Serinin en sevilen oyunlarından Rome, Total War Rome 2 ile birlikte yeniden ordularını toplayıp zafere doğru yola çıktı. Tarihin ilk süper gücünü yönetmek ve bütün milletlere diz çöktürmek için tüm generallerinize haber salma vakti. Şimdiye kadarki en yüksek bütçeli Total War oyunu karşınızda!
Rome 2, Roma İmparatorluğu’nun sembolik kartalı ve ele geçirilmeyi bekleyen haritasıyla sizi karşılıyor. Oyuna başlamak ve tarihi yeniden yazmak için burada beş seçeneğiniz var. Eğitim bölümleri yerine geçen giriş kısmı, her millet için farklı bir ilerleyişin bulunduğu senaryo kısmı, tarihi savaşları yeniden canlandırma, istediğiniz gibi savaşabilmek için özel muharebeler ve diğer oyunculara karşı oynayabileceğiniz Multiplayer.
İlk olarak yeni olan oyunculara kısaca yapıyı anlacak olursak; Rome 2’de diğer Total War oyunlarında olduğu gibi senaryo ve savaş alanı olmak üzere iki farklı oynanışa sahibiz. Senaryo haritasında diplomasi, ticaret, şehir kalkınmaları ve orduları yönetmek gibi stratejik kararlar verirken savaş alanında, eh tahmin edebileceğiniz üzere kanlı canlı savaşlar gerçekleştiriyoruz. Burada dev orduları pozisyonlandırmak ve birimlerinizi en uygun şekilde komuta etmek adeta bir savaş simülasyonu havasında işleniyor. Total War oyunlarının asıl olayı burada diyebilriz.
Senaryo bölümünde Roma, Kartaca, Makedonya ve Mısır gibi sekiz farklı Faction bulunuyor, her birinin saatlerce süren bir ilerleyişi olduğunu düşünürsek oynadığım oyunun tüm senaryosunu bitiririm diyen oyuncuları zorlu bir süreç beklemekte. Fakat ne yazık ki ön sipariş verenlere ücretsiz olan Yunan kültürleri paketi şu an 8 dolar gibi garip bir fiyatla satılıyor. Oyunla birlikte sunulan bu paketteki Sparta gibi milletleri oynayabilmek için kesenin ağzını açmanız gerekmekte.
Milattan önce 272 yılında başladığımız senaryo haritasında bizi yüzden fazla Faction bekliyor ki bu muazzam bir sayı. Devasa bir haritaya sahip olduğumuzu buradan çıkartabilirsiniz. Tüm harita derebeylikler gibi bölgelere bölünmüş ve kuşatma yapabileceğiniz duvarlara sahip başkentleri bulunmakta. Üç dört bölgeye sahip bu illeri tamamen ele geçirdiğinizde şehirlerinizin mutluluğunu arttırabilecek fermanlar yayınlayabiliyorsunuz.
Ordu sisteminde ise ufak değişiklikler yapılmış, her orduya general atamak durumundasınız. Güzel bir gelişme ise orduların generaller gibi karakteristiğe sahip olmaları, zafer üzerine zafer kazandıkça belli başlı alanlarda geliştirmeler açabiliyorsunuz. Fakat bu gelişimler eskiden olduğu gibi yetenek ağaçları üzerinden yapılmıyor ve ne yazık ki sonradan neyin açılacağını bilmeden kart seçerek yapıyoruz. Generalinizi başka ailelerden biriyle evlendirme veya yaşlandığında senatoya sokup diplomasideki gücünüzü arttırma gibi özellikler bulunsa da genel anlamda diplomasinin daha zayıf olduğunu söyliyebiliriz. Diğer ülkelerle ticaret veya saldırmazlık anlaşmaları yapabiliyorsunuz fakat tüm bunların hiç bir derinliği bulunmuyor. Komşu ülkelerden en zayıfını seçip saldırıyor ve ele geçirdikten sonra aynı işlemi tekrarlıyorsunuz. Arada bir size karşı bağımlılığını ilan eden veya sizinle barış imzalamak isteyen ülkelerin istekleriyle karşılaşabiliyorsunuz. Yine de genel olarak diğer ülkeler ile masaya oturup konuştuğunuz hissini oluşturmuyor.
Senaryo haritasına biraz daha bakacak olursak şehirlerinizi ve birimlerinizin gayet şık şekilde tasarlanmış oyun dünyasına serpildiğini görüyoruz. Şehirlerimizde yine geliştirmeler ve yeni yapılar inşa ederken bir yandan da teknoloji ağaçlarından yeni özellikler açmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da şehirlerin mutluluklarını kontrol etmemiz gerekiyor ki sürekli topraklarımızı genişletmeye çalışırken bu zor bir hal alıyor.
