PS3'ün Kırılma Günlüğü ve Yeni Gelişmeler

Olamaz denilen oldu...
22.08.2010 13:43 Levent Polater

 
    Playstation 3'ün kırılıp kırılmadığı hakkında halen emin olamıyorduk. Ancak dünyanın verdiği tepki ve alınan bilgilere göre cihazın gerçekten de kırıldığı netlik kazandı. PSX-Scene üretimi mod-chip'in kesinlikle 'sahte' olmadığı ve kullananlar çipin işe yaradığını söylüyorlar.
 
    "Ne? Playstation 3 kırıldı mı?" şeklinde tepkiler verenler için kısa bir bilgilendirme yapalım. Evet, Playstation 3 geçtiğimiz günlerde PSX-Scene adlı hacker ekibin çalışmaları sonucu kırıldı. USB mod-chip üreteren ekip, Playstation 3'e taktıkları bu çip vasıtasıyla HDD'ye yüklenen 'backup' PS3 oyunlarını cihazın görebilmesini sağlıyorlar. Böylelikle ne yazık ki korsan oyunculuğun önü açılıyor. Bunun ile ilgili video'lar ve daha fazla bilgi için ilgili ilk haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
 
    Şu anda bazı sitelerden satışa çıkarılan bu USB mod-çip için yapılan açıklamalarda tüm oyunları bölge kodu farketmeksizin çalıştırdığı söyleniyor. "Blu-ray film ve Playstation 2 oyunları?" diyenlere cevabım ise, Hayır. Çip sadece Playstation 3 oyunlarını destekliyor. Çipin bir diğer artı yönü olarak ise oyunları HDD'den oynattığı için diskten oynatmaya oranla 2 kat hızlı oyun performansı sunduğu iddia ediliyor. Böylece daha akıcı bir oynanış sağlanabiliyor.
 
    Çipin USB olması, cihazın kasasının açılmasına gerek duyulmaması sonucu konsolunuzun garantisi de ortadan kalkmıyor. Bir diğer detay ise, ortaya çıkan ilk video'larda benim en çok dikkatimi çeken şeylerden biri denemelerde hep eski kasa PS3'lerin kullanılmasıydı. Ancak görünüşe göre çip, eski yeni kasa farketmeksizin tüm PS3ler'de çalışma başarısını gösteriyor.
 
    Playstation 3'ün kırılması çok ama çok uzun zaman aldı ancak herhalde Sony'nin o yıkılamaz denilen güvenlik birimine bundan daha kötü bir darbe vurulamazdı. Korsan oyuncular için bu harika bir haber olduğu gibi ülkemizde çoğu oyuna Türkçe dil seçeneğinin geleceği konuşulan şu günlerde bir o kadar da kötü bir haber. God of War 3 ve Modnation Racers'ın görmeye alışık olmadığımız güzel reklamları yapılarak Sony Türkiye, çok güzel sonuçlar almış ve bunun neticesinde Türkiye için Playstation 3 pazarının daha da iyileştirilmesi konuşuluyordu.. Şimdi bu çipin gelmesi ve yaygınlaşması ile (Kesin yayılacaktır) sonuçları şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Orjinal oyun alanların sayısı dramatik şekilde azalacak ve tam gelişmekte dediğimiz oyun pazarı darmadağın olacak. Bir de bu çerçeveden bakmanızı öneriyorum.
 

    170 dolar gibi bir fiyata satılacağı söylenen USB-modchip'in Çinliler tarafından klonlandığı da ortaya çıktı. Yani ilk adımı atıldıktan sonra ortalıkta bir çok Çin üretimi 'çakma' USB mod-chipler satılacağı belirtiliyor. Ancak PSX-Scene resmi sitesinden yaptığı açıklamada, "Taklitlerden ve Çin üretimi sahte ürünlerden uzak durun." Onlara göre kendi üretimleri kusursuz korsan PS3 deneyimi için en uygun çözümmüş.

    Buradan PSX-Scene'in PS3'ü kırdığı ve gizlemeye çalıştığı kodun da ortaya çıkarıldığını söyleyebiliriz. Böylece Sony, bahsi geçen mod-chip'in üretimini durdursa bile başkaları yeni bir ürün çıkaracaktır veya başka cihazlar korsan pazarda belirecektir. Sony'nin işi bu noktadan sonra çok zor...
 
    İlginçtir ki Sony halen böyle ciddi bir tehdite cevap vermiyor. Herhalde onlar bile hala kırıldığına inanamıyorlar. Ya da harıl harıl yeni bir firmware hazırlayarak işin önüne geçmeye çalışıyorlar. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek?
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Playstation 3 Platformlar: PS3 Geliştirici: Sony Computer Entertainment Dağıtıcısı: Sony Computer Entertainment Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: 11 Kasım 2006
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 107 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
PGL Wallachia Sezon 1'de İlk Finalist Xtreme Gaming Oldu! 1 Saat önce MSI 2024'te Finalin Adı Belli Oldu! 2 Saat önce Yeni Call of Duty Oyunu İlk Günden Game Pass'te Olacak! 4 Saat önce Sevilen Strateji Oyunu Steam'de Ücretsiz Oldu: Kaçırmayın! 4 Saat önce Hellblade 2 İçin Yeni Ekran Görüntüleri Ortaya Çıktı 5 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler