Konu oyunlar olduğunda, konsolların pc’lere oranla ezici bir üstünlüğü ortaya çıkıyor. Tabii bahsettiğimiz oyunlar mobil veya flash değil, birinci sınıf yapımlar. Günümüzde oyuncuların tercihi artık Pc’ler değil konsollar. Geçmişte dile getirilmesi mümkün olmayan bu durum, son 10 yılda Nintendo, Sony ve Microsoft’un daha fazla “koyu oyuncu” kitleye hitap etmeye çalışmasıyla konsollar lehine inanılmaz bir gelişme gösterdi. Tabii konsolların satışında yaşanan bu gözle görülür yükseliş çok geçmeden pek çok oyun yapımcısı tarafından olumlu bir tepkiye sebep oldu; bu heyecan verici davet beraberinde konsollara özel pek çok birinci sınıf oyunu ve daha fazla casual oyuncuyu ve daha fazla hardcore oyunu bünyesine topladıkça topladı.
"Pek çok Xbox 360'a özel oyun Pc yüzü görse de, Halo uzun süredir bu ziyaretçiler arasında yok."
Ve tabii ki fiyat. PC oyuncuları en üst seviye bir donanıma sahip olmak istediklerinde, bu onlara hayli pahalıya mâl oluyor. Son dönemlere baktığımızda çıkış yapan konsol fiyatlarının 250 – 600 $ arası fiyatlardan raflarda yer bulurken, tam donanımlı oyun PC'lerinin fiyatları 3-4 katına çıkabiliyor. Üstelik Pc’nizi en üst seviyeye çıkarmanız sadece başlangıç. Zira ardı arkası kesilmeyecek parça güncellemeleri, donanım yükseltme ihtiyacı ve en iyisine ulaşmak istiyen oyuncuların cüzdanında her daim bir kara delik yer edecek. Tabii bir de çıkan her oyun için özel bir güncelleme/donanım yükseltme ihtiyacı da olasılıklar arasında yer alıyor. Eğer çıkış yapan oyun mevcut teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanıyorsa ve sizin Pc’niz bunu kaldıracak ekipmana sahip değilse buyurun cenaze namazına. Konsollar bu konuda önemli bir avantaj sunuyor. Logosuna bakmanız yeterli olacak: seçiminiz Sony Playstation 3 mü ? Artık ardından ne geleceğini, bu konsolda ne oynayacağınızı biliyorsunuz. Başka bir ek donanıma ihtiyaç duymuyor veya çıkacak her yeni oyunda “acaba konsolum bunu kaldırır mı?” endişesi taşımıyorsunuz. Pek çokları Pc’lerin konsollara göre çok daha iyi grafiklere sahip olduğunu söyleyebilir. Ancak bu mali külfeti hayli “iri” bir fiyata mâl olacaktır. Tabii kendi harika grafik harikası kulenizi nasıl inşa edeceğinizi biliyorsanız o ayrı. Aralarında oyuncuların da bulunduğu pek çok kişi bunun nasıl yapılabilineceğine dair tam bir fikir sahibi değiller. Pekâlâ! Diyelim ki bu bilgiye yeterince sahipsiniz. Sonuç: harcayacağınız ücret halen bir konsolun maliyetinin 2 katı değerinde olacak.
Hangi oyuncu God of War için "hayır" diyebilir ki ?
Paranın satın alamayacağı şeylerden birisi de zamandır. O zaman sanırım “kurulum” sürelerine de değinmekte fayda var. Konsol oyunlarının % 99.99’u (Metal Gear Solid 4, yüzdemizi düşürmeyi başarıyor.) herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymaz. Zahmetsizce, oyun diskinizi sürücüye takın ve ta taaaa! Oyun, oynanmak için sahibini bekliyor. Beklemeye gerek yok, disk değiştirmeye gerek yok veya kurulum esnasında oluşabilecek herhangi asap bozucu bir duruma mahal vermek yok. Elbette konsolcular açısından bu ufak bir avantaj olmakla birlikte, oyun bir kere kurulduktan sonra Pc oyuncuları içinde bir yük ortadan kalkmış oluyor.
The Legend of Zelda, macera türünün en iyi temsilcisi olarak sadece Nintendo konsollarında.
Burada münakaşası yapılması gereken en önemli unsur ise tabii ki bizzat oyunların kendileri. Konsollar daha çok özel, sade, basit ve harika bir oyun yelpazesine sahip. Her ne kadar Xbox 360 için çıkış yapan kimi oyunlar Pc yüzü görse de; Sony ve Nintendo konsollarına özel, AAA olarak adlandırılan: Uncharted, The Legend of Zelda, Killzone, Metroid Prime, God of War ve Super Mario gibi oyunlar sadece sadık oldukları konsollar üzerinden oyunculara ulaşıyorlar. Bu Pc oyuncuları için büyük bir kayıp çünkü bahsi geçen oyunların pek çoğu “Game of the Year” etiketiyle lanse ediliyor. Ha! Bu arada, Pc’ye özel bir oyunun “Game of the Year – Yılın Oyunu” ödülü alalı ne kadar zaman oldu, hatırlayan var mı ? Durun ben söyleyeyim; geride bıraktığımız 14 yıllık dönemde sadece 3 Pc oyunu bu başarıya ulaşabildi: The Sims, Battlefield 1942 ve Diablo 2. Aynı dönemde konsollarda çıkış yapan 6 oyun GotY olmuştu. Herhangi bir tartışma başlamadan önce şunu da söylemeyeliyim ki GotY – Yılın Oyunu istatistiklerine IGN, Spike.tv ve Etkileşimli Sanat ve Bilimler Akademisi’nden ulaşılmıştır.