Xbox 360 S söylentileri tam olarak ne zaman ortaya çıktı emin değilim, ama bunu bir çok ağızdan işittik. Hatırladığım kadarıyla ünlü analist Michael Patcher bile (doğru düzgün bir tahmini tutmaz) Xbox 360 S'in E3'te duyurulacağını söylemişti. Şu da bir gerçek ki Playstation 3 Slim'in piyasaya çıkmasından sonra Xbox 360 S'in çıkacağını tahmin etmek pek de güç değildi. Farklı renkte konsollar piyasaya çıkınca bile satışların arttığını göz önüne alırsak yeni bir modele gösterilecek ilgi çok daha büyük olacaktır.
Tabi Microsoft'un S model çıkarmasının birden fazla nedeni var. Öncelikle Slim (yani S) modeller farklı bir tasarıma sahip olduğu için çoğunluk almak isteyecekti.
Tabi bazı oyuncular o kadar para verip almanın gereksiz olabileceğini de doğal olarak düşünebilir, çünkü Slimler extra oyun oynatmıyor. Sadece aynısının daha küçüğü, yeni tasarımı ve extra birkaç özelliği barındıran versiyonu olarak tanımlamamız sanırım yanlış olmaz. Her firma gibi alıcılara farklı teklifler ve çeşitler sunarak ürünlerinin satışlarını arttırmak isteyen Microsoft'un Xbox 360'ın yeni modeli S'i almak istiyorsanız, gelin cihaza birlikte bakalım.
Microsoft'un E3 fuarındaki duyurusunda Xbox 360 S'in perakendecilere gönderildiği ve Amerika'da gelecek haftadan itibaren satışa çıkacağının açıklanması konsolun çok önceden tasarlandığı ve üretiminin yapıldığını gösteriyor
. Bu yeni modele Avrupa'da ise 16 Temmuz'da kavuşma fırsatı yakalayacağız. Çıkış tarihinin erken olması tatil sezonu öncesi hiç kuşkusuz Microsoft'un işine yarayacaktır. Böylece gerekli dağıtım acele etmeden yapılabilecek. Tatil sezonundaki yoğun satışlar ve stok sorunları da böylece ortadan kalkacak.
Çıkış tarihi tamam peki ya fiyatı? Xbox 360 S ilk aşamada 299 dolardan satışa çıkacak. Oyuncular konsolun özelliklerinden dolayı bu fiyatı uygun buluyorlar. Bu özelliklerden ileride bahsedeceğim, ama öncelikle fiyat üzerinde biraz duralım. Konsolun fiyatının normal olduğunu söyleyebilirim.
Daha doğrusu Microsoft konsolu daha pahalıya satamazdı, çünkü Playstation 3 Slim ile rekabet açısından 299 doların üstündeki bir rakam satışlara olumsuz yansıyabilirdi. Yani Microsoft için 299 dolar bir sınırdı. O nedenle Microsoft'un fedakarlık yaptığını düşünmüyorum. Peki fiyat pahalı mı? Hayır; bence oldukça uygun, çünkü özellikleri gerçekten iyi. Üstelik Slim'in piyasaya çıkması ile beraber ilk model Xbox 360'ın fiyatının düşüyor olması da bir avantaj olarak görülebilir.
Bu arada yıl sonuna doğru Microsoft'un S modellerin 199 dolarlık sürümünü de piyasaya çıkaracağı açıklandı, ama onun özelliklerini bilmediğimizden yazımızda bahsetmeyeceğim. Öncelikle 299 dolarlık Xbox 360 S'in paketini inceleyelim. Ne de olsa yeni modeli bu özelliklerinden dolayı alacağız. Tamamen siyah aksesuarlarla gelecek bu modelin içeriği şöyle:
* 1 Joy Pad
* 1 Head Set
* 802.11n Wi-Fi
* 250 GB Hard Disk
* AV Kablosu
Bu paketi incelediğimizde 250 GB hard disk'in yanı sıra dahili Wi-Fi bulunması S'in en büyük özellikleri olarak görülebilir. Hard diskin boyutunun bu kadar yüksek olması bence doğru bir hamle. Microsoft böylece hem rakibine karşı bir avantaj sağlayacak, hem de biz bir çok oyunumuzu yer sıkıntısı çekmeden konsola yükleyebileceğiz. Paketin içeriğindeki bir diğer önemli nokta ise dahili Wi-Fi'ın bulunması olacaktır. Bildiğiniz gibi önceki modellerde sadece Ethernet portu bulunuyordu. Playstation 3'lerde hali hazırda bulunan Wi-Fi'ın Xbox 360'ta bulunmaması Microsoft'un maliyeti düşürme politikasının bir ürünüydü, neyse ki Xbox 360 S ile bu sorunumuz da ortadan kalkmış oldu.
Xbox 360 S dışındaki modellere sahip oyuncular malesef hala Wi-Fi desteği için 100 dolarlık bir aparat almak zorundalar. Paketin içeriği oldukça tatmin edici. Yani Microsoft'un 2 Joy Pad ile konsolu satmasını beklemiyorduk tabi, ama
HDMI kablosunun bulunmaması bence bir eksiklik olarak görülebilir.
Xbox 360 S'in özellikleri tabi ki paketin içeriğinden ibaret değil. Bunun yanı sıra bu modeller öncekilerden daha küçük ve hafif. Hard disk S modelin dışında bulunmadığı gibi boyutu da eski modellerinkine göre oldukça küçük. Yani eski modellerin Hard diskini Xbox 360 S'e takamayacağız.
Yine de endişelenmenize gerek yok, çünkü Data Migration Kit adlı bir kablo sayesinde eski Hard disklerinizi de kullanabileceksiniz. Nedir Data Migration Kit
buraya tıklayarak fiyatı ve görünümü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hard disk'lerin küçülmesi doğru bir karar olarak yorumlanabilir, ama en azından Data Migration Kit ücretsiz olarak konsolun yanında verilmeliydi. İlk model Xbox 360 kullananlar malesef ücretini ödeyerek bu kabloyu alacaklar.
Gerçi S modelde 250 GB hard disk var, ama peki 199 dolarlık modelde hard disk olmazsa ne olacak? Eski hard disklerimiz yerine yenisini veya USB mi kullanmak zorunda kalacağız. Neyse gelelim Xbox 360 S'in diğer özelliklerine.
Konsolumuzun yeni özelliklerini ön ve arka bölümlere yakından bakarak incelememiz bizim için daha yararlı olacaktır. Böylece portları ve özellikleri daha yakından tanıyabiliriz.
Konsolun ön tarafına bakacak olursak
* Memory Unit yuvaları Xbox 360 S'te bulunmuyor, çünkü bir süre önceki bir güncelleme ile flash bellekler oyunları kaydetmek için kullanılabilir hale geldi. Böylece Memory Unit'lere ihtiyaç kalmadı.* İlk tasarım Xbox 360'ın üzerindeki fiziksel tuşların yerini Xbox 360 S'te dokunmatik tuşlar aldı. Disk çıkarma tuşu ve kapatıp açma tuşu tamamen dokunmatik hale geldi.
* Öntarafta 2 adet USB portu bulunuyor ve diğer Xbox 360'ta dikey poziyondaki USB bölümü bu defa yatay hale getirilmiş. Böylece görünüm olarak tasarıma daha uygun bir şekil almış. * Yüreğimizi ağzımıza getiren 3 Kırmızı hatasını (Red Ring of Death) haber veren sistemde de değişiklik yapıldı. Eskiden yanan 3 kırmızının yerine şimdi aynı bölgede ortada bulunan küçük nokta kırmızı şekle bürünecek. (
bkz 3. sayfadaki 2. resim)
Konsolun arka tarafı
* Bildiğiniz gibi Microsoft'un harekete duyarlı kontrol cihazı Kinect Sonbahar'da piyasaya çıkacak. Oyuncuların en çok sorduğu sorulardan birisi de bütün Xbox 360'ların bu cihazla uyum olup olmadığı. Evet bütün Xbox 360'larda Kinect'i kullanabileceğiz, ama Xbox 360 S'lerin daha ergonomik bir özelliği var. İlk model Xbox 360'larda Kinect için extra bir güç kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Xbox 360 S'te ise tek kabloda hem veri hem de güç sağlanabilecek.
* Konsolun arkasında fazladan bir dijital ses çıkış portu (bkz soldan 2. port) bulunuyor.* Arka tafarta en sağda 3 adet USB girişi var. Oyunlarla ilgili her türlü kaydımızı USB'ler üzerinden rahatlıkla yapabilmemiz için ön taraftaki 2 USB portunun yanı sıra arkaya da 3 tane koyulması sevindirici. Yani toplam 5 USB portumuz var.
* Xbox 360'ın arkasındaki AV, HDMI ve Ethernet portu ise standart olarak bütün Xbox 360 modellerinde bulunuyor.
Bunlara ek olarak Xbox 360 S'in güç adaptörü ilk modellerinkine göre küçülmüş ve konsola bağlantı uçları birbirinden farklı. Yani kablomuz herhangi bir nedenle bozulursa eski modelinkini kullanmamız mümkün değil.
Yeni Xbox Daha Az Ses Çıkarıyor
Anandtech gibi bazı teknoloji siteleri ilk model Xbox 360 ile Xbox 360 S'i karışlaştırmış ve tahmin ettiğimiz gibi Xbox 360 S'in daha az ses çıkardığını görmüş.
Buna göre konsol durgun haldeyken (disk okumuyorken) Xbox 360 S, 45 desibel ses çıkarırken, bu oran Jasper'da 50 desibel. Konsol disk okurken ise Xbox 360 S'in çıkardığı ses 51 desibel iken, Jasper'ınki ise 54 desibel. Sonuç olarak Xbox 360 S'in daha az ses çıkardığını görüyoruz, fakat Anandtech konsolun hala sesli çalıştığını söylüyor. Yani arada büyük bir fark beklemememiz söyleniyor. Zaten konsolun hard disk'ine (veya USB'lere) oyun yüklemeye başladığımız dönemden beri ses konusunda bir sıkıntımızın olduğu söylenemez. Oyuncuların asıl şikayet ettiği şey konsolun disk okurken çıkardığı seslerdi.
Tabi bunun yanında İlk model Xbox 360'taki çift fan sistemi yerine S modelde tek fan sistemine geçilmesi de konsolun çıkardığı sesin azalmasında önemli bir etki yaratıyor.
Daha az Güç Tüketimi
Konsol'un güç tüketimi ile ilgili aşağıdaki tabloya baktığımızda da S Model'in daha önce piyasaya çıkan modellere göre üstünlüğü göze çarpıyor. Özellikle tablonun en altında görebileceğiniz (Xenon) modelle kıyasladığımızda Xbox 360 S'in yarı yarıya daha az güç tükettiğini görüyoruz. Tabloda konsolun sistem kapalı durumdayken (system off), çalışır durumdayken (Idle) ve Halo 3, Rock Band 2, Gears of War 2, Red Dead Redemption gibi oyunları oynatırken ne kadar güç tükettiğini görebilirsiniz. Tabi bu güç tüketimini daha az elektrik faturası olarak değerlendirmiyoruz, bunun bizim için en önemli anlamı konsolun daha az ısınacağıdır.
Güç Tüketim Karşılaştırması
Her ne kadar Jasper board'larla birlikte konsoldaki 3 kırmızı hatası yok denecek kadar azalsa da hala çekinceler bulunuyor. İlk modellerdeki 3K hatası bizi resmen paranoyak yapmıştı. Yeni konsolda 3K sorunu Microsoft'un da dediği gibi tamamen ortadan kalmış görünüyor. Zaten konsol bir sorun olduğunda artık 3 kırmızı ışık hatası vermeyecek. 3 kırmızı ışığın bulunduğu bölgenin ortasındaki küçük nokta kırmızıya dönüşecek. Tabi bunun anlamı donanım sorunu olduğu değil. Eğer konsol aşırı ısınırsa ve bundan zarar görecek hale gelirse "Xbox 360, konsolu yetersiz havalandırmadan korumak için kendini kapatıyor. Power tuşundaki ışık söndüğü zaman konsolu tekrar açabilirsiniz." uyarısı (tabi İngilizce olarak) gelecek. Yani donanım sorunu olmadan konsol önlemini alacak.
Uygun Fiyat ve Tatmin Edici İçerikler
Uzun zamandır Xbox 360 kullanan birisi olarak Xbox 360 S'te şikayet ettiğim özelliklerin hemen hemen tamamını giderildiğini söyleyebilirim
. 250 GB hard disk, Wi-Fi, 3K sorununun çözülmesi, daha az ses çıkarması ve enerji tüketimi konsolu çekici kılıyor. Tabi dediğim gibi extra oyun çalıştırmadığından ülkemiz şartlarında ben Xbox 360 S almayı düşünmüyorum.
Tabi konsolumda bir sorun çıkarsa yeni alacağım Xbox 360 modeli kesinlikle S olacaktır. (Bağımlılık bu Xbox 360, istediği kadar 3K versin yenisini almak istiyor insan) Size de tavsiyem eğer Xbox 360'ınız varsa ve zengin de değilseniz Xbox 360 S almamanız.
Eğer konsolunuz yoksa ve Xbox 360 almayı düşünüyorsanız mutlaka S modeli almanızı tavsiye ediyorum. Xbox 360 S sadece şekil yönünden değil, içerik yönünden de hemen hemen bütün isteklerinizi karşılayacaktır.