Dark and Darker Mobile Oynadık: İşte İlk Deneyimlerimiz!

26.07.2024 17:03 Mehmet Tandoğan

 
 
PUBG: BATTLEGROUNDS oyunuyla ön plana çıkan Krafton'un yakın zamanda tüm oyuncular için piyasaya sürülmeye hazırlanan ve şu anda kapalı Beta sürümü ile karşı karşıya kaldığımız Dark and Darker Mobile biz oyun severlere heyecanlı bir deneyim sunmaya geliyor. Bu yazımızda sizlere oyunun genel özelliklerinden, bizlere neler sunduğundan ve çok daha fazlasından bahsedeceğiz.
 
Karakter oluşturma ve sınıf seçim ekranı 
 
 
 
Öncelikle oyuna giriş yapmadan önce kendimize ait bir karakter sınıfı seçiyoruz. Bu sınıflar arasında Okçu, Savaşçı, Büyücü, Barbar ve çok daha fazlası yer alıyor. Her bir sınıfın kendine özgü yetenekleri, becerileri ve görünüşü bulunuyor. Dolayısıyla bu seçim tamamen size ait olarak karşımıza çıkıyor. Burada yapacağınız seçimle beraber oyunda düşmanlara karşı farklı şekillerde aksiyona giriş yapabiliyor ve her karakterin kendine özgü oynanış dinamiklerinden faydalanabiliyorsunuz. Sadece bununla sınırlı kalmıyor aynı zamanda sınıfınızı seçtikten sonra karakter oluşturma ekranıyla oyun bizleri baş başa bırakıyor. Burada karakterimizin belli başlı özelliklerini seçebiliyor ve karakterimizi tasarlamamıza yardımcı olacak araçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu seçimi yaptıktan sonra oyun bizden kullanıcı adımızı belirlememizi istiyor ve buraya istediğiniz şekilde kendi kullanıcı adınızı yani oyun içerisinde karakterinizin ismini belirleyebiliyorsunuz.
 
Karakter ile alakalı seçimlerinizi belirledikten sonra oyun bizleri doğrudan ortak bir lobiye bırakıyor. Daha sonra buradan oyun bizi mağaranın içerisine atıyor ve alıştırma kısmıyla karşı karşıya kalıyoruz. Zemin kısmında yer alan oklarla beraber bizlere yol gösteren alıştırma bölümünde ilk etapta bir sandıkla karşı karşıya kalıyoruz. Bu tarz sandıklar elbette oyun içerisinde sağda solda bizlerin karşısına çıkıyor ve etrafı keşfederek bu sandıkları elde edebiliyorsunuz. Sandıklar içerisinden değerli eşyalar, canınızı tazeleyebilecek iksirler, kılıçlar, zırhlar ve çok daha fazlası yer alıyor. Dolayısıyla bu sandıkları toplamak ve aynı zamanda envanterinizi tazelemek oldukça önem arz ediyor. Bu tarz detayların dışında oyun içerisinde mobil platform dahilinde alışılagelmedik çok çeşitli grafik ayarları ve oyun ayarları bulunuyor. Bu kapsamda oldukça fazla ayarlarla karşı karşıya kalıyor ve telefonunuzun hızına ve gücüne göre istediğiniz ayarı kullanabiliyorsunuz. Grafikleri düşürebiliyor, yükseğe alabiliyor veya orta civarda tutabiliyorsunuz. Sadece grafik ayarını değil aynı zamanda çözünürlük ve diğer ayarları da burada düşürüp yükseltebiliyorsunuz. Bu tarz detaylarla beraber oyun bizlere gerçekten güzel bir deneyimin sunulacağını göstergesini ilk etapta veriyor ve biz de oyuna dahil olabiliyoruz.
 
Oyunun rahat bir kontrol şeması ve akıcı animasyonları bulunuyor
 
 
 
Oyuna başladıktan sonra karakterimizin animasyonlarından ve hareketlerinden bahsedecek olursak, mobil oyun için gayet yeterli ve üst düzey bir şekilde bizlere sunulduğunu söyleyebiliyoruz. Gerek yürüyüş animasyonları gerekse kılıç sallama efektleri olsun her şey yerli yerinde ve yeterli seviyede. Diğer taraftan ilerleyen süreçte aksiyon sisteminden bahsedecek ve burada nasıl bir yapının olduğunu sizlere aktaracağız. Ancak öncelikle ekranda bulunan kontrol şemasından bahsetmek istiyoruz. Her mobil oyunda olduğu gibi bu oyunda da karakterinizi en iyi şekilde kontrol edebileceğiniz, kamera açısını ayarlayabileceğiniz, koşabileceğiniz, yürüyebileceğiniz ve çok daha farklı eylemler gerçekleştirebileceğiniz butonlar karşımıza çıkıyor.
 
