Oyun Yayıncıları, Terkettikleri Oyunların Geri Gelmesini İstemiyor

13.04.2015 15:13 Cenk Akyürek

 
     Birçok severek oynadığımız ama artık hayatta olmayan oyunların geri gelmesini istemez miydiniz?Belli ki ESA(Entetainment Software Association)bunu istemiyor ve elinden geleni ardına koymuyor.
 
     Ne var ki, bizim gibi düşünen, kar gütmeyen bir oluşum olan EFF(Electronic Frontier Foundation), artık yayıncıları tarafından terkedilmiş oyunların, üçüncü partiler tarafından kodları ile oynanarak, özel serverlara taşınması, üzerine ek paketler ve değişiklikler yapılması gibi girişimlerin serbest olması için çalışıyor. Örnek vermek gerekirse Battlefield 1942, Star Wars: Battlefront, SOCOM 4, Resistance: Fall of Man ve Mario Kart Wii. gibi oyunlar artık erişilemiyor. Düşünsenize, Destiny'e Activision desteğini çekse(ki mutlaka bir gün olacaktır), online oyun dışında tek kişilik oyuna da girme şansınız kalmayacak, çünkü oyun bir server gerektiriyor.
 
     ESA ise olaya farklı bir açıdan bakıyor ve oyunların kodları ile oynamanın hack statüsüne girdiğini ve telif haklarını ihlal olarak görüldüğünde ısrar ediyor. İşte EFF bu noktada devreye girerek, artık terkedilmiş oyunların telif hakkına dahil olmaması gerektiğini savunuyor.
 
     Ben açıkca EFF tarafını tutuyorum ve çok sevdiğimiz eski bazı oyunların geri gelmesini istiyorum. Misal Project Vaulderie'nin başına gelenler beni fazlasıyla üzmüştü. Yıllardır Vampire: The Masquerade - Bloodlines için ek paket gelmesini veya remake yapılmasını istedim. Kar amacı gütmeyen bir grup, oyunu Unity motoru ile tekrar canlandırmak ve online çok oyunculu mod koymak istediğini açıkladığında, çalışmaları CCP Games tarafından, telif hakkı ihlali nedeniyle yarısında durduruldu. Peki ellerine ne geçti?Hem bizi The White Wolf evreninden uzaklaştırdılar, hem de efsane oyunlarının tekrar gözde olmasını engellediler.
 
     Umarım EFF amacında başarılı olur da eski oyunlarımıza tekrar kavuşuruz.

İlgili İçerik Yorumlar 9 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Cities Skylines 2 İçin NVIDIA DLSS Super Resolution Desteği Eklendi 6 Dk önce Star Citizen İçin NVIDIA DLSS ve AMD FSR Desteği Eklendi 1 Saat önce Fallout 4'ün Yeni Güncellemesi Konsollara Grafik Seçeneklerini Getiriyor 2 Saat önce Square Enix Birçok Projeyi İptal Ettiğini Açıkladı 3 Saat önce Devam Oyunu Drug Dealer Simulator 2, 20 Haziran'da Geliyor 4 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler