Aldığı Puanlarla Ortalamaları Alt Üst Eden Bağımsız Oyun: Undertale

04.10.2015 12:32 Samet Konuksal


    Açık konuşayım aslında Undertale’i çıktığı dönemde görmüştüm ve oyunu gören çoğu kişi gibi görsellerden değerlendirerek “Pek alınası durmuyor ya indirim vakti gelince bakarım” deyip Steam’deki istek listeme atmıştım. Ama bu yazıyı yazmadan iki gün önce NeoGaf’ta bir konu gördüm. Konunun başlığı basitti, piksel piksel grafikleri olan Undertale Metacritic’i alt üst etmiş, gelmiş geçmiş en yüksek puan alan PC oyunu olarak listelenmişti. Tabii bu listeleme sadece 11 inceleme üzerinden yapılmış ama ne fark eder? O konuyu gördüm, oyunu aldım ve bitirdim. Şimdi ise şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum ki Undertale gerçekten de şimdiye kadar oynadığım en iyi oyunlardan birisi oldu.

    Benim oyunlarda grafik takıntım yoktur. Yine Undertale gibi ekrandan piksellerini sayabileceğiniz To The Moon ilk 10’uma girer. Ki zaten bire birde beni tanıyanlar The Binding of Isaac manyaklığımı bilirler. Bu yüzden Undertale’e başladıktan sonra ısınmam fazla uzun sürmedi. Aslında bu yazıyı yazmamdaki amaç da, grafik manyaklığı yaparken gözden kaçırdığımız birçok güzel oyundan bir tanesini tanıtmak.
 
    Bir RPG oyununda ne beklerseniz Undertale’da mevcut. Seçimlerle yön verebileceğiniz hikaye, türlü oynanış çeşitleri, içine girebileceğiniz dünya ve en kalitelisinden diyaloglar. Şişirme olsun diye demiyorum gerçekten de Undertale oyuna başladığınız vakitten itibaren sizi piksel piksel dünyasının içine çekiveriyor. Sahip olduğu diyaloglarla ve referanslarla beraber gecenin bir vakti pikselleşmiş ekranınızın karşısında kahkaha atmanıza sebep olabiliyor. Bunu gerçekten söylüyorum çünkü en azından son yıllarda Portal 2 ve The Stanley Parable’ın haricinde tamamen hikaye odaklı olup da bu tarz bir espri anlayışına sahip oyunla karşılaşmak fazla mümkün olmuyor. 
 
 
    Oynanıştan biraz söz etmem gerekirse Undertale’i sıra tabanlı bir RPG oyunu olarak tanımlayabiliriz. Savaşlar esnasında arayüz içerisinde mini oyunlar oyunculara sunuluyor ve ayakta kalmak amaçlanıyor. Karşı atak yaparken de Quick Time Event sistemi kullanılmış. Yani ekranda çıkan arayüzdeki zamanlama oyunlarına göre karşımızdakilere hasar verebiliyoruz. Undertale’in kendisini önemli kılan özelliklerden birisi burada karşımıza çıkıyor. Oyundaki savaş arayüzünde bulunan Act kısmı sayesinde tüm oyunu hiçbir yaratığı öldürmeden, onları bağışlayarak bitirebilmek mümkün. Oyunun burasında farklı duygusal çözümler sunuluyor ve elde ettiğiniz sonuçlar karşılığında orta yolu bulabiliyor, sonunda da düşmanları bağışlayabiliyorsunuz. Bu doğrultuda seçeceğiniz öldürme ya da bağışlama seçenekleriyle beraber hikayeyi ve oyunun dünyasını şekillendirebiliyorsunuz. En sonunda ise iyi ya da kötü değil, 2'den fazla oyun sonu bulunuyor. Yani Undertale'de alacağınız son sadece iyi veya kötü insan olmanıza bağlı değil. Daha önce birçok AAA oyunda da karşımıza çıkan bu tarz seçimlerin Undertale’da oldukça detaylı bir şekilde oyuna kazandırıldığını söyleyebilirim.

    Undertale’ın yapımcısı Toby Fox nasıl başarmış hiçbir fikrim yok ancak oyuna başladığınız andan itibaren sizi içine çeken bir dünyayla karşılaşıyorsunuz. Günümüz yapımcılarının milyon dolarlara geliştirdiği güzel grafikli oyunlarda göremediğimiz bu kalite, Toby Fox’un GameMaker ile yaptığı oyunu Undertale’de mevcut. Öyle ki ben de 8 saatlik bu macerayı sadece bir cumartesi günü içerisinde bitirebildim. Sonunda ise şunu içtenlikle söyleyebilirim, hikayenin tadı damağımda kaldı. Steam'de bir inceleme okumuştum, "Oyunu bitirdikten sonra her karaktere sarılmak istiyorsunuz, iskeletlere bile." diye. Gerçekten de öyle. 
 
 
    Bunun bir inceleme yazısı değil, kişisel tavsiye yazısı olduğunu belirterek kısa kesmek istiyorum. Undertale, bitirdikten sonra hemen telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirmek isteyeceğiniz müzikleriyle, içine çeken dünyası ve hikayesiyle 18 TL’yi sonuna kadar hak eden bir yapım. Evet belki grafiksel olarak gördüğünüz en iyi oyunlardan birisi olmayacak ama içeriğiyle beraber bir RPG oyunundan ne bekliyorsanız hepsini teker teker sizlere sunacak. Eğer gerçekten oyun dünyasında geçirdiğiniz eski yılları hatırlatacak, eğlenceli vakitler sunacak bir oyun arıyorsanız oyunun Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Umarım daha fazla bu oyunu keşfetme şansına erişir diyerek burada noktalayayım ben de. Eğer oynarsanız yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. :)
 
Bu arada o kadar sözünü ettik, oyunun Metacritic sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Undertale Platformlar: PC Geliştirici: Bağımsız Dağıtıcısı: Bağımsız Tür: RPG Çıkış Tarihi: 15 Eylül 2015
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 36 Forumda Görüntüle
omelette 4.10.2015 12:41:05

tesekkurler, alacağım büyük ihtimalle. boyle guzel senaryolu oyunları paylasmaya devam etmeniz dilegiyle

- The Stig - 4.10.2015 13:21:14

şu zamana kadar hiç haberim bile yoktu varlığından.. haberi okuyup bir kaç arama yaptıktan sonra oyunu şuan aldım ve indirip hemen oynayacağım..

Vinewood 4.10.2015 13:23:06

Böyle bir oyun olduğunu yeni öğrendim , alayım bari hemen

BSC Misafiri 4.10.2015 13:25:39

şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...

BSC Misafiri 4.10.2015 13:25:45

GTA V de 11 inceleme varken puanı 99 du önemli olan 70-80 incelemede puanının 97 olması

- The Stig - 4.10.2015 13:40:43

@bsc misafiri Sorunun cevabını vereyim; Oynatabilirlik ve kişiyi ne kadar etkilediği ;) Ben 29 yaşındayım. Ve hayatımda oynadığım en güzel oyun bana göre Age of Empire 2'dir. Bunun yanına CM2, Medieval Total War, Fahrenheit, The Last of Us vs bir sürüde oyun girer belki ama. Bazı oyunlar vardır ki insanın aklında ve ruhunda öyle bir yer ederler ki her şeyi onunla kıyaslarsın. Mesela bir strateji oyunu çıkar AoE2 gibi olsun istersin yada onunla kıyaslarsın. Bir FPS oyunu çıkar (ben bioshockla, Half Life ile) cod'la, bf ile kıyaslarsın. Yani işin özü şu. Her tür oyunun mutlaka bir öncüsü, hafızada kazınmış yeri vardır.

Mandall 4.10.2015 13:42:20

quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...
Bu işin kriteri çok basit. Oynadığın şey seni memnun etti mi etmedi mi? Oynarken şaşırdın mı, eğlendin mi, güldün mü, ağladın mı? İnsanı değerlendirme yani. İlk okul hocalarımızın yazılı kağıtlarımızı okur iken ki saçma bakış açısına burada gerek yok. Bizler gidiş yolunu beğenmesek bile varılan yerin güzelliği için iyi puan verebiliriz veya tam tersi de geçerli. Varılan yeri beğenmesek bile gidiş yoluna iyi puan verebiliriz. Kriterleri sabitleştirmeye her tür oyun için aynı şeyleri uygulamaya kalkarsanız adil olmak adına. En büyük adaletsizliği siz yapmış olursunuz ... Anlayana ...

- The Stig - 4.10.2015 13:45:42

Bu yüzdendir ki Watch Dog gereken ilgiyi görmedi, göremedi. Nedeni GTA V ile kıyaslanması. Bir basketbol oyunu çıksa 2K ile kıyaslanır, kıyaslanacaktır. Bir football managerlik oyunu çıksa FM ile.. Bu liste böyle uzar gider. Şuanki dönem oyuncularının ''VETERAN'' ları diyebileceğimiz benim yaşım ve üzeri arkadaşlar için bu oyun bulunmaz bir nimet. 10-15 sene sonra şuan 10-20 yaş arasında olacan kardeşlerim, Minecraft'tan bahsedecek. 2030'da Minecraft tarzı bir oyun çıktığında samanlıkta iğne bulmuş gibi sevinecekler. Bu oyununda durumu budur. Umarım anlatabilmişimdir. İyi günler ;)

Santonir0n 4.10.2015 13:56:02

quote:

Orjinalden alıntı: Mandall <blockquote class="quote"><i>quote:</i><br><br>Orjinalden alıntı: BSC Misafiri şaşırmış millet. bu işin kriteri nedir peki? Grafik değil, ses değil, saf gameplay mi? Tamam bi şey dediğim yok ama Deus Ex'i nereye koyacaksın o zaman, Portal'ı, System Shock'u, Bioshock: Infinite'i, Half-Life'ı, MGS'i. Biri bu çıkmazı açsın da bu oyunun 95+'ı nasıl hak ettiğini anlayayım. Ne yani tek kriteriniz popüler kültür öğelerine yapılan göndermeler mi? Açlık, savaş, kapitalism, ideolojiler, terör, din'e ne oldu? mesela din: herkes Infitine'in hristiyan teolojisine getirdiği eleştirelerden ayrı tutmaya çalışsa da en sert ve açık göndermeyi yapmış oyundur. Eğer öyle ise çok sığda kalan bir kafa yapısı var bu editör'lerin hoş öyleler ya.(BSC'i kast etmiyorum) Oyuncuların %95'i öyle zaten. GTA bile dalga geçtiği, sert eleştiri yaptığı şeyin ta kendisine dönüşüyorsa...</blockquote> Bu işin kriteri çok basit. Oynadığın şey seni memnun etti mi etmedi mi? Oynarken şaşırdın mı, eğlendin mi, güldün mü, ağladın mı? İnsanı değerlendirme yani. İlk okul hocalarımızın yazılı kağıtlarımızı okur iken ki saçma bakış açısına burada gerek yok. Bizler gidiş yolunu beğenmesek bile varılan yerin güzelliği için iyi puan verebiliriz veya tam tersi de geçerli. Varılan yeri beğenmesek bile gidiş yoluna iyi puan verebiliriz. Kriterleri sabitleştirmeye her tür oyun için aynı şeyleri uygulamaya kalkarsanız adil olmak adına. En büyük adaletsizliği siz yapmış olursunuz ... Anlayana ...
Ayrıca önemli olan şey oyun sana vaad ettiğinin ne kadarını başarabildi bu oyun grafiksel olarak pixelart ı kullanmayı seçmiş başarabilmişmi evet o zaman grafik puanı yüksek olur Lütfen grafik ses vs karşılaştırırken oyunun seçtiği tarzlarla kaşılaştırma yapıp eleştirin bu oyunun grafiklerini shovel knight ile karşılaştırın illa devrimci olmasına gerek yok yoksa bu bakış açısıyla ne bu pixel yapımlar nede cellshade yapımlar piyasada ayakta kalamazdı

Dovahkiin 4.10.2015 13:56:59

10 saati pek geçmiyor sanırım oynanış süresi. İndirimle alırım ama, konsept ilgimi çekti. Edit: http://undertale.com/demo.htm adresinde oyunun demosu varmış, kararsız kalanlar mutlaka baksın. Bitirdim ve çok beğendim, kesinlikle alınır bu oyun. Hikaye, bulmaca, savaş, mizah çok iyi bir şekilde harmanlanmış.

Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Eternal Fire, PGL Cluj-Napoca 2025 Turnuvasında Playoff Etabına Yükseldi! 18 Şubat VALORANT Challengers 2025 Türkiye: Birlik Kickoff Split Şampiyonu BBL PCIFIC Oldu! 18 Şubat Xbox Game Pass'e Şubat Ayı Sonunda Gelecek Oyunlar Açıklandı 18 Şubat PlayStation Plus’tan Mart Ayında Ayrılacak Oyunlar 18 Şubat Assassin's Creed Shadows Bir Kez Daha Ertelenmeyecek 18 Şubat
Forumdan Konular
DH'den Haberler