Civilization: Beyond Earth - Video İnceleme

İnsanoğlu için en önemli şeylerden biri her zaman gelişmek, büyümek ve zamana karşı ayakta kalmak olmuştur. Civilization ise, insanoğlunun bu en güçlü isteği üzerinden oynanan, zamansız bir seri olarak her zaman strateji sevenlerin gönlünde bambaşka bir yere sahip olmuştur.

    Fakat bu sefer ortada, bambaşka bir Civilization var. Her zaman o alıştığımız, sevdiğimiz, Baba Yetu ezgileriyle “bir tur daha” diye dirseğimizi çürüttüğümüz oyun, artık yuvayı terk ediyor, insanoğlu başka gezegenlere gidiyor.

    Beyond Earth aslında Civilization V’in bıraktığı yerden devam ediyor denilebilir. İnsanoğlu, sonunda dünyayı yaşanmaz bir yer haline çevirmiştir ve bu sebeple kendisine yeni bir yuva aramaktadır. Bunun sonucu olarak farklı uygarlıklardan farklı keşif grupları galaksinin dört bir yanına gönderilir. Amaç insanoğlunun galaksinin farklı noktalarında yepyeni uygarlıklar yaratıp, yepyeni medeniyetler kurmasıdır.


 
    Beyond Earth’ün hikayesi Civilization V’in bitişinden 600 yıl sonra başlıyor. İnsanoğlunun “Büyük Hata” olarak adlandırdığı olay yüzünden gezegeni terk etmesi ile birlikte insanlık tarihinde yepyeni bir döneme giriliyor.

    Oyuna başladığınız zaman ilk etapta seçebileceğiniz sekiz adet “sponsor” olduğunu fark edeceksiniz. Bu sponsorlar eski Civ oyunlarındaki uygarlıkların yerine geçiyor aslında. Hepsi bir kaç uygarlığın bir araya gelmesiyle oluşan şirketler gibi. American Reclamation Corporation, Pan Asian Cooperative, People’s African Union, Kavithian Protectorate, Brasilia, Franco – Iberia, Polystralia ve Slavic Federation, her biri içinde bir veya iki kültür bulunduran, farklı özelliklere sahip gruplar.

    Bu özellikle Civ 5’te olduğu gibi farklı üniteler, farklı wonderlar şeklinde değil. Mesela Brasilia seçerseniz askerleriniz yakın dövüşte her zaman daha güçlü olacaktır. Polystralia’nın gücü ise ana koloninize birden fazla ticaret yolu döşeyebilmeniz. Slavic Federation seçerseniz uydularınız yörüngede daha uzun kalır vs.

    Bunlar oyunun başında oldukça önemli olan özellikler. Fakat sponsor seçtikten sonra diğer Civ oyunlarında olduğu gibi anında oyuna başlamak yerine başka seçim şanslarınız daha oluyor. Mesela geminizde bulunan kolonistler hangi gruptan? Mühendisler mi? Bilim insanları mı? Aristokratlar mı? Bu seçiminize göre ilk koloninizden alacağınız bonuslar tamamen değişiyor. Aynı şekilde koloninizi kuracağınız geminin de ne gibi bir teknolojiye ve kargoya sahip olduğunu seçmeniz gerekiyor, yine bunlar da oyunun kaderini değiştirebilecek özellikler ekliyorlar sponsor seçiminize. Yani bu bağlamda ne alırsanız alın, tamamen farklı bir oynanış ve tarz yaratabiliyorsunuz, tabii bu bağlamda karşı tarafın da neyi aldığını ve neyin peşinde olduğunu kestirmek daha zor oluyor.

 
    Bu başlangıç seçenekleri gerçekten oyunun stratejik dinamizmine katkıda bulunan bir çatı sunuyor. Fakat her Civ oyununda olduğu gibi başlangıç işin çok ama çok küçük bir kısmı. Beyond Earth’ün en ilginç özelliklerinden biri uygarlıkların gezegene varış süresinin değişmesi. Mesela siz ilk turda oyuna başlarken rakip sponsor 15.turda gelip kolonisini kurabiliyor, bu hem oyunda rekabet öğesini arttıran hem de insanı geren bir durum.

    Beyond Earth, her ne kadar Civilization 5’e benzese de aslında mantık olarak Alpha Centauri’ye bir saygı duruşu niteliğinde. Özellikle Affinity, oyunun en heyecan verici yeniliklerinden biri. Oyunda uygarlığınızın benimseyebileceği üç adet Affinity var. Bunlar Harmony, Purity ve
 
Supremacy
     Affinity sistemi tam olarak insanoğlunun “yeni gezegenimizde nasıl gelişmeliyiz” sorusundan doğan bir özellik. Teknoloji ağacının çeşitli noktalarını araştırarak açabileceğiniz yeni Affinity puanları sayesinde uygarlığınızın teknolojisi ve birimleri buna göre gelişiyor. Üç Affinity, üç farklı yaşam felsefesini betimliyor.
 
 
Purity
    Yaşadıkları gezegeni eski dünyaya dönüştürmeye çalışan topluluklar Purity affinity puanlarından yararlanır. İnsanoğlunun ana değerlerini korumak, “bozulmamak” ve insanlığın genetik kodunun korunması gibi olgular tamamen Purity ile ilgili.

Harmony
    Purity’nin tekil ve steril yapısına karşılık olarak gelen Harmony, insanoğlunun yerleştiği yeni gezegenin ekosistemi ve canlılarıyla ahenkle yaşaması üzerinedir. Harmony kasan uygarlıklar bir yerden sonra gezegenin yerel uzaylı ırklarıyla daha iyi geçinmeye ve Miasma’dan zarar görmemeye başlarlar.

Supremacy
     Supremacy teknolojik olarak gelişmek isteyenlerin tercihi. Bulundukları gezegeni sibernetik gelişimleri ile “kontrol etmek” isteyen uygarlıklar Supremacy puanlarından yararlanırlar. Supremacy giden uygarlıkların ana amacı insanoğlunu dijital bir bilince yükseltip dünyada kalanları kurtarmaktır.
 
    Civilization: Beyond Earth, gerçekten de Civilization 5'in üzerine pek çok yenilik getiren, eski oyuncuların hemen alışacağı fakat aynı zamanda kendilerini bambaşka bir dünyanın içinde bulacakları bir yapım.
 

Editör Notu: Herkesin oynayabileceği başarılı bir yapım.
8,8 Puan EDİTÖRÜN PUANI
Kullanıcı Puanı

5

Sizin Oyunuz:
İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Civilization: Beyond Earth Platformlar: PC Geliştirici: Firaxis Games Dağıtıcısı: 2K Games Tür: Strateji Çıkış Tarihi: 24 Ekim 2014
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 17 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Videolar
Remnant II, Oxenfree II, Pikmin 4, F1 Manager 2023 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Temmuz 2023 04 Temmuz Diablo 4, Street Fighter 6, Final Fantasy 16, F1 23 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Haziran 2023 08 Haziran Yüzüklerin Efendisi: Gollum, Yeni Zelda, Outlast Trials ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Mayıs 202 10 Mayıs Yeni Minecraft, Star Wars Jedi: Survivor, Dead Island 2 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Nisan 202 04 Nisan Last of Us Part 1 PC, Resident Evil 4 Remake, Wo Long ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Mart 2023 06 Mart
Forumdan Konular
DH'den Haberler