The First Descendant Mikro Ödemeler Yüzünden Ağır Eleştiriliyor

05.07.2024 14:21 Mehmet Tandoğan

 
 
Nexon tarafından oyunculara sunulan oynaması ücretsiz looter-shooter oyunu The First Descendant büyük oranda eleştiriliyor. Steam platformunda çıkışını yapan oyun şu anda karışık etiketine sahip durumda. Yapım içerisinde oyuncuların neredeyse her şeyin parayla satıldığını ve bu durumun gerçekten can sıkıcı olduğu vurgulanıyor.
 
Para yatıranlar daha avantajlı konuma geçiyor 
 
 
The First Descendant arkadaşlarınızla beraber oynayabileceğiniz ve farklı görevlere adım atabileceğiniz bilim kurgu temasıyla harmanlanmış bir savaş ortamı sunuyor. Karakter odaklı yapım içerisinde farklı düşmanlarla karşı karşıya geliyor ve elinizdeki silahları özelleştirip daha güçlüsünü alabiliyorsunuz. Ancak tüm bunları yapmak için elbette cebinizden bir miktar paranın çıkması gerekiyor.
 
Servis tabanlı oyunlara bir yenisi daha eklenmesiyle beraber bu oyun neredeyse yerden yere vuruluyor. Yapım içerisinde "Premium battle pass" sistemi bulunuyor. Bu bileti gerçek parayla satın almanız gerekiyor ve içerisinde yeni karakterler, kozmetikler, silah görünümleri, envanter kapasitesini arttırma özelliği ve çok daha fazlası yer alıyor. Dolayısıyla gelişmiş özelliklere sahip Savaş Bileti'ne sahip olan ve para yatıran oyuncular büyük avantaj elde ediyor.
 
The First Descendant, oyun içi para harcamaya yönlendiren bir yapıya sahip. Peki siz bu oyunu oynadınız mı? Neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
 
Oyun temelde neler sunuyor?
 
Dikkat çekici ortamlara geçiş yapabileceğimiz ve bilim kurgu teması ile beraber karşılaşabileceğimiz bu yapım içerisinde yüksek kaliteli grafiklerin yanı sıra aynı zamanda mikro ödeme sistemlerinin de bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Zaten haberimize bahsettiğimiz gibi oyun birçok noktada bu durumdan dolayı eleştiriliyor ve eleştirilerin odağında olan bir yapımdan bahsediyoruz.

Yapım içerisinde yer aldığınız süre boyunca elbette yüksek fiyatlandırmalarla beraber karşı karşıya kalıyor ve bunun da şirket tarafına elbette kar amaçlı yapıldığını doğrudan görebiliyoruz. Ancak bu noktada oyuncu taraflı olmak gerekiyor çünkü bu tür durumlarda geliştirici ekip çok fazla para talep ederse ve para yatıran oyuncuların diğer oyunculardan çok fazla üstüne olduğu durumlar ortaya çıkarsa aynı şekilde bu durum oyuna olumsuz olarak yansıyabiliyor. Dolayısıyla durum böyle olunca oyun oynamaktan ziyade para yatıranların oluşturduğu bir topluluk karşımıza çıkıyor.

Nexon oyunları bildiğiniz üzere para konusunda biraz sert davranıyor. Bu kapsamda oyuncular yüksek fiyatlandırma ile beraber karşı karşıya kalıyor ve oyun içi aldıkları öğelerle beraber diğer oyunculardan üstün duruma geçiyor. Durum böyle olunca sürekli olarak paraların kapıştığı ve paraların döndüğü bir ortamda kendimizi bulabiliyoruz ve diğer taraftan oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca ne yazık ki bu paralarla beraber ödenen öğelerin karşısında normal oyuncuların herhangi bir şansı kalmıyor.

İş bu noktaya geldiği zaman oyundaki dengeler oldukça değişiyor ve yeni gelen kullanıcılar ne yazık ki para ödemeden güçlü konuma ulaşamıyor. Bu durum ne yazık ki oyuncular tarafından bir hayli eleştirilen durumlar arasında ve özellikle servis oyunları bu konuda acımasız olduklarında elbette o oyun bir noktadan sonra iflasın eşiğine geliyor. Umarız ki ilerleyen süreçte bu durumun ötesine geçilir ve en azından dengeli bir sistemin bizlere sunulması sağlanabilir.

