Far Cry 4'ten Beklentilerimiz ve Şüphelerimiz!

21.05.2014 11:48 Alkan Adakaner

 
     Crytek'in şaheseri olarak görebileceğimiz ilk Far Cry oyunundan sonra Far Cry 2 sizi bilmem, ama beni çok büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Aslında oyunun sunduğu Afrika kıtasının atmosferi gerçekten de mükemmeldi. Far Cry 2'de senaryo detaylarına gizlenmiş derin diyaloglar (ses kayıtları) insanı cezbediyordu. Buna karşın berbat yapay zeka ve tekrarlayan görevler yüzünden oyunu sıkılarak da olsa bitirmiştim. Halbuki benim gibi ilk Far Cry oyununun hayranlarının çok büyük beklentileri vardı. Aslında ilk Far Cry oyununun konsol uyarlamalarını yapan Ubisoft konsollarda berbat yapay zeka sunması sonrasında Far Cry 2'de de aklımızda şüphe uyandırmıştı. Far Cry 2'nin de beklediğimiz kalitenin çok altında kalmasından ötürü Far Cry 3'ten herhangi bir beklentim (hatta çok sayıda oyuncunun) beklentisi yoktu.

     Ubisoft ise Far Cry 3'te tam anlamıyla şov yaptı. Oyuncuların büyük beklentisi olmadan piyasaya çıkan oyun harika karakterleri, muhteşem ada atmosferi, derin özelleştirme seçenekleri (hayvanları avlamak gibi) ve zevkli oynanabilirliği ile gönlümüzde taht kurdu.
Zaten Far Cry 3'ün yaklaşık 9 milyon adet satması da oyuncuların kaliteli yapımlara ne kadar değer verdiğinin göstergesi. Far Cry serisinin yeniden toparlanması gerçekten de büyük bir sürpriz oldu. Açıkçası oyundan beklenti olmaması bir yana, kişisel olarak kötü bir oyun olacağını, Ubisoft'un bu seriyi (ilk oyunun adını) sömüreceğini bile düşünmüştüm. Tabi sonuç olarak çok büyük bir yanılgıya düştüm ve oyunu birkaç defa bitirmenin yanında adada saatlerce keşif yolculuğu yaptığımı, adanın her köşesini keşfetmek istediğimi hatırlıyorum.

     Doğal olarak Far Cry 3'ün başarısının ardından Far Cry 4'ten de beklentilerimiz bir hayli artmıştı. Yeni nesil konsollar, yeni nesil grafiklerle oyunun dünyası nasıl görünürdü? Yine Jason Brody gibi sempatik bir karakter ve Vaas gibi psikopat bir düşmanla karşılaşacak mıyız? O müthiş özelleştirme seçenekleri olacak mı? Far Cry 2 ve 3'teki derin siyasi ve felsefi mesajları duyabilecek miyiz? Bunların yanıtı şu an için yok, ama oyunun ilk görseli bile aklımızda çeşitli fikirler oluşturdu. Tabi çok sayıda oyuncu da bu görsel üzerinden çeşitli yorumlar yaptılar.
 

      Oyunun ana görselinde saçlarını sarıya boyamış Asyalı bir kişi var.
Bu kişi (muhtemelen) oyundaki ana düşmanımız olacak. Aslında ana görselden çok sayıda çıkarım yapılabilir. Mesela bu karakterin oturduğu heykelin başı yok. Yani kendisini o heykellerdeki Tanrı'nın (veya Buda heykeli de olabilir) yerine koyuyor. Her durumda kendini yüce bir varlık olarak gördüğü, egosu almış başını gitmiş bir tiple karşılaşacağımız kesin. Bu sarı Asyalının sağ eli, elinde pimi çekilmiş bir el bombası tutan esmer tenli askerin üzerinde duruyor. Bombanın piminin bizim psikopatın parmağında olması da dikkat çekici. Roketatar, kalaşnikov ve pala gibi silahlar da kenarlarda duruyor. Arkaplanda ise oyunun geçeceği muhtemel mekanları görüyoruz. Aslında bana soracak olursanız, Ubisoft'un sanat ekibi harika bir iş çıkarmış. Ana görseldeki detaylar, yollanan mesajlar nelerle karşılaşacağımızı anlamamızı sağlıyor. Yine de bazı şüphelerimiz de var.

Ana Düşmanımız Şimdiden Pek Sevilmedi
 
     İlk olarak sarı saçlı Asyalı düşman gerçekten de çok itici. Örneğin pembe (veya benzeri bir renk) renkli takımı şimdiden dünya çapında oyuncuların alay konusu oldu. Asyalıların saçlarını sarıya boyaması konusu da çok sayıda kişiye itici geliyor. Açıkçası bu düşmanımızın pek saygı duyulacak bir karakter olmasını beklemiyoruz. Hani rüküş nasıl giyinilebilir dense bu karakteri örnek verebiliriz. Her şeye rağmen bu karakteri daha iyi tanımak lazım ama siz yine de Vaas benzeri çılgın bir karakterle karşılaşma konusunda ümitleri yüksek tutmayın derim. Umarız Ubisoft sadece ana karakter konusunda değil, aynı zamanda düşmanlar üzerinde de sıkı ve orijinal bir çalışma yapar.

Adadan Uzaklaşmak Atmosferi Baltalar mı?
 
Far Cry serisinin adada geçen ilk ve 3. oyununun son derece başarılı olmasına karşın Afrika kıtasında geçen Far Cry 2'nin beklentileri karşılayamaması aklımıza şöyle bir soru getiriyor. Ada atmosferin uzaklaşmak seriye yaramıyor mu? Ubisoft'un açıklamalarına göre Far Cry 4, Himalaya Dağları'nda yer alan Kyrat adında hayali bir bölgede geçiyor. Aslında bu bölgenin Tibet'ten esinlendiği ve Güney Doğu Asya'nın politik atmosferini yansıttığı söylenebilir. Daha önce Afrika çöllerinde yaşadığımız hayal kırıklığını, şimdi de dünyanın en yüksek dağlarında yaşayabilir miyiz? Umarız Ubisoft atmosfer konusunda yine başarılı bir iş çıkarır. Gerçi Far Cry 2'nin de atmosferi kötü değildi ama oynanış dinamikleri ve görev tasarımları atmosferi baltalıyordu.

İndirilebilir İçerik Çılgınlığı

       Far Cry 3'ün multiplayer modları ikinci planda kalmıştı; çünkü oyunun senaryo modu o kadar iyi ve uzundu ki multiplayer modları oynayan oyuncu sayısı fazla olmadı. Tabi oyun 9 milyon civarında satınca Ubisoft'un gözlerinde dolar işaretlerinin çıktığına eminiz. Far Cry 4'ün bu nedenle gelişmiş bir multiplayer moda sahip olacağı söyleniyor. Zaten 30 dolarlık Season Pass satacağını açıklayan Ubisoft'un da karşımıza tonla DLC ile (indirilebilir içerik) çıkmasından korkuyoruz. Multiplayer modlara fazla ağırlık verilmesi ana senaryonun da kısa olmasına sebep olabilir. Tabi Ubisoft'un elinde çok sayıda geliştirici stüdyo olduğundan multiplayer modlar sadece bir stüdyoya da verilebilir. Açıkçası bu konuda da kafamız karışık. Ubisoft, Activision ve Electronic Arts gibi firmaların oyunculardan önce yatırımcıları düşünmesi şüphelerimizi arttırıyor.

Far Cry 4 Yeni Bir Oyun mu? Yoksa İndirilebilir İçerik mi Olacak?

     Oyuncuların Far Cry 4 ile ilgili önemli şüphelerinden biri de karşımıza yeni bir oyun değil de, indirilebilir içerik benzeri bir şeyin çıkması. Far Cry 3'ün çok tutmasının ardından oynanış dinamiklerine yeterince yenilik getirilmemesi ve Far Cry 3'ün kopyası bir oynanabilirlik sunulması bazı oyuncuların hoşuna gitmeyecektir; çünkü yenilik için her zaman farklılık şarttır. Tabi oyuncuların sevdiği bir sistemi belki de daha çok sevecekleri yeni bir sistem için feda edip riske girmek Ubisoft gibi dev firmaların yapacağı bir şey gibi görünmüyor. Bizce Far Cry 4'ün sadece mekan olarak değil, oynanabilirlik konusunda da farklılıklar getirmesi şart. Her ne kadar Far Cry 3 oynanabilirlik yönünden çok harika bir oyun olsa da, Far Cry 4'te yepyeni bir bölgede yeni bir karakteri yönettiğimize göre oynanabilirlik de yenilikçi olmalı.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Far Cry 4 Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: Ubisoft Dağıtıcısı: Ubisoft Tür: Action Çıkış Tarihi: 20 Kasım 2014
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 25 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
The Exit 8'in Devamı Platform 8 Çıktı: Uzak Doğu Temalı Korku 01 Haziran Oynaması Ücretsiz Aksiyon Rol Yapma Oyunu Ballad of Antara Duyuruldu 01 Haziran Little Nightmares 3 Ertelendi: İşte Yeni Çıkış Tarihi 01 Haziran Test Drive Unlimited Solar Crown Çıkış Tarihi Açıklandı: Fiyatı Belli Oldu 01 Haziran Infinity Nikki'den Yepyeni Oynanış Fragmanı Geldi 01 Haziran
Forumdan Konular
DH'den Haberler