Enslaved: Odyssey to the West

    Yolculuk teması filmler veya kitaplarda her zaman ilgi çekici olmuştur. Bir amaç uğruna uzun yolculuklara düşme düşüncesi genel olarak insanlara çok çekici geliyor. Sanırım insanlar bir şeyler içim oturduğu yerden uğraşmaya çalışmaktansa sürekli ilerlemek ve değişik çevrelerde bulunmaktan daha çok hoşlanıyor. Örneğin David Lynch'in The Straight Story adlı son derece sade filmi bile yolculuk teması işlediğinden bana heyecan verici gelmiştir. Oyunlarda ise maalesef bu tür öykülerle pek karşılaşamıyoruz. Her ne kadar oyunların çoğunda farklı mekanlara, ülkelere veya şehirlere yolculuk yapsak da bunlar görev temelli olduklarından bize yolculuk hissini veremiyorlar. Örneğin son dönemlerin en iyi oyunlarından Uncharted 2'de dünyanın çeşitli yerlerine yolculuk yapsak da “yolculuk” hissini duyumsayamıyorduk; tabi ki duyumsamamız da gerekmiyor, bu tamamen yapımcıların tercihinden kaynaklanıyor. Eğer “yolculuk” temalı filmleri veya kitapları seviyorsanız şimdi de bir oyun olarak Enslaved: Odyssey to West beğeninizi kazanmak için konsollarımızdaki yerini aldı.
     Heavenly Sword adlı Playstation 3'e özel olarak geliştirilen oyunun geliştiricisi Ninja Theory tarafından geliştirilen Enslaved, yine Uzakdoğu kültüründen esinlenilerek geliştirilmiş. İlginçtir ki Heavenly Sword ve Enslaved'in yanı sıra geliştirici firmanın adının da Uzakdoğu ile ilgisi var. Enslaved, Çin'in en büyük 4 klasik romanından biri olarak kabul edilen, 16. yüzyılda yazılmış olan Journey to the West'ten esinlenilerek kurgulanmış. Journey to the West'te bir Budist rahibi olan Xuánzàng'ın Hindistan'a Hâc yolculuğu için Batı'ya doğru yaptığı yolculuk anlatılıyor. Enslaved'in adındaki “Odyssey to the West” başlığı da buradan geliyor. Tabi bizim maceramız ne Hâc yolculuğu, ne de geçmişte geçiyor. Senaryosu 28 Gün Sonra adlı filmin de yazarı olan Alex Garland tarafından yazılan oyun, günümüzden 150 yıl sonrasında geçiyor. Enslaved'de Monkey (bu adın nerden geldiği anlaşılıyor) ve Trip adlı 2 karakterin yolculuğuna tanık oluyoruz.

    Oyunumuz 3. ve 4. dünya savaşları sonrasında harabeye dönmüş olan New York ve çevresindeki bölgelerde geçiyor. Monkey ve Trip köle olarak robotlar tarafından yakalanmıştır. Dev bir uçakla köleliklerine devam edecekleri yere götürülürken içinde bulundukları uçak düşüyor ve karakterlerimiz bu aşamada tanışıyor. Sakın iki karakterin “en azından ilk aşamada” arkadaş olduklarını düşünmeyin. Kaza sonucunda sersemleyen Monkey'nin kafasına bir cihaz takan bayan karakterimiz Trip onu kendisiyle yolculuk yapmaya zorluyor. Trip'in taktığı bu cihaz, Monkey'in ondan uzaklaşmasını önlüyor. Ayrıca bu cihaz, Trip ölürse Monkey'in de sonunu getiriyor. Trip kötü birisi değil, ama güçlü karakterimiz Monkey'den korkması ve 300 mil uzaktaki köyüne ulaşmak istemesi onu böyle bir şey yapmaya zorluyor. Oyun boyunca bu iki karakter ortaklaşa çalışıp robotları ve doğal engelleri geçmeye çalışıyorlar.
    Enslaved'de biz sadece Monkey adlı karakteri yönetiyoruz, Trip ise yardımcımız konumunda diyebilirim. Monkey robotlarla savaşmak, ulaşılması güç yerlere tırmanmak, engelleri kaldırıp Trip'in geçmesini sağlamak gibi işleri hallediyor. Trip ise elektronik konusunda uzman. Monkey'in rahatça robotları etkisiz hale getirmesi için onların dikkatini başka yere kaydırmak, elektronik kapıları açmak, “Ejder böceği” adlı mini robotçuğunu kullanarak düşman robotların yerini belirlemek gibi özellikleri var. Ayrıca zor durumda kaldığında robotları bir süreliğine sersemletebiliyor, ama zaten çok nadiren robotlarla karşı karşıya kalıyor. Oyunda belaların çoğuyla uğraşan kişi Monkey oluyor. Monkey sopası ile düşman robotlara ağır hasar verebilme yeteneğine sahip. Ayrıca bu sopa bir tüfek gibi de kullanılabiliyor. Bu sopayla uzaktaki düşmanları bayıltmak veya yok etmek için plazma topları da gönderebiliyoruz. Yani hem yakındaki, hem de uzaktaki düşmanlarımızı öldürebileceğimiz bir silahımız var.
Editör Notu: Herkesin oynayabileceği başarılı bir yapım.
8,7 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

0

Sizin Oyunuz:
Oyunun Künyesi
Enslaved Platformlar: Geliştirici: Ninja Theory Dağıtıcısı: Bandai Namco Tür: Action Çıkış Tarihi: 8 Ekim 2010
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 41 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta