"Oyun Tasarımının Gerçek Anlamı Yıllardır Kayıp"

08.07.2015 11:05 Alkan Adakaner


    Yıllarca Capcom'da çalıştıktan sonra ayrılıp kendi bağımsız firmasını kuran Keiji Inafune bildiğiniz gibi Resident Evil, Street Fighter, Megaman, Onimusha ve Dead Rising gibi onlarca büyük yapımda önemli görevler üstlendi.
 
    Son dönemlerde batılı geliştiricilerle yakın ilişkiler kuran Keiji Inafune oyun sektörünün bugünkü haline bazı eleştirilerde bulundu. Inafune'ye göre oyun tasarımı dediğimiz şeyin anlamı yıllardır yok.
 
    "Bence oyun tasarımının gerçek anlamı yıllardır kayıp. Eğer oyun tasarımcılına hevesleniyorsanız, büyük bir firmaya girdiğinizde siz şöyle denilecektir: Bizim şablonumuz bu. Senin işin bu şablonu daha gösterişli hale getirmek."
 
     "Bu gerçek oyun tasarımı değil. Neyse ki bağımsız yapımcılar bu konuda daha iyiler. Her ne kadar bağımsızların hepsi yenilikçi şeyler geliştirmeseler de öyle. Buna karşın bağımsızlarda yeni yollarla, yeni tarz oyunlar geliştirme konusundaki arzunun daha fazla olduğunu görüyorum. Bu tarafta daha fazla yaratıcı var, bağımsızlar bu tür referansların artması ve türlerin yayılması konusunda endüstrimize daha iyi fırsatlar sunuyor. Tanrım, umarım oyun endüstrimiz bu tür çabaları destekler. Oyun oynamak için daha geniş çeşitliliğe sahip oyunlara ihtiyacımız var."
 
    Inafune'nin açıklamaları aslında hiç de yabana atılır cinsten değil. Electronic Arts, Ubisoft ve Activision gibi firmaların geliştiricilere, tasarımcılara ne kadar büyük baskı yaptığına yıllardır şahit oluyoruz.
 
     Keiji Inafune diğer taraftan Batılı bir geliştirici olsaydı, tıpkı Minecraft'ta olduğu gibi Megaman 30 milyon sattıktan sonra emekliliğe ayrılabileceğini, ama Japonya'da işlerin farklı yürüdüğünü belirtiyor. Hatta Minecraft'ı Japonya'da geliştirseydi Notch'un yakaladığı fırsatları hiç yakalayamayacağını da söyledi.
 
    Inafune bu durumdan şikayetçi olmadığını; çünkü bu olumsuz durumların kendisini oyun geliştirme konusunda daha fazla kamçıladığını da vurguladı. Yani Mighty No: 9 ve Recore gibi oyunlar konusunda umutsuz olmak için bir neden yok.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Mighty No. 9 Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: comcept USA, LLC Dağıtıcısı: Deep Silver Tür: Action Çıkış Tarihi: 24 Haziran 2016
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 3 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
ESL Pro Lig Sezon 19'da İlk Finalist Team Vitality Oldu! 11 Mayıs FUT Esports, VCT 2024 Masters Şanghay'da! 11 Mayıs Sea of Thieves Geçen Ay Avrupa'da En Çok Satan PS5 Oyunu Oldu 11 Mayıs Microsoft Temmuz'da Mobil Oyun Mağazasını Aktif Hale Getirecek 11 Mayıs Nvidia, Tekken 8'in Bazı Ekran Kartlarında Rastgele Çöktüğünü Kabul Etti 11 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler