Epic Games: Microsoft’un PC Tekeline Karşı Savaşmalıyız

04.03.2016 13:36 Talha Aynacı

 
     Bilhassa Unreal Tournament ve Gears of War oyunlarıyla tanınan Amerikalı oyun geliştiricisi Epic Games’in kurucularından Tim Sweeney, The Guardian’da yayınlanan makalesinde Microsoft’un yeni UWP (Universal Windows Platform) girişimini eleştirdi ve PC platformunda tekel olma yolunda olduğunu dile getirdi.
 

Windows 10’la birlikte kapalı bir platformun temellerini attığını dile getiren tecrübeli isim gözle görülen ilk adımın tüketici temelli PC ekosistemini kapatarak, tekel uygulama dağıtımcılığına geçiş olduğunun altını çiziyor.

Sweeney’e göre bu Microsoft’un gerçekleştirmiş olduğu en agresif hamle ve daha önce rekabet hukuku çerçevesinde sabıkalı olan yazılım devi; şu anda da belirli rakipler ve bazı PC üreticileriyle mücadele etmek için yaptığı hareketlerle aynı hukuka aykırı hareket ediyor.

Microsoft UWP atılımıyla tüm bir PC endüstrisi ve kullanıcılarına (özellikle oyunculara), Epic Games gibi geliştiriciler, EA ve Activision gibi yayıncılar ve Valve, GOG gibi dağıtımcılara karşı bir hamle gerçekleştiriyor. Firma, PC Windows’da UWP’ye özel bazı yeni özellikler yayınladı ancak yapımcılara açık açık bu özellikleri kullanmak istiyorlarsa UWP’nın kapalı ekosistemini kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Bu noktada Windows Store fikrine karşı olmadığını, Microsoft’un, sahibi olduğu PC mağazasını istediği gibi yönetme hakkı olduğunu dile getiren Sweeney sorunun, Microsoft’un işletim sisteminin avantajlarını kendi mağazasının çıkarları doğrultusunda geliştirirken, rekabet uygulamaları, yapımcı, yayıncı, dağıtımcı ve müşterilerini adil olmayacak şekilde dezavantajlı konuma getiriyor.

 
 
Açık Bir PC Ekosistemi, En Enerjik Olanıdır

    Valve’in Steam’de 100 milyonu aşkın kullanıcı ile gürlediğini, Adobe, Autodesk, Blizzard, Riot Games ve EA’nın içeriklerini doğrudan kullanıcıya ulaştırarak başarılı bir iş çıkardığını dile getiren Sweeney, Microsoft’un durumunun utanç verici olduğunu söylerine ekliyor.

Windows Store ve Windows 10’un çıkışından 7 ay sonra bile PC deneyimi dediğimiz tanımı dolduracak uygulamaların halen gelmediği görülüyor. Photoshop, GTA V, FIFA 2016 gibi içeriklerin yokluğunu sorgulayan Epic Games patronu, bazı mobil oyunların PC portları yanı sıra 2004 yılında çıkmış GTA oyununun PC’den Android’e port edilmiş halinin Windows 10 portu olarak çıkması gibi tuhaflıklarına da anlam veremiyor.
 
 

Sweeney, Windows’a oyun geliştiren ve teknik anlamda destekleyen devasa bir firmanın başında olarak böyle bir makale yazmamış olmayı tercih ettiğini ancak 1991’den bu yana Epic Games’in yazılımlarını doğrudan müşterilerine iletmek gibi bir gururu olduğunu ve Microsoft’un bu hamlesine karşı sessiz kalamayacağını dile getiriyor ve ekliyor:

“18 aydan bu yana bugünün gelişini bekledim ve sanırım Microsoft ekibine, özellikle de Phil Spencer’a kredi vermem gerekirdi ki her zaman için bizi dinlemiş birisidir. Microsoft’dan umudum ve inancım doğru şeyi yapmalarıydı. Yapmış oldukları hareketler durumu açıkça ifade ediyor: günümüz açık PC ekosisteminin kapalı hale getirmek ve Microsoft merkezli yapmak istiyorlar.”

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
PC Platformlar: PC Geliştirici: Açıklanmadı Dağıtıcısı: Açıklanmadı Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 46 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Sessizlik Bozuldu: Stalker 2 İçin Yeni Ekran Görüntüleri Yayınlandı! 1 Saat önce Another Crab’s Treasure ve Star Wars Jedi: Survivor Artık Game Pass'te 1 Saat önce 2si1: Apple İçin Oyun Emülatörü Yolda 2 Saat önce PS5 Özel Oyunu Stellar Blade Nasıl Olmuş? (Video) 2 Saat önce Siyah Beyaz Renkleriyle Hauntii 23 Mayıs'ta Çıkacak 3 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler