Battlefield V'te Mermi Penetrasyonunun Önemi

12.10.2018 17:37 Gazali Çetinkaya

 
Battlefield V ekibinden Kıdemli Oyun Tasarımcısı Rickard Antroia oyundaki mermi penetrasyonunu detaylandırdı.
 

Mermi Penetrasyonu nedir?
 
Mermi Penetrasyonu mermilerin ince malzemelerden geçmesine ve malzemenin diğer tarafındaki rakiplere normalden az da olsa hasar vermesine olanak tanır. Penetrasyon düzeyi silahın kategorisine göre değişir ve silahların düşmana zarar verme veya onu gizlendiği yerden kaçırma kapasitesini genişletir.
 
Battlefield V’te Mermi Penetrasyonu konseptine nasıl bir yaklaşım belirlediniz?
 
Mermi Penetrasyonu, Battlefield 1’deki tahribat tasarımımıza dayanıyor. Battlefield 1’de savaş sırasında birçok duvar, ev ve diğer korunağın (ki biz geliştiriciler bunlara “varlık” deriz) hızla yıkıldığını ve savaş alanının düzleştiğini hatırlarsınız. Bu durum bizi tahribat sınıflarımızı ve yardımcı öğeleri ve mimari yapıları inşa etme şeklimizi yeniden değerlendirmeye itti. Amacımız, bir yandan oyuncular ve çevre arasındaki etkileşimi artırırken diğer yandan da varlıklarımızı oluşturan parçaların sayısını azaltmaktı.

Ateş hattı korunakları kademeli olarak tahrip olmalı veya düşük dereceli patlamalara ve mermilere dayanabilmeliydi. Nakliye vasıtalarının ve el bombalarının oyun alanını düzleştirmesini önlemek için, korunaklar bu tür hasarlara dayanacak şekilde güçlendirildi. Aynı işlemi Tahkimatlara (Fortifications) da uyguladık. Bu varlıkları inşa etmek hem zaman aldığı hem de sizi düşmanın mermilerine maruz bıraktığı için, size iyi bir koruma sağlayacak kadar sağlam olmaları gerekiyordu.

Bu arada, Battlefield serisinde her kalibreden mühimmat ve silahı deneyimleme fırsatına sahibiz. Bundan önceki oyunlarda Mermi Penetrasyonu sadece iki olasılıklı bir deneyimdi: Mermi bir engeli ya delip geçer ya da hiç geçmezdi ve bu durum tüm kalibreler için geçerliydi. Silahlar arasında daha fazla fark yaratmanın yollarını ararken, oyuncuları, askerin önündeki her şeyi kaldırmadan korunaklara girip çıkmaya zorlayabileceğimizi gördük. 
 
Oyuncular oyun sırasında Mermi Penetrasyonunu nasıl deneyimleyecek?
 
Bir korunağın arkasındaysanız ve bir Makineli Tüfek kullanan bir düşman sizi fark ettiyse, kesinlikle baskıyı hissedeceksiniz. LMG’ler, MMG’ler vb. korunakları delip geçecek güce sahiptir (verdikleri hasar büyük ölçüde azalsa bile); dolayısıyla eğer keskin nişancı olarak oynuyorsanız bunlar sizi saklandığınız rahat yerden ayrılmak zorunda bırakabilir.

Görsel açıdan, korunağı delip geçen mermiler ateş edilen oyuncu için kısa ama yoğun, enkaz temalı bir efekt, ateş eden tarafta ise küçük bir mermi deliği olarak sade bir efekt şeklinde görünecek. Delici olmayan mermiler ise ateş eden taraf için sert materyallerde iz bırakacak veya yüzeyde çatlaklar ve kırıklar oluşturacak. Tabii Mermi Penetrasyonu üzerine çalışmalarımız halen devam ediyor. Şu anda piyasaya sürdüğümüz ürünlerde belirli bir yapısı olacak ancak bu efekti ileride daha da geliştirip güçlendirmek istiyoruz.  
 
Farklı silah ve mermi türleri farklı malzemeleri nasıl delecek?
 
Tabanca ve karabina gibi genel bel silahlarının mermileri kapıları ve kumaş, hafif bitki örtüsü ve cam gibi ince varlıkları delip geçebilecek. Bir sonraki kategoride ise biraz daha yüksek penetrasyon değerlerine sahip olan SMG’ler ve Pompalılar yer alıyor. Yarı Otomatikler, Saçmalı Tüfekler ve Taarruz Tüfekleri de, aralarında ufak sapmalar olmakla birlikte, ayrı bir kategori oluşturur. Keskin nişancı tüfeği, normal tüfeklerin daha gelişmiş bir versiyonudur ve ahşap yapılarda duvarları delip barikatlı korunaklara ulaşabilen tam otomatik Hafif Makineli Tüfeklerden bir alt basamakta yer alır.

Piyade silahlarının üzerinde taşıt mermileri, HMG’ler ve 20 mm’lik uçak mermileri bulunur. Bu yüksek penetrasyonlu silahların mermileri, tahribat güçleri azalsa da alçı ve tuğla duvarları delip geçebilir.
 
Mermi Penetrasyonunu kendi lehinize kullanmak için neler yapabilirsiniz?
 
Unutmayın: Kimsenin sonsuza dek güvende olamaz ve bir düşmanı görememeniz ona baskı uygulayamayacağınız anlamına gelmez. Yüksek kalibreli silahların avantajlarını, düşmanları baskı altına alıp rahat korunaklarından kaçmaya veya karşı saldırı veya kuşatma gibi reaksiyonlar göstermeye zorlamak için kullanın. Rakiplere sürpriz yapmak için, kapanan bir kapı veya ince bir çit gibi unsurlar kullanın.

Eğer ateş edilen tarafta iseniz güvende kalmanın en iyi yolu düşmanlarınızla aranıza birden fazla koruyucu katman olmasını sağlamaktır. Uyanık olun! Çevrenizi kolaçan edin, ayak seslerini dinleyin ve düşmanınızın neyin peşinde olduğunu öğrenmeye çalışın. 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Battlefield V Platformlar: PC PS4 XBOX ONE Geliştirici: Dice Dağıtıcısı: Electronic Arts Tür: FPS Çıkış Tarihi: 20 Kasım 2018
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 15 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Wildfrost Mobil Cihazlara Geliyor 1 Saat önce Nişancı Oyunu PERISH, Konsollar için 15 Nisan'da Çıkıyor 1 Saat önce VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi'nde Çeyrek Finaller Başlıyor! 2 Saat önce Metal: Hellsinger VR, PS VR2, SteamVR, Quest 2 ve 3 için Duyuruldu 2 Saat önce Bulmaca Oyunu Hakokoro V, Switch için Duyuruldu 3 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler