Hearts of Iron IV Tam Çözüm ve Rehber

 
 
     Bugün sizlerle birlikte Hearts of Iron IV’a derinlemesine bakacağız. Yayımcı firmaların geliştiricilerden beklentileri, oyuncuların oynadıkları oyunların çok farklı türlere kaymasıyla birlikte shooter ve moba oyunlarının cirit attığı bir zamanda strateji türüne ilgi yapımcı firmalarda bile azaldı. Blizzard ve Sega gibi büyük firmalar haricinde neredeyse bu türe sahip çıkmaya çalışan başka büyük bir geliştirici firma yok. Strateji türünün tamamı demesek de gerçek zamanlı strateji türünün gerçekten de büyük kan kaybettiği bir zaman diliminde Paradox Interactive’in büyük çaplı ve kaliteli stratejileri ilaç gibi geliyor doğrusu.
   
     Yayıncı olarak yakından tanıdığımız Mount & Blade gibi oyunların da bizlere ulaşmasında yardım eden, bağımsız firmalara destek vermeye çalışan Paradox Interactive’in tam 16 yıldır bizlere çok kaliteli ve detaylı tarihsel büyük stratejiler sunan Paradox Development Studio isminde bir alt firması var. 16 yıl önce, coğrafi keşiflerin yaşandığı zamanda diplomasinin ön planda olduğu, koloniciliğin büyük bir hızla yükseldiği Europa Universalis ile birlikte geliştirmeye başladıkları tarihsel stratejilerde, bizleri Crusader Kings ile birlikte adeta dev bir tarihsel Sims simülatörüne götürmeyi de başardılar. Sengoku ile minik Japon adasındaki Shogun olabilmek adına verdiğimiz savaşlardan, Victoria ile vatanımızda yaşayan herkesin görüşüne saygı duyup sanayinin önemini kavrayacak bir döneme de gittik.
 
     Şimdi de dünyanın hala izlerini taşıdığı, tarihin en büyük savaşı olan İkinci Dünya Savaşına dönüyoruz tekrardan. İlk oyunu 2002 yılında çıkan Hearts of Iron serisinin 3. oyunu 2009’da çıktıktan tam 7 sene sonrasında yeni oyunuyla karşımızda. Paradox Interactive’in oyunları genelde alışılması ve anlaması zor olan oyunlar olur. Yeni oyunu çıkmışken ben de hem herkese oyunu detaylıca anlatarak önemli konularda tavsiye vererek oyunun aslında kolay olduğunu gösterecek bir tam çözüm, hem de v1.1 ile giderilmiş hatalarla birlikte eski oyunları ile karşılaştırmalarımı, yorumlarımla beğendiğim ve beğenmediğim kısımları sizlere ileterek bir inceleme tadında rehber hazırlamak istedim. (Burada yazmayı unuttuğum veya burada okumanıza rağmen tam olarak anlayamadığınız oyunla alakalı her şey için özelden de yazabilirsiniz. Elimden geldiğince yardım ederim.)
 
     Öncelikle oyun serisi diğer Paradox stratejilerine kıyasla daha çok askeri, endüstri ve savaş özelliklerine odaklanıyor. O yüzden Victoria’daki hammadde yoğunluğuyla alakası dahi olmayan, Europa Universalis serisinin diplomasi çeşitliliğine hiç benzemeyen bir oyunla karşı karşıyayız.
 
     Her şeyden önce ilk söylenmesi gereken ise, Paradox firması son zamanlardaki DLC çılgınlığına kapılarak oyunlarını eksik ve bazı gerekli özelliklerden yoksun yapıda çıkartıp, oyuncular tarafından modlanmasını seven ve oyunda olması gereken şeylerin bir kısmını yamayla getirip önemli bir kısmını da DLC ile insanlara satmaya bayılan bir firma. 
 
     Ocak 2014’te duyurulmasından tam 2.5 yıl sonrasında nihayet çıkan serinin yeni oyunu, eski oyunlarını seven herkesi mutlu ve mutsuz edebilecek bir çok farklı detaya sahip. Seriye yabancı olanlara kısaca anlatmak gerekirse; farklı coğrafi yer şekillerinden oluşan 13 binden fazla bölgeye ayrılmış bir dünya haritası üzerindeyiz. Yönettiğiniz devletin orduları ile başka ulusları ilhak etmeye çalıştığınız, teknolojinizi geliştirerek sanayi gücünüzü güçlendirmeye ve başka uluslara üstün gelmeye çalıştığınız bir oyun Hearts of Iron IV. İdeolojilerin ön planda olduğu oyunda, üç adet ana ittifak paktı bulunuyor. Bunlar sırasıyla; İngiltere’nin başında olduğu Müttefikler, Almanya’nın başında olduğu Mihver ve Rusya’nın başında olduğu Komintern. İsterseniz daha sonrasında ismini kendinizin verdiği bir ittifak paktı oluşturup, savaşta kendi istediğiniz saffı oluşturabilirsiniz. Oyunun asıl bir görevi yok, şunları yapmak zorundasınız diye size bir şey söylemiyor. Burada en önemlisi hayatta kalmak, isterseniz 1950’ye kadar tek bir savaş dahi yapmadan oyunu bitirebilirsiniz. Majör devletlerden birini seçip tüm dünyayı ilhak etmek ya da minör devletlerden birini seçip, sınırlı kapasitesine göre çok büyük gelişmelere imza atıp savaşta doğru tarafta yer alıp büyük toprak parçaları işgal ederek kendinizle gurur duyabilirsiniz. Oyundaki hedefinizi, ülkenizin ideolojisine ve kapasitesine göre ulaşmak istediğiniz başarıyı kendiniz belirliyorsunuz.
  
     Minik bir launcher’ı bulunan oyunun bu kısmında oyunla ilgili yeni haberleri görebildiğiniz gibi sahip olduğunuz DLC ve yüklediğiniz modların hangisinin açık olacağına karar verebiliyorsunuz. Oyunun açılışında ve kayıtlı oyununuza giriş yaparken yine karşımızda güzel çizilmiş resimler ve dönemin ünlü insanlarının söylediği sözler bulunuyor. Belki ilerleyen zamanlarda güncelleme ile birlikte Europa Universalis IV’teki gibi klavye kısa yolları ve oyun hakkındaki ipuçlarını da aşağıda görebiliriz. (Bir de istediğimizde önceki ve sonraki cümleye geçebileceğimiz bir buton koysalar seviniriz. O cümleleri her seferinde okumuyoruz, ilgimizi çeken bir cümleye tam baktığımızda da okumadan cümle değişebiliyor maalesef.)
 
 
   
     Oyuna ilk giriş yaptığınızda ise tek kişilik, çok kişilik oyun türleri, ayarlar ve jenerik’in olduğu 5 adet seçeneği olan sade bir menü karşılıyor bizleri. Diğer Paradox oyunlarına kıyasla baya bir seçeneğimizin olduğu ayarlar sekmesi şaşırttı doğrusu. Özellikle video ayarlarında performansı değiştirecek ve bilgisayarınıza göre ayarlayabileceğiniz daha fazla seçeneğe yer verilmiş. Bunları kurcalayarak kendinize uygun hale getirebilirsiniz. Özellikle 1943-1945 tarihleri gibi orduların ve cephelerin büyüyerek savaşın en yoğun olduğu zamanlarda bilgisayarınız baya bir zorlanacaktır.
 

 
     Bizim ilgilendiğimiz oyunun tek kişilik modu. Europa Universalis’teki gibi tarihi belli bir zaman dilimi arasında istediğimiz güne alabilme seçeneğimiz yok bu sefer. Sadece buradaki iki tarihten başlangıç şansımız bulunuyor. Bu tarihlerden ilki olan 1 Ocak 1936 ile oyuna başladığınızda, daha alternatif bir tarih oluşturabilmeniz mümkün. Savaşa birkaç yıl öncesinden hazırlık yaparak, asıl savaşın başladığı tarihi ve tarafları da değiştirebilirsiniz. Eğer iyi yönetebilirseniz, minör devletlerle bile gayet iyi bir sanayi gücüne, teknolojik altyapıya ve iyi bir orduya ulaşabilirsiniz. Hatta iki değil, üçüncü ve dördüncü dünya savaşlarına da bulaşabilirsiniz.
 
     Diğer senaryo modu ise, 14 Ağustos 1939’da yani savaşa çok az bir süre kala başlıyor. Sanayi güçleri, askeri durum ve teknolojik altyapı bakımından tarihsel bir şekilde Almanya’nın güçlü olduğu, ittifak paktlarının kurulduğu, dünyadaki tansiyonun arttığı bir zaman içinde başlıyorsunuz. Tarihsel bir şekilde oynamak isteyen ve savaş öncesi hazırlıklarla uğraşmayarak direk savaşın içine girmek isteyen oyuncular için daha uygun bir senaryo modu.
 
 
   
     Bir senaryoyu seçtikten sonra oyun bize 7 adet majör devleti öneriyor ve tarihi değiştiren savaşın başlangıcına imza atan en mühim 7 adamın portresini görüyoruz. (Ek bilgi olarak, Almanya’dan oyunu satın alanlar Hitler’in portresinde yüzünün karartıldığını görecektir. Steam’de bulunan bir mod bunu düzeltebiliyor. Belki de sadece Almanya’ya özel bir durum olmamalıydı.) Buradaki ulus liderlerinin karakterlerine göre özellikleri bulunuyor. Mesela Amerika’nın lideri Franklin Almanya’yı sevmiyor. Ne kadar yararlı olduğu tartışılacak bir yetenek olsa da böyle bir özellik bulunuyor. İşin ilginci Stalin, Chamberlain ve Mussolini gibi çok önemli karakterlerin tek bir yeteneğe dahi sahip olmayan boş bir adammış gibi durması. İki üç yüzdelik etkisi olan birkaç yeteneği olsaydı bari. Ayrıca Chamberlain boş gözükürken, rehberde anlatacağım yöntemle faşist bir İngiltere’ye dönüşürseniz İngiltere’nin yeni lideri Edward VIII’ün kötü olsa da birçok özelliğe sahip olduğunu göreceksiniz. Fransa’nın lideri Daladier’in bile az da olsa bir özelliği bulunuyor. Adolf Hitler’in ise oyunda çok işe yarayacak Political Power ismi verilen puanı daha fazla kazanma özelliği bulunuyor.
   Sağdan diğer uluslar kısmına tıklanarak, haritada gözüken her ülkeyi seçerek yönetebiliyoruz.
 
 
   
     Hemen sonrasında gözler ilk olarak Türkiye’ye gidiyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ü görüyoruz ve maalesef ki üzülüyoruz. Dünyadaki her ulustan insanın düşüncelerine ve yaptıklarına saygı duyduğu ulu önderimizin Daladier kadar bile minik bir özelliğinin bulunmaması, her hangi boş bir lider gibi sunulmasını büyük bir şiddetle eleştiriyorum. Burada tek bir güzel özellik ataması yapılarak, dünyadaki herkesin saygı duyduğu özel bir karakteri ödüllendirmeli ve Türk halkının da gönlünü kazanmalıydı Paradox. Forumlarda kendilerine iletilenleri önemseyeceklerini ve bu yanlışlarını düzelteceklerini düşünüyorum. Ayrıca Atatürk’ün ölüm yıldönümü ile ilgili tek bir haberin dahi çıkmaması durumu var. Kendi wiki sayfalarında bununla ilgili bir haberin görseli olsa da defalarca kez o tarihi geçmeme rağmen böyle bir bildiriyi görmedim. Belki gelecek yamalarla düzeltilerek getirilir.
 
     Şimdi burada harita üzerinde seçtiğiniz her ulusun, ideolojilerini, yönetim şeklini, yöneten partiyi ve bir dahaki seçimlerin ne zaman olabileceğini görebiliyorsunuz. Burada Türkiye’yi otoriter rejim ile gösteren Paradox’u bir kez daha kınıyoruz. Bunun oyunun mekaniğine herhangi bir şekilde hiçbir etkisi yok. Sadece tarihsel olarak bunun daha düzgün sunulmasını dilerdik. Birçok ülkenin diplomatik rejimi varken, meclisin olduğu bir ülkenin otoriter rejim olmasını anlayamıyorum doğrusu. Romanya’nın diplomatik rejimde olup bizim olmayışımız ise biraz komik.
   
     Ulus liderlerinin portrelerinin hemen yanında da yöneten partinin hangi ideolojiye sahip olduğuyla ilgili kazandığınız veya kaybettiğiniz şeyleri görebilirsiniz. Bunlar faşizm, komünizm, diplomatik ve terazi simgesiyle gösterilen herhangi bir ideolojiye sahip olmayan tarafsızlık olarak sınıflanmış. Hemen yanında ülkenin partilerinin yüzdeleri ve ideolojilerine göre günlük değişim oranı bilgilerini gösteren bir kısım bulunuyor. Genelde oyunun başında bu değişim yok, bu değişimi bazı yöntemler ile siz yapabiliyorsunuz. İdeolojileriniz, gelecekteki seçeceğiniz taraf için önemli. Hemen yanında da bazı devletler için National Spirit’ler yani uluslara özel özellikler bulunuyor. Mesela komünizmin temsilcisi Rusya’nın Ulusal Birliği %20 düşüren paranoyak bir özelliği bulunuyor. Majör devletlerde genelde yeni bir pakt oluşturma özelliği var. İngilitere’de yetiştirilebilir asker sayısını azaltan özellik gibi ilginç bir özellik varken, Fransa’daki özelliklerin hepsi neredeyse ülkeye zarar veren özellikler seçilerek tarihsel gerçeklik için güçsüz durumda olması sağlanmak istenmiş. Kurtuluş Savaşını kazanarak destan yazan tüm dünyanın bahsettiği Türkler için herhangi bir özellik de bulunmuyor maalesef ki.
Editör Notu: Türü sevenlere.
7,0 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

8

Oyunun Künyesi
Hearts of Iron IV Platformlar: Geliştirici: Paradox Interactive Dağıtıcısı: Paradox Interactive Tür: Strateji Çıkış Tarihi: 6 Haziran 2016
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 4 Forumda Görüntüle
farukk44 18.8.2016 12:49:36

Helal olsun güzel hazırlamışsınız

Boltux 22.8.2016 09:36:00

quote:

Orjinalden alıntı: farukk44 Helal olsun güzel hazırlamışsınız
Teşekkür ederim. Beğenildiğine sevindim. :)

uskiller 21.1.2017 02:24:16

Açıkçası oldukça güzel bir rehber hazırlamışsın tebrik ederim. Ben yeni keşfettim o da benim ayıbım olmuş :)

BSC Misafiri 27.6.2017 16:27:24

Çok başarılı ve değerli yorumunuzla beraber ciddi bir rehber niteliğinde paylaşım olmuş, teşekkürler.

Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta