(Soru) Cadılar Bayramını Bu Kadar Özel Kılan Ne?

31.10.2010 22:41 Levent Polater



 
   Bugün Cadılar Bayramı. Her sene 31 Ekim'de kutlanan bu özel etkinlik bizim için pek bir şey ifade etmese de Amerikalılar için ayrı bir önem taşıyor. Aslında ilk olarak 19. yüzyılda İngiltere'de bir Pagan etkinliği olarak kutlanan Cadılar Bayramı kültürü, göçmenler sayesinde Kuzey Amerika'ya da aşılanmıştır. 20. yüzyıla girildiğinde ise herkes bunu Amerika kültürü olarak bilmektedir ki anlattığım gibi tarihi daha da eskilere dayanıyor. Bir diğer kaynağa göre Cadılar Bayramı bir Kelt festivali olarak biliniyor. Yani çok eski tarihlere dayanıyor. Her 31 Ekim'de yaşayanlar ile ölüler dünyası arasında bir bağ yarattığına inanılırmış. Ölüler, tüm sorunlardan, hastalıklardan ve kötü hasattan sorumlu tutulurken, bu festivalde ateş yakarak maske ve kostümler giyilirmiş, gitgide yaygınlaşan bu festival Hristiyanlığa adapte edilerek günümüze kadar gelmiş.
 
    Bildiğiniz gibi Cadılar Bayramının genel sembolü içinde mum yanan gülen bir balkabağıdır. Ancak bununla sınırlı kalmayan Amerikalılar enterasan tekniklerle farklı yüz ifadelerine sahip balkabakları da tasarlamaktadırlar ki bu bile başlı başına bu etkinliğin en güzel yönlerinden biri haline gelmiştir. Aslında balkabakları ile ilgili muhteşem örnekler gösterebilirim, ama biz yine oyunlar ile ilgili tasarlanmış balkabaklarına göz atalım, işte bunlara bir kaç güzel örnek;
 
 
 
 

 
     Balkabaklarından sonra Cadılar bayramının olmazsa olmazı kostümlerden bahsedelim. Amerikalılar için Cadılar Bayramını kutlamak için sıradışı kostümler giymelisiniz, yoksa hiç eğlenceli biri değilsiniz. Amerika vatandaşları bugüne öyle önem veriyorlar ki,  özel ayırdıkları bütçelerle sıradışı kostümler satın alıyorlar. Aslında bu duruma bir nevi, Japonların cosplay'i de diyebiliriz. Cosplay'in de ne olduğunu hatırlatalım; Çılgın Japonlar, özellikle sanal karakterlerin (oyun, anime veye manga karakteri) giydiği kostümleri satın alıp veya kendileri oluşturup onlara benzemeye çalışıyorlar. Cadılar bayramı da tam olmasa bu duruma benziyor diyebilirim. Bu arada Cadılar Bayramı kostümlerinin ilk şartı biraz korkutucu olmaları oluyor, ama bu o kadar da zorunlu değil. Artık baktığınız vakit her türden kıyafet giydiklerini görüyoruz.
 
     Bizim Ramazan bayramında nasıl çocuklar kapımızı çalıp şeker istiyorsa, Batının da şeker isteme kültürü Cadılar Bayramında devreye giriyor. Ufaklıklar, giydikleri enterasan kostümlerle ve ellerindeki sepetle çalıyorlar kapıları, söylüyorlar şarkılarını ve istiyorlar şekerleri... "Trick or Treat?" şeklinde ev sahibine soru soran çocuklar ya şekeri alıyorlar ya da parayı. ikisinden birini almadan da gitmiyorlar. Şeker demişken, cadılar bayramının temel şekerinin de elma şekeri olduğunu araya sıkıştırayım.
 

 
    Bu kadar laftan sonra "Niye bize Amerikan kültürünü anlatıyorsun ki? Biz kendimize bakalım" diyebilirsiniz. Doğruluk payı olduğunu kabul etmeliyim. Ancak şu son bir kaç günün haberlerine baktığımda oyun yapımcılarının Cadılar bayramına özel videolar, oyun dükkanlarının Cadılar bayramına özel kampanyalar yaptığını siz de görmüşsünüzdür. Aralarınızdan bazıları merak etmiş olabilir diye düşündüm, iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum ama yazıyı yazarken eğlendiğimi söylemeliyim :)
 
    Lafımı burada sona erdirirken sizleri birbirinden eğlenceli Cadılar Bayramı kostümleri ile başbaşa bırakıyorum; 
 





























 

 

 

 

 

 


 

[DHVIDEO=1801]
İlgili İçerik Yorumlar 13 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Kasım Ayının Ücretsiz PlayStation Plus Oyunları Erişime Açıldı 05 Kasım Persona Serisinin Güncel Satış Sayısı Açıklandı: 23,5 Milyon Adet 05 Kasım Empire of the Ants'ın Xbox Konsol Performansı Ortaya Çıktı 05 Kasım Call of Duty: Black Ops 6'nın İlk Sezonu Üç Yeni Haritayı Getiriyor 05 Kasım The Elder Scrolls: Legends Oyunculara Veda Ediyor 05 Kasım
Forumdan Konular
DH'den Haberler