Savaş meydanları da ufak değişiklikler dışında Total War yapısından ayrılmıyor. Kara ve deniz savaşlarını aynı anda yönetebiliyor, duvarlara sahip başkentlere kuşatmalar düzenleyebiliyor, daha küçük şehirlerin etrafında savaşabiliyor, tuzaklar yerleştirdiğiniz bölgelerde düşmanı pusuya düşürebiliyorsunuz. Dönemin gelişmiş kuşatma silahlarıyla duvarları aşmaya çalışmak veya devasa ovalarda dev birliklerinizi yönetmek son derece keyifli yalnız… yalnız karşınızdaki ordular pek akıllıca davranmıyor. Yapay zeka Rome 2’nin en büyük sorunlarından yalnızca biri. Savaşlar öyle bir hale getirilmiş ki bazen atlı birliklerinizde taktik yapıp arkadan dolaşırken sonlanabiliyor, yani 5 dakikada savaş bitirebiliyorsunuz. Önemli derecede kısaltılmış. Yapay zeka tam olarak ne yapacağını bilmiyor gibi, saldırsam mı saldırmasam mı diye iki arada bir derede kalıyor, öyle anlamsızca bekliyor. Mızraklı askerlerini mızraklarını kuşanmadan sahaya salabiliyor, e sonra da adamlar kılıçlarla koşturuyor. Duvarlar ardından savunduğunuz şehrinizi çevreleyip de dört bir yandan aynı anda saldırırlar diye bekliyorsunuz ama yok, haldır huldur tüm ordu ön kapıya koşturuyor. Kuşatma yapan o olsa bile yeterince agresif davranmıyor ve çok pasif kalıyor. Üniteleri bir araya toplayıp da adam gibi saldıramıyor. Kahveden adam toplamış gibi 30-40 kişiyle 1000 kişilik ordunuza saldırmaları ne kadar cesur oldukları konusunda fikir verecektir.
Yapay zekayı geçelim; üniteler arası dengeler, deniz savaşlarında yaşanan oyun hataları, oyundaki yükleme süreleri, kötü tasarlanmış arayüzler, savaşların karman çorman gerçekleşmesi gibi daha bir sürü sorun bulunmakta. 8-10 fille yüzlerce hatta binlerce adamı dağıtabiliyorsunuz desem üniteler arasındaki dengeye ufak bir örnek göstermiş olurum. Şehir savaşlarındaki Capture Point’ler, yani ele geçirdiğinizde savaşı kazandığınız sistem son derece gereksiz olmuş, ki yapay zeka burayı korumaya bile yeltenmeyince durum daha bir saçma hal alıyor. Oyun esnasında kahve ve yemek molası verenlere iyi haberlerimiz var, oyundaki Faction sayısı arttırılmış ve her tur atlayışınızda 2-3 dakika bekliyorsunuz. Optimizasyon adeta sıfır, Shogun 2’de daha iyi grafiklere ve performansa sahiptik fakat Rome 2’de Frame oranı yerlerde sürünüyor, ki tüm bunların aksi vadedilmişti. Ne kadar iyi bir PC’niz olursa olsun en yüksek ayarlarda sorun yaşamanız büyük olasılık. Bu sorunlar üçüncü güncellemeye rağmen devam ediyor. Hatalar sürekli azaltılsa da sorunsuz bir oyun keyfi için uzun bir süre beklemeniz gerekecek. Oyunu piyasaya sürmek için açıkça görülüyor ki aceleci davranılmış. Tüm bu problemlere sahipken diğer oyuncularla oynamanın ne kadar riskli olduğunu tahmin edebilirsiniz, oyundan kopmalar ve oyunun çökmesi ile tüm zamanınızın boşa gitme olasılığı bir yana, tur zamanları ile diğer oyuncuları beklemek ayrı bir dert.
Görsellik oyuncuyu yeterince memnun ediyor, hatta Cinematic kamerası sayesinde kendinizi atmosfere öylesine kaptırıyorsunuz ki, kesinlikle en iyi savaş deneyimlerinden birini yaşatıyor. Zaten Total War’u Total War yapan bu savaş sunumu böylece iyice zirveye taşınmış. Tüm detaylarıyla bir savaşın parçası olup birbirlerinin üzerlerine koşan askerleri yönetmek sizi tamamen general havasına sokuyor. Düşmanın surlarını yerle bir etmek veya gemilerine adam çıkartmak, ordularını fillerle ezmek veya uzaktan alev topları yollamak görsel açıdan son derece keyif verici.
Savaş alanları ise son derece göz alıcı, gerçekten de haritanın o kısmında savaştığınızı hissettiriyor, sanki senaryo haritasının o noktasına yakınlaştırma yapmışsınız gibi. Kartaca gibi şehirler de yine detay ve yapı bakımında dönemi iyi yansıtıyor ve oyuncunun üzerinde ele geçirme & savunma arzusu doğuruyor.
Müzikler ve sesler bu atmosferi tamamlayarak iyi bir puanı hak ediyor. İhtişamlı orduların yürüyüşleri, bağırışları ve acı çekenlerin haykırışları bir yana, savaş davulları ve rütbelilerin konuşmaları son derece gerçekçi hazırlanmış. Müzikler ilk Rome Total War oyunundaki kadar olmasa da savaş esnasında ve senaryo kısımlarında gereken işi yerine getiriyor. Ayrıca menülerin ve alt yazıların tamamen Türkçeleştirilmiş olması da pek çok oyuncu için güzel bir nimet.
Total War Rome 2, büyüklüğü, sahip olduğu detay miktarı, atmosferi, zamanı çok iyi yansıtan tasarımları, şehirleri ve savaş alanlarıyla sizlere en güzel savaş deneyimlerinden birini yaşatıyor fakat oyunun neredeyse test edilmeden sürülmüş olması nedeniyle şu an için kabul edilemez sorunlarını da birlikte getiriyor. Oyun aslında güzel şeyler vadediyor ama şu hali ile şimdiye kadar çıkmış olan tüm Total War oyunları arasında sınıfta kalır bir yapıya sahip. Şu an almak yerine güncellemelerle düzeltilmiş versiyonunu ileride ucuzlamış bir şekilde almak çok daha mantıklı bir karar olacaktır. Roma sizi bir süre daha bekleyebilir, herkese iyi oyunlar.