Oyunun detaylarına geçecek olursak elbette arkadaşlarla beraber oynayabileceğimiz ve çevrimiçi işbirliği moduyla beraber yer alabileceğimiz bir sistemin burada olduğunu söyleyebiliyoruz. Yapım içerisinde istediğimiz gibi ilerleyebiliyor, silahlarımızı ateşleyebiliyor, parti silahlar elimize alabilir ve farklı karakterlerle beraber düşmanların üstesinden gelmeye çalışabiliyoruz. Yanımıza çağırabileceğimiz arkadaşlarla beraber benzersiz karakterleri elimize alabiliyor ve birbirimizin sırtını kollayarak hızlı bir şekilde ilerlemek durumunda kalıyoruz.
Stratejik ve yağma unsurları ile beraber yer alabildiğimiz yapımda farklı görevleri atabiliyor ve bu görevleri tamamlamak için arkadaşlarımıza güvenmek durumunda kalıyor ve işbirliği yaparak elbette hızlı bir şekilde ilerleyebiliyoruz. Görevleri tamamladıktan sonra çeşitli ödüllerin ve kaynakların sahibi olabiliyoruz. Aynı zamanda bu kaynaklarla ve ödüllerle beraber yeni silahların elimize geçtiğine görebiliyor ve irili ufaklı düşmanların haricinde bir de burada patron savaşları bulunuyor.
 
 

Patron savaşları ile beraber ilerleyebildiğimiz yapımda elbette onların nasıl saldırdığını öğrenmek ve yaptıkları hareketleri ezberlemek oldukça mühim. Bu sayede hem onların nasıl taktik yaptığını görebiliyor hem de yaptığımız hareketlerle beraber saldırılardan kaçınabiliyoruz. Saldırılardan kaçındıktan sonra kontra atağa geçerek elbette patronun canını yavaş yavaş azaltıyoruz. Elbette elinizdeki silahın kalitesine ve gücüne göre düşmana ortadan kaldırma şekliniz değişkenlik gösterebiliyor ve aynı zamanda elbette ne kadar sürede ortadan kaldıracağınıza dair çeşitli fikirler edinebiliyorsunuz. Gücünüz ne kadar yüksek olursa o kadar hızlı bir şekilde patronu ortadan kaldırabilir ve ganimetlere çökebilirsiniz.

Yapım içerisinde zaten sürekli olarak bir rekabet içeriğinde olacağınızdan dolayı sürekli kendinizi geliştirmek ve karakterinizi yükseltmek temel hedefleriniz olacak. Bu detaylarla beraber ilerleyebildiğiniz yapımda gidişatınıza yön verecek ve bununla beraber elinizden geleni yapmak durumunda kalacaksınız. Oyun içerisinde yer aldığınız süre boyunca istediğinizi gerçekleştirebilecek ve kendi maceranızı yaratabileceksiniz.
 
 Oyun içerisinde sadece düşmanları öldürmekle kalmıyor aynı zamanda hayatta kalma ve rol yapma unsurları ile karşı karşıya geliyorsunuz. Rol yapma unsurları ile elbette üst düzey bir yapıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Oyunun iyi yaptığı yönleri de bulunuyor. Dolayısıyla yüksek kaliteli grafikleri ile beraber ön plana çıkan ve aynı zamanda atmosferi de bir hayli güzel yansıtan bu yapım temel olarak denenmesi ve oynanması gereken oyunlar arasında bulunuyor. Ancak izlediği fiyat politikası nedeniyle bir hayli eleştirilerin odağında yer alıyor.

Dolayısıyla durum böyle olunca oyuncular bir yerden sonra gelişimine bir göz atacak ve buna göre oyunu bırakıp devam edeceğine karar verebilecek. Ancak bu noktada elbette fiyatların bu noktada olması ve geldiğimiz süreç boyunca yüksek fiyatlandırma ile beraber karşılaşmak oyuncuların istediği durum değil. Çünkü bu sayede daha çok para veren oyuncular ön plana çıkıyor ve bununla beraber arka planda kalan oyuncular ne yazık ki ezilmek durumunda kalıyor.
Ancak genel olarak servis tabanlı oyunlarda para yatırmak ve karakter odaklı yapımlarla beraber ön plana çıkan bu tür projelerde sürekli olarak para akışı sağlamak temel olarak karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca oyuncular bu oyundan zevk almak ve daha fazla gelişmek için kendi bütçelerinden kısmak ve ona göre sistemine oturtması lazım.

Yapım içerisinde sadece bu detaylarla değil aynı zamanda farklı ve benzersiz karakterlerle karşı karşıya gelebiliyor ve bu karakterlerin her birinin çeşitli becerileri ve yetenekleri bulunuyor. Bu yeteneklerle beraber istediğiniz şekilde özelleştirilebilir sistemlerle karşı karşıya geliyor ve ateşli silahlar ve yakın dövüşler de dahil olmak üzere oldukça farklı aksiyon sistemiyle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bununla beraber istediğiniz şekilde karakter özelleştirmeleri ile ön plana çıkabiliyor, diğer oyunculardan daha farklı bir hale gelebiliyor ve heyecan verici savaşlara katılım sağlayabiliyorsunuz.
 
 

Oyunda farklı konseptleri ve savaş stillerine sahip çeşitli karakterler ön plana çıkmaya hazırlanırken aynı zamanda bu karakterleri kullanmak ve onlarla beraber görevleri tamamlamak tamamen sizin işiniz oluyor. Oyunda her karakter için çeşitli görünümler, silahlar ve çok daha fazlası sizleri bekliyor ve ilerleyen süreçte elbette sürekli olarak gelecek güncellemelerle beraber bu kozmetik işine daha da fazla yönelim sağlayacak gibi görünüyor. Çünkü bu tarz oyunlarda bildiğiniz üzere yeni sezonlar bizlere sunuluyor ve her sezon içerisinde elbette farklı kozmetik ürünler, özelleştirilebilir silahlar, karakterler ve çok daha fazlası sizlere sunuluyor. Dolayısıyla burada "Parayı veren düdüğü çalar" gibi bir durum söz konusu ortaya çıkıyor.
 
Unreal Engine 5 oyun motoruyla geliştirildiğinden dolayı bu yapımda elbette üst düzey grafiklerle ve yapılarla karşı karşıya geliyorsunuz. Her ne kadar ücretsiz oyun olmasına karşın elbette bu tarz detaylarla beraber oyunda yer almak gerçekten önemli. Çünkü genel olarak ücretsiz oyunlarda herhangi bir grafik beklentisi olmuyor ve grafikler genel olarak düşük tutuluyor. Durum böyle olunca elbette oyuncuların hem grafik hem de animasyon anlamında fazla bir beklentisi olmuyor.

Ancak bu oyun en yeni teknolojilerle beraber desteklendiğinden dolayı oldukça iyi görünüyor. Hem atmosfer anlamında hem de animasyonlar anlamında gerçekten güzel bir iş başarılmış. Ancak arka planda yukarıda bahsettiğimiz gibi servis tabanlı bir oyun olmasından dolayı karışık incelemelere sahip durumda. Zaten bu tarz oyunlarda dikiş tutturmak oldukça zor olabiliyor.
Çünkü günümüzde oyun sektöründe bu tarz oyunlar bir hayli eleştirilerin odağında bulunuyor ve bazı oyunlar çıkış yapmadan dahi iptal edilmek ve baştan yeniden geliştirilmek durumunda kalıyor. Zaten bunun örneklerini birçok oyunda gördük ve en yakın örneği Suicide Squad: Kill The Justice oyununu söyleyebiliriz.

Bu oyun bildiğiniz üzere çıkış yapmadan önce süper kahramanları bünyesinde bulundurduğundan ve beklentilerin bir hayli yüksek olmasından dolayı daha çıkış yapmadan önce ağır eleştiriler altında kaldı ve yayınladıkları oynanış videosu ile beraber büyük oranda geliştirici ekibin geri adım atmasına sebebiyet verdi. Oynanış fragmanından sonra oyuncuların ağır eleştirileri altında kalan proje bir süre ertelenmek durumunda kaldı ve baştan aşağı bazı durumları değiştiğini gördük.

Ancak yine de nihayetinde oyun servis tabanlı olduğundan dolayı ilk etapta fazlaca oyuncuyla karşı karşıya kalmasına rağmen ilerleyen süreçte oyunun yüzüne pek kimse bakmamaya başladı. Bu da günlük olarak sadece yüzlerce oyuncuya kadar düşmesine sebebiyet verdi. İlk etapta elbette bu oyunu günde binlerce kişi oynuyordu ve şu anda ne yazık ki böyle bir istatistikten bahsetmekte fayda var.
 
 

İster tek başınıza isterseniz de 4 oyunculu işbirliği moduyla beraber oynayabileceğiniz ve üçüncü şahıs kamera bakış açısıyla beraber ilerleyebileceğiniz yapımda heyecan verici silah kullanımı ve yağmalama sistemi bulunuyor. Elbette bu tarz oyunlarda bildiğiniz üzere sürekli olarak düşmanların üstesinden gelmek, düşmanlara karşı gelmek ve onların üzerindeki eşyaları yağmalamak oldukça önemli.

Devasa patron savaşları ile beraber yer alabileceğiniz yapımda arka planda bir hikaye anlatılıyor ve bu hikaye kapsamında çeşitli görevleri atabiliyorsunuz. Elbette bu görevleri tamamlamak için de arkadaşlarınızla beraber birlik olabiliyor ve düşmanları daha kolay bir şekilde avlayabiliyorsunuz. Yapım içerisinde kullanabileceğiniz çeşitli aksiyon mekanikleri bulunuyor. Bu aksiyon mekanikleriyle beraber diğer oyunculardan daha farklı bir şekilde yeteneklerinizi kullanabilir ve hızlı bir şekilde ilerleme sağlayabiliyorsunuz.

Bilim kurgu temasıyla beraber yer alabileceğiniz yapımda genel olarak bu tarz bir deneyim sunuluyor ve oyuncular tarafından oynanması gereken ancak çok fazla vakit ayrılmaması gereken bir proje olarak görüyoruz. Çünkü bu tarz oyunlar uzun seneler boyunca oynanabiliyor ve karakterinizi kaslıktan yani geliştirdikten sonra elbette bir yerden sonra bırakamayacağınız duruma geliyorsunuz. Zaten o döneme gelene kadar da birçok harcama yapmak durumunda kalıyor ve artık oyunun bir bağımlısı olduğunuzun farkına varabiliyorsunuz.
Durum böyle olunca siz de bu tarz oyunlara başlamadan önce gidişatı bir göz atın ve ona göre kendi hamlelerinizi gerçekleştirin.
 
Oyun içerisinde bilim kurgu temalı bir sistem bulunuyor. Bu sistemlerle beraber kendi karakterimizi oluşturabiliyor ve yeni karakterlerle yolumuza devam edebiliyoruz. Oyunda, yukarıda bahsettiğimiz gibi çevrimiçi çok oyunculu bir yapı yer alıyor ve kendi deneyimimizi özelleştirip kişiselleştirebiliyoruz.
 
 

Yapım içerisinde karakter odaklı yapı ile beraber kendi karakterimizi daha da yükseklere çıkarmaya çalışıyor ve istatistiklerimizi daha da geliştirebiliyoruz. Zaten oyunda ne kadar çok ilerleme kat edebilirsek o kadar çok karakterimizi geliştirebiliyor ve bununla beraber en iyi şekilde yerimize alabiliyoruz.

Oyun aynı zamanda yine bahsettiğimiz gibi mikro ödeme seçenekleriyle beraber bir hayli eleştiriliyor ve bu durumda eleştirilerin odağı haline geliyor. İlerleyen süreçte nasıl bir yapı benimsenir ve nasıl bir şekilde yer alabilir hep birlikte göreceğiz. Ancak bu durumun pek fazla değişeceğini tahmin etmiyorum. Çünkü nihayetinde oyuna nasıl bir yapıya sahip olduğu belli ve kazanç sistemi de ortada. Dolayısıyla ilerleyen süreçte sadece sezon güncellemeleri ve yeni kozmetikler oyuna eklenebilir ve bununla beraber oyunun gidişatı şekillenebilir.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Haberleri (2024) Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: birinci şahıs açık dünya keşif Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 5 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Cyberpunk 2077'nin Kötü Çıkış Yapması DLC'nin İyi Olmasını Sağlamış 14 Saat önce Esports World Cup 2024 LoL Turnuvasının Şampiyonu T1 Oldu! 14 Saat önce Red Dead Redemption 2 İçin Yeni Mod Yırtıcı Hayvanları Getiriyor 07 Temmuz World of Warcraft Unreal Engine 5'e Taşındı: İşte Görüntüler 07 Temmuz Helldivers 2'nin Yeni Güncellemesi Çökme Sorunlarını Düzeltiyor 07 Temmuz
Forumdan Konular
DH'den Haberler