Xbox One X Neden Alınmalı?

29.11.2017 19:36 Tunahan Safdır


     Xbox One X’in çıkışı sonrası pek çok spekülasyon ortaya atıldı. Alınır mı alınmaz mı, değer mi değmez mi, fiyatına göre sunduğu performans başarılı mı ya da neden Xbox One X gibi sorular oyuncuların kafasını kurcalar hale geldi. Biz de Xbox One X’i mercek altına aldık ve oyuncu gözüyle nedir, ne değildir, kime hitap ediyor gibi sorulara yanıt vermek istedik.


     Teknik Özellikler

     Öncelikle konsol dünyasının en güçlü üyesiyle karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. 2.3 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli AMD işlemcisi, 6 Teraflop işlem gücü ve 326GB/sn bellek bant genişliğine sahip grafik birimi, 3GB’lık kısmı işletim sistemine ayrılmış olan 12GB GDDR5 belleği ve 1TB depolamasıyla bu ünvana sahip olan One X aynı zamanda Xbox ailesinin bugüne kadar üretilmiş olan en küçük konsolu.


     Tasarım

     Ailenin bir önceki üyesi One S’ten bir miktar daha küçük olan One X koyu gri renkli bir kasaya sahip. Özellikle ilk Xbox One modeli ile kıyaslandığında konsolun tasarım anlamında sınıf atladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca One S ile benzer şekilde harici bir güç adaptörüne ihtiyaç duyulmaması One X’in artı hanesine yazacağımız bir diğer etmen. Biri standart biri de geliştirilme sürecindeki kod adıyla Project Scorpio Edition olmak üzere 2 versiyonuyla piyasaya sürülen One X’in bu iki versiyonu arasındaki tek fark konsol ve kontrolcü üzerine ufak puntolarla yerleştirilen “Project Scorpio” ibaresi. Bir de Project Scorpio kontrolcüsünde X, Y, A ve B tuşlarının düz gri renk olması. Ayrıca yine One S ile birlikte gelen dikey stand özelliği One X’te de mevcut.

     Xbox One X’in küçük ebatlarına oranla ağır bir konsol olduğunu söyleyebiliriz. Ancak çoğunlukla sabit tutacağınızı düşünürsek bu durum pek sorun teşkil etmeyecektir. Genel hatlarıyla Xbox One X’in oldukça zarif gözüktüğünü ve tasarım olarak rakibi PlayStation 4 Pro’ya oranla daha başarılı durduğunu söyleyebilirim.

     Giriş-Çıkış Birimleri

     4K UltraHD Blu-ray sürücüsüne sahip olan konsolda biri önde ikisi arkada olmak üzere toplamda 3 adet USB 3.0 portu bulunuyor. Görüntü birimi olarak HDMI 1.4b standardına sahip 1 adet HDMI girişi ve HDMI 2.0b standardına sahip 1 adet HDMI çıkışı bulunmakta. Bunlara ek olarak konsolun arka kısmında bir adet ethernet portu, optik ses çıkışı, IR çıkışı ve güç çıkışı mevcut.

     Çift bant kablosuz bağlantı sunan Wi-Fi ve DTS 5.1, Dolby 5.1, Atmos TrueHD, PCM 2.0, 5.1, 7.1 ses sistemlerine destek veren konsol ayrıca HDR10 desteğine sahip. Böylelikle uygun şartları sağladığınızda sadece çözünürlüğü değil renk derinliğini de arttırmış oluyorsunuz. Peki uygun şartlar ne derseniz, tabi ki 4K ve HDR destekli bir monitör. Peki bu zorunlu mu? Kesinlikle hayır.
 
     Oyun Deneyimi

     Xbox One X, destekli oyunlarda oyunculara 2 farklı deneyim seçeneği sunuyor. Bunlardan bir tanesi doğal 4K çözünürlük olurken diğeri ise iyileştirilmiş grafikler ile birlikte 1080p seçeneği. Tabi bu seçenekler oyundan oyuna değişiklik gösteriyor. Kimi oyunlar 4K, 60FPS ve HDR desteğini bir arada sunarken kimileri 1440p-1620p gibi çözünürlüklere destek veriyor. Bazı oyunlar yüksek grafik ayarlarında 1080p ve 60FPS’i garanti ederken bazıları ise sabit 30FPS veya 30-60 arası değişen FPS oranları sunuyor. Pek çok 1. ve 3. parti oyun gerek çıkış gününde gerekse sonrasında Xbox One X güncellemesi almış durumda. Bazı oyunların optimizasyon güncellemeleri ise henüz geliştirilme aşamasında. Xbox’ın resmi sitesi üzerinden oyunların Xbox One X güncelleme alma durumlarını takip etmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
 
     4K çözünürlük desteğinden yararlanabilmek için öncelikle konsolunuzun menüsünden sistem ayarlarına gelip bu çözünürlük seçeneğini aktif etmeniz gerekiyor. Sonrasında sahip olduğunuz Xbox One X destekli oyunların 4K dosyalarını sisteminize indirerek bu deneyimi yaşamanız mümkün. Şayet konsolu 1080p destekli bir monitör veya TV ile kullanırsanız sistem ayarları kısmında size 4K için uygun olmadığını çeşitli uyarı ibareleriyle belirtiyor.
 
     Tabi bir de dosya boyutları var. 4K doku dosyalarıyla birlikte bazı oyunların boyutu 100GB seviyelerine yaklaşıyor. Ülkemiz internet altyapısının mevcut durumunu düşününce bu durum biraz can sıkıcı olabilir. Ayrıca pek çok oyunu sisteminizde bulundurmak isterseniz bu şartlar altında 1TB disk kapasitesi de yeterli gelmeyebilir.

     Xbox One X üzerinde pek çok oyunu gerek 4K gerekse de 1080p ve yüksek grafik ayarlarıyla deneme fırsatı bulduk. Oyunların her iki türlü de oldukça etkileyici gözüktüğünü söyleyebiliriz. Yalnız artan dosya boyutlarıyla beraber yükleme süreleri de uzuyor. Dünyanın en güçlü oyun konsolu ibaresiyle çıkış yapan bir konsol için oyunlardaki yükleme süreleri biraz uzun. Tam bu noktada gülü seven dikenine katlanır desek sanırım yanlış olmaz. Çünkü bu görsel kaliteyi elde edebileceğiniz bir PC konfigürasyonu toplamaya kalksanız bugünün piyasa şartlarıyla 2 Xbox One X fiyatı harcamanız mümkün. Tabi dilerseniz ekstra bir harcamayla yüksek hızlı bir disk sürücü takarak yükleme sürelerini düşürebilirsiniz.

     Bana kalırsa Xbox One X almak için 4K şart değil. Yani şayet 4K bir monitöre sahip değilseniz bile 1080p ve yüksek grafik detaylarıyla birlikte oyun deneyimi gerçekten keyifli. Tabi burada çeşitli kriterler devreye giriyor.
 
     Kime Hitap Ediyor?
 
     Oyun dünyasını yakından takip edenlerin bileceği üzere konsolların albenisini arttıran en önemli durumlardan biri “exclusive” olarak tanımladığımız o konsola özel olarak çıkan oyunlar. Hele bir de bu oyunlar başarılı olursa konsol tercihinizi direkt olarak etkileyebiliyor. Buna PlayStation 4 ve Nintendo Switch cephesindeki tabiri caizse “konsol aldıracak oyun” dediğimiz yapımları örnek gösterebiliriz. Microsoft ise bu konuda farklı bir yol çiziyor. Daha önceleri Xbox’a özel olan oyunlar firmanın yakın geçmişteki hamlesiyle birlikte Windows 10 platformuna da gelmeye başladı. Windows ürün mağazasından aldığınız pek çok oyunu hem PC hem de Xbox One üzerinden oynamanıza olanak tanıyan Microsoft bu noktada multiplatform oyuncuları hedef alıyor. Yani 1. önceliğiniz özel oyunlar oynamak değilse, yalnızca multiplatform oyunlar oynayacaksanız, tercihen bir oyun bilgisayarına sahip değilseniz ve yüksek grafiklere, olabilecek en uygun fiyattan ulaşmak istiyorsanız bu noktada Xbox One X bir tercih sebebi olabilir.

     Daha önce de belirttiğimiz gibi oyunların bu konsola özel olarak optimize edilmesiyle birlikte aynı görsellik veya çözünürlük seviyelerini yakalayacak bir PC toplamak size Xbox One X’in fiyatından çok daha fazlasına mâl olacaktır. Ancak halihazırda bir oyun bilgisayarına sahipseniz Xbox One X’de olup da PC’de oynayamayacağınız bir oyun neredeyse yok. Şayet grafik takıntınız yoksa konsola özel oyunları da göz önünde bulundurarak PlayStation 4 Pro’yu da düşünebilirsiniz. Zaten destekli oyunların grafik karşılaştırmalarına baktığımızda iki konsolu birbirinden ayıran detaylar pek çok oyunda ancak görüntüyü durdurup belli noktalara yakınlaştırınca ortaya çıkıyor. Kaldı ki bana sorarsanız bu grafiksel farklar iki konsolun tavsiye edilen satış fiyatları arasındaki farka değecek kadar büyük değil.
 
     Özellikle Türkiye şartlarında, standart bir oyuncunun alım gücünü düşünürsek Xbox One X’in PS4 Pro’dan yaklaşık 700-800 TL daha yüksek bir fiyatla satılıyor olması da her ne kadar donanımsal olarak daha önde olsa da One X’i almak için ekstra bir sebep gerektiriyor. Belki bugüne kadar hep Xbox konsolları kullanmış olmaktan dolayı bir alışkanlık. Belki Xbox markasına duyulan sempati. Belki de her daim çok başarılı bulduğum Xbox kontrolcüsü ya da multimedya desteği. Şayet ben sadece oyun oynamayacağım, yeri geldiğinde film de izleyeceğim derseniz Xbox One X’in 4K UltraHD Blu-ray oynatıcısı bu noktada bir adım öne çıkıyor. Yani uzun lafın kısası kullanım senaryonuz Xbox One X’i alıp almama noktasındaki esas etmen. Şayet herhangi bir sınırlamaya takılmadan elde edilecek en iyi görsel deneyimi elde etmek istiyorsanız, 4K monitör/TV sahibi olsanız da olmasanız da en iyi performansı alacağınız konsol Xbox One X.


     Sonuç

      Bu yazımızda Xbox One X’i teknik detayları, tasarımı, performansı ve oyun yelpazesiyle ele aldık ve kendi deneyimlerimizi paylaştık. Umarım sizler için de fikir verici bir içerik olmuştur.
 
     Herkese iyi oyunlar.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Xbox One Platformlar: XBOX ONE Geliştirici: Microsoft Dağıtıcısı: Microsoft Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: 22 Kasım 2013
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 32 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
2si1: iPhone'a Assassins Creed Mirage Gibi Büyük Çaplı Oyunlar Geliyor 04 Mayıs Helldivers 2 Steam'de Bir Günde 100 Binden Fazla Olumsuz Yorum Aldı! 04 Mayıs Söylenti: Yeni Tomb Raider Açık Dünya Olacak ve Hindistan'da Geçecek 04 Mayıs İddia: Resident Evil 9, Ocak 2025'te Geliyor 04 Mayıs 2024 Yılının İlk Çeyreğinde En Çok Kazandıran Oyunlar Açıklandı 04 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler