Haftalık Dizi ve Film Önerisi 07: Daniel Sloss: Live Shows - Between Two Ferns: The Movie

15.05.2020 21:07 Özgür Eroğlu

Haftalık dizi ve film önerilerimizin yedincisi ile devam ediyoruz. Bu hafta biraz daha stand-up tarzı olan iki tane komedi yapımı önereceğim sizlere. Dizi ve film tavsiye ettiğimiz diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Bu tavsiye yazılarında az bilinen yapımları önerme veya belli bir konsept yoktur. Örneğin Cyberpunk 2077 öncesi herkesin bildiği Blade Runner filmini de Cyberpunk 2077’ye hazırlık amacıyla önerebiliriz. Az bilinen yapımlar ve kaliteli yapımlar dışında, o hafta izlemenizin daha iyi olacağını düşündüğümüz yapımlar da önereceğiz. Şimdi önerilerimize geçelim.
 
Dizi Önerisi: Daniel Sloss: Live Shows 
 
 
Netflix tarafından yayınlanan Daniel Sloss: Live Shows, zaten stand-up yapan Daniel Sloss’un Netflix için özel olarak kayıt alınan iki bölümlük komedi şovu. Cem Yılmaz’ın daha önce sinemalarda gösterime soktuğu stand-up gösterileri gibi düşünebiliriz. Şovun isminden de anlayabileceğiniz gibi şovu yapan kişi Daniel Sloss. Şovun yayınlandığı sırada 27 yaşında olan Daniel Sloss, stand-up şovu yapan insanlara göre biraz daha genç. İskoçyalı olan Daniel Sloss’un özellikle ofansif mizahı ile dikkat çektiğini söyleyebilirim.

Daniel Sloss’un yaşı düşünüldüğünde aslında bulunduğu yaş grubundaki diğer komedyenler gibi o da ofansif mizah yapıyor. Ama izlediğim en kaliteli ofansif mizah olduğunu söyleyebilirim. Tabii bu işte en iyi olarak gösterilen Ricky Gervais ve Louis C. K.’yi de unutmamak gerek. Burada tamamen kendi düşüncemi söylüyorum, Daniel Sloss’un yaptığı ofansif mizah Ricky Gervais ve Louis C. K.’den daha kaliteli. Ofansif mizahın popüler olduğu şu günlerde, bazı insanlar ofansif mizahı sadece saldırmak olarak görüyor ve sadece saldırıyor. Bazı izleyiciler de “Her şeyin de şakası yapılmaz.” gibi bir tavır takındığı için şu sıralar ofansif mizahın önünün kesildiğini söyleyebilirim. Ofansif mizah ile ilgili düşüncelerime birazdan geçeceğim ama önce biraz daha Daniel Sloss’un tarzından bahsedeyim.
 
Daniel Sloss’u Ricky Gervais ve Louis C. K.’den daha başarılı bulma sebebim, diğer iki ismin yaptığı abartılı hikâye anlatımını ve mesaj verme isteğini taşımıyor olması. Bu abartılı hikâye anlatma durumunu özellikle ülkemizde Cem Yılmaz da sıkça kullanıyor. Bunun kalitesiz bir şey olduğunu söylemiyorum, sadece benim o kadar da hoşuma gitmiyor. Daniel Sloss ise gerçekten yaşanmış veya yaşanabilecek olayları anlatıyor, anlattığı şeyleri de hikâyeleştirmek yerine olduğu gibi anlatıyor ve durum komedisini bir stand-up’ta sizlere yansıtabiliyor. Bence Daniel Sloss’un en büyük başarısı bu. Mesaj verme kaygısına gelince de kesinlikle herhangi bir mesaj vermeye çalışmıyor diyebilirim. Dümdüz, sadece ofansif şaka yapıyor.

Ofansif mizah konusuna gelecek olursak da aslında çoğu kişinin ofansif mizah konusuna karşı nasıl bir tutum göstermesi gerektiğini de Daniel Sloss güzel bir şekilde aktarıyor. Öncelikle ofansif mizah ile hakaret etme arasında çok net bir çizgi var. Ofansif mizah; mizahı yapılan olayı eleştirir, olayı haklı çıkarmaya çalışmaz. Ayrıca “Bunun da şakası yapılmaz.” diyen izleyicilerin de bilmesi gerekiyor, şakası yapılamayacak herhangi bir şey varsa, hiçbir şeyin şakası yapılamaz. Yani sizin rahatsız olduğunuz bir konu hakkında, başka birisi rahat olabilir. Başka birisinin rahatsız olduğu bir durumda da siz rahat olabilirsiniz. Bu yüzden sanırım ya bencillik yapmamamız gerekiyor ya da komediyi tamamen silmemiz gerekiyor. Woody Allen’ın “Crimes and Misdemeanors” filminde de söylendiği gibi; mizah, trajedi artı zamandır.
 
 
Sonuç olarak Daniel Sloss, hem sizleri güldürüyor hem de ofansif mizah konusunda nasıl düşünülmesi gerektiğini anlatıyor. Şu anda Netflix üzerinde şovun iki bölümünü de bulabilirsiniz. Her iki bölüm de yaklaşık 1 saat uzunluğunda.
 
Film Önerisi: Between Two Ferns: The Movie
 
 
20 Eylül 2019’da Netflix üzerinden yayınlanan, yönetmenliğini Scott Aukerman’ın yaptığı, Hangover filmlerinden tanınan komedyen Zach Galifianakis başrolünde olduğu 82 dakikalık bir film Between Two Ferns: The Movie. Filmin diğer oyuncuları ise şöyle: Will Ferrell, Rekha Shankar ve Lauren Lapkus. Aslında filmin oyuncularından ziyade konuk gelen oyuncular daha çok ilgi çekici.

Between Two Ferns aslında Zach Galifianakis’in Comedy Central’da yayınlanan talk-show’unun ismi. 2008’de ilk bölümü yayınlanan şov bildiğiniz bir talk-show formatında, ama bazı farklar var tabii. Zach Galifianakis’in daha önce herhangi bir yapımını izlediyseniz biraz daha farklı bir tarzı olduğunu biliyorsunuzdur. O farklı tarzı burada da var, hatta şovun temeli Zach Galifianakis’in farklı tarzı diyebilirim. Between Two Ferns herhangi bir seyircinin, alkışın, müziğin olmadığı, sadece iki tane eğrelti otunun arasında oturan Zach Galifianakis ve değişen konuklarının olduğu program. Güzel olan tarafı da Zach Galifianakis’in gelen her konukla dalga geçmesi diyebiliriz. Tabii Zach Galifianakis’in tarzı da burada ortaya çıkıyor. Yaptığı oyunculukla aslında dalga geçmeye çalışmadığını, sadece merak ettiği için sorduğunu bizlere gösteriyor ve bu da programı oldukça komik yapıyor. Aslında burada programın tam olarak bir talk-show olmadığını da söylemek gerek. Konuk gelen oyuncular da sonuçta bu soruların sorulacağını biliyor ve orada bir oyunculuk sergiliyorlar. Ancak sorulan sorular ve üstüne yapılan sohbetler gerçekten çok eğlenceli. Ayrıca dediğim gibi, aklınıza gelebilecek her ünlünün konuk olduğu bir program.
 
 
Buraya kadar anlattığım her şey Between Two Ferns programı içindi. Netflix’te yayınlanan filmi ise bu programa bir spin-off tarzında olduğunu söyleyebiliriz. Between Two Ferns’ü henüz büyük prodüksiyonlu bir programa çeviremeyen Zach Galifianakis, Will Ferrell ile bir anlaşma yapar. Bu anlaşmanın sonucunda da bir yolculuğa çıkar ve çeşitli ünlü isimlerle Between Two Ferns programını çeker. Çok da spoiler olsun istemem, ancak filmde göreceğiniz bazı ünlü isimler şöyle: Brie Larson, Benedict Cumberbatch ve Keanu Reeves. Bu isimlerden çok daha fazlası filmde var, ancak izleyip kendiniz görün.

Filmde ise genel olarak yolculuk kısımları biraz sıkıcı olsa da programın çekildiği bölümler gerçekten çok keyifli. Zach Galifianakis’in gerçekten başarılı bir oyuncu olduğunu, hatta karşısında oturanların da cidden çok başarılı oyuncular olduğunu söylemem gerek. Filmin de özellikle en sonunda bulunan kamera arkası kısmı, gerçekten hayatınızda en fazla güleceğiniz 5, 6 dakikadan biri olabilir.
 
 
Sonuç olarak da aslında burada önermek istediğim filmden ziyade programın kendisi. Şu anda neredeyse tüm bölümleri YouTube üzerine bulabilirsiniz. Filmi de dediğim gibi Netflix üzerinde bulabilirsiniz. Hatta nasıl bir şey olduğunu anlayabilmeniz için Barack Obama’nın konuk olduğu Between Two Ferns bölümünün videosunu aşağıya bırakıyorum. İlginizi çekerse geri kalan bölümlere ve filme de bakmayı unutmayın. 
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Haftalık Film ve Dizi Önerisi Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: Action Çıkış Tarihi: 2 Şubat 2000
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 2 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Epic Games'in Bir Sonraki Hafta Sunacağı Ücretsiz Oyun Sızdırıldı! 6 Saat önce PlayStation Plus'ın Nisan Ayı Ücretsiz Oyunları Belli Oldu! 7 Saat önce Take- Two, Borderlands Geliştiricisi Gearbox'ı Satın Alıyor 8 Saat önce Wildfrost Mobil Cihazlara Geliyor 9 Saat önce Nişancı Oyunu PERISH, Konsollar için 15 Nisan'da Çıkıyor 9 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler