Dünya çapında 100 milyondan fazla oyuncusu bulunan Minecraft ülkemizde yasaklanacak gibi görünüyor. Danimarka gibi gerçek anlamda modern bir ülkede Çevre Bakanlığı tarafından ülkenin tamamı oyuna aktarılmış ve çocukların ülkeyi öğrenmesi teşvik edilmişti. Bizim ülkemizde ise Minecraft yasaklanmak üzere. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı oyunu yasaklamak için harekete geçti.
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Minecraft hakkındaki rapor ‘hukuki süreci başlatın’ talimatıyla Hukuk Müşavirliği’ne gönderildi. Raporda, ‘çocukların yaratıcılığını artırmaya teşvik edici gibi görünse de oyunu inşa ederken şiddete yönlendirmesi nedeniyle çocukların psikososyal gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu, kredi kartıyla oyunun satın alınabilmesi nedeniyle izinsiz kart kullanımına neden olabileceği, bu durumda çocukların izinsiz eşya alma davranışını genelleştirebileceği’ tespiti yapıldı.
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün raporunda Minecraft hakkında şu tespitlerde bulunuldu.
*Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.
*Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.
*Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.
*Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor.
*Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.
Bakanlığın oyuna erişimi engellemesi için mahkeme kararı alması gerekiyor. Mahkemenin, Aile Bakanlığı’nın yasaklama gerekçelerini değerlendirip buna göre bir karar vermesi bekleniyor. Mahkemenin oyunu yasaklaması halinde, karar önce Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) gidecek. ESB de internet servis sağlayıcılara bu kararı iletecek.
YASAKLAYAN ÜLKE YOK
Oyunla ilgili hukuki sürecin başlatılmasını değerlendiren Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı Önder Kaplan,
“Dünyada oyunun yasaklandığı bir ülke yok” dedi. Oyunun yaş aralığının 6-12 olduğunu kaydeden Kaplan, “Bütün dünyanın ‘evet’ dediğine biz ‘hayır’ diyorsak bizde bir yanlış var” dedi.