90'larda Yapılıp Oyun Endüstrisinin Geleceğini Tamamen Değiştiren Super Mario Oyunu Ortaya Çıktı

15.12.2015 12:39 Samet Konuksal


    FPS oyunu denince akıllara id Software gelir. Peki FPS türünü ortaya çıkaran id Software'in ilk projesi Commander Keen'i ortaya çıkaran oyun neydi dersiniz? Commander Keen'in 25. yılı şerefine oyun dünyasının efsanelerinden John Romero, daha önce hiç paylaşılmayan bir prototip videosunu paylaştı.
 
    İlk adı IFD olan, daha sonrasında id Software olarak değiştirilen ekip aslında oyun dünyasındaki yoluna 1990 yılında bir Super Mario 3 prototipi geliştirerek başladı. Eylül ayının sonuna doğru tamamlanan Super Mario 3 prototipi PC üzerinde, Nintendo'nun haberi olmadan geliştiriliyordu. Kendini toparlayan ve oyunu çalışır hale getiren id Software Nintendo'nun karşısına çıktığında firma olumsuz bir sonuç almıştı. Görüşmelerin sonrasında Nintendo bu tarz oyunların konsollarda ve arcade makinalarında daha iyi çalıştığını belirterek Super Mario serisini PC'ye çıkarmak istemediğini söylemişti.
 
    Prototip halinde kamera ve karakter hareketlerinde sorun olan Super Mario 3 demosunu alan ve üzerinde çalışmalar yapan John Romero, kamera sorununu düzeltmiş ve prototipte oynamalar yaparak Apogee ile anlaşmış, sonucunda ise id Software'in doğmasına neden olan Commander Keen'i ortaya çıkarmış.
 
    Hikayenin geri kalanı ise malumunuz. Commander Keen ile gerekli bütçeyi toplayan ve oyun dünyasında nam salan id Software, daha sonrasında FPS türünü ortaya çıkaran Wolfenstein, Doom ve Quake gibi yapımlarla karşımızda olmuştu. Yani biraz tuhaf gelecek ama, id Software'in üzerinde çalıştığı Mario demosu olmasaydı Commander Keen ortaya çıkmayacak, FPS türü diye bir şey olmayacak ve haliyle şu an çoğumuzun oynadığı büyük markalar da olmayacaktı.
 
Ne diyelim, Nintendo tarafından kabul görmeyen Super Mario 3 demosundan yayınlanan ilk videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
 

İlgili İçerik Yorumlar 10 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Split 2 Eşleşmeleri Belli Oldu! 12 Saat önce Assassin’s Creed Shadows Duyuruldu! İlk Fragman Geliyor 14 Mayıs MultiVersus İçin Joker Oynanış Fragmanı Yayınlandı 14 Mayıs Helldivers 2 Satışları 12 Milyonu Aştı! 14 Mayıs Sony Interactive Entertainment Yeni Ceo'larına Kavuştu 14 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler