Horizon Zero Dawn Remastered PS5 ve PC İçin Derecelendirildi

18.09.2024 14:28 Mehmet Tandoğan

 
 
Sony tarafından ilk etapta PlayStation için piyasaya sürülen Horizon Zero Dawn’ın yeniden düzenlenmiş sürümü ESRB tarafından derecelendirildi. Yayınlanan listeye göre oyunun yeni sürümü hem PlayStation 5 hem de PC için piyasaya sürülecek.
 
Horizon Zero Dawn Remastered yeni gelişmelerle karşımıza çıkacak
 
 
 
Horizon Zero Dawn'ın PC sürümü 2020 yılında geliştirilmiş çizim mesafesi ve daha yüksek kare hızları ile beraber yayınlandı. Ancak çoğunlukla PlayStation 4 versiyonundaki özelliklerle ön plana çıktı. Oyunun şimdiki yeni versiyonu orijinal PlayStation 4 sürümündeki karakter modellerini güncelleyerek Horizon Forbidden West'in PS5 versiyonundaki özelliklere kavuşmaya hazırlanıyor.
 
Yeniden düzenlenmiş sürümün şu anda henüz bir çıkış tarihi bulunmuyor. Fakat yakın zamanda yeni detaylar bekliyoruz. Bu tarz listelemeler bildiğiniz üzere oyunun çıkış yapmasından önceki sürecinde ortaya çıkıyor.
 
Öte yandan PlayStation bu yılın ilerleyen dönemlerinde bir diğer Horizon oyunu olan Lego Horizon Adventures'ı piyasaya sürecek. Haziran ayındaki Yaz Oyun Festivali'nde duyurulan aksiyon macera oyunu PS5, PC ve Nintendo platformlarına gelecek.
 
Oyunun orijinal sürümü neler sunuyor? 
 
Makinelerin bulunduğu bir dünya içerisinde yer aldığımız oyunda dikkat çekici ortamları geçiş yapabiliyor ve bu oyunun ortamları ve atmosferleri gerçekten de düzgün bir şekilde karşımıza çıkıyor. Zaten seriye bakacak olursak, ortamların grafiklerinin ve animasyonların üst seviyede olduğunu söyleyebiliyor ve bununla beraber oyuncular genel olarak atmosferden büyük oranda etkilendiğini belirtiyor ki biz de aynı şekilde düşünüyoruz. Çünkü genel olarak baktığımız zaman oyundaki ortamlar ve gerçekçilik gerçekten de mükemmel bir şekilde bizlere sunuluyor. Hemen dünyanın artık bizim olmadığı ve makinelerin dünyaya istila ettiği bir dünyada yer aldığımız yapım içerisinde farklı şekillerde gizemleri ortaya çıkarabiliyor ve makinelerin yönettiği geleceğin dünyasındaki Aloy adlı bir karakteri kontrol etmek durumunda kalıyoruz.
 
İlk etapta bu karakterin tipi konusunda birçok tartışmanın olduğu söz konusuydu. Çünkü karakterin biraz daha erkek yapısına uygun bir şekilde tasarlandığı ve yüzünün de biraz daha erkeğe uygun olduğu belirtildi. Ancak bu noktada elbette sizin düşünceleriniz farklılık gösterebilir. Genç bir avcı ile beraber ilerlemek durumunda kaldığımız yapım içerisinde geleceği tehdit eden büyük makinelerin olduğunu söyleyebiliyor ve bu makineleri ortadan kaldırmak için elimizdeki teknoloji dehası yayımızı ve oklarımızı fırlatmak durumunda kalıyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca düşmanlara karşı istediğimiz gibi gelebiliyor, onları nasıl indirmek istiyorsak ona göre kendi hareketlerimizi ve kombolarımızı gerçekleştirebiliyor ve oyunda dilediğimiz şekilde görevlere yaklaşımımızı benimseyebiliyoruz. İstediğimiz gibi gizlilik odaklı istersek de doğrudan aksiyona girerek oyunda farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor ve bu bölgeleri keşfedebiliyoruz.
 
Oyunda her bölge içerisinde elbette farklı ortamlar, atmosferler, manzaraların müthiş kısımları, etkileşime girebileceğimiz unsurlar, görevler, düşmanlar ve çok daha fazlası bizleri bekliyor. Bunlarla beraber elbette oyunda aynı zamanda keşfedilecek unsurların olduğunu söyleyebiliyor ve bu unsurlarla beraber gizemli hazineleri ortaya çıkarabiliyoruz. Ek olarak, oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca her bir bölgeyi keşfetmek ve buralardan neler olup bittiğini öğrenmek oldukça önem arz ediyor. Ancak bununla beraber arka plan hikayesi konusunda çeşitli fikirler elde edebilir ve oyunun arka plan hikayesi ile beraber de oyundaki yerimizi alabiliriz. Bununla beraber arka plan hikayesi hem ara sahnelerde hem de karakterler arası diyaloglarla bizlere aktarılıyor. Bu sayede oyunda neler olup bittiğini öğrenirken bu sahnelerden de faydalanabiliyoruz.
 
 

Sony tarafından ilk etapta PlayStation konsolu için piyasaya sürülen bu yapım, şu an ise yine yeniden düzenlenmiş sürümü ile beraber PlayStation 5 ve PC için piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Ancak geldiğimiz noktada oyun oldukça eski bir yapıya sahip olmadığı için ne yazık ki birçok oyuncu ve kullanıcı bu yeniden düzenlenmiş sürümün gereksiz olduğunu vurguluyor. Ki oyun zaten şu anda PC platformunda yer alıyor ve bu PC platformunda yer aldığı süre boyunca zaten güzel grafikleri ve animasyonlara sahip bir şekilde karşımıza çıkıyordu ve böyle bir girişimin neden gerekli olduğu şu an için sorgulanıyor.
 
Elbette eski oyunların yeniden düzenlenmiş sürümleri şu anda günümüze uyarlanması oldukça normal ve gerekli olarak karşımıza çıkarken bu tarz daha geçtiğimiz senelerde yayınlanmış ve oldukça üst seviyeye sahip olmuş oyunların böyle bir versiyonla beraber karşımıza çıkması oldukça gereksiz olarak görülüyor. Oyun bildiğiniz üzere ilk etapta 2017 yılında piyasaya sürüldü. Daha sonra ise 2020 yılında PC platformuna çıkışını gerçekleştirdi. Zaten PC platformunda tüm grafikleri yükseğe alırsanız ve her bir teknolojiden en iyi şekilde yararlanırsanız gerçekten de güzel bir şekilde oyundaki yerinizi alabilirsiniz. Ancak geliştirici ekip, oyunun ilk etapta PlayStation 4 konsoluna çıktığından dolayı bu grafiklerin oldukça düşük olduğunu ve uzak mesafenin de tam olarak net bir şekilde bizlere sunulmadığını aktarıyor.
 
Bununla beraber serinin en yeni oyunu PlayStation 5 konsoluna çıkışını gerçekleştirdi ve ilk oyunun da aynı şekilde PlayStation 5 sürümüne uyarlanması ve konsoldan tam olarak yararlanması bekleniyor. Geldiğimiz noktada bu tarz detaylarla beraber elbette yeniden düzenlenmiş sürümünü bekleyen hayranların olduğunu da aktarmakta fayda var. Bununla beraber oyunu zaten oynamışsanız ve bitirmişseniz yeniden düzenlenmiş sürümünün oldukça gereksiz olduğunu vurgulamakta fayda var. Çünkü bu tarz yeniden düzenlenmiş sürümlerde grafiksel ve ortam anlamında elbette daha net bir görüntü elde edebilirsiniz. Ancak bunlar için yeniden o ücreti vermek değer mi? Elbette bu durum tartışılır diyebiliriz. Bununla beraber bu tarz yeniden düzenlenmiş sürümlerin fiyatları da oldukça yüksek bir şekilde karşımıza çıkıyor.
 
 

Devam oyunu bildiğiniz üzere ilk etapta 2022 yılında piyasaya sürüldü. PC platformuna ise 2024 yılı içerisinde geldi. Yine bu oyun gerçekten de ilk oyuna göre grafiksel ve animasyon anlamında hatta ortam anlamında çok da üst seviyeyi bizlere sunmuş durumda. Nitekim ilk oyunda da yer alan tüm grafiksel gelişmelerin ve daha fazlasının bu oyuna benzer şekilde olması planlanıyor. Yani aslında ilk oyunun yeniden düzenlenmiş sürümü, ikinci oyunun orijinal sürümü ile benzerlik gösterecek ve bu kapasiteye ulaşacak diyebiliriz. Durum tamamen bundan ibaret. Bununla beraber ödüllü aksiyon-macera oyunu içerisinde elbette karakterimizi yönetirken en iyi şekilde düşmanlara karşı gelmek durumunda kalıyor ve karakterimizle yeni becerilerin kilidini açabiliyor ve istediğimiz gibi oyundaki yerimizi alabiliyoruz. Bir yandan dünyayı bu kötü gidişatın eşiğinden kurtarmak için büyük bir mücadele verdiğimiz yapımda diğer yanlar ise düşmanlara karşı yıkıcı etkileri ortaya dökebiliyor ve elimizdeki araçları ve silahları en iyi şekilde kullanmak durumunda kalıyoruz.
 
Dünyanın artık bizim olmadığı ve makinelerin yönettiği bir ortamda yer aldığımız yapımda irili ufaklı düşmanların haricinde bir de patron savaşları bulunuyor. Bu patron savaşları elbette diğer oyunlarda olduğu gibi ilk etapta onların nasıl saldırdığını öğrenmekten ibaret olarak karşımıza çıkıyor ve zorlu bir yapıyı beraberinde getiriyor. Oyunda yer aldığımız süre boyunca patron savaşlarında öncelikle patronların nasıl saldırdığını öğrenmek ve kendimize ait bir kaçış planı ve savunma sistemini ortaya çıkarmak önemli. Bununla beraber düşmanların nasıl saldırdığını öğrendikten sonra elbette karşı saldırıya geçebilir ve düşmanın canını yavaş yavaş indirmek durumunda kalıyoruz. Aynı şekilde bu süreç sürekli olarak döngüler halinde devam edebiliyor ve düşmanın canını yavaş yavaş indirdikten sonra en sonunda ölecek kıvama getirebiliyor ve yapacağımız hamleleri en iyi şekilde değerlendirebiliyoruz.
 
Bununla beraber oyunda doğru zamanda doğru hamle yapmak oldukça önem arz ediyor ve doğru zamanda doğru tuşlamalarla elbette düşmanların saldırılarından kaçınabiliyor ve kendimizi oyuna kaptırabiliyoruz. Bununla beraber oyunu, düşmanları ortadan kaldırdıktan sonra yeni ganimetler elde edebiliyor ve becerilerimizi arttırabileceğimiz çeşitli kaynaklara sahip olabiliyoruz. Oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca tüm bu detaylara dikkat etmek gerekiyor ve düşmanları ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapmak durumunda kalıyoruz. Hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimiz, düşmanları ortadan kaldırabileceğimiz ve onları bu dünyadan def edebileceğimiz oyun tamamen bu tarz bir deneyimi bizlere aktarmayı hedefliyor ve genel olarak oyuncular tarafından sevildiğini aktarmakta fayda var.
 
 

Dikkat çekici ortamları geçiş yapabileceğimiz bir ortamda en iyi şekilde değerlendirebileceğimiz yapımda geleceğin dünyasındaki gizemleri ortaya çıkarmaya çalışıyor ve yukarıda bahsettiğimiz gibi Aloy adlı karakteri kontrol ediyoruz. Karakterimizle beraber ilerlemeye başladığımız yapımda dikkat çekici ortamlarda gerçekten de kendimize akışa bırakabileceğimiz bir yapıyla karşı karşıya gelebiliyoruz. Kabilenizden dışlanmış ve geçmişini bilmek isteyen genç bir savaşçı ve avcı olarak oynayabileceğimiz yapımda elbette geleceği tehdit eden büyük bir şeyi durdurmaya çalışabileceğimiz yapıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Her ne kadar kabilenizden dışlansanız da dünya için büyük bir mücadeleye geçiş yapabileceğimiz oyunda ödüllü aksiyon-rol yapma deneyimiyle karşı karşıya gelebiliyor ve bu tamamlanmış sürüm içerisinde hem yeni diyarlar, yetenekler, silahlar ve makineler bulunuyor. Bununla beraber yeni gelişen ve paketin de bu sürüm içerisinde olduğunu aktarmakta fayda var. Bu sayede kendi deneyiminizi özelleştirebiliyor, daha fazla deneyimi adım atabiliyor ve yeni bölgelere ilerleyerek elbette buraları keşfetmek durumunda kalıyorsunuz.
 
Oyun içerisinde genel olarak muazzam bir açık dünyayı keşfetmek durumunda kalıyor ve bu açık dünyada neler olup bittiğini öğrenebiliyorsunuz. Bu tarz detaylarla beraber oyunda istediğiniz gibi ilerleyebiliyor, görevleri geçiş yapabiliyor, ana görevlerden yan görevlerden ve istediğiniz gibi daha farklı kısımlardan etkileşime girebiliyor ve oyundaki açık dünyayı keşfetmek durumunda kalıyorsunuz. Farklı bölgelere doğru ilerleyebildiğiniz yapımda bu bölgelerde neler olup bittiğini öğrenmeye çalışırken dilediğiniz şekilde oyundaki görevleri tamamlayabiliyor ve görevleri bakış açınızın da değişkenlik gösterdiğini aktarabiliyoruz. Dolayısıyla bu tarz oyunlarda her biri oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor ve kendi deneyiminizi burada özelleştirip kişiselleştirebiliyorsunuz. Bununla beraber oyunda hem gizlilik odaklı hem de doğrudan aksiyon odaklı bir sistemin olduğundan bahsedebiliyor ve kendimizi oyuna kaptırabiliyoruz. Bu tarz detaylarla beraber oyunda hızlı bir şekilde ilerlerken aynı zamanda doğru zamanda doğru hamle yapmamız gerekiyor.

Makinelerin yer aldığı yapım içerisinde elbette farklı düşman türlerinin olduğunu aktarmakta fayda var. Bu düşman türleri ile beraber onların nasıl saldırdığını öğrenmeye çalışıyor ve bazı düşman türleri yakından saldırılara odaklanırken bazı düşman türleri ise doğrudan menzilli saldırılarla karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla oyun içerisinde yer aldığımız süre önce tüm bu detaylara oldukça dikkat etmemiz gerekiyor ve avımıza karşı yıkıcı etkilere sahip taktiksel bir detay ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Saldırıları düzenleyebileceğimiz, açık dünyayı keşfedebileceğimiz ve daha fazla detayla beraber yer alabileceğimiz yapım bu tarz detayla karşımıza çıkıyor.
 
 

Genel olarak toparlayacak olursak, makinelerin hâkim olduğu bir dünyada geçen aksiyon rol yapma oyunu, grafiksel ve atmosferik olarak üst düzey bir deneyim sunuyor. Gerçekçi animasyonlar, detaylı manzaralar ve güçlü ortam tasarımı ile oyuncuları etkileyen bu yapım, post-apokaliptik bir gelecekte geçiyor. Bu dünya artık makineler tarafından kontrol ediliyor ve insanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor. Oyun, genç bir avcı olan Aloy adlı karakterin hikâyesini takip ediyor.
 
Aloy, geleceği tehdit eden dev makinelerle yüzleşmek ve dünyayı bu istiladan kurtarmak zorunda. Elinde teknolojik bir yay ve oklar bulunan Aloy, bu silahları kullanarak makineleri alt etmeye çalışıyor. Oynanış, oyuncuya büyük bir özgürlük sunuyor; gizlilik odaklı taktikler kullanabileceğiniz gibi doğrudan aksiyona girerek düşmanlarla savaşmayı da tercih edebiliyorsunuz. Oyunun atmosferi ve dünyası, keşfedilmeyi bekleyen birçok gizemli bölge ve etkileşim unsurları ile dolu. Her bölge, kendine has manzaralar, atmosferler ve düşmanlarla dolu. Bu bölgelerde, hem yan görevler hem de ana hikâye görevleri bulunuyor. Oyuncular, her bir bölgeyi keşfederek gizemli hazineleri ortaya çıkarabilir ve oyunun derinlemesine hikâyesine katkı sağlayabilir.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Haberleri (2024) Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: birinci şahıs açık dünya keşif Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 14 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Sony, 30. Yıl Dönümüne Özel PlayStation 5 ve Pro Konsollarını Duyurdu 2 Saat önce Nintendo ve Pokemon Şirketi Palworld'e Telif Hakkı Davası Açtı 2 Saat önce Switch 2'ye Ait Olduğu Bildirilen Görseller Sızdırıldı! 3 Saat önce Eternal Fire, ESL Pro Lig Sezon 20'de Çeyrek Finale Yükseldi! 5 Saat önce Rivals of Aether II 23 Ekim'de Piyasaya Çıkıyor 6 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler