Far Cry 6 Video İnceleme

 

Herkese merhabalar,
 

Bu videomuzda sizlerle birlikte Far Cry 6’ya yakından bakacağız. Far Cry serisi ilk iki oyunuyla Crytek’in ellerinden çıkmış, ardından Ubisoft çatısı altında piyasaya sürülen 3. oyunla birlikte büyük sükse yapmıştı. Ancak söz konusu Ubisoft ve tutan bir formül olunca Assassin’s Creed’dekine benzer şekilde ardı ardına oyun basan bir seriye dönüştü. Hatta öyle ki Far Cry 4 ve sonrasında çıkış yapan Primal, aynı haritaya giydirilmiş farklı temalara sahipti. Günümüz oyun dünyasında yeni bir oyun serisi oluşturmanın özellikle geliştirme süreçleri açısından komplike bir hale gelmesi, dev oyun firmalarının bile kolay kolay yeniliklere cesaret edemeyeceği, hataların on milyonlarca dolara mal olacağı bir ortamda elbette özgün fikirlere büyük yatırımlar yapmak her babayiğidin harcı değil. Ancak Ubisoft, bu tutan formülün ekmeğini yeme olayını diğer firmalara oranla biraz abartınca haliyle tepki çekti. Peki Far Cry 6’da durum nasıl? Gelin birlikte bakalım.


Doğal güzelliğiyle gözleri bayram ettiren tropik adalar Far Cry serisinin olmazsa olmazı. 6. oyunda da Karayiplerde hayali bir bölge olan Yara’dayız. Oyun haritasının devasa boyutlarda olduğunu söyleyebilirim. Sadece başlangıçta dolaştığınız ada bile pek çok oyun için tek başına yeterli gelebilirken ölçek olarak onun onlarca katı fazlasını sunan, çoğunluğu ormanlık alanlarla bir kısmı da seride ilk kez şehir atmosferi solutan bu haritada maceramıza başlıyoruz.

 
Far Cry serisi ikonik kötü karakterleriyle nam saldı diyebiliriz. Bu seferki baş kötü karakterimizse Yara bölgesini diktatörlükle yöneten Anton Castillo. Kendisine yüzü ve sesiyle hayat veren isimse özellikle Breaking Bad dizisiyle hafızalarda yer eden ünlü aktör Giancarlo Esposito. Yine yer yer dengesiz hareketler, beklenmedik öfke patlamaları ve bir takım bilge konuşmalarla yine ben kötüyüm diyen bir Far Cry karakteri var karşımızda. Bizse Libertad isimli devrimci bir grubun üyesi olan Dani’yiz. Ancak öyle tek tip bir karakterimiz yok. Açılış sekansında oyun sizden cinsiyet seçmenizi istiyor. Yani Dani, seçiminize göre kadın veya erkek oluyor.


 

Ubisoft’un oyun serilerinin ortak noktalarından biri de yıllar geçtikte saf aksiyondan yavaş yavaş rpg elementlerinin işin içine girdiği bir yapıya kaymak. Bu kayma oyundan oyuna daha belirgin bir şekilde artış göstermekle birlikte Far Cry 6’da da mevcut. Oyunda bir level sistemi yer alıyor. Aldığınız görevler karşılığında tecrübe puanı ve çeşitli eşyalar elde ediyorsunuz. Bu eşyaları karakterinizin kılık kıyafetini özelleştirmede, yeni eşyalar craftlamada veya takasta kullanabiliyorsunuz. Loot yine bu oyunun da olmazsa olmazlarından. Etraftan topladığınız eşyalar size aynı zamanda oyun içi para olarak da geri dönebiliyor. Bu parayla da silahlar veya oyun mağazasından çeşitli teçhizatlar alabiliyorsunuz. Eğer loot konusunda biraz daha hedef büyütmek isterseniz haritanın belli bölgelerindeki kamplara saldırarak çok daha büyük ödüllere ulaşabilirsiniz. Ancak tabi ödül büyükse verilen mücadele de büyük oluyor.

 
Craft sisteminden silahlar da nasibini almış. Silahlarınıza pek çok özelleştirme yapmanız mümkün. Ancak bu özellikler sayı olarak çok olsa da silahın kullanımını oynanışı etkileyecek kadar değiştirmiyor. Normal silahlara ek olarak biraz fantastik silahlar da mevcut. Far Cry 3’te Skrillex ve Damian Marley eşliğinde ot tarlaları yaktığımız günlere benzer şekilde kullanabileceğimiz ateş püskürtücü flamethrower’ın yanı sıra Supremo isimli sırtımıza giyebildiğimiz ve ateşlediğimizde yakın çevredeki pek çok düşmanın işini bitiren özel bir silahımız da var. Bu silah tıpkı bir ulti gibi çalışıyor ve her kullanımdan sonra tekrar dolmasını beklemeniz gerekiyor.


 

Far Cry 5 oynayanların bileceği üzere oyunda bir yoldaş sistemi vardı. Belli kişileri veya hayvanları yoldaş olarak yanınıza alıp sizinle birlikte savaşmalarını sağlayabiliyordunuz. Aynı sistem 6. oyunda da var. Hatta ilk yoldaşımız olan timsahla da oyunun ilk saatlerinde karşılaşıyoruz. Düşmanlara saldırtabileceğiniz, savaş alanındaki ekipmanları size getirebilecek söz dinleyen, eşofmanlı bir timsah. Bu tarz egzecere detaylar bu seride sürekli olduğu için yadırgamadığımı söyleyebilirim.

 
Gelelim oynanışa. Öncelikle oyuna başlarken iki adet zorluk seçeneği sunulmuş. Aksiyon ve hikaye. Şahsen aksiyon zorluğunu seçtim ama bunun öyle göz korkutacak derecede bir zorluk olduğunu söyleyemem. Yani önceki Far Cry oyunlarından ayrılan bir zorluğu yok. Bir kaç düşmanla tek kaldığınızda doğru strateji veya hızlı davranmayla hepsini alaşağı edebiliyorsunuz. Ancak mekan basma gibi durumlarda çok daha dikkatli olmalı, mümkünse özel silahlarınızı ve yoldaşlarınızı kullanmalısınız. Tabi bu söylediklerim yakın mesafeli savaşlar için geçerli. Yoksa geçmiş oyunlarda olduğu gibi susturuculu bir uzun namlulu tüfek alıp mekanı gören bir yere geçip takır takır herkesi temizleyebilirsiniz.


 

Gerek karakter hareketleri, gerek silah kullanımı gerekse de araç kullanımı konularında oturaklı bir yapı var karşımızda. Bu yıl binek araç olarak at da kullanabiliyoruz. Ubisoft at sürme dinamiklerine Assassin’s Creed serisinden aşina olduğu için hiç sırıtmamış. Zaten yıllardır aynı yapı üzerine farklı temalar giydirilerek ortaya çıkan bir seri olduğunu düşünürsek oynanış mekanikleri konusunda kusursuza yakın bir deneyim beklemek yanlış olmaz. Optimizasyon tarafında da iyi bir iş çıkarıldığını söyleyebilirim. İnceleme boyunca oyunu PC üzerinde tüm ayarlar alınabilecek en yüksek seviyeye çekilmiş bir şekilde oynadık ve özellikle güneşin batmasına yakın saatlerde bazı noktalarda çok etkileyici manzaralarla karşılaştık. Far Cry 6 genel olarak grafikleriyle öyle ahım şahım, göz alıcı duran bir oyun değil ama içinde bulunduğunuz tabiatın güzelliği bazen büyüleyici anlara sahne olabiliyor.

 

Oyun alanında belli bölgelere müdahele etmek mümkün. Örneğin kamp alanları. Bu bölgelerde çeşitli bina geliştirmeleri ve horoz dövüşü gibi mini oyunlarla vakit geçirebiliyorsunuz. Bunun dışında bazı operasyon görevleri mevcut. Eğer oyuna sahip olan bir arkadaşınız varsa operasyon görevlerini co-op olarak yapmanız mümkün. Bunun dışındaki görevlerde yine önceki oyunlarla benzer bir yapı hakim. Onu öldür, şuna istediği şeyi getir, şu mekanı bas, şu eşyadan şu kadar topla. Oyun, süre olarak uzun ama bu uzunluğun sebebi benzer şemalara sahip birbirini tekrar eden çok fazla görev olması. Ek olarak ilerleyiş yolunuz da 5. oyunda olduğu gibi önceden belli. Esas kötü adamımızın, haritanın belli bölgelerini kontrol altında tutan adamlarına ulaşmaya çalış. Onları bul. İşlerini bitir ve esas kötüyle hesaplaş.

 

Yani uzun lafın kısası, Far Cry 6, Far Cry 3’ten beri aşina olduğumuz oyunun üzerine yeni bir kaç şey serpiştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Eğer önceki Far Cry oyunlarını sevdiyseniz tahminen 6. oyunu da seveceksiniz. Ama eğer her sene ısıtıp ısıtıp aynı şeyi veriyorlar beni baydı artık diyenlerdenseniz 6. oyunu almanızı gerektirecek bir sebep yok. Bu videomuzda sizlerle birlikte Far Cry serisinin en yeni oyunu Far Cry 6’ya yakından baktık. Bir başka videoda görüşmek üzere. Herkese iyi oyunlar.

Editör Notu: Herkesin oynayabileceği başarılı bir yapım.
8,0 Puan EDİTÖRÜN PUANI
İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Far Cry 6 Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: Ubisoft Dağıtıcısı: Ubisoft Tür: FPS Çıkış Tarihi: 6 Ekim 2021
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 9 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Videolar
Forumdan Konular
DH'den Haberler