Haftalık Dizi ve Film Önerisi 15: Unsolved Mysteries – Cinayet Belgeselleri

10.07.2020 19:46 Özgür Eroğlu

Haftalık dizi ve film önerilerimizin on beşincisi ile devam ediyoruz. Bu hafta çözülemeyen veya çözüm aşamasında sorunlar yaşanan cinayet belgesellerden bazılarını önereceğim. Normalde her hafta 1 film 1 dizi veya 2 film öneriyordum, ancak bu hafta biraz farklılık olacak. Oyunlarda, dizilerde ve filmlerde her zaman gizem unsurunu çok sevmişimdir. Gerçek türü ne olursa olsun içinde merak uyandıran, gizemli bir şeyler varsa her zaman daha çok keyif almışımdır tükettiğim şeyden. Bu hafta da bu merak ve gizem unsurunun son derece yüksek olduğu bazı belgeseller önereceğim. Bildiğiniz gibi Netflix’te çok fazla cinayet belgeseli bulunuyor. Bunların her biri ne kadar üzücü olsa da çözülemeyen davalara büyük yardımları dokunuyor aslında. Bu kadar fazla belgeselin arasında daha izlenilesi olanları bulmak zor olabiliyor, bu yüzden aralarından birkaçını sizlere önereceğim ben de.

Bu tavsiye yazılarında az bilinen yapımları önerme veya belli bir konsept yoktur. Örneğin Cyberpunk 2077 öncesi herkesin bildiği Blade Runner filmini de Cyberpunk 2077’ye hazırlık amacıyla önerebiliriz. Az bilinen yapımlar ve kaliteli yapımlar dışında, o hafta izlemenizin daha iyi olacağını düşündüğümüz yapımlar da önereceğiz. Şimdi önerilerimize geçelim.

Öneri 1: Unsolved Mysteries
 
 
Unsolved Mysteries’in yeri diğer önerdiklerime göre çok daha farklı. Genel olarak bu tarzdaki diğer belgesellerde anlatılan olayın en ince detayına kadar anlatırlar. Olayda adı geçen insanlara bakarlar ve dava süreci neredeyse tamamen anlatılır. Ancak Unsolved Mysteries tamamen farklı. İsminden de anlaşılabileceği gibi çözülemeyen gizemleri konu alıyor. Belki daha öncesinden duymuş da olabilirsiniz, oldukça popüler bir program ve aslında 1987 yılında başlamıştı bu program. Stranger Things’in yapımcıları tarafından geçtiğimiz hafta 10 yıl sonra yeni sezonu başladı. Eski sezonların hayranı olan biri olarak yeni sezonda çok da istediğimi bulamadım diyebilirim. Normalde eski sezonlarda cinayet davalarından çok daha gizemli olayları konu alırlardı. Örneğin uzaylılar gibi ya da efsanevi canavarlar gibi. Elbette yine çoğunluk cinayetlerdi, ancak cinayetler de gerçekten izlerken “yok artık” dedirtiyordu. Bu sezonun eksisi genel olarak cinayetlere odaklanılmış olması ve davaların aslında çözülmüş olması. Evet, yine hiçbir bölümde dava çözülememiş, ancak neredeyse hepsinde suçu kimin işlediği belli sadece geçerli bir kanıt bulunamamış. İzleyince beni daha iyi anlayacaksınızdır.

Bu yeni sezonda önce olayın nasıl olduğu 10, 15 dakika içinde anlatılıyor. Sonrasında ise olayın içindeki gizemi ve neden çözülemediği anlatılıyor. Şu an için 6 bölümden oluşuyor program. Ancak ilerleyen süreçte yeni bölümler de eklenecek. Yine izlerken oldukça üzüldüğünüz, sürekli dedektiflik yaptığınız bir sezon yapmayı başarmışlar. Bu tarz programlarını seviyorsanız mutlaka bakın.

Öneri 2: Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy
 
 
1974 ve 1978 yılları arasında çok sayıda kadını kaçıran, öldüren ve tecavüz eden Ted Bundy, Jack the Ripper’dan sonra en popüler katillerden birisi. Hatta o kadar garip ki kendisi için tarikatlar kuruldu, hayranları ortaya çıktı. Bu dizide de Ted Bundy’nin idam edilmesinin 30. yıl dönümünde Netflix’te yayınlandı. Ted Bundy’nin yakalanışından idam edildiği zaman kadar yaşanan olayları ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. 4 bölümden oluşan bu mini dizide Ted Bundy’nin gerçek görüntüleri bulunuyor. Ses kayıtları, röportajlar ve daha fazlası Ted Bundy’i direkt kendi ağzından anlatıyor.

Her ne kadar yine oldukça üzücü bir olay olsa da böylesine iğrenç bir insanı bu kadar ayrıntılı bilmek gerçekten şaşırtıcı bir durum.
 
Öneri 3: The Staircase
 
 
Önerdiklerim arasında en ilginci bu diyebilirim. Amerikalı popüler yazar Michael Peterson’ın eşi Kathleen Peterson 2001 yılında merdivenlerden düşerek ölür. Polisler olayı araştırınca bu durumun bir cinayet olduğunu düşünür ve soruşturma başlar. Polisler bir türlü Kathleen Peterson’ın merdivenden düşerek mi öldüğünü yoksa cinayete kurban mı gittiğini anlayamaz. Belgesel olayın yaşandığı zamandan 2018 yılında kadar geçen olayları anlatıyor.

Belgeselin farklı olduğu kısım ise şu: Belgeselin ilk bölümü 2004 yılında yayınlanıyor, son bölümü ise 2018 yılında yayınlanıyor. Davada bir gelişme oldukça belgesele yeni bir bölüm çekiliyor ve tüm dava sürecini izleyebiliyorsunuz. Gerçek görüntülerden oluştuğu için ve olaylar hala yeni olduğu için daha vurucu bir belgesel.

Öneri 4: Madeleine McCann’in Kayboluşu
 
 
3 Mayıs 2007’de kaybolan ve hala bulunamayan Madeleine McCann’in davasını anlatan belgesel geçtiğimiz yıl yayınlandı. Dava hala çözülemediği için hem bir belgesel hem de bir yardım arayışı tarzında. Her bölümün başında ulaşılabilecek yetkili bir numara veriliyor. Olayın üstünden 13 yıl geçse de kızın ailesi hala arayış içinde. Portekiz’e tatile giden aile, akşam yemeği için çocuklarını uyutup otelin yemek bölümüne gidiyorlar. Her 20 dakikada bir kontrol için kızlarının yanlarına dönüyorlar ve bakıp tekrar yemek yenilen yere gidiyorlar. Ancak son gidişlerinde kızlarından birini bulamıyorlar ve kızı aramaya başlıyorlar. Başka herhangi bir davaya baktığınızda genelde bu tarz kaybolma olaylarının üzerinden en az birkaç saat geçer, yani kaçıran ya da kaçan kişinin kaybolması için az da olsa bir süre var. Ancak bu olayda sadece 20 dakika gibi bir süre bulunuyor ve arama çalışmaları da çok hızlı başlıyor. Ayrıca bölge de oldukça küçük bir bölge, ancak yine de bulunamıyor.

Bu belgesel de davanın 2019’a kadar bulunan tüm ayrıntılarını gözler önüne seriyor. Ne kadar fazla detay bilindiğini görünce siz de oldukça şaşıracaksınız hatta. Sadece bazen olaydan uzaklaşıp konu ile alakası olmayan bazı detaylar veriliyor ve o kısımların neden olduğunu hala da anlamadım.

Öneri 5: Medyatik Davalar
 
 
Bu programda ise aynı Unsolved Mysteries’teki gibi her bölümünde farklı bir dava anlatılıyor. Burada dikkat çeken kısım ise olayların barındırdığı merak unsuru ya da davaların çözülememiş olması değil. Aksine çözülen davalar bulunuyor. Bu programda dikkat çeken olay, medyanın şekillendirdiği veya medyanın sebep olduğu davalar.
Aslında belgesel davalara değil daha çok insan psikolojisine ve medyanın gücüne odaklanıyor. Her bölümde o olay ile ilgili yetkili kişiler konuşuyor ve davalar zamanında medya büyük yer tuttuğu için birçok gerçek görüntü de görebiliyoruz. Şu an için toplamda 6 bölümü bulunuyor.

Öneri 6: Jeffrey Epstein: Filthy Rich
 
 
Mayıs ayında yayınlanan ve oldukça zengin olan Jeffrey Epstein’in insanlara yaşattığı korkunç olayları anlatan bir belgesel. Saadet Zinciri adı altında kurduğu ve hem reşit olmayan hem de yetişkin kızlara taciz ve tecavüz eden, ayrıca yetmiyormuş gibi bunu bir iş haline getiren ve kızları pazarlamaya başlayan Jeffrey Epstein’in adının geçtiği ilk davadan intihar ettiği zamana kadar her olay ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca direkt olarak tacize uğrayan kadınların konuşması da belgeseli daha vurucu bir hale getiriyor.

4 bölümden oluşan bu belgeselde sadece Jeffrey Epstein değil, daha birçok ünlünün de adı geçiyor. Ünlü oyunculardan, Amerikan başkanlarına; müzisyenlerden, yatırımcılara birçok ünlü ismin bu işin içinde olduğunu ve Jeffrey Epstein’in oldukça tartışmalı ve dikkat çeken intiharının ayrıntılarını öğreniyorsunuz.
 
 
Bu yazıda önerdiğim tüm belgesellerin ve programların bölümlerini Netflix üzerinde bulabilirsiniz. Ayrıca bu belgeselleri ve programları üst üste izlememeye dikkat edin, mutlaka araya başka yapımlar ekleyin yoksa psikolojiniz gerçekten bozulabilir.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Haftalık Film ve Dizi Önerisi Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: Action Çıkış Tarihi: 2 Şubat 2000
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 1 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Bulmaca Oyunu Hakokoro V, Switch için Duyuruldu 1 Saat önce League of Legends 2024 Kış Mevsimi Finali 5 Nisan'da Gerçekleşecek! 1 Saat önce Oynaması Ücretsiz PvP Marvel Rivals Duyuruldu 27 Mart Yeni PS5 Güncellemesi Topluluk Oyun Yardımı Sistemini Getiriyor 27 Mart Xbox Cloud Gaming Hizmetine Klavye ve Fare Desteği Ekleniyor 27 Mart
Forumdan Konular
DH'den Haberler