A Game of Thrones: Genesis

    Kendi konseptleri dışında karşımıza romanlardan, filmlerden veya dizilerden uyarlanan birçok oyun çıkıyor. Bu tarz yapımların sayısı son yıllarda aşırı derecede artış gösterdi. Ancak ne yazık ki bunların %98’inin “kaymağını yeme” prosedürü olduğunun farkındayız. Fakat arasıra karşımıza Metro 2033 veya Batman: Arkham Asylum gibi “hakkını veren” oyunlar da çıkmıyor değil. Oyunseverler de onların hakkını veriyor ve milyonlarca satın almaktan çekinmiyor. E, o zaman bu geriye kalan %98’lik kısım niye bu prosedürü izlemiyor? Buna birçok örnek sayabiliriz aslında. Ya sağlam kaynak sağlayan bir yayıncısı yoktur, ya da en başından itibaren zaten hızlı bir yapım sürecine tabii tutularak bu markanın hayranı olanlarının oyunu satın alacağı düşüncesidir. Yani biraz önce de değindiğim gibi markadan “kaymak yeme” hareketi.
 
 
    İncelemenin en başında söylemekten nefret ediyorum ama A Game of Thrones: Genesis de pastanın büyük diliminde yer alan bir oyun… Yapımın 2 ana problemi var. İlki, oyun, maalesef dizinin veya romanın o harika atmosferini hiçbir biçimde gösteremiyor ve hikaye kısmıyla hâyâl kırıklığına uğratıyor. Game of Thrones’un dizisini izleyen veya romanını okuyup hayranı konumundaki insanlar, bu bağlantı kopukluğunu farkettiklerinde ne yazık ki onlar bile yapımda fazla vakit geçirmek istemeyebilirler. Bu ana sorunları bir de tepkisiz kontroller, kullanıcı düşmanı arayüz, ve berbat sunumlar gibi irili ufaklı problemlerle birleştirdiğimizde AGOT: Genesis, kendini “Kimsesiz oyunlar yuvasına” göndermeyi başarıyor.
 
     A Game of Thrones: Genesis’in tek kişilik senaryosunu oynayacaklara baştan uyarı yapalım. O kadar oyunu kötüledim ama bundan daha da kötüsü roman veya dizi ile ilgisi olmayan oyunseverler için olacaktır. Çünkü oyun, her ne kadar kurgu konusunda “zayıf halkaolarak tabir edilse de romandaki karakter ve konuları işlemeye çalışıyor. Bunlara ‘Fransız’ iseniz oyun, senaryo itibariyle sizi baymaktan da öteye geçecektir ve çok vakit geçmeden kendisini rafa kaldırma konusunda çekineceğinizi hiç sanmıyorum.
 
    A Game of Thrones: Genesis’i ilk kez açtığınızda oyunun tutorial kısmına girmek isteyebilirsiniz belki ama bu kısmı es geçmenizi şiddetle tavsiye edeceğim. Çünkü oyunun tek kişilik senaryosunu açtığınız vakit zaten 2 saatlik ve tutorial kısmından çok daha sıkıcı bir antrenman sürecine tabii tutulacaksınız. O yüzden tutorial’a girip 2-3 saatimi buraya ayırdıktan sonra campaign modunun aynı eğitimi ağır çekim olarak yaşattıran saatleri bana tek kelimeyle “işkence” gibi geldi. Aman diyeyim, siz de aynı hataya düşüp değerli zamanınızı harcamayın.
 
Oyunu biraz kötüleyici bir giriş yaptıktan sonra hemen oynanışa ve genel itibariyle Genesis’in özelliklerine geçelim. Görsel anlamda, A Game of Thrones: Genesis, beklenenin altında kalan bir yapım olmuş. Gerçi bir strateji oyunundan “aman aman” grafikler beklemek hata olur ama ardımızda StarCraft II ve Civilization V gibi örnekler varken A Game of Thrones: Genesis’ten de iyi bir şeyler görmeyi dilerdik. Gerçi A Game of Thrones: Genesis yapılış süreciyle de sıkı bir şeyler görmeyeceğimizin habercisi gibiydi, çünkü oyun çok kısa bir sürede yapıldı. Bu nesilde 1 senede yapılan çoğu oyun, artık iştahımıza uymayan bir şeyler olup çıkıyor. Tabii geniş yapımcı kadrolu ve sağlam kaynağa sahip oyunları bu bütünlemenin dışında tutmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Assassin’s Creed veya Call of Duty..
 
Editör Notu: Vasat!
5,5 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Oyunun Künyesi
A Game of Thrones: Genesis Platformlar: Geliştirici: Cyanide Studio Dağıtıcısı: Focus Home Interactive Tür: Strateji Çıkış Tarihi: 29 Eylül 2011
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 20 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta