Rockstar Games denilince akla ilk gelen oyun hiç kuşkusuz Grand Theft Auto’dur. Zaten firmanın bugüne kadar 250 milyon civarında oyun satan oyunlarının 150 milyonunun Grand Theft Auto’ya ait olduğunu biliyoruz. Aslında Rockstar Games’in bizzat geliştirdiği Red Dead, The Warriors, Midnight Club, Max Payne (3), Manhunt ve Bully gibi oyunları da bulunuyor. Bu oyunlar her ne kadar oldukça kaliteli yapımlar olsalar da Grand Theft Auto serisinin gölgesinde kalmışlardır. Bu oyunlar arasında sanırım en büyük çıkışı Red Dead Redemption yaptı. Oldukça yüksek satış miktarına ulaşan Red Dead Redemption çok sayıda oyuncuya ve oyun otoritesine göre Grand Theft Auto serisinin tahtını kalite anlamında elinden aldı.
Zaten ortalama 3 yılda bir oyun çıkaran Rockstar Games’in bütün serilerini tek bir nesilde piyasaya çıkarabilmesi tabi ki kolay değil. Buna karşın bazı serilerin unutulmasına da gönlümüz el vermiyor. Örneğin bu nesilde (PS3 ve Xbox 360) yeni bir Manhunt, The Warriors veya Bully oyunuyla karşılaşma fırsatı bulamadık. Belki bu seriler GTA kadar çok satmıyor veya bilinmiyorlar, ama oyun dünyasını yakından takip eden her oyuncu bahsedilen yapımların ne kadar kaliteli oyunlar olduklarını bilir. Özellikle Bully ve Manhunt’ın devam oyunları yeni nesilde gerçekten de önemli işler gerçekleştirebilir. İşin garip yanı her iki oyun da şiddet öğeleri nedeniyle büyük eleştiriler almışlardı. Peki bu yüksek şiddet devam oyunları görmemizi engelleyebilir mi?
Öncelikle Manhunt’tan bahsetmek gerekirse şimdiye kadar çok nadir olarak oyunlarda karşılaştığımız şiddeti Manhunt’ta bulduk. Manhunt arkadan kafaya poşet geçirip boğmak, copla polislerin kafasını parçalamak, çekiçle düşmanların kafatasını kırmak, bıçakla Karındeşen Jack’cilik oynamak gibi birbirinden psikopatça öldürme şekillerini uygulayabildiğimiz bir yapımdı. Pala ile kafa koparmayı saymıyorum bile. Bütün bunlar delilik gibi geliyor öyle değil mi? Hiç merak etmeyin bunları yaparken bir oyundaymış hissini kaybetmiyorsunuz. Yani dışarı çıkıp aynısını başkasına uygulama isteği oluşmuyor. Aksine yaptığınızın ne kadar manyakça bir şey olduğunu düşünüyorsunuz.
Böylesine şiddet sahnelerini GTA’daki gibi şehirdeki masum insanlara değil, organize suç örgütlerine karşı yaptığınız için suçluluk da hissetmiyorsunuz. Üstelik bu örgütler onlara karşı yapacağınız her şiddet eylemini sonuna kadar hak etmişlerdi. Farkındaysanız şimdiye kadar hep Manhunt oyunlarının ne kadar çok şiddet içerdiğinden bahsettim.
Zaten oyundaki bu yüksek şiddet nedeniyle Manhunt oyunları dünyanın bir çok ülkesinde yasaklandı veya belirli bir yaş kitlesinbe hitap ediyor olarak etiketlendi. Yine de oyun basit bir öldür-geç oyunu değildi. Rockstar kaliteli bir atmosfer yaratmıştı ve bu atmosfer oyuncuları içine çekmeyi başarıyordu. Şimdi yeni nesil grafiklerle bir Manhunt oyunu nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyor insan. Belki pala ile kafa koparma gibi şiddet öğeleri biraz yumuşatılabilir, ama benzer kalitede Manhunt’ı yeni nesil görseller ve yepyeni bir hikaye ile oynamak sanırım harika olurdu.
Buna karşın Manhunt’ın geleceğinden ümitli olmadığımı belirtmeliyim.
Oyun yapım maliyetlerinin büyük oranda arttığını biliyoruz. Manhunt gibi sadece sınırlı kitleye hitap eden bir oyuna büyük masraf yapılmasını beklemiyoruz. Grand Theft Auto ve Red Dead Redemption gibi oyunları 7’den 77’e her yaş grubundan insan oynayabilir, ama Manhunt için gerçekten de sağlam bir iradeye sahip olmak gerekiyor. Rockstar Games’in en azından 4-5 milyon satmayacağı bir oyuna büyük yatırım yapması gerçekten de zor. O nedenle malesef yeni bir oyun konusunda ümitli değiliz. Yine de Rockstar Games eğer bir kere böyle bir işe cesaret ettiyse tekrar edebilir diye düşünüyoruz. Şöyle bir Manhunt 3 gerçekten de harika olurdu. Ne de olsa çeşitli gruplar tarafından Grand Theft Auto 4 ve Counter Strike gibi oyunları bile “cinayet simülasyonları” oldukları gerekçesiyle satışının durdurulması istenmişti.
Rockstar Games’in oyunlarda şiddet içerdiği konusunda eleştirilen bir başka oyunu ise Bully olmuştu. James "Jimmy" Hopkins adlı bir genci yönettiğimiz bu açık dünya-aksiyon/macera oyununda okulda diğer öğrencilerin şidddetine karşı koyan ve onlara karşı şiddet uygulayan bir gencin öyküsü anlatılıyor. Aslında oyunun anlattığı şey öğrencilerin karşı karşıya kalmadığı bir durum değil. Tabi oyun okulda geçince ailelerin ve öğretmenlerin tepkisiyle karşılaştı. Amerika’da, İngiltere’de ve Brezilya’da oyuna karşı çeşitli davalar açıldı ve piyasadan toplanması istendi. Oyun Amerika’da ve İngiltere’de kısmi yasaklara uğrasa da Brezilya’da tamamen yasaklandı. Bunun sebebi ise tabiki şiddet (diğer öğrencilerin ağzını burnunu kırmak) ve cinsellik (kızları, hatta erkekleri öpebiliyordunuz) gibi şeylerdi.
Her ne kadar Bully’de şiddet öğeleri ve cinsellikle ilgili konular olsa da ailelerin ve öğretmenlerin bir oyuna bu kadar saldırması gerçekten komik; çünkü bu ülkelerde eşcinsel evliliklere izin veriliyor ve insanlar cinsel tercihlerini rahatça yaşayabiliyorlar. Ayrıca okullardaki şiddet olayları almış başını gitmiş. Amerika’da okullarını silahla basan öğrencilerin haberleriyle sık sık karşılaşıyoruz. İngiltere’de gençlerin sadece okulda değil, okul dışında kıyıda köşede sıkıştırdıkları olgun insanlara neler yaptıklarını bu ülkenin gazetelerini okuyanlar çok iyi bilirler. Ayrıca onlarca filme konu olan bu tür olaylar bir oyunda karşımıza çıkınca ailelerin ve öğretmenlerin şiddetle bu oyunlara karşı çıkmasını anlamak mümkün değil. Yani tamamen düzgün bir ailede, düzgün bir çevrede yetişmiş bir insanın oyundan etkilenip bir kişiye şiddet uygulama ihtimalinin ne kadar az olduğunu tartışmaya bile gerek yok.
Demek istediğim Rockstar Games, Bully gibi bir oyunu da şiddet yüzünden piyasaya çıkarmazsa bu durum gerçekten çok üzücü olacaktır. Bully’e hayran olmak ve bir devam oyunu beklemek için çok fazla nedenimiz var. Örneğin oyunda kimya dersinde öğrendiğiniz formüller sayesinde patlayan havai fişekler, koku bombaları gibi çeşitli eşyalar yapmak bile o kadar eğlenceliydi ki anlatamam. Rockstar Games oyunun her ayrıntısını zamanın teknolojisine göre ince bir şekilde düşünmüştü.
Bully 2 gibi bir oyun çıkarsa mevcut özellikler günümüz teknolojisi sayesinde çok daha ayrıntılı hale getirilebilir. Bunun yanında şehirde istediğimiz binaya girebilir veya penceresi açık evlerin hepsine sızabiliriz. Ayrıca ilk Bully’deki gizli mekanların sayısı arttırabilir. Tabi ki kimse Bully 2’nin GTA gibi dev bir haritaya sahip olmasını beklemiyor, ne de olsa bu durum Bully’nin yapısına aykırı olurdu. Biz daha çok her ayrıntısına özen gösterilmiş, küçük ama detaylı bir harita bekliyoruz. Açıkçası Bully 2’nin diğer Rockstar Games oyunları gibi son derece eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Bu seri de 7’den 77’ye herkese hitap edebilecek popülariteye gelebilir.
Bully 2’nin piyasaya çıkacağı konusundaki umudum Manhunt’tan çok daha fazla. Oyundaki yoğun şiddet ve bence rahatsız edici olmayan cinsellik sahneleri Bully 2’nin gelmesini engellememeli; çünkü gençler televizyonlarda ve internette bu şiddetin çok daha fazlasını görüyorlar.
Son olarak tabi ki Red Dead ve GTA serilerinin yeni nesil oyunlarının mükemmel olabileceğini bizim de düşündüğümüzü belirtelim. Buna karşın bizce bir seriye çok takılmaktansa uzun süredir el değmemiş, beğenilen serilere odaklanmak oyuncuların da hoşuna gidecektir.
Önemli Not: Aşağıda Manhunt'taki infaz sahnelerini görebilirsiniz. Sahnelerin +18 olduğunu belirtelim.