Unknown Worlds Entertainment tarafından geliştirilen ve KRAFTON tarafından 30 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan sıra tabanlı strateji oyunu Moonbreaker, şu anda erken erişim sürümünde yer alıyor. Oyun klasik sıra tabanlı strateji unsurlarını ve daha fazlasını bizlere sunuyor. Oyun içerisinde birden fazla karakter yer alıyor. Bu karakterlerin her birinin farklı becerileri ve aksiyon şemaları bulunuyor. Bu oyundaki temel amacımız elimizde olan karakterler ile çeşitli stratejiler uygulayarak rakipleri alt etmek.
Oyunun Steam sayfası
Oyunun temelinde neler yatıyor ve alıştırma kısmı bizlere neler sunuyor?
Öncelikle oyunun temelini öğrenmek için sizlere alıştırma kısmını öneriyorum. Bu kısma giriş yaparak oyunu temelini ve hangi karakterin ne yaptığını az çok öğrenebilirsiniz. Alıştırma kısmında bizlere sadece 4 karakter sunuluyor. Bu karakterlerin daha fazlası diğer modlar da yer alıyor. Alıştırma kısmına giriş yaptığınız zaman ilk olarak bizlere ana karakterimiz olan Lider sunuluyor (ben buna şövalye diyorum oyun içerisinde başka şekilde adlandırılıyor). Bu lider öldüğü zaman oyun sona eriyor. Bu yüzden Lideri ne pahasına olursa olsun korumamız gerekiyor. Elimizde bulunan bu Lider yakın dövüş aksiyon şemasına sahip. Yani uzaktan herhangi bir becerisi bulunmuyor (Alıştırma kısmındaki liderden bahsediyorum. Menzilli aksiyon sistemine sahip liderler de yer alıyor).
Buradan da anlaşılacağı gibi her oyun içerisinde bizim bir Liderimiz bulunacak. Bu ŞLideri elimizden geldiğince korumamız gerekecek. Bu öldüğü zaman oyunumuz sona erecek. Dolayısıyla Lideri yan karakterlerle desteklememiz ve savunmamız lazım.
Alıştırma kısmında Şövalyemizin üç farklı aksiyon şeması bulunuyor. Bunlardan bir tanesi bir yerden bir yere hareket etme butonu, ikincisi yakın dövüş saldırısı, üçüncüsü ise toplu vuruş saldırısı. Toplu vuruş saldırısı yakın dövüş saldırısı içerisine giriyor ancak birden fazla rakibe hasar veriyor.
Yine alıştırma kısmında şövalyenin yanına ikinci bir karakter olarak bir çekici geliyor. Bu çekici karakter bizim Şövalyemizi veya takım arkadaşlarımızı yakınlara çekebiliyor. Bunun dışında rakip karakterleri de yakınımıza çekebiliyor. Yakınımıza gelen düşmanları böylelikle yakın dövüş saldırısıyla alt edebiliyoruz. Çekicinin yanı sıra üçüncü bir karakter daha ekibimize dahil oluyor. Bu karakter menzilli saldırılara sahip ve elinde bir tüfek bulunuyor. Böylece rakipleri uzaktan avlayabiliyor. Oyun içerisinde ilk olarak hareket ediyoruz daha sonra herhangi bir saldırıyı uygulayabiliyoruz. Yani bir karakter üzerinde iki kere hamle yapma şansımız bulunuyor.
Alıştırma kısmındaki son karakter ise yine yakın dövüş aksiyon şemasına sahip. Bu karakterin hem fazla canı bulunuyor hem de fazlasıyla hasar verebiliyor.
Alıştırma kısmını oynadıktan sonra oyunun temelini az çok anlıyorsunuz. Sizin bir ekibiniz bulunuyor. Bu ekibinizin başında bir kaptan yer alıyor. Bu kaptan öldükten sonra oyun sona eriyor. biz bu kaptanı hem korumalı hem de diğer takım arkadaşlarımızla beraber rakibi alt etmemiz gerekiyor. Tabii ki biz de aynı şekilde avantaja sahibiz. Rakibin kaptanını öldürdükten sonra oyun direkt olarak sona eriyor.
Yine burada anlattığım üzere her bir karakterin farklı aksiyon şemaları ve becerileri bulunuyor. Buradaki uygulayacağımız stratejiler tamamen bize ait. Karakterleri tamamen biz hareket ettiriyoruz, nereye gideceğini biz belirliyor ve yapacağımız saldırılara biz karar veriyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde bunları düşünmek ve uygulamak tamamen bize kalıyor.
Oyundaki sıra tabanlı strateji sistemi nasıl işliyor?
Moonbreaker, klasik bir sıra tabanlı strateji oyunu olarak karşımıza çıkıyor ve bu oyundaki karakterleri sırasıyla hareket ettiriyoruz. Her bir karakter bir sefer hareket edebiliyor ve ardından sıra bir sonraki karaktere geçiyor. Elimizdeki tüm karakterleri hareket ettirdikten sonra sıranın sonu geliyor ve artık hamle sırası karşı tarafa geçiyor. Bu şekilde ilk olarak bizim takım daha sonra rakip takım sırasıyla hamle yapıyor. Bu hamleler sonucunda en çok hasar veren ve Lideri ortadan kaldıran takım kazanıyor.
Oyunda clash royale tarzında her hamleden sonra enerji doluyor ve ona göre bir sonraki hamlede yanınıza yardımcı birimler alabiliyorsunuz. Oyunda enerji karşılığında dahil ettiğiniz birimler bir sonraki turda aktif hale geliyor. Yani geldiği gibi kullanamıyorsunuz. Oyunda her turda +1 fazla enerji geliyor. Yani ilk turda 1, ikinci turda 2, üçüncü turda ise 3 enerji hanenize ekleniyor. Bu enerjiler ile yeni birimler alabiliyorsunuz. Ek olarak 3 enerji karşılığında eğer yanınıza dahil edebilecek birim kalmamışsa rastgele bir birim çekebiliyorsunuz.
Oyunda lidere vurulan standart hasarda siz de hasar yersiniz. Bazı karakterler de otomatik olarak size tepki verir. Tepki sonunda hasarların boyutu birime göre değişkenlik gösterir. Bazı saldırılarda ıska geçme şansınız da var.
En başta başlarken yine yanınıza işinize yarayacak çeşitli güçlendirmeler alabiliyorsunuz. Bu güçlendirmeler arasında: bölgedeki tüm birimlere 3 hasar veren Orbital strike, sadece kendi birimlerinize yüzde 50 hız veren stimburst, birimleri ayrı bir alana taşıyabileceğiniz distrubutor beam, 2 enerji (oyun içerisinde en alt kısımda kor şeklinde yuvarlak noktalar) ve takımınızın liderine 1 can verecek Cinder infusion, verilen hasara +1 ekleyeceğiniz Corrosive particles, ekibinize bir turluk dokunulmazlık verecebileceğiniz charged nanoshield, 5 ve altındaki can sayısına ulaştığınızda +5 can ekleyebileceğiniz Lifeline ve daha fazlası yer alıyor.
Oyunda yeni birimi arenaya dahil ederken kamera sarsılıyor ve alana yeni birinin dahil olduğunu hissedebiliyorsunuz. Bu da oyuna farklı bir hava katmış. Ek olarak oyunda tatlı grafikler yer alıyor. Burada belli bir arenadayız ve etrafta birçok yapı bulunuyor. Bu alanın dışına haliyle çıkamıyoruz. Oyun içerisinde şu anda fazla bir arena yer almıyor. Erken erişimden sonra tam sürümde birçok yeni arenanın ekleneceği belirtiliyor. Oyunda kamera kontrolleri oldukça basit: WASD tuşlarıyla kolaylıkla arenada kamera kontrolünü sağlayabiliyoruz.
Oyun içerisinde bir de sezon bileti yer alıyor. Bu bileti alarak profilinize ekleyebileceğiniz çeşitli bannerlar, oyun içi para, profil resimleri, birimler için boya çeşitleri ve daha fazlası yer alıyor. Oyunda şu anda 3 farklı mod yer alıyor. İlk mod diğer oyunculara karşı mücadele edebileceğiniz VS Player, ikinci mod yapay zekalara karşı kapışacağınız ve alıştırma yapacağınız VS AI, üçüncü mod ise her kısımda zorluğun artış göstereceği 5 rastgele patrondan birinin karşınıza çıkacağı Cargo run. Cargo run modunda arenanın belirli bölgelerinde çeşitli paketler yer alıyor ve bunlara birimleriniz ile ulaştığınız zaman rastgele güçlendirme elde edebiliyorsunuz.
Oyunda hangi birimler yer alıyor?
Oyunda çeşit çeşit birimler yer alıyor. Birimler arasında yer alan Detonia, bir bomba atar birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bu birim sayesinde uzaktan rakiplere alan hasarlı bombalar atabiliyoruz. Ne kadarlık bir alana hasar vereceğimiz oyun içerisinde daire şeklinde gösteriliyor. Yine oyun içinde alıştırma içerisinde de bize verilen lider, yakın dövüş bir saldırı şemasına sahip. Üç farklı yeteneği bulunuyor. Yetenekler arasında standart bir düz saldırı, kılıç çevirme saldırısı (alan hasarlı) ve son olarak da kalkan koruması yer alıyor.
Cargo run modunda üç farklı liderden birini seçebiliyoruz. Bu liderler arasında yukarıda bahsettiğim lider dışında, Zax adlı menzil saldırısına sahip bir lider yer alıyor. Bu liderin temel saldırısı uzaktan ateş etme, ek olarak 1 enerji karşılığında rakipleri uğraştırmak adına mayın bırakma yeteneği ve 2 enerji karşılığında ise birimleri beraber hareket ettirebileceğiniz Gravity Disc yeteneği yer alıyor. Yine bu liderin yanına alabileceği çeşitli birimler yer alıyor. Aria adlı birim uzaktan saldırı gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra rakipleri ve kendi birimlerinizi çekebileceğiniz ve çekici niteliğinde olan Cracnkbait adlı birim yer alıyor. Bunun temel saldırısı 1 hasar veriyor. Yine bu kısımda çok fazla detaya girmek istemiyorum çünkü oyun içerisinde saymadığım birçok birim daha yer alıyor. Her birini sizin keşfetmeniz ve yeteneklerini açığa çıkarmanız daha zevkli olacaktır. Ben burada temel bilgileri sizlere verdiğimi düşünüyorum.
Sonuç olarak şöyle diyebilirim:
Oyun şu anda erken erişim sürümünde yer alıyor ve dolayısıyla birçok içerikten yoksun. Geliştirici ekip geri bildirimleri dikkate alıyor ve yeni içerikleri bu bildirimlerin ışığında eklemeye çalışıyor. Oyun tam sürüme ulaşana kadar birçok yeni moda ve içeriğe sahip olacak. Bunun yanı sıra belki yeni birimler, güçlendirmeler ve paketler görebileceğiz. Oyunda şu anda zaten sınırlı sayıda arena yer alıyor. Bu yeni arenalar da tam sürüme kadar eklenecektir.
Oyun bizlere genel olarak zevkli bir sıra tabanlı strateji deneyimi sunuyor. Her birimin farklı yeteneği, oyuna başlamadan önce seçebileceğiniz güçlendirmeler, birimleri şekillendirebileceğiniz içerikler ve daha fazlası yer alıyor. Oyunda özellikle çevrimiçi olarak diğer oyuncularla kapışmak çok daha zevkli. Çünkü onun hamlelerini hesap etmeye çalışıyor, ona göre stratejinizi uygulamaya çalışıyor ve arenanın galibi olmaya çalışıyorsunuz. Bu da oyuna daha fazla odaklanmanızı ve kazandığınız zamanki eğlencenizi daha da yükseltiyor.
Oyunda birçok birim ve her birimin farklı özellikleri yer aldığından ustalaşmanız biraz zaman alabilir. Dolayısıyla oyunu ne kadar çok oynarsanız bir birim ve ekip üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz ve yapacağınız hamleler daha etkili olur.
Oyunu oynamanızı gerçekten de tavsiye ediyorum. Oyun gelişmeye ve yeniliğe açık bir yapı sergiliyor. Yeni gelişmelerle çok daha zevkli bir içerik sunacak. Oyunu bu arada çevrimiçi oynamaya çalıştığımda 2-3 saniyede rakip buldu.