Bu butonları diğer taraftan istediğiniz gibi özelleştirebiliyor ve yerlerini değiştirebiliyorsunuz. Standart bir kontrol şeması ile karşı karşıya kaldığımız yapımda sol kısımda karakterimizi ilerletebileceğimiz joystick sistemi bulunurken, sağ tarafta ise eylemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz, hızlı koşabileceğimiz, depar atabileceğimiz ve diğer özelliklerle karşı karşıya kalabileceğimiz butonların olduğunu söyleyebiliyoruz.
 
Oyunun vuruş hissiyatı oldukça tatmin edici 
 
 
Oyunun aksiyon şemasına bakacak olursak gerçekten de ağır bir sistemin olduğundan bahsedebiliriz. Öncelikle girdiğiniz gibi oyun içerisinde ufak bir düşman karşılaşmasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu kısımda kılıcınızı savurduğunuz esnada ağır bir şekilde ilerlediğini ve düşmana ağır bir darbe indirdiğini hissedebiliyorsunuz. Vuruş hissiyatı açısından gayet yeterli bir deneyimi bizlere sunan yapım içerisinde karakterimizi ve üstümüzdeki eşyaları ne kadar çok geliştirirsek o kadar çok güçlü duruma geliyoruz ve klasik diğer mobil oyunlarda olduğu gibi karakterimizi en iyi şekilde geliştirmek bir hayli önem arz ediyor. Aynı şekilde oyun içerisinde de karakter seviyesi, karakterin kuşandığı donanımlar, kılıçlar, zırhlar oldukça önemli. Bu tarz detaylarla beraber düşmanları hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilir ve sizlere karşı yenik düşmesini sağlayabilirsiniz.

İlk düşmanı öldürdükten sonra yağmalayabileceğiniz bir buton karşınıza çıkıyor ve loot butonuna basarak elbette düşmanları yağmalayabiliyorsunuz. Bu sayede envanterinize daha fazla kaynak alabiliyor ve düşmanların üzerindeki kılıçları, zırhları kendinize çekebiliyorsunuz. Oyunda sadece düşmanları ortadan kaldırmak da kalmıyor aynı zamanda çevre ile etkileşime girebileceğiniz unsurların da burada olduğunu vurgulayabiliyoruz. Örneğin sağda solda bulunan vazoları veya diğer unsurları elinizdeki kılıcınızla beraber parçalayabilir ve bu da oyunda çevre ile etkileşime girebileceğimiz alanların olduğunu bizlere aktarıyor. Dolayısıyla mobil oyun için gerçekten de güzel bir deneyim diyebiliriz. Zaten bu tarz oyunlarda özellikle kendi adıma konuşacak olursam Orta Çağ temasını ve kılıç ve kalkan sistemlerini bir hayli beğeniyorum. Oyuna giriş yapmadan önce bu beğeni ile beraber geldim ve şu anda tatmin edici bir deneyimle karşı karşıya kaldım.
 
Çevre ile etkileşime girebileceğiniz kısımlar yer alıyor
 
 

Konumuza dönecek olursak çevrede bu vazoları ortadan kaldırarak kendi yolumuzu açabiliyor ve bu da oyundaki etkileşimi artıran ve çevre unsurları ile haşır neşir olabileceğimiz bir yapıyı beraberinde getiriyor. Dolayısıyla böyle bir sistemin olduğunu da bahsetmekte fayda var. Bunun yanı sıra yine çevreden bahsetmişken oyunda zindanları keşfederken ve ilerlerken sağda solda bulunan tuzakların olduğunu söyleyelim. Bu tuzaklara yakalanmamak ve doğru zamanda doğru tuşlara basmak bir hayli önem arz ediyor. Bu tarz detaylarla beraber bu zorlukları aşmak tamamen sizin işiniz oluyor. Tuzaklar arasında sağa sola doğru savrulan baltalar, yerden çıkan sivri uçlu metaller ve çok daha fazlasının olduğunu söyleyebiliriz. Bu tuzakların yerleri ve sistemleri zindandan zindana ve bölgeden bölgeye değişkenlik gösteriyor. Canınız azaldığı ve tuzaklara yakalandığınız zaman can iksirini içebilir ve sağlık barınızı tazeleyebilirsiniz.

Oyun içerisinde çok çeşitli düşman türleri yer alıyor. İskelet ordularından elflere kadar farklı farklı düşmanlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu düşmanların bazıları yakın dövüşle beraber sizlere zorluk çıkarırken diğerleri ise uzak ve menzilli sistemlerle saldırılarını gerçekleştirebiliyor. Zindandan kaçış maceranız boyunca elbette yapabilecekleriniz oldukça önem arz ediyor. Bunun yanı sıra yine ara sahnelerin ve hikaye anlatımının da olduğunu vurgulamak gerekiyor. Ancak oynadığım süre boyunca elbette hikaye kısmını oldukça geri planda bıraktım ve oyunun oynanışı dinamiklerinin nasıl olduğunu görmeye çalıştım. Zaten oyunun hikaye ile ilgili bir iddiası yok. Bu süre zarfında elbette kılıç aksiyonu ile yay ve oku karşılaştıracak olursak oldukça tok bir hissiyatın olduğunu söyleyebiliriz. Kılıçla beraber düşmanlara darbe indirirken o sesi hissedebiliyor aynı zamanda yayınızı gererken ve okunuzu fırlatırken düşmana saplandığı anda o hissiyatı doğrudan deneyimleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla oyun içerisinde aksiyon anlamında oldukça güzel bir vuruş hissiyatının olduğundan bahsetmek gerekiyor.
 
PC sürümüne sadık kalan bir mobil sürüm 
 
 
 
PC sürümüne sadık kalan mobil versiyonla beraber üçüncü şahıs kamera bakışı sayesinde karakterimizi kontrol ediyor ve her yönüyle kendimizi en iyi şekilde ilerletebiliyoruz. Zindan temelli yapım içerisinde temel amacınız zindanlardan sağ salim çıkmak ve her bir zindanı düşmanlardan temizlemek. Oyunun temelinde bu tarz bir detay yer alıyor ve kendinizi sürekli olarak zindanlarda görebiliyorsunuz. Daha çok kapalı ve karanlık atmosferlerde yer aldığınız yapımda karanlık ve kasvetli havayı hissedebiliyor, atmosferin ve ortamların ilgi çekici bir şekilde bizlere aktarıldığını söyleyebiliyoruz. Diğer taraftan oyun içerisinde sadece düşmanlara karşı gelebileceğiniz bir yapı yer almıyor aynı zamanda PvP ve PvE sistemlerinin yani modların da adı bizlere sunulduğunu aktarabiliyoruz.

Fantastik bir Orta Çağ rol yapma deneyimi ile beraber ilerleyebildiğimiz yapımda sadece zindanlardan kaçmaya çalışmaya değil aynı zamanda farklı oyun modları ile beraber oyunun zevkli hale geldiğini aktarabiliyoruz. Örneğin oyun içerisinde yer alan Battle Royale modu ile beraber zindan içerisinde yer aldığımız süre boyunca alanın yavaş yavaş kapandığını ve en son hayatta kalan oyuncunun burada kazandığını söyleyebiliyoruz. Bu tarz detaylarla beraber zindan temeli gerçekten farklı türlerle ve oyun modları ile daha eğlenceli bir hale gelebiliyor. Bunun dışında yine zindandan kaçarken diğer oyuncularla beraber karşılaşabiliyor,  aldığınız ve elde ettiğiniz ganimetlerle zindandan çıkmaya çalışıyorsunuz. Bu da diğer bir eğlenceli mod olarak karşımıza çıkıyor.
 
Yine diğer taraftan oyun geniş kapsamlı bir rol yapma deneyimini bizlere sunduğundan dolayı kendi karakterimizi en iyi şekilde geliştirebiliyor, gelişim sisteminin burada oldukça ön plana çıktığını aktarabiliyor ve aynı zamanda ticaret yapabileceğimiz tüccarların burada olduğunu söyleyebiliyoruz. Dolayısıyla iksirleri, zırhları, kılıçları ve çok daha fazlasını elde edebileceğimiz ve zindanlardan topladığımız paraları harcayabileceğimiz bir ticaret sisteminin olduğunu da aktarmakta fayda var.
 
Zindan kaçış teması Battle Royale deneyimiyle birleşiyor 
 
 

Oyunun Battle Royale modunu oynarken edindiğim deneyimleri de sizlere aktarmak istiyorum. Öncelikle bir zindan içerisinde bulunuyor ve alanın sürekli olarak daraldığını burada klasik olarak görebiliyoruz. Buradaki alan "kara veba" olarak aktarılıyor ve yavaş yavaş daralırken biz de zindandan kaçış serüvenimize devam ediyoruz. Oyuncularla beraber kapışabileceğiniz aynı zamanda diğer yapay zekalara karşı gelebileceğiniz mod içerisinde sağda solda sandıkları bulabiliyor, onları açarak kendinize daha güçlü zırhlar, silahlar ve çok daha fazlasını alabiliyor ve mod içerisinde elbette daha güçlü konuma gelebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra yine diğer oyuncularla beraber kapışırken doğru zamanda doğru hamlelerle beraber kalkanınızı kullanmanız gerekiyor ve karşı saldırıları savunmanız lazım. Doğru zamanda doğru tuşlara bastığınız zaman elbette hızlı saldırılar gerçekleştirebiliyor ve burada ağır bir aksiyon sisteminin olduğundan bahsedebiliyoruz. Dolayısıyla bu tokluk hissiyatı gerçekten benim hoşuma giden unsurlar arasında yer alıyor ve düşmanlara ve diğer oyunculara başarılı bir şekilde vururken vuruş hissiyatını derinden hissedebiliyorsunuz.
 
Zindandaki oyuncular alan kapanmadan zindanın belli noktalarında çıkan kaçış taşlarına erişmek durumunda kalıyor ve o taşlarla etkileşime geçtikten sonra buradan kaçabiliyorsunuz. Tabii bundan öncesinde diğer oyuncuları ortadan kaldırmanız ve kendinizi daha da güçlü konuma getirmeniz gerekiyor. Yine savaş esnasında canınız azaldıysa can iksiri içebiliyor veya bandaj sarabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra çeşitli güçlendirmeler alabiliyor ve bunlarla diğer oyunculara karşı gelebiliyorsunuz. Genel olarak gerçekten de güzel bir deneyim elde ettiğimi ve eğlenceli bir sistemle karşı karşıya kaldığımı aktarabilirim.
 
 
 
Genel olarak toparlayacak olursam mobil sürüm PC sürümüne oldukça sadık kalan bir yapıyı beraberinde getirmiş. Bunun yanı sıra aksiyondaki o tokluk hissiyatı ve gelişmişlik sistemi oyuncuları oyuna bağlayan temel unsurlar arasında yer alıyor. Orta Çağ temasını doğrudan güzel bir şekilde bizlere yansıtan yapım bu tarz temalardan hoşlananları doğrudan içine çekebiliyor ve oyuna bağlayabiliyor.
 
Bunun yanı sıra farklı zindanlara doğru adım atabildiğimiz yapımda dikkat çekici oyun modlarıyla beraber zindan sisteminin harmanlanması gayet hoşuma giden özellikler arasında yer alıyor. Çünkü sadece zindanlara gelip kaçma durumu olsaydı sürekli olarak aynı şeyleri denemiş olur ve elbette bir yerden sonra sıkabilirdi. Ancak zindandan kaçma temasının farklı oyun modları ile beraber harmanlaması ilgimi çeken detaylar arasında yer aldı. Dolayısıyla oyunun mobil sürümünü denemenizi ve muhakkak bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.
 
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Haberleri (2024) Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: birinci şahıs açık dünya keşif Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 1 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Street Fighter 6 Satışları Dört Milyona Ulaştı 07 Eylül Silent Hill 2 Remake'in İlk 90 Dakika Oynanış İçeriği Ortaya Çıktı 07 Eylül Earth Defense Force 6'nın Güncel Satış Sayısı Belli Oldu 07 Eylül Looney Tunes: Wacky World of Sports Çıkış Tarihi Belli Oldu 07 Eylül Warner Bros: Hogwarts Legacy'nin Devamı Önceliğimiz 07 Eylül
Forumdan Konular
DH'den Haberler