FIFA 12 ve PES 2012 için Ligden Düşüyoruz

Üzücü olaylar futbol oyunlarına da yansıdı.
08.07.2011 13:58 Ersin Kılıç


     Türkiye şu günlerde malesef futboldaki şike, teşvik primi ve organize suç örgütü kurmak gibi olaylar ile çalkalanıyor. Daha uzun bir süre konuşulacağa benzeyen bu üzücü olaylar, görünüşe bakılırsa oyun sektörüne dahi sıçrayacak. Zira FIFA 12 ve PES 2012'de Türk takımlarının durumu gerek lisans problemleri gerekse de şike skandalı nedeniyle muallakta gözüküyor.
 
     Futbol severlerin yakından takip ettiği gibi Türkiye Futbol Federasyonundaki yönetim geçtiğimiz haftalarda değişti. 29 Haziran’da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığı’na seçilen Mehmet Ali Aydınlar, yeni göreviyle beraber şike skandalı ile karşı karşıya geldi.
 
     Yönetimin aldığı ilk karar ise oyunlardaki lisans sistemi üzerine oldu. Eski yönetim TFF olarak lisans anlaşması yaparken yeni yönetim ise bu anlaşmaları futbol klüplerine bırakıyor. Doğal olarak bu kadar kısa sürede EA Sports'un tüm takımlarla tek tek anlaşması zor gözüküyor. Bu da "FIFA 12'de Türk takımları olmayabilir" iddiasını güçlendiren en büyük etken olmuş.

     PES tarafında ise işler biraz daha karışık. Fenerbahçe ve şikede adı geçen takımların düşme ihtimaline karşı Şampiyonlar Ligi lisansını elinde bulunduran Konami'nin ne yapacağı henüz belli değil. Gelen bilgilere göre Konami, oyundaki sıralama ve takımlar için UEFA'dan gelecek olan yanıtı bekliyor.

     Üstelik şike skandalı nedeniyle Türkiye ligi konur ise "hangi takımlardan bu lig oluşturulacak?" sorusu firmalarında bu konudaki problemi haline gelmiş durumda. Firmalardan bu konuyla ilgili resmi bir açıklamanın henüz gelmediğini de hatırlatalım. Konu ile ilgili Milliyet'te yayınlanan haberin tamamı ise şu şekilde ;
 

     " Türkiye Futbol Federasyonu, futbolda şike operasyonunun birkaç gün öncesinde konsol ve bilgisayarlar için geliştirilen futbol oyunlarıyla ilgili lisans anlaşmalarını tek elden yapmaktan vazgeçti
 
     Mahmut Özgener’in görevi bırakmasının ardından 29 Haziran’da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlığı’na seçilen Mehmet Ali Aydınlar’ın ilk icraatının, futbol oyun lisanslarını düzenlemekten vazgeçmek olduğu ortaya çıktı. TFF’nin 64. başkanı olarak göreve başladığı ilk haftasında futbolda şike soruşturması ile karşı karşıya kalan Aydınlar yönetiminin attığı ilk adımın, konsol ve bilgisayar ortamında oynanan FIFA ve PES gibi futbol oyunları için söz konusu oyunların uluslararası üretici firmaları EA Sports ve Konami gibi şirketlerle anlaşma yapmamak olduğu öğrenildi.

     "18 TÜRK TAKIMIYLA TEK TEK ANLAŞMALARI ZOR"
 
     Daha önceki yıllarda oyun üreticisi firmalarla merkezi anlaşma yapan TFF, futbol oyunlarının 2012 versiyonları için bu kez farklı bir yola gitti. Yeni başkan ve yönetimi, merkezi anlaşma yapmayarak, futbol kulüplerinin oyunlarda kullanılabilmesi için gerekli lisans anlaşmalarını liglerde yer alan futbol kulüplerine bıraktı. Eylül ayının 27’sinde piyasaya çıkması beklenen FIFA 2012 için EA Sports’un Türkiye’deki futbol kulüpleriyle henüz anlaşmaya gitmediğini belirten oyun sektöründeki konuya yakın kaynaklar, “Bu tarihten sonra 18 lig takımı ile tek tek anlaşmaya varmaları ve FIFA 2012’de Spor Toto Süper Lig’in yer alması çok zor. Üstelik bir de şike soruşturması ve küme düşürme tartışmaları var.
 
     Hangi 18 takımı alıp, Türkiye ligi diye sunacaklar” diye konuştu. Daha önceki yıllarda lisans anlaşmalarının TFF aracılığıyla tek elden yapıldığını hatırlatan oyun sektöründen bir başka kaynak da “Oyun firmalarından elde edilen isim ve lisans hakkı kullanma gelirleri Süper Lig’de yer alan 18 takıma yine TFF aracılığıyla pay ediliyordu. Şimdi TFF, kulüpleri serbest bıraktı. Ancak henüz anlaşma yapan olmadı” dedi.

     İLK YAMADA FENERBAHÇE OLMAYABİLİR
 
     Bu yılın kasım ayında çıkması beklenen PES 2012’de ise Türkiye’den Şampiyonlar Ligi’ne katılacak olan takımlar yeralacaktı. Ancak son şike soruşturması ile Fenerbahçe’nin ligden düşürülmesinin gündeme gelmesiyle Konami’nin PES’teki Şampiyonlar Ligi’nde yer alacak olan Türk takımları da riske girdi. FIFA 2012’den yaklaşık 2 ay sonra çıkması beklenen PES 2012’de, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un yer alıp almayacağı, 15 Temmuz’da TFF’nin UEFA’ya bildireceği karara göre netlik kazanacak. Fenerbahçe ile ilgili kararın gecikmesi durumunda, Japon Konami’nin oyun çıktıktan sonra yayımlayacağı ilk patch (yama) dosyasında Fenerbahçe’nin PES’ten çıkarılması da gündeme gelebilir.

     OYUN TUTKUNLARI MERAKLA BEKLİYORDU
 
     PES 2011’de Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Türkiye A Milli Futbol takımı var. FIFA 2011’de ise Spor Toto Süper Lig’deki 18 takım bulunuyor. İki oyunun yeni versiyonlarını Türk oyunseverler de merakla bekliyor. "
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
FIFA 12 Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: EA Sports Dağıtıcısı: EA Games Tür: Spor Çıkış Tarihi: 30 Eylül 2011
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 205 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Microsoft Temmuz'da Mobil Oyun Mağazasını Aktif Hale Getirecek 2 Saat önce Nvidia, Tekken 8'in Bazı Ekran Kartlarında Rastgele Çöktüğünü Kabul Etti 2 Saat önce Sızıntı: God of War: Ragnarök Yakında PC İçin Duyurulacak 3 Saat önce Epic Games Ücretsiz Gizemli Oyun Kampanyasına Geri Döndü 4 Saat önce Ubisoft'un Yeni Oyunu Hades II Nedeniyle Ertelendi 4 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler