Way of the Samurai 3

Japon kültürü gerek ülkemizde gerekse de dünyada çok popüler olmasının nedenini her zaman merak etmişimdir. Çin ve Hindistan’ın yanında küçük bir kültür olmanın ötesine gidemeyen Japonya’nın insanı yine de diğer Asyalı toplumlardan farklı özelliklere sahiptir. Bunun nedeni bilim adamlarınca ada toplumu olmalarına bağlanıyor. Meiji döneminde “çağ dışı töreleri bırakma ve çağdaşlaşma” amacıyla yaptıkları büyük devrimler herkesin onlara saygı duymasını sağlamıştır. Yine de Japon kültürüne bu ilgi ve merakın başka nedenleri de olmalı. Mesela reklâm ve çabuk batılılaşmış olmaları gibi. Farklı özellikleriyle Japon kültürü kendisine gösterilen ilgiyi fazlasıyla hak ettiği düşüncesindeyim.
Günümüzde Samuray (Japonca’da Musha sözcüğü de kullanılır), Geyşa, Sakura (Kiraz Çiçeği) Origami, Nintendo, Playstation gibi sözcükler neredeyse her insan tarafından bilinir hale geldi. Nobel ödülü almış edebiyatçıları, başarılı sporcuları ve özellikle video oyunlarıyla Japonya tüm dünyada herkesin az-çok ilgisini çeker hale gelmiştir. Japonlar da her alanda kültürlerini tanıtmak için fırsatları değerlendirmişlerdir. Video oyunlarında bu fırsatı kaçırmalarını bekleyemezdik. Özellikle Batılıların bu alana ne kadar ilgi duyduklarını biliyoruz. Samuray filmlerine ve oyunlarına ilgi her zaman üst düzeyde olmuştur. Japon dövüş sanatları ise onların en ilgi çekici öğelerinden birisidir. Bu alanda Last Samurai ve Zatoichi gibi kaliteli filmlerin yanı sıra Onimusha, Tenchu, Ninja Gaiden gibi oyunlar da kendilerine iyi bir yer edinmişler ve dünyaca ünlü oyunlar olmuşlardır. Way of the Samurai ilk iki oyunuyla belli bir kitleye hitap etse de genel olarak pek tutulmadı. Serinin 3. oyunu da ilk iki oyunun izinden gidecek mi gelin görelim.
 
 Oyunumuz Türkçe’de “Savaşan Beylikler Dönemi” olarak geçen 15. yüzyıl ortalarından başlayıp 17. yüzyılın başına kadar devam dönemde Amana adlı (gerçekte böyle bir yer yok, hayal ürünü bir yer) bir yerde geçiyor. Basitçe anlatmak gerekirse Fujimori klanı, Ouka klanı ve Takatane köylüleri olmak üzere 3 büyük taraf bulunmakta ve bunlar oyunumuzun hikâyesine önemli bir etkiye sahipler. Fujimori klanının yüksek vergiler ve ağır çalışma şartlarını uyguladığı Amana’da çiftçiler ve köylüler arasında huzursuzluk çıkıyor.
Bunun en büyük nedeni de Fujimori klanının lideri Fujimori Shuzen’in yerine Lord Sakurai’nin geçmesidir. Ouka klanının Fujimori klanını devirmek için güç elde etmek istemesi ise hikâyenin başka bir yönü. Takatane köylüleri ise hayatta kalabilmek için barış istemekten başka çaresi olmayan zavallı köylüler. Oyunumuz işte bu şartlar altındaki Amana’da iç savaşların yoğun olduğu bir dönemde geçiyor. Oyunun başında kendi karakterimizi yaratarak işe başlıyoruz. Karakterimiz hiçbir efendiye bağlı olmayan bir Samurai, yani Japonca’daki adıyla Rônin. Ona isim verdikten sonra çeşitli kafa ve beden seçeneklerinden bazılarını kullanarak karakterimizi yaratıyoruz. Oynadıkça açılacak çeşitli silah ve karakterler de bulunacağını söyleyelim. Mesela açılan silahlardan birini oyunumuzun başında yarattığımız karakterimizin envanterine yerleştirmemiz mümkün olacak. Oyunumuza küçük bir köyde başlıyoruz, savaş sırasında yaralandığımız için bizi bulan köylüler yardım edip köylerinde ağırlıyorlar. Köyde çeşitli görevler alıp para kazanıyor ve silah bulabiliyoruz. Köyün atmosferinin çekici olduğunu söyleyemem, çünkü grafikler yeni nesil için çok yetersiz ve köy o kadar küçük ki birkaç evin arasında dolaşma hissinden başka bir şey uyandırmıyor. Bazı işleri halletmeden köyden ayrılmamız da mümkün değil. Sadece köy değil oyunun dünyası genel olarak çok küçük. Kasabalara gitsek bile burası eminim size de çok küçük gelecektir.
Editör Notu: Kötünün iyisi.
6,0 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

0

Sizin Oyunuz:
Oyunun Künyesi
Way of the Samurai 3 Platformlar: Geliştirici: Acquire Dağıtıcısı: UFO Interactive Tür: Action Çıkış Tarihi: 20 Ekim 2009
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 4 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta