PlayStation 5 2020'nin Sonlarında Çıkacak, Kontrolcünün İlk Detayları Paylaşıldı

08.10.2019 17:08 Özgür Eroğlu

 
Sony Interactive Entertainment’tan gelen resmi habere göre, yeni jenerasyon PlayStation’ın ismi PlayStation 5 olacak ve 2020’nin son döneminde çıkış yapacak.
 
Yeni yayınlanan Wired makalesi, Sony'nin yeni kontrolcüsü üzerine yoğunlaşmış.
 
- PlayStation 5, ışın izleme teknolojisini (Ray-tracing) destekliyor. Sistemi oluşturan kişi olan Mark Cerny, “GPU donanımında ışın izleme sisteminin hızlandırılmış hali mevcut ve bunun da insanların aradığı şey olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
- Fiziksel oyunlar için 100 gigabyte optik disk kullanılacak. Bu optik diskler 4K Blu-ray oynatıcı görevi gören bir sürücüye yerleştirilecek.
 
- Oyun kurulumu zorunlu. Ancak PlayStation 4’teki oyun kurulumundan biraz farklı olacak. Kurulum ve kaldırma daha yapılandırılabilir bir hal alacak. Cerny, “Oyunları büyük bir veri blogu gibi ele almak yerine, verilere daha ayrıntılı bir şekilde erişime izin veriyoruz” dedi. Örneğin bir oyunun tamamını yükleyip tek oyunculu modunu bitirdiğiniz zaman sadece tek oyunculu modu silip, çok oyunculu modları oynamaya devam etmek mümkün hale gelecek.
 
- Kullanıcı ara yüzü tamamen yenilendi. Cerny, “Çok oyunculu oyun sunucuları, gerçek zamanlı olarak  katılabileceğiniz aktiviteler sağlayacak. Tek oyunculu oyunlar, hangi görevleri yapabileceğiniz ve bunları tamamladığınızda hangi ödülleri alabileceğiniz gibi bilgiler sağlayacak. Bu seçeneklerin tümü kullanıcı arayüzünde görünür olacak. Bir oyuncu olarak ne isterseniz onu yapabilirsiniz.” dedi.
 
- PlayStation 5 kontrolcüsü DualShock 4'e benziyor. Fakat Cerny'nin ilerleyen dönemlerde detaylandırılacağını söylediği üzere kontrolcü üstünde küçük bir delik var. Yeni özelliklerinden biri uyarlanabilir tetikleyiciler. Bu özellik sayesinde farklı direnç seviyelerini hissedebileceğiz. Mesela okları geri çektiğinizde yayın gerginliğini hissedebileceksiniz. Ya da bir makineli tüfek atışını, av tüfeği atışından ayırabilirsiniz. Yeni kontrolcü, sağ ve sol saplarında bulunan programlanabilir ses bobini uyarıcıları sayesinde mevcut kontrolcüden çok daha iyi bir dokunma geri bildirimine sahip.
 
- Sony, yeni kontrolcüsünün özelliklerini Astro Bot: Rescue Mission ve Gran Turismo Sport’un demosu ile tanıttı. İşte Wired’ın izlenimleri:
 
Astro Bot: Rescue Mission – “Bir karakteri, her biri farklı ve sürükleyici dokunsal deneyimler veren birçok farklı platformdan geçirdim. Kum yavaş ve eğimli; çamur ise yavaş ve ıslak hissettirdi. Buzun üzerinde ise yüksek frekanslı bir tepki karakterimin kaydığını hissetmeme sebep oldu. Havuza atlayınca suyun direncini, ahşap bir köprüde ise sarsıntıyı hissedebildim.”
 
Gran Turismo Sport - “Yarış pistinde ve toprakta sürerken, her iki yüzeyin farkını da hissedebiliyordum. Aynı şeyi DualShock 4’te yaptığım zaman bütün o his kayboldu. Çünkü DualShock 4’te bu durum gürültülü ve yorucu oluyordu. O yüzden kullanılmadı."
 
- PlayStation 5 kontrolcüsü şarj için USB Type-C kullanacak ve daha büyük kapasiteli bir bataryaya sahip olacak. DualShock 4’e göre daha ağır olsa da mevcut Xbox kontrolcüsünden daha hafif olacak.
 
- Bazı stüdyolarda PlayStation 5 geliştirme kitleri zaten var ve kontrolcü prototipleri yakın zamanda kullanıma sunuldu.
 
- Shadow of The Colossus geliştiricisi Blue Points Games, PlayStation 5 için büyük bir oyun üzerinde çalışıyor. Bluepoint Games Başkanı Marco Thrush, “Şu anda büyük bir başlık üzerinde çalışıyoruz. Yeni PlayStation'ın SSD'si beni gerçekten heyecanlandırdı. Oyuncuları yapay olarak yavaşlatmak için artık oynanış hileleri yapmanız gerekmiyor” dedi.
 
PlayStation 5'in çıkışına 1 yıldan uzun bir süre var. Tüm bu açıklamalara ek olarak Sony Interactive Entertainment'ın Başkanı ve aynı zamanda CEO'su Jim Ryan ise bu süreçte PlayStation 4 için Death Stranding, The Last of Us Part II ve Ghost of Tsushima gibi halen çok önemli deneyimler yaşatacak olan oyunların geleceğine vurgu yaptı.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
PlayStation 5 Platformlar: Geliştirici: Sony Computer Entertainment Dağıtıcısı: Sony Computer Entertainment Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 37 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Monster Hunter Wilds Oyunundan Yeni Detaylar Ortaya Çıktı 9 Saat önce Beyaz Renkli Xbox Series X Konsol Görüntüleri Sızdırıldı! 28 Mart Diablo 4 İçin Resmi Ray Tracing Güncellemesi Yayınlandı 28 Mart Dragon’s Dogma 2 İçin İlk 4K Doku Paketleri Yayınlandı 28 Mart Epic Games'in Bir Sonraki Hafta Sunacağı Ücretsiz Oyun Sızdırıldı! 28 Mart
Forumdan Konular
DH'den Haberler