Sid Meier's Civilization V

      20 yıllık geçmişi ile PC’nin en efsanevi serilerinden biri olan Civilization, beşinci oyunu ile ekranlarımıza konuk oluyor. FPS oyuncuları için John Carmack neyse, strateji severler için de Sid Meier odur. Merak ediyorum da Sid Meier acaba daha kaç Civilization oyununa daha imzasını atacak. Elbette artık herkes gibi onlar da değişen oyunculuğun gidişatına (Sıradan oyuncuların artması gibi) ayak uydurmaya çalışıyorlar. Konsollar için geliştirilen Civilization Revolution bunun ilk göstergesi olmuştu. Konsol versiyonunu saymazsak aradan geçen beş yıldan sonra Civilization V de değişimden pay aldığını gösteriyor.

      Civilization V, köklü değişikliklerle karşımıza çıkıyor. İleride bahsedeceğim bu değişikliklerden bazıları çok olumlu olurken, bazıları da tam aksini düşündürüyor. Genel olarak baktığımızda en köklü değişikliklerin yeni altıgen yapısı ve oyunun biraz daha basite indirgenmiş olduğu görülüyor. Altıgen yapı, herkesi memnun edecek bir gelişme olmuş fakat Civilization IV’e kıyasla eksilen özellikler Civilization fanatiklerini üzebilir. Zira Civilization V’in Civilization IV’ten çok, konsol versiyonu Revolution’a olan benzerliği göze çarpıyor.
      Altıgen yapı oyunun oynanışını tamamen değiştirmiş. Serinin önceki oyunlarında haritanın karelere bölünmesi nedeniyle birimlerinize ve şehirlerinize ulaşılabilecek sekiz yol bulunuyorken, Civilization V’te altı tane bulunuyor. Bu nedenle artık ünitelerinizi daha rahat savunabiliyor ve daha rahat strateji kurabiliyorsunuz. Artık haritanın her bir noktasında (Altıgenler) sadece tek bir birim bulundurabiliyorsunuz. Hatırlarsanız eskiden tek bir kareye istediğiniz kadar ordu biriktirebiliyorsunuz. Artık her altıgene tek bir birim konuşlandırabildiğiniz için uzak menzilli ünitelerinizi koruyabiliyor ve daha derin stratejiler kurabiliyorsunuz. Bu sayede oyun, daha çok satrançtakine benzer bir oynanışa bürünüyor.

     Fakat bunun bir de dezavantajı bulunuyor. Ordularınız daha geniş bir alana yayıldığı için dar geçitlerden geçirmeniz çok zorlaşıyor ve sıkışıyorlar. Her ne kadar iki üniteyi yer değiştirme opsiyonunuz bulunsa da bu duruma çözüm olmuyor; sadece hasarlı birimleri geri çekebilmeye yarıyor. Aslında bir işçi ile bir savaş ünitesini aynı alanda bulundurabiliyorsunuz fakat birden çok işçiyi de savaş üniteleri gibi tek bir yerde toplayamıyorsunuz. Bu nedenle, özellikle oyunun başlarında gelişme süreci oldukça yavaşlıyor.
     Altıgen yapının oynanışın haricinde grafikleri de etkilediğini görebiliyorsunuz. Harita karelere bölünmek zorunda olmadığı için daha yumuşak geçişler içeren gerçekçi bir görünüm kazanmış. Aslında Civilization V’in, serinin en güzel görünen oyunu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birimlerin ilk çağlardan günümüze kadar gelişmelerini ufak detaylarına kadar görebiliyorsunuz. Bir şehre atom bombası attığınızda gerçekleşen patlama efekti ile kendinizi iyi hissediyor ve aynı efekti tekrar görebilmek için yenisini üretmeye başlıyorsunuz.

     Haritaların doğal zemin dokuları artık çok daha iyi görünüyor ve tarla, maden ve petrol rafinerisi gibi yapılar inşa ettiğinizde haritanın bir parçasına dönüşüyorlar. Üniteleri seçtiğinizde ışık hüzmesi ile gösterilmeleri bir lider olmanızdan çok, tanrısal bir güç olduğunuz hissini verse de gayet şık duruyor. Arayüzün sahip olduğu Art Deco stili ise göze hoş görünüyor. Keskin hatlara sahip olan ve köşelerde ovalleşen menüler Civilization V’i farklı bir havaya bürümüş.
Editör Notu: Herkesin oynayabileceği başarılı bir yapım.
8,7 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

0

Sizin Oyunuz:
Oyunun Künyesi
Civilization 5 Platformlar: Geliştirici: Firaxis Games Dağıtıcısı: 2K Games Tür: Strateji Çıkış Tarihi: 21 Eylül 2010
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 19 Forumda Görüntüle
BSC Misafiri 6.10.2010 18:25:05

Güzel bir inceleme olmuş. F1 2010 incelemesi yayınlayacak mısınız? Oyun çıkalı baya oldu da.

wreith 6.10.2010 18:38:32

ben civilization V i oynadım, civ 2 den beri oynuyorum ,bu 4 ten güzel olmuş bence, yumuşamış oyun biraz grafik olarak +oyun hızlanmış sanki, veya civ 4 motoru iyi değildi o kadar +altıgen olayı fena değil +yapay zeka daha iyi bir hal almış +uygarlığa yön veren, culture puanları ile belirlenebilen bazı değerler ortaya çıkmış (ben beğendim ) henüz oyunu uzatıp rönesans sonrasını göremedim ancak, zorluk derecesi ayarlarında çok iyi bir dağılım oluşmuş gibi geldi bana tek tereddütüm - son 5 6 senedir çıkan stratejiler gibi (wow un oluşmasını sağlayan kitleselliğin azalması) , oyun alanının daralması ve kitlelerden ziyade üniteler üzerine yoğunlaşma artmış mı acaba Age of empires ın III serisi ile soununu getiren de bu olmuştu, civ in sonu sözkonusu olamaz da, bi eğilim var sanki ama şu anda sorun değil civilization oynamayı öğrenmesi gerçekten zor, fakat age of empires den daha büyük bir dev ( favorilerimden) mükemmel olmuş, hakkını veren oyuna 60 dolara sonuna kadar değer

BTR03 6.10.2010 18:53:52

Bende f1 2010 incelemesine ne oldu merak ediyorum. Lansman sayfası açtığınız bir oyunu hala incelemediniz.

By_e 6.10.2010 22:33:19

quote:

Orijinalden alıntı: BTR03 Bende f1 2010 incelemesine ne oldu merak ediyorum. Lansman sayfası açtığınız bir oyunu hala incelemediniz.
Distribütör firmadan kaynaklanan bir sorun yüzünden, oyun hala elimize geçmedi. Bundan ötürü inceleyemiyoruz.

BTR03 6.10.2010 23:03:07

Açıklama için teşekkürler

BSC Misafiri 7.10.2010 00:27:00

fifa 11 in incelemesi NERDE!!!

gun 8.10.2010 16:39:33

Oyunu bir haftadır filan oynuyorum. Ruse'un yeni yaması gelinceye kadar oynarım dedim ama şimdi nasıl ara vericem bilemiyorum. İlk Civilization'dan beri her türlüsünü oynamışlığım var. iPhone ve iPad'de Revolution bile oynadım. Bu sürüm bence en iyi sürümlerden birisi olmuş. Çünkü en güzel gözükeni en gerçekçi gözükeni bu onun dışında kimsenin kolay kolay anlamadığı herkesin belası olan bir sürü seçenekte kaldırılmış. Bir bölgeye bir adam koyabilmede eski sıra bazlı strateji oyunu gibi hale getirmiş ki bence daha iyi çünkü. Eskiden 20 tane birimi üst üste koyarak silip süpürebilirken şimdi hesap yapıp dikkat etmek gerekiyor ki buda oyundaki en zevkli olan kısmı savaşları ön plana çıkarmış. Eskiden araştırdığımız teknolojilerin bir kısmını ve hükemet sistemlerini toplumun sosyal yapısı olarak entegre etmişler buda size daha değişik imkanlar sunar hale getirmiş eskiden zırt pırt hükemet değişikliği vs yaparken şimdi çeşitli şeylerden aynı anda kullanabiliyoruz. Bazıları yi

BSC Misafiri 9.10.2010 11:34:49

xpde bir türlü oynayamadım kafayı yemek üzereyim buna çozüm nedir sistem gereksinimlerinde xp diyor ama xp de oyun çalışmıyor

sharprock 9.10.2010 14:32:31

Ilk defa oynuyorum giris videosu gercekten guzel havaya sokuyor adami ama oyunda zorlandim ne yapacagim bilmiyorum ;)

Antrim 9.10.2010 20:52:33

güzel inçeleme

Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta