Total War serisi Shogun 2 ile birlikte serinin ilk oyununa başarılı bir dönüş yapmıştı. Etkileyici grafikleri ve Feodal Japonya'da geçen İmparatorluk senaryosu - birimleri ile serinin hayranlarını tatmin etmişti. Shogun 2'ye gelen indirilebilir içerikler oyunun senaryosunu ve gerçekçiliğini arttırsa da, daha büyük anlamda oyunun her alanını geliştirecek bir ek paketin geliyor olması çok daha büyük bir heyecan yaratıyor.
Shogun 2 - Fall of the Samurai, Rise of the Samurai indirilebilir içerik paketi gibi 19. yüzyıl Japonya'sının farklı bir dönemini konu alıyor. Rise of the Samurai orijinal oyunun 400 yıl öncesini işliyordu; Fall of the Samurai ise 400 yıl sonrasını işleyecek. Aynı zamanda oyunun pek çok alanında geliştirmeler yapılmış ki zaten Total War: Shogun 2'ye ihtiyaç duymadan tek başına çalışabiliyor.
Hangi dönemi ve ulusları işleyecek henüz bilmiyoruz fakat yeni bir Total War oyununun geliştirildiği duyurulmuştu. Bu ek paket yeni oyuna kadar Total War serisinde göreceğimiz son büyük paket olabilir.
Fall of the Samurai, en çok her oyuncuya hitap etmesiyle dikkat çekiyor. Yani strateji oyunlarını sevip de Total War oyunlarını karmaşık bulan oyuncular Fall of the Samurai'da bu sıkıntıyı aşmış olacak. Çünkü bu ek paket ile Shogun 2 daha kullanıcı dostu bir hale bürünecek, hem oynanışı hem de içerdiği destek ile. Elbette bu serinin sağlam takipçilerini unuttukları anlamına gelmesin zira ayrıntı sevenler yine alışkın oldukları derinlikte içerikle karşılaşacaklar.
Total War yapımcısı Creative Assembly, oyuncuların geri dönüşlerinden elde ettiği bilgiler doğrultusunda yeni bir eğitim sistemine yer vermeyi uygun görmüş. Oyunda bulunan devasa ansiklopedi çok kolay erişilebilir ve derinlemesine bilgi içeriyor olsa da yeni kullanıcılar bunu pek kullanmıyordu. Bu nedenle tüm ayrıntılarıyla neyin nerede ve nasıl yapıldığını anlatan bu ansiklopedi dışında artık eğitim videolarımız da bulunuyor. Bu videolar sayesinde hangi ünitenin nasıl saldırdığını ve kimlere karşı güçlü olduğunu görebildiğiniz gibi pek çok konuda görsel destek alabiliyoruz.
Total War: Shogun 2'de Shogun olmaya çalışıyorduk ve senaryo bunun üzerinden devam ediyordu. Fall of the Samurai ise isminden de anlaşılacağı üzere ilerleyen yüzyıllarda nelerin meydana geldiğini anlatıyor. Bildiğiniz gibi Japonlar geleneklerine çok bağımlı bir millettir ve olaylar da işte buradan doğuyor. 400 yıl sonra gelenekçi Japonlar ve dış güçlerin teknolojilerine özenen kesim arasında çatışmalar doğuyor.
Tüm klanları yönetme gücüne sahip olan Shogunate, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi dış güçlerle iş birliği yapmaya başlar. Yeni silahlar ile daha da güçlenmek adına fabrikalaşma yoluna giden Shogunate, karşısında İmparatorluğu ve ona destek veren klanları buluyor. Böylece iki karşı güç ve onları destekleyen klanlar arasında iç savaş başlıyor.
Biz bu iki taraftan birine destek veren altı farklı klandan birini seçerek oyuna dahil oluyoruz. Shogunate destekçisi klanlar Aizu, Nagaoka ve Jozai; İmparator'u destekleyen klanlar ise Choshu, Satsuma ve Tosa olarak belirlenmiş. Elbette Amerika, İngiltere ve Fransa senaryoya olduğu gibi oynanışa da etki ediyor, bunlara ileride değineceğiz.
Oyunun ana konusuna odaklanacak olursak farklı düşünen iki taraf ve teknolojiler söz konusu oluyor. Yani geleneklerine bağlı efsanevi Samuray'lara karşı yeni teknolojilerle donatılmış otomatik silahlar. Gerçekten de Japon tarihinin bir döneminde iz bırakmış olan bu savaşlar Fall of the Samurai ile bizim de ekranlarımıza yansıyor. Kurşunların üzerine koşan onurlu Samuray'lar...
Yeni birliklerle beraber 39'a çıkan ünite sayısı savaş alanlarında kullanacağınız makineli tüfekleri veya askerlerinizi eğitecek yabancı Agent'ları içeriyor. Yeni silahlardan en popüler olanı mitralyöz, yani kolu çevrilerek ateşlenen ilk makineli tüfekler farklı kamera açısı ile kontrol edilebiliyor. Bu üniteler ağır olduğu için iyice pozisyonlandırdıktan sonra TPS bakış açısına geçerek nereye atış yapacağınıza kendiniz karar verebiliyorsunuz (H ile basılarak geçiliyor ve Crosshair ile nişan alınıyor). Tabii bu esnada ordunuzun geri kalanını kullanamıyorsunuz ki bu da işin dezavantajı.
Shogun 2'de bulunan Agent'lara üç tip daha eklenmiş. Kıdemli bir yabancı askeri şehirlerinizde bulundurarak farklı üniteler üretebiliyorsunuz. Tabii bu Foreign Veteran'lara sahip olmak için limanlarınızı yabancılara açmanız gerekiyor. Yine yabancı teknolojileri öğrenmek için de limanlarınızı kullanmalısınız.
Diğer Agent tipleri ise Ishin Shishi ve Shinshengumi. Bu özel karakterler düşman güçlerini kendi topraklarınızda propaganda ile kendi saflarınıza geçirmek, ordunuz içerisinde disiplini sağlamak veya bir generale suikast düzenleyebilmek gibi özelliklere sahip. Tüm bu üç Agent da Ninja'lar ve Geisha'lar gibi kendi yetenek ağaçlarına sahip.
Yine Fall of the Samurai'da özel olarak geliştirilebilen kale kuleleri bulunuyor. Bunlar okçuluk, tüfek veya makineli tüfek şeklinde silahlarla donatılabiliyor ve savaş meydanında size büyük avantaj sağlayabiliyor. Eğer isterseniz ünite atamayarak kendi başına ateş etmesini sağlayabilirsiniz veya kendiniz yönetebilirsiniz. Eğer düşmanın eline geçerse bu sağlam savunma sizin için kabusa dönüşebilir.
Bir diğer göze çarpan yenilik ise savaşların kapasitesinin arttırılmış olması. Yani eskiden 20'ye 20 yapılan savaşlar (20 farklı birlik) artık 40'a 40 yapılabiliyor. Bunun anlamı ekranımıza iki katı büyüklükte daha kalabalık savaşlar görebilmek. Burada akıllara bir soru gelmiş olmalı o da optimizasyonun nasıl olacağı?
Öncelikle şunu belirtmek gerek ki Fall of the Samurai orijinal oyuna göre daha hızlı çalışıyor. Daha optimize olduğu için artık Shogun 2'de belirlediğiniz grafik ayarlarını aynı makinede biraz daha arttırabilirsiniz. Yapımcının açıklamasına göre grafik motoru ve ve bazı öğeler elden geçirilerek daha hızlı çalışır hale getirilmiş.
Elbette oyunun Multiplayer modları da es geçilmemiş. Yeni avatarlar ve haritalar gibi eklentiler bulunuyor fakat denediğimiz ön inceleme versiyonunda Multiplayer bölümü açık değildi. Bu nedenle Multiplayer deneyimlerimiz için tam sürümün çıkmasını beklemelisiniz.