Oyun Tarihini Değiştiren 10 İcat

     Oyun kavramının başlangıcından itibaren geçen sürede günümüzdeki oyunculuğun yapıtaşları haline gelen en önemli 10 icadi, Meodia sitesi bizler için seçmiş. Daha fazla hemfikir olamayacağım bu listeyi sizlerle paylaşıyorum.
 
 

 D-pad (Yön Tuşları)

 

     Uzun zamandır tüm oyun kumandalarının standart bir parçası olarak kullanılan D-pad'in öncesinde aynı işlevsel kullanıma sahip olmayan çeşitlik joystick çeşitleri vardı. Joystick'e alternatif olarak D-pad'in öncüsü sayılabilecek olan 16 ayrı yöne hareketi sağlayan çember şeklindeki bir sistem Mattel'in İntellivision konsolunda kullanıldı. Günümüzde ki tasarımın temelleri ise Microvision'ın Cosmic Hunter adlı taşınabilir konsol-oyunu ile atıldı. Sonrasında ise Nintendo'dan Gunpei Yokoi, Cosmic Hunter'daki yön tuşu yerleşimini küçültüp günümüzde kullanılan tasarımı geliştirdi ve ilk olarak Nintendo'nun Game&Watch konsolunun Donkey Kong sürümünde kullandı.

 

     Tüm bu evrim sürecinden sonra ise, artık oyuncuların, oyundaki karakterlerini hareket ettirmek için çeşitli tuş kombinasyonları ya da fazla kullanılabilir olmayan joystick vb araçlar kullanmalarına gerek kalmadı.

Analog Stick

 

     D-pad'in önemi yadsınamaz fakat bu onun sadece 4 yön kapasitesi olduğu gerçeğinide gizlemiyor. Çeşitli 16 yön destekli versiyonlarıda çıktı fakat bu hareket kabiliyetinin 2D oyunlar için yeterli olduğu görünse bile yine de 3D oyunlar için 360 derecelik bir oyun tecrübesi sunamadığıda aşikardı. Tabi ki bu sonuçta ortaya analog stick kavramını çıkardı. Hemde D-pad ile aynı senede yani 1982 yılında, fakat ne yazık ki oyuncuların bu analog çubukla yaptıkları hareketler oyunlara birebir yansımıyordu ve bu da bu kontrol sisteminin en az 10 yıllığına unutulmasını sağladı.

 

     Nintendo 64 ve Sony Playstation 1 ile tekrar dönüş yapan Analog Stick, bu sefer daha başarılı ve işlevsel olmuştu ve ayrıca 3D oyun yapısı ile olan uyumundan dolayı, günümüzdeki vazgeçilmez oyun araçlarından biri haline geldi.

 

CD Kullanımı

 

     Oyunları için CD kullanıpta ticari başarı sağlayan ilk konsol Sony Playstation oldu. Bu sırada Nintendo'nun kartuşlarda ısrar ederek Nintendo 64'ü piyasaya sürmesi ve GameCube'e kadar bu hatasını kabul etmemesi, Playstation'ın belki de markalaşmasında çok önemli bir etken oldu.

 

     CD'lerin bu kadar önemli olmasındaki sebep ise, kartuşlara oranla daha büyük bir kapasiteye sahip olmaları idi. Böylece yapımcılar daha kompleks yapılara sahip oyunlar yapabileceklerdi. Ayrıca bu fazladan kapasite sayesinde, bilgisayar tabanlı ara sahneler kullanıldı, ayrıca oyun grafiklerinde kartuşa göre daha üstün bir seviyeye gelindi. Oyunların gerçekçilik oranları arttı. Ayrıca CD'nin maliyeti kartuşa oranla daha az olduğundan, oyunların yapım maliyetleride düşmüş oldu.

 
 

 

Hareket Kontrolü

    
     Bu konudaki ilk deneme yine bir Nintendo konsolunda yapılmıştı. NES için piyasaya çıkan The Power Glove adlı eldiven aparatı, Bad Street Brawler ve Super Glove Ball gibi oyunları destekliyordu. Fakat bu aksesuar beklenen ilgiyi görmedi.
  
     Hareket kontrolü konusundaki ilk ciddi adımsa, hepimizi bildiği üzere, Nintendo Wii ile geldi. Zaten başarılı olan kontrollerine sonrasında çıkardığı Motion Plus aksesuarıyla "derinlik" kavramınıda katan Nintendo, diğer teknik detaylar açısında çok gerisinde olduğu rakiplerini, satış rakamlarıyla geçmeyi başardı. Fakat tüm bu ticari başarıya rağmen, Wii'nin, "her yaşa hitap etmesine rağmen, herkese hitap etmediği" durumu ortaya çıktı. Rakipleri de, hem bu durumu değerlendirmek hem de Nintendo Wii'nin büyük ticari başarısından dolayı kendi hareket kontrol sistemlerini piyasaya sürme hazırlığına giriştiler. Fakat bu yolda, sanırım Nintendo'yu biraz fazla "örnek aldılar" ve bu yeni hareket kontrol sistemlerinin lansman oyunları, aynen Wii'de olduğu gibi çeşitli spor ve dans oyunları olarak gösterildi. Umarım, "hardcore" oyunculara da sürekli olarak vaat ettikleri desteği de bu "yeni" stratejilerine dahil ederler. 
Kullanıcı Puanı

6,7

Oyunun Künyesi
Bölüm Sonu Canavarı Platformlar: Geliştirici: Açıklanmadı Dağıtıcısı: Açıklanmadı Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: 5 Mayıs 2009
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 50 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta