Bitmesini İstediğimiz 3 Oyun Serisi

Resident Evil 6 gerek inceleme puanları, gerekse de satışlarıyla Capcom için bir fiyasko oldu diyebiliriz
30.03.2013 12:13 Alkan Adakaner

        
     Bazı oyun serileri vardır, bir zamanlar onları büyük bir hayranlıkla oynamışızdır. Bu serilerin ilk oyunlarının verdiği tadı unutmak mümkün değil, ama artık eski tadı veremeyen bu serilerin bitmesinin vakti gelmek bir yana çoktan geçmiştir bile. Bir zamanlar kaliteleri ile gözlerimizi kamaştıran bu seriler daha sonra ise yüksek satış rakamlarına ulaşmaları ve popülerleşmeleri sonrasında kaliteden ödün vermeye başlamışlardır. Bir süre sonra bu seriler aynı yemeği farklı sosla yiyormuş hissi vermeye başladılar.

    Oyun dünyasında önemli bir yere sahip olmuş serilerin her yıl ısıtılıp ısıtılıp yeniden karşımıza çıkarılması gerçekten de sinir bozucu. Her ne kadar bu oyunlara ilgi hâlâ çok yüksek olsa da, hatta eskiye nazaran daha fazla olsa da bu oyunların kalitelerinden ödün verdiklerini, daha geniş kitleye hitap etmek uğruna kalitelerini yitirdiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir serinin milyonlarca satması, her yıl en çok satan oyun olması onun kaliteli olduğunun göstergesi sayılamaz. Bu daha çok piyasanın ne istediğinin göstergesi olur. Zaten oyun dünyasının büyük bir kısmının geniş bir oyun kültüründen yoksun olduğunu biliyoruz.
 
     Tabi bir oyunun çok satması, büyük kitleler tarafından kapış kapış alınması onun kötü olduğu anlamına da gelmiyor. Örneğin Red Dead Redemption ve Grand Theft Auto serisi peynir ekmek gibi satılmalarına rağmen gerçekten de verilen her kuruşu hak eden oyunlardır. Rockstar Games yılllarca uğraşıp emek vererek geliştirdiği bu oyunlardan kazandığı her kuruşu, aldığı her övgüyü hak ediyor. Şahsen hiç bir zaman GTA serisini deliler gibi oynamadım. 7'den 70'e her yaştan, Casual veya Hardcore her oyuncu kitlesinin sevdiği seriler de var, ama bu seriler kalitelerinden ödün vermiyorlar. Onları özel kılan da bu. GTA serisi de onlardan bir tanesi.
 
    Bazı seriler de vardır ki artık bitse de kurtulsak dedirtmişlerdir. Şimdi bu oyunlara 3 örnek vermek istiyorum. Tabi bu makale "editörden" başlığı altından yayınlandığından sadece benim görüşlerimden ibarettir ve genele yaymak için de bir araştırma yapılmamıştır. Yine de bu serilerin bitmesi için kendimce geçerli nedenlerim var. İşte bitmesini istediğimiz 3 oyun serisi.
 
Call of Duty
 
     Bugünkü Call of Duty hayranlarının büyük bir kısmı serinin ilk iki oyununu oynamamış kişilerden oluşuyor. Bu kişiler genellikle Call of Duty serisine Modern Warfare ile başlamışlardır. Zaten serinin satış patlaması da Modern Warfare ile başlıyor. Açıkçası serinin ilk iki oyununun verdiği inanılmaz zevki ilk Modern Warfare oyununda bile almadım. Serinin ilk iki oyunu her yönden şahane oyunlardı ve Call of Duty ve kalitenin bir araya geldiği yapımlardı. Tabi Modern Warfare 1 ve Modern Warfare 2'nin özellikle multiplayer modlarının haklarını yememek gerekiyor. Bu oyunlar gerçekçi oynanabilirlikleri ile öyle her önüne gelenin rahatlıkla oynayamayacağı, FPS kültürü olan oyunculara hitap ediyorlardı.
 
     Bence özellikle Modern Warfare 2'den sonra seride büyük bir kalite düşüşü başladı. (Her ne kadar Black Ops'un senaryo modu çok övülse de aslında öyle ahım şahım değildi.) Multiplayer modları oynamak resmen çocuk oyuncağı haline geldi diyebiliriz. Eskiden gerçekçi olan oyun dinamiklerinin yerini düşmanı kolayca vurabildiğimiz dinamikler aldı. İşin kötü yanı ise serinin her yeni oyunu benzer grafiksel kalitede çıkmaya başladı. Bugün Modern Warfare 1 ile Modern Warfare 3 arasında görsel fark neredeyse yok diyebiliriz. Activision nasıl olsa serinin her oyunu benzer grafik kalitesinde çıksa da satın alınıyor mantığıyla hareket etmeye başladı. Milyarlarca dolar kazanılan seri için yeni oyun motoruna para harcamaktan bile aciz bir firma ile karşı karşıya kalmıştık. Aslında oyun motorunun değiştirilmemesinin nedeni oyunun yapım sürecisi uzatmamak ve her yıla yeni bir Call of Duty yetiştirmekten başka bir şey değil.
 
    Açıkça söyleyeyim, oyuncuların Call of Duty'i eleştirmesinin başlıca nedeni grafiklerin ilerlemeyişidir. Kimse uzun bir senaryo modu, DLC'lerle birlikte bir oyuna 100 küsür dolar vermek gibi sorunlar üzerinde durmuyor. Halbuki Call of Duty serisinin oyun motoru değişse de oyun dünyasına hiç bir yenilik getirmeyeceğini düşünüyorum; çünkü sorun Activision'ın oyunculuğa, oyun dünyasına bakış açısındadır. Oyuncuları soyulacak kaz olarak görmek Activision'ın şirket politikası haline gelmiştir. Özellikle Vince Zampella ve Jason West'in ayrılmasından sonra Call of Duty serisi tam bir soygun aracına dönüşmüştür. O nedenle bu serinin bitmesi oyun dünyasının hayrınadır.
 
Resident Evil
 
    Nasıl Call of Duty'nin sorunu her yıl ısıtılıp ısıtılıp aynı oyunun karşımıza çıkarılmasıysa, Resident Evil'ın sorunu ise bir korku oyunu olmaktan çıkıp saçma sapan bir aksiyon oyununa dönüşmesidir. Hani nasıl desem seri ölmüş, ama geliştiricilerin bundan haberi yok. Bir zamanlar korku oyunu dünyasının efsanesi olan Resident Evil'ın bugünkü hali gerçekten de içler acısı. Artık oyun geliştiricileri o kadar yüzsüz oldular ki "oyun pazarına göre oyunlarımızı geliştiriyoruz" diyebiliyorlar. Bunun bir diğer anlamı ise "kaliteli senaryo, oynanabilirlik, yenilik umrumuzda bile değil, oyunumuz yüksek satış rakamlarına ulaşsın yeter" demektir.
 
    Son olarak Resident Evil: Code Veronica ve Resident Evil: Zero korku unsurlarını başarılı bir şekilde sunan Capcom, Resident Evil 4'ten itibaren seriyi bozmaya başladı. Resident Evil 5'te büyük eleştirilere maruz kalan şirket, Resident Evil 6'da ise zombilere tam anlamıyla tekme tokat daldığımız Street Fighter mı oynuyoruz, Resident Evil mı belli olmayan bir oyunla karşımıza çıktı. Motosiklet süren, eli silahlı zombilerden bahsetmek bile istemiyorum. Gerçekten de oyuncuların istediği bu muydu? Bunlar nasıl oyuncular merak ediyorum? Hayal gücünden yoksun kişiler mi? Eminim bu kişiler Silent Hill 1-2-3, Alone in the Dark 4: The New Nightmare, Parasite Eve 2 veya Resident Evil serisinin ilk oyunlarını oynamamışlardır.
 
    Resident Evil serisinin bitmesini istememizin sebebi bundan sonra seriyi hiç kimsenin kurtaramayacak olmasıdır. Tıpkı Call of Duty'de olduğu gibi serinin asıl yaratıcılarının Capcom'un terk etmesinden sonra Resident Evil serisinden umutlu olmak, ölünün dirilmesini beklemek gibi bir şey olacaktır. O nedenle en iyisi Resident Evil serisinin gözümüzde daha da düşmeden önce bitmesi.
Assassin's Creed 
 
    Assassin's Creed ilk duyurulduğı dönemde gerçekten de çok ilgi çekici bir oyun olmayı başarmıştı. Yalnız serinin ilk oyunu her ne kadar oldukça orijinal bir havaya sahip olsa da çok fazla tekrar ediyordu. Bu durum da oyunun can sıkıcı unsurlarından biriydi. Yine de ilk Assassin's Creed dünyasını keşfetmek, Altair gibi harika bir karakteri yönetmek, daha önce hiç bir oyunda görmediğimiz dövüş dinamikleriyle oyunu oynamak bize yetiyordu. En azından bir devam oyununun yapılması için bir bahanemiz vardı. Ardından Assassin's Creed 2 piyasaya çıktı ve her açıdan çok beğenildi. Görev dağılımları daha başarılıydı ve hikaye sunumu da çok iyiydi. Daha sonra ise seride bir şeyler ters gitmeye başladı.
 
     Eğer bir seri gerçekten kalitesini sürdürmeye devam etmek istiyorsa serinin her oyunuyla büyük yenilikler sunması gerekir diye düşünüyorum. Örneğin Assassin's Creed'in dövüş dinamikleri serinin ilk oyunundan beri neredeyse aynı diyebiliriz. Farklı savaşçıları yönetmemize rağmen dövüş dinamiklerinin farklılaştığını yeterince hissedemiyoruz. Aslında Ubisoft da bu konuda bir çıkmazsa gibi görünüyor. Her yıl serinin yeni bir oyununu çıkarınca doğal olarak yenilik yapmaktan çok oyunu çıkış tarihine yetiştirme düşüncesi ortaya çıkıyor. Assassin's Creed'i benzer oyun dinamikleriyle oynamaktan gerçekten de çok sıkıldık. Ubisoft her ne kadar aksini düşünse de seriyi farklı kılacak bir şeyler yapmayarak tepkileri fazlasıyla üzerine çekmeyi başardı.
 
     Ubisoft'a asıl kızdığım nokta Assassin's Creed'i popülerleştirip paradan başka bir şey düşünmemesidir. Bu uğurda Prince of Persia gibi bir efsane bile resmen unutuldu. Eğer Ubisoft bir yıl Assassin's Creed, diğer yıl Prince of Persia çıkarsaydı oyuncular bu durumu anlayışla karşılarlardı diye düşünüyorum. Tam aksine her yıl Assassin's Creed gibi dev bir dünyaya sahip oyun çıkarmak "hardcore" oyuncuları seriden soğutuyor ve "casual" kitleyi kendine çekiyor. Böylece de karşımıza popüler, çok satan ama kalitesi düşen bir seri çıkıyor. Assassin's Creed 3'e yapılan eleştiriler de bunun kanıtı diye düşünüyorum. Açıkçası ben Ubisoft'un bu saatten sonra ilk iki Assassin's Creed oyunundaki büyük atmosferi verebileceğini düşünmüyorum. O nedenle en iyisi Assassin's Creed serisinin bitmesi ve Prince of Persia serinin yeniden aramıza dönmesidir.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Bölüm Sonu Canavarı Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: Açıklanmadı Dağıtıcısı: Açıklanmadı Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: 5 Mayıs 2009
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 208 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Starfield Genişletmesi Shattered Space İçin Yeni Detaylar Ortaya Çıktı 3 Dk önce Tek Kişi Tarafından Geliştirilen ve The Raid Filminden İlham Alan Proje Yolda 1 Saat önce ESL Pro Lig Sezon 19'da A ve B Grubu Karşılaşmaları Tamamlandı! 1 Saat önce Frostpunk Altı Yılda 5 Milyon Sattı 1 Saat önce Death Relives Demo İnceleme 2 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler