Nvidia GameWorks İle Haksız Rekabet Mi Yaratıyor?

29.12.2013 01:19 Ant köksal

 
GameWorks, Nvidia tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan bir yapımcı destek programı. Yapımcıların Nvidia tarafından optimize edilmiş kütüphaneleri kullanarak oyunlarına çeşitli efektleri eklemelerini sağlıyor. Hemen hemen bütün oyun motorları, bu tarz kütüphaneler ile çalışma desteği veriyor. Kabaca açıklamak gerekirse, kütüphaneler, GPU'ya gölgeleri nasıl işleyeceğini, nesneleri nasıl aydınlatacağını vs. söylemeye yarıyor.

Örneğin Assassin's Creed IV ve Arkham Origins, Nvidia kütüphanelerini kullanan oyunlardan.

Ancak problem, Nvidia'nın bu kütüphaneleri kapalı halde sunmasından kaynaklanıyor. Kütüphanelere yapımcıların (veya AMD'nin) müdahale etmesi mümkün değil. Bu durum, Nvidia GameWorks destekli oyunlarda Nvidia lehine ciddi bir haksız rekabet yarattığı gibi, yapımcıları da kısıtlıyor. Zira örneğin Nvidia GameWorks programından vazgeçer ve kütüphaneleri güncellemezse, yapımcıların oyunu güncellemeleri de mümkün olmuyor.
 
Dahası, sistem Nvidia için gerçeğe uygun olmayan benchmark sonuçları yaratıyor. Örneğin, Nvidia tarafından kullanılan tesselation engine daha güçlü olduğu için, Arkham Origins içindeki yüzeylere son kullanıcı tarafından farkedilmeyecek efektler eklenmiş. Görüntü kalitesinde ciddi bir değişiklik olmamasına rağmen, Nvidia kartlar testlerde bu nedenle daha çok fps alıyor.
 
 
 
 
 
Yukarıdaki görüntüde, gereksiz yere kullanılan üçgenleri görmek mümkün. Görüntüde ciddi bir değişiklik olmamasına rağmen, bir AMD kartının tpf (tesselation per frame) performansı, Nvidia kartlarına göre %30-40 arası daha uzun sürüyor. Daha somut bir örnek vermek gerekirse, Arkham Origins benchmark'larında GTX 770 ve R9 290x yaklaşık aynı sonuçları veriyor. Oysa R9 290x, 770 değil GTX 780 klasmanında bir kart.
 
Ne yazık ki, AMD'nin bu performans farkını ortadan kaldırması, örneğin oyuna özel bir yama çıkarması da mümkün değil. Zira Nvidia kütüphanelerini kullanamıyor. Bu nedenle optimizasyon yapması da mümkün olmuyor.
 
Özetle, oyunların başında gördüğünüz "Nvidia" logosu aslında çok şey anlatıyor.
 

İlgili İçerik Yorumlar 26 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Assassin’s Creed Shadows Türkiye Fiyatı Cep Yakıyor 20 Dk önce EA Sports College Football 25 Çıkış Tarihi Açıklandı 1 Saat önce Epic Games'in Gizemli Ücretsiz Oyunu Erişime Açıldı! 1 Saat önce Tom Clancy’s The Division Heartland Resmi Olarak İptal Edildi! 7 Saat önce Saints Row'un 1.7 Milyon Sattığı Açıklandı! 7 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler