Bu Neslin Kazananı Kim Oldu? Xbox One vs PlayStation 4

14.10.2019 01:29 Özgür Eroğlu

 
Bildiğiniz gibi bulunduğumuz neslin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Son konsolların çıktığı tarihten bugüne kadar hatta bundan sonra da uzun zaman boyunca tartışıldığını ve tartışılacağını biliyoruz. Bu tartışmanın da bir sonucu var gibi durmuyor ancak hep birlikte yavaş yavaş geride bıraktığımız nesildeki konsollardan, kim kazanmış gibi duruyor bakalım. PC'yi ve Switch'i bu konuya dahil etmiyoruz. Konumuzu ise 3 başlıkta inceleyeceğiz. Giriş kısmında konsolların ilk çıktığı dönemi, gelişme kısmında oyunların en yoğun şekilde çıktığı zamanı ve sonuç kısmında da bugünden 2020'nin son çeyreğine kadar olan zaman dilimlerini inceleyeceğiz.
 
Giriş
 
İki konsol da 2013 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. İkisinin de çıkış oyunları yetersiz olduğu için bu konu hakkında açıklama yapmaya gerek yok. Teknoloji olarak baktığımızda ise şu an bile çok farkları olmayan konsollar. 
 
Kontrolcülere baktığımız zaman Xbox, zaten gayet kusursuz olan klasik kontrolcüsünü hafif geliştirerek çıkarttı ancak PS4 genel tasarımı korusa da kullanışlı olma açısından oldukça büyük hamleler yaptı ve PS3'ün konforsuz kontrolcüsünden bizleri kurtardı.
 
Oyunların tanıtım sunumlarına baktığımızda ise Xbox'ın, "paranız yoksa almayın" tarzı açıklamaları ve daha birçok, oyuncuların sevmediği şekilde açıklamaları yüzünden oldukça eleştirilmişti. PS4'ün ise daha arkadaşça olan tavrı gayet olumlu dönüşler almıştı. Ama bu durumun Xbox için olumsuzluğu o kadar da uzun sürmedi ve gerekli adımlar atılarak PS4'ün politikasına benzer bir politika izlendi.
 
Gelişme
 
İki konsol arasındaki farkları en net görebildiğimiz zaman dilimi. İki konsolun da çıkış oyunları hatta ilk yıl içerisinde çıkarttığı oyunlar gerçekten oldukça yetersizdi. Ama yavaş yavaş duyurulan oyunlar, konsol sahiplerini neler beklediğini göstermeye başlamıştı.
 
Ubisoft, EA gibi şirketlerin genel olarak her iki konsol için de oyun çıkarttığını biliyoruz. Burada konsolları öne çıkartan durum PC gibi donanım olarak zengin bir makineye para vermeyip daha az para vererek temel amacı oyun oynamak olan bir makine satın almak. Ubisoft gibi firmaların yaptığı oyunları konuşmaya gerek yok çünkü her platform için çıkıyor. Burada konsolları öne çıkartan nokta özel oyunlar. Her iki markanın da kendine ait özel oyun markaları gayet kaliteli ve yarıştırmaya gerek yok ancak bu nesil içerisinde çıkarttığı oyunları karşılaştırabiliriz.
 
Öne çıkan oyunlara baktığımız zaman fark ediyoruz ki PS4'ün oyunları daha kaliteli ve çeşitli. Xbox'a baktığımızda Forza, Gears ve Halo dışında pek bir şey göremiyoruz ve onlar da genel olarak serideki diğer oyunların altında kalan yapımlar. Herkes Xbox tarafından daha fazla oyun beklerken Xbox daha güçlü bir konsol çıkartmaya karar verdi ve konsola özel oyun devrini kendi markası için kapattı. Xbox'a çıkan oyunlar artık PC'ye de gelecekti. Zaten Xbox'ın kendine özel oyunu neredeyse yok gibiyken bir de böyle bir hamle yapıp konsolun da daha güçlüsünü tanıtınca insanlar şaşırdı. Xbox One X gibi sadece oyun oynanan bir makineye daha fazla para isteyerek gereksiz bir hamle yaptılar. Xbox One X'e verilen paranın üstüne bir miktar daha para koyup aşağı yukarı aynı bir PC alabilir ve gündelik işlerinizi de halledebilirdiniz Xbox One X almak yerine. Evet aynı şeyi Sony'de yaptı ama PS4'te gayet güzel oyunlar bulunuyordu ve sadece daha yüksek kalitede oynamak isteyenler için Pro'yu çıkarttı.
 
Konsollar çıktığından beri Sony'nin özel olarak geliştirdiği oyunlardan en az bir tanesi yılın oyununa adayken Xbox görüntü kalitesinin iyiliği konusunda ısrarcı olmaya devam etti. Bunun sonucunda ise gözle görülür bir satış sayısı farkı oldu. 
 
Bu aşamada Xbox'ın daha önde olduğu bir nokta vardı o da EA Access. Aylık belirli bir ücret ödenerek EA'nin kendi yaptığı oyunları oynayabiliyorduk. Sony'de bu tarz bir hizmetin olmaması oyuncular için büyük bir kayıptı. Ayrıca Xbox'ın geriye uyumluluk sistemi çok mantıklı ve güzel bir sistemdi. Xbox One konsolundan önce çıkan bazı oyunları eğer daha önce aldıysanız tekrar satın almadan oynayabiliyordunuz. 
 
Sonuç
 
Yeni nesil konsolların duyurulması ile birlikte bu neslin sonuna yavaş yavaş geliyoruz. Aşağı yukarı 1 yıl kaldı yeni konsollara. Buradan sonra henüz duyurulmayan bir yeniliğin veya yapımın geleceğini sanmıyoruz. Büyük ihtimalle yeni konsollara yatırım yapacaklardır ancak PS4'ün kozları henüz bitmedi. 
 
Death Stranding, The Last of Us Part II gibi büyük merakla beklenen yapımlar hala çıkmadı ve Sony bu oyunların PS4'e geleceğini net bir şekilde söyledi. Xbox tarafında ise bu kadar büyük ilgiyle beklenen bir yapım bulunmuyor.
 
Yeni nesil konsollara bakacak olursak Sony çok fazla bir şey açıklamadı ama Microsoft özel oyunlar konusunda fazlasıyla çalıştığı ve daha fazla oyun geleceği hakkında söz verdi. Umarız iki konsol da çok güzel şeyler yapar rekabet artar ve oyuncular kazanmış olur.
 
Bu nesli kimin kazandığının kararını ise sizlere bırakalım. Sizce güzel bir nesil miydi? Konsolunuzdan memnun musunuz ve sizce bu neslin kazananı kim oldu? Açıkça görüyoruz ki bu neslin kazananı oyuncular değil.
 

İlgili İçerik Yorumlar 342 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Fallout 4 London Modu Süresiz Olarak Ertelendi! 15 Nisan Final Fantasy XIV: Dawntrail FSR 1.0 ve DLSS 2'yi Destekleyecek 15 Nisan The Elder Scrolls IV: Oblivion DLC Boyutunda Moda Kavuştu 15 Nisan Visions of Mana İçin Yeni Fragman Yayınlandı 15 Nisan Looter Shooter Oyunu ROBOBEAT 16 Mayıs'ta Çıkacak 15 Nisan
Forumdan Konular
DH'den Haberler