Dead Rising 2’deki trajik vakaların üzerinden 10 yıl geçmiştir. Arkasında büyük acılar ve onbinlerce ölü bırakan büyük zombi felaketi bir süreliğine durdurulmuş, ama kökü kazınamamıştır. Şimdi yeni bir salgın, yeni bir felaketle karşı karşıyayız. Bu defa kontrol edeceğimiz kişi bir araba tamircisi olan Nick Ramos oluyor. Bize cehennem olacak yerse Los Angeles şehrinin kurgusal hali olan Los Perdidos.
Devlet tarafından karantinaya alınmış bir kent olan Los Perdidos, 1 hafta içinde tamamen havaya uçurulacaktır.
Biz de onbinlerce zombinin bulunduğu şehirde hayatta kalmaya çalışan birkaç insandan birisi olarak zombilere, kelle avcısı çetelere ve birbirinden çılgın psikopatlara karşı mücadele etmek zorundayız. Bu arada şehirde hayatta kalmış az sayıda iyi insanla da işbirliği yapmanız gerekiyor.
Dead Rising 3’e başlar başlamaz ilk dikkatinizi çeken şey oyunun ciddi sunumu oluyor. Korkutucu ve son derece başarılı müzikler eşliğinde yapılan sunumlar oyunun korku unsurlarını da arttırmış. Özellikle etrafta binlerce zombiyi görünce işinizin hiç de kolay olmadığını anlıyorsunuz. Hemen şunu belirtelim ki Los Perdidos, serinin ilk 2 oyununun haritalarının toplamından daha büyük bir dünyaya sahip. Ayrıca ekranda gördüğümüz zombilerin sayısı serinin önceki oyunlarından 3 kat daha fazla. Yani tam anlamıyla zombi partisi var diyebiliriz.
Los Perdidos’un her köşesinde onlarca, yüzlerce zombi var. O nedenle şehrin bir ucundan diğer ucuna öyle çok kısa sürede gidemiyorsunuz; zombiler tam anlamıyla her yerdeler. Göz alabildiğine uzanmış zombi sürülerini geçmek için bazen arabaların üstünden atlayıp ilerleyecek, koşacaksınız.
Bazen de elinize aldığınız bir silahla aralarına dalıp allah ne verdiyse zombileri kese kese ilerleyeceksiniz. Yine de sadece kaçarak veya düşmanların hepsini öldürerek ilerlemeniz mümkün değil. Oyunda bazen kaçmalı, bazen de düşmanları öldürmelisiniz.
Dead Rising 3’te zombiler karşı savaşmak o kadar eğlenceli ki bazen zombi öldürmeye dalınca görevlerinizi unutabiliyorsunuz.
Şöyle 10-15 zombi öldürdükten sonra açılan süper vuruşlarsa dövüşleri daha eğlenceli hale getiriyor. Capcom’un her silaha ayrı özel vuruşlar geliştirmesi ve her silahın ayrı bir vuruş hissi vermesi oyunun eğlencesine eğlence katmış. Üstelik silahlar çöp kovasından Katana’ya, tabancadan otomatik tüfeklere kadar çok geniş bir yelpazeye sahip. O nedenle silahlar konusunda herhangi bir şikayetinizin olacağını sanmıyoruz.
Los Perdidos’un haritasının büyük olması sayesinde araç kullanımı da farklı bir havaya girmiş. Spor arabalar, klasik veya spor motosikletler, iş makineleri gibi onlarca araç emrinizde.
Araç kullanım hissi de tıpkı yakın veya uzak dövüşler gibi eğlenceli tutulmuş. Zombileri ezdiğinizi gerçekten de hissedebiliyorsunuz. Zombilerin araçlara tutunduğu ve sizi aracın üstünde yemeye çalıştıkları sahneler de aksiyon filmlerini aratmıyor.
Dead Rising 3’te özelleştirme sisteminin geniş tutulması da oyunun bir başka seveceğiniz noktası. Etrafta bulduğunuz özel silah ve araç tasarımları sayesinde çeşitli silahları bir araya getirip yepyeni ve güçlü silahlar ortaya çıkarmanız mümkün. Bu da şehrin her köşesini arama isteği doğruyor.
Üstelik yeni eşya üretmeyi, yani crafting’i güvenli evler dışında, artık istediğimiz an yapma şansımız var.
Tabi sadece silahları ve araçları değil ana karakterimiz Nick Ramos’u da geliştirip değiştirebiliyoruz. Nick’in giysilerini istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz. Nick’e süper kahraman giysilerinin yanı sıra etek giydirmeniz de mümkün oluyor.
Nick’in görünümü dışında zombileri öldürerek veya çevredeki görevleri tamamlayarak kazandığımız puanlar sayesinde enerjimizi, yakın dövüş yeteneklerimizi veya yaratıcılığımızı da geliştirebiliyoruz. Bu da daha çok zombiyi öldürme isteğimizi arttırıyor. Capcom bu tür özelleştirme seçenekler sayesinde oyunu tekrar tekrar oynamanızı sağlayacaktır; çünkü karakterinizi farklı alanlarda geliştirip farklı dövüş sistemleri deneyebilirsiniz.
Bunların yanında seride en büyük gelişim ise kayıt sisteminde yapılmış. Önceki oyunların aksine artık istediğimiz an oyunu kaydedebiliyoruz. Ayrıca zaman limiti de katı tutulmamış ve görevleri koşturarak bitirmek zorunda bırakılmıyorsunuz. Bütün bu yenilikler oyunu daha rahat ve eğlenceli kılmış diyebiliriz.
Yine de oyunun kontrollerinin konsollara göre tasarlandığını ve rahat bir deneyim yaşamak için joypad kullanmanızı öneriyoruz. Joy Pad ile kontrollerde herhangi bir sorun çekmeyeceksiniz.
Dead Rising 3 içerik ve kontroller konusundaki başarısını malesef grafiklere yansıtamıyor.
Xbox One’ın çıkış oyunlarından biri olan oyun, PC platformuna yeterince iyi uyarlanamamış.
Eğer iyi düzeyde bir ekran kartınız yoksa sisteminiz zorlanabilir ve frame düşmeleri yaşayabilirsiniz. Üstelik oyunun grafiklerinin de ahım şahım olmadığını belirtelim.
Oyundaki karakterlere yakından baktığımızda yüz ifadelerinin ve tasarımlarının son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Açık dünya bir oyunda böylesine güzel tasarımlar görmek gerçekten de çok hoş. Buna karşın parmaklara veya kulaklara baktığımızda kaplamalar sırıtmıyor değil. Ayrıca karakterin giysileri de üstlerine yapışmış gibi duruyorlar.
Yine de karakter tasarımları çevre tasarımlarına göre çok başarılı diyebiliriz. Kapalı ve karanlık alanlarda hoş görünen grafikler, açık alanlara geçince o kadar da hoş değiller.
Duvarlardaki kaplamalar düşük kalitede ve ağaçlar önceki nesilden hiç farklı görünmüyorlar. Oyunun renk paletinin eskisi gibi olmaması gerçekçiliği artırsa bile grafiklerin çok soluk ve cansız görünmesine sebep olmuş. Bunda ışıklandırmaların kapalı alanlarda atmosferi sağlamlaştırmalarına rağmen açık alanlarda yetersiz kalması da etkili oluyor.
Ayrıca oyunun 30 fps’de kilitli kalması da çok sayıda PC oyuncusunun hoşuna gitmeyecektir.
Her ne kadar oyun 30 fps’de eğlenceli şekilde oynansa da, yüksek sistem istemesi sinir bozucu. Eğer iyi bir ekran kartınız yoksa Dead Rising 3 canınızı sıkabilir.
Capcom grafikler konusunda olmasa da seslendirmeler üzerinde profesyonelce hareket etmiş. Her karakterin görüntüsüne son derece uygun bir sesi var.
Ayrıca müzikler de atmosferi sağlamlaştırma konusunda 1. sınıf iş çıkarıyorlar. Bazen korkutucu, bazense havaya sokan hızlı müzikler tam zamanında devreye giriyorlar.
Dead Rising 3 grafiksel ve teknik sorunları dışında son derece eğlenceli bir oyun olmuş diyebiliriz. İki kişilik co-op desteği, alternatif sonlar, birbirinden orijinal boss mücadeleleri, onlarca eşya yaratma ve özelleştirme seçenekleriyle Dead Rising 3 serinin önceki oyunlarını sevenleri tatmin edecektir. Tam anlamıyla bir eğlence paketi olan Dead Rising 3 PC’ye sorunlu bir şekilde uyarlansa da Xbox One’daki ek paketleri de içermesi sebebiyle alınası bir oyun olmuş.