varsa birbirinize atmaya çalışacaksınız, geri sayım sıfırı bulduğunda bomba kimin yarı sahasında patlarsa o oyuncu kaybediyor. Gerilim dolu anlar ve bir o kadarda eğlenceli vakitler bu modda sizi bekliyor.
Virtua Tennis 4'ün multiplayer seçenekleri oldukça sınırlı. Online alanda karşınıza rastgele gerçek bir rakip seçip istediğiniz zaman Exhibition maçları gerçekleştirebilirsiniz, tabii işini ciddiye alanlar için liderlik sıralamarına girme şansı da (leaderboard) mevcut. Yabancı değil dostlarınızla bir şeyler yapmayı sevenlerdenseniz Clubhouse'da arkadaşlarınızla bir araya gelerek keyifli maçlar düzenleyebilirsiniz. Oyunun online seçenekleri kaba tabirle bu kadar... Ayrıca değinmek istediğim bir başka nokta ise Virtua Tennis 4'te hiç bir bağlantı veya lag sorunu ile karşılaşılmaması, çoğu spor ve dövüş oyununun en büyük sorunlarından biri olan bağlantı sıkıntılarından Virtua Tennis 4'te eser yok. Gönül rahatlığıyla oyunun online multiplayer seçeneklerine dalabilirsiniz.
Sega, beni müziklerde çoğu zaman hayal kırıklığına uğratan bir firma. Spor veya arcade oyunları için seçtiği müzikleri her zaman felaket olarak tanımlardım ki Virtua Tennis 4'te de o müthiş performansı (!) görmek açıkcası beni pek şaşırtmadı diyebilirim. Müziğin bırakın kötü olmasını, resmen sinir bozucu. Sega'nın balık tutma oyunlarında çalan o çılgın ve eş değerde berbat Trance müziklerini hatırlıyorsanız, aynısını Virtua Tennis 4'te de bulabilirsiniz. Size ilk tavsiyem oyunu açar açmaz müziklerini kapatmanız olacaktır. Ses efektlerinde ise Sega'nın biraz gevşek davrandığını farkettim. Oyuncuların oyun esnasında gelişen sonuçlara karşı verdikleri tepkiler ve homurtular oldukça sınırlı ve bazı oyuncu seslerinin gerçek hayattakilerle uyuşmadığını görüyoruz.