Şimdiye kadar çoğunlukla en iyi oyun, grafik, karakterler veya oyun müzikleri sıralaması ile karşımıza çıkan oyunlar farklı bir yönü ile architects journal adlı site tarafından sıralanmış.
Mimari yapılar üzerine sıralamaları ve haberleri ile meşhur olan architect’s journal sitesi bu seferde oyun mekanlarını mimari yapılarına göre sıralamış. Bu sıralamayı ise kendi yorumumuz ile sizinle paylaşırken ekstradan bazı oyun mekanlarını da hep beraber irdeleyeceğiz.
10. Marioland - Super Mario Oyunları
İlk olarak Donkey Kong adlı oyunda gözüken ve daha sonra adeta oyun dünyasının fenomen karakterlerinden birisi haline gelen Mario, şimdiye kadar birçok oyunu ile karşımıza çıkmıştır. Bu oyunların en büyük ortak özelliği ise Marioland. Mario oyunlarına ev sahipliği yapan Marioland özellikle yaratıkları, mimari yapısı ve kimi zaman karanlık kimi zaman ise cıvıl cıvıl renkleri ile en bilinen oyun mekanlarından birisi olarak aklımızda yer edinmeyi başarmıştır.
9. Castle Wolfenstein - Return to Castle Wolfenstein
İlk olarak 1981'de karşımıza çıkan Castle Wolfestein, aynı adlı oyunu ile zamanın en ses getiren oyunlarından birisi idi. 2002 yılında çıkan ikinci oyun return to Castle Wolfestein ile tekrar hafızalarımızdaki yerini tazeleyen Castle Wolfestein uzun dar koridorları, geniş salon ve karışık yapısı ile bize unutulmaz anlar yaşatan mekanlardan birisi olmayı başarmıştır. Üçüncü oyunu ise bu sene sonunda piyasaya çıkacak.
8. Tetris
Oyunlar ile içli dışlı olmuş hemen hemen her oyuncunun mutlaka bir kez dahi olsa uğradığı mekanlardan brisi olan tetris basit tarz oynanışı ile oyun severleri uzun süre oyalayan ve hala da popülaritesini kaybetmeyen oyunların başında geliyordur. Farklı yapılarda düşen sütunları şekilden şekile sokarak tek sıra yapmaya çalıştığımız oyun da bu kadar basit bir yapı olmasına rağmen kimi zaman taktiksel şekiller oluşturarak kimi zaman ise sadece o anı kurtarmaya çalışarak heyecanlı dakikalar geçirmişizdir.
7. Architecture Island - Second Life
Dünya genelinde 10 milyondan fazla kullanıcı tarafından oynanan Second Life internet tabanlı sanal dünyaların başında geliyor. Açık yazılım kaynağı sayesinde her geçen gün büyümekte olan Second Life’ın mimarisi ise oldukça geniş. İşyerlerinden üniversitelere, hastanelerden eğlence mekanlarına kadar her türlü mimari yapı bu oyunda yer alıyor.
6. Team Ico’s World
Team Ico, oyun değil de sanki sanat icra eden ender firmaların başında geliyor. Öncelikle Ico daha sonra ise Shadow of Colossus ile gönüllerimizi fetheden firma son olarakta The Last Guardian ile oyuncuların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Team Ico’nun her iki oyun içinde yarattığı dünyalar ise listede aynı sırada yer alıyor. İlk oyunda Ico ve Yorda’nın el ele tutuşup kaçmaya çalıştıkları, içerisinde mezarlar, gölcükler ve değirmenleri ile oldukça devasa olan kale oldukça güzel tasarlanmıştı. İlk oyunun aksine ikinci oyunda ise ucu bucağı gözükmeyen bir dünya ile karşımıza çıkan Team Ico, bizi oldukça şaşırtmıştı. Dağlar, tepeler, kayalıklar, çöller, göller, şelaleler kısaca oyunda oldukça güzel doğa manzaralarıyla karşılaşmanız mümkündü.
5. Scumm Bar - The Secret of Monkey Island
Şu sıralar revizyona uğramış yeni versiyonu ile gelecek olan Secret of Monkey Island oyun tarihinin en başarılı oyunları arasında yer alıyor. Oyunun hemen hemen her mekanı oldukça güzel tasarlanmıştı fakat listemize girmeyi başaran mekan Scumm Bar. Scumm Bar, Karayip adalarından Melee’de yer alan ve denizin üzerine ahşap bir güverte sayesinde inşa edilmiş bir bar idi. Kemerli camları ve teksas barlarını andıran havası ile Scumm Bar bir çok oyunseverin hala aklında olan mekanların başında geliyor.
4. Halo - Halo serisi
Oyun için özel olarak yaratılan Halo evreni ard arda çıkan oyunlar ve kitapları ile oldukça benimsenmiştir. Hikayeye göre dünyadaki nüfusun artışı ve ışık hızı ile hareket etmenin getirdiği haz ile insanlar uzak gezegenlere seyehat etmeye başlar. İlk oyunun ortalarına doğru ise oyuna ismini de veren Halo gezegenine iniş yapıyorduk. Halka şeklinde olan ve Covenant’ların kutsal olarak saydığı gezegen Halo, doğal yapısı ve içindeki inşaları ile listeye girmeyi hak eden mekanlardan birisi oluyor.
3. Liberity City – Grand Theft Auto Serisi
Türkçe adı ile Özgürlük Şehri olan Liberity City, Grand Theft Auto serisi için New York şehri baz alınarak tasarlanmıştır. Zengin, fakir mahalleler, gökdelenler ve plazaları ile özellikle dördüncü oyunda New York’a oldukça benzetilen Liberity City oyun dünyasının gerçek olmayan ama en bilinen şehirleri arasında yer alıyor.
2. The City - Sim City
90’lı yılların başında Electronic Arts tarafından piyasaya sürülen ilk Sim City, ardı ardına gelen oyunları ile simülasyon severleri oldukça memnun etmiştir. Oyunun listemize girme nedeni ise oldukça özgür olarak tasarlayabildiğimiz şehri. Şehirdeki altyapıdan binalara, yollara kadar her türlü inşa oyuncuların hayal gücüne kalmış birşey. Yazının konusunu da düşünürsek Sim City’nin bu listede yer almaması oldukça garip olurdu.
1.Azeroth – World of Warcraft
Azeroth, Blizzard tarafından World of Warcraft için tasarlanmış hayali bir dünyadır. Çıktığı günden itibaren en çok oynanan online oyunların başında gelen World of Warcraft’ın geçtiği dünya olan Azeroth; Kalimdor, Eastern Kingdoms ve Northrend adında üç kıtadan oluşuyor. Azeroth yüksek dağları, denizleri ve gölleri ile oldukça güzel tasarlanmış bir dünyadır. Cüce ve elf diyarları ile de orta çağ’ı andıran Azeroth listemizin birinci sırasında yer alıyor.