PS Vita'da Flash Desteği Yok Diye Üzülmeyin

Artık pil düşmanı Flash yok
10.11.2011 11:58 Ersin Çakı

 
 
     Geçtiğimiz günlerde, Famitsu internet sitesinde yer alan bir haberde PS Vita'nın Flash desteğine sahip olmayacağı açıklanmıştı. Bir çok PS Vita hayranı bu olaya tepki gösterse de, aslında konsolun desteklediği gizli bir gerçek vardı. HTML5...

      Öncelikle PS Vita'da Flash desteğini unutun. Flash bir daha hiç olmayacak. Çünkü Flash'ı geliştiren Adobe, mobil platformlara özel Flash Player’ın geliştirilmesini durdurduğunu bugün itibariyle açıklamış bulunuyor. Firma bundan sonra mobil cihazlarda Flash'ın sunduğu ve sunabileceğinden çok daha fazlasını vadeden HTML5 üzerinde çalışacak.

      Adobe mobil cihazlarda neden Flash desteğine son verdi dersiniz?

      Mobil cihazlar (cep telefonları, tablet bilgisayarlar, taşınabilir konsollar vs.) için geliştirilen Flash oynatıcılar cihazların işlemcisine aşırı yük bindirir. Aşırı yük binen işlemci, sistemde bir takım işlemleri yapabilmesi için cihazın gücüne ihtiyaç duyar. Bu sayede hem uygulamaların yüklenmesindeki süreler uzar hem de cihazların pilleri olduğundan çabuk tükenir.

      Peki Adobe neden HTML5'i tercih etti dersiniz?

      HTML5, Flash'ın yapabildiği tüm işlemleri kolayca yapabildiği gibi, işlemciye yük bindirmez. Bu sayede yükleme ekranları daha stabil (kararlı halde, belirli bir denge içinde) çalıştığı gibi, tamamen pil dostudur.

      Yazımın sonunda, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs'ın Flash hakkındaki sözlerine yer vermek istiyorum.

      Apple CEO'su Steve Jobs, 'Flash hakkında düşünceler' adlı ünlü yazısında 2010'un Nisan ayında şunları söylemişti: "Düşük güç, dokunmatik ekran ve açık web standartları kullanan cihazların öne çıktığı bir mobil devrindeyiz ve Flash tümünde de eksik kalıyor. Mobil cihazlarda (ve PC'lerde) kazanan, HTML5 gibi yeni açık standartlar olacak."

      Bunun aksine, Apple dışındaki tüm üreticiler Flash'ı bir satış stratejisi olarak kullanmış, akıllı telefonların ve CES'de gösterilen tabletlerin bir çoğunda Flash desteğini tanıtmıştı. RIM de yakında çıkacak olan tableti BlackBerry Playbook'da kullanıcı arayüzü ve uygulama geliştirme platformunda Flash tabanlı Adobe AIR kullanacağını duyurmuştu.

      Tüm bunlara rağmen Jobs tamamen haksız sayılmaz. Bir akıllı telefonda Flash desteği olmaması sıkıcı olsa da, Flash ile dolu web sayfaları yavaş açılabiliyor, gereksiz öğeler pil ömrünü yiyip bitirebiliyor veya küçük ekranlarda iyi görünmeyebiliyor.

      Tarayıcıda kullanılan HTML ideal bir çözüm. HTML5 henüz tamamlanmadı ancak Opera veya WebKit tabanlı birçok mobil tarayıcı, standardın büyük bir bölümünü destekliyor.

İlgili İçerik Yorumlar 14 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
VCT 2024: EMEA 2. Aşama Turnuvasında 2. Hafta Başlıyor! 25 Haziran VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Split 2'de 5. Hafta Tamamlandı! 25 Haziran Amazon Prime Gaming Temmuz Ayında 15 Ücretsiz Oyun Dağıtıyor 25 Haziran Steam 2024 Yaz İndirimleri Başlıyor: Yüzlerce Oyun İndirime Giriyor 25 Haziran Avowed'ın Oyun Süresi The Outer Worlds'e Yakın Olacak 25 Haziran
Forumdan Konular
DH'den Haberler