PlayStation 5 Kontrolcüsü Oyun Dünyasını Değiştirebilir

11.10.2019 12:50 Özgür Eroğlu


Geleceğini hepimiz biliyor olsak da PS5 sonunda resmi olarak duyuruldu. Duyuruda çok fazla bilgi verilmedi ancak, PS5 kontolcüsünün yeni özelliklerini öğrenmiş olduk.

 
Mark Cerny ile yapılan röportajda PS5 kontrolcüsünün mevcut DualShock 4'e benzeyebileceği, ancak dokunsal arayüz geribildirimi ve yepyeni uyarlanabilir tetikleyiciler gibi özellikler de dahil olmak üzere, kontrolcünün içindekilerinin büyük ölçüde iyileştirileceği belirtildi.
PS5 kontrolcüsüne yapılan bu yeni eklemelerin piyasayı nasıl değiştireceğini ise üç başlıkta inceledik:

Uyarlanabilir Tetikleyiciler

Uyarlanabilir tetikleyiciler, kontrolcüler için uzun süredir istenen bir özellikti. PS5 uyarlamalı tetikleyicileri, oyunda olanlara bağlı olarak uyguladığınız baskının değiştiği tetikleyicilerdir. Mesela, en son çıkan Dark Souls oyununda bir Katan kullandığınızı düşünelim. Sağ tetikleyiciye basmak oyuncuya yumuşak ve hızlı hissettirecektir, çünkü tetikleyici hiç direnç göstermeyecektir. Ama Smough’s Hammer aldığınızda, çekicin devasa boyutu yüzünden sağ tetikleyiciye daha sert basmanız gerekir.
 
Şimdi de Grand Theft Auto oynadığınızı ve arabanızı tamamen mahvettiğinizi düşünelim. Arabanızı onarmak için en yakın Pay N’ Spray’e götürmeye çalışıyorsunuz ancak sağ tetikleyiciniz arabanın gerçekten bozulduğunu hissetmeniz için bastırmanıza izin vermiyor. Bu yepyeni seçenekler, oyunculara, kontrol ünitelerinde bu noktaya kadar gördüğümüz her şeyin ötesine geçen tamamen yeni bir oyun deneyimi sunacaktır.

Dokunsal Geribildirim

Dokunsal geribildirim seviyesi, oyuncular tarafından yaptıklarına veya oyunda karakterlerinin ne tür bir yüzeyle etkileşime girdiğine bağlı olarak, oyunculara farklı duyumlar vermek ayarlanmıştır. Örneğin Skate 4’te kaldırımda kayıyorsanız kontrolcü gerçek hayattaki gibi hafif bir titreşim verecektir. Alternatif olarak, oyuncunun otoyolda son derece yüksek hızlarda yarışması sırasında elde edeceği geri bildirim ise daha tıknaz ve daha sağlam hissedilebilir.

Hareket

Wired ile yapılan röportajda, çamurlu arazide hareket etmenin oyuncuya halsizlik hissi verirken, buzlu yüzeyde hareket etmenin ise hızlı ve kaygan hissettirdiği söylendi.
Harita etrafında koşarken öldürecek düşmanları aradığınız ve kumlu bir plaja rastladığınız bir Call of Duty oyunu düşünün. Karşıya geçmeye çalışmak oyuncuya kuma sıkışmış olduğu hissi verecektir. Toprak bir yoldan geçerken ise standart hareket tarzınıza kavuşacaksınız.
PS5 kontrolcüsüne gelen yenilikler ile konsolda oyun oynamak artık inanılmaz bir deneyim olacak.  
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
PlayStation 5 Platformlar: Geliştirici: Sony Computer Entertainment Dağıtıcısı: Sony Computer Entertainment Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 62 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Deliver Us The Moon Switch Konsoluna Geliyor 1 Saat önce PUBG: BATTLEGROUNDS Erangel Classic Haritasıyla 17 Mayıs’ta Nostalji Rüzgarları Estirecek! 2 Saat önce Lords of the Fallen İçin Master of Fate Güncellemesi Yayınlandı 3 Saat önce Horizon Forbidden West PC İçin Yeni Güncelleme Yayınlandı 23 Nisan Riven Remake'ten Resmi Oynanış Fragmanı Geldi 23 Nisan
Forumdan Konular
DH'den Haberler