SOMA geliştiricilerinden Amnesia: The Bunker bizleri korku dolu ortama götürüyor

25.05.2023 13:16 Mehmet Tandoğan

 
 
Frictional Games tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan hayatta kalma, korku, nişancı oyunu Amnesia: The Bunker, 6 Haziran tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. SOMA ve Amnesia geliştiricileri tarafından biz oyunculara sunulacak olan bu yapımda 1. Dünya Savaşı teması işlenecek ve bu yapı içerisinde kendimizi sığınaklar içerisinde bulabileceğiz. Buradaki temel amacımız bu sığınaktan çıkmak olacak. Ancak bu beklenildiği kadar kolay olmayacak dolayısıyla oyun içerisinde kaynak yönetimi, karakterimizi hayatta tutma, çevreyi keşfetme ve karşımıza çıkacak olan türlü tehlikeleri alt etme durumları oyun içerisinde bizlere zorlu anlar yaşatacak.

Oyun içerisinde karanlık bir atmosfer bizleri bekliyor olacak. Bu kapsamda kendimizi sığınaklar içerisinde bulabileceğiz ve sığınak içerisinde sürekli olarak el fenerimizi yakmak durumunda kalacağız. Oyun içerisinde elimizde bulunan ışık kaynağını sürekli olarak açık tutmak gerekecek ve bu elimizdeki ışık kaynağını yapacağımız hareketlerle beraber sürekli olarak açık tutabilecek ve önümüzü bu şekilde görebileceğiz. Eğer ışık kaynağımızı kaybedersek kendimizi tamamen karanlığa kapatacak ve bu da bizim sorunumuzun geldiği anlamına gelecek.
 
1. Dünya Savaşı sığınaklarında hayatta kalma mücadelesi vereceğiz 
 
 

I Dünya Savaşı teması ile beraber karşımıza çıkacak olan bu oyun içerisinde bir yandan hayatta kalmaya çalışırken diğer yandan ise korku unsurları karşımıza çıkmaya başlayacak ve bu kapsamda tüylerimizi diken diken eden bir ortam bizlere sunulacak. Oyunda ne olursa olsun ışıkları açık tutmaya çalışacak ve bu kapsamda ışığımızı sürekli olarak yaptığımız eylemlerle beraber şarj etmeye çalışacağız. Oyun içerisinde sürekli olarak kendimizi dar koridorlarda ve dar sığınaklarda bulabilecek ve buralarda ilerlemeye çalışacağız.
 
Etrafı araştırarak faydalı olacak nesneler bulabileceğiz 

Bir taraftan türlü tehlikelerin ve korku unsurların yer aldığı yapım içerisinde ilerlemeye çalışırken diğer taraftan ise etrafı keşfederek ve çeşitli unsurlar bularak burada neler olup bittiğini öğrenmeye çalışacağız. Arka planda bir hikayenin anlatıldığı ve bu hikaye kapsamda çeşitli unsurların sunulduğu yapımda hayatta kalma öğeleri, nişancı öğeleri ve aksiyon unsurları yer yer bizlerin karşısına çıkacak ve bu kapsamda biz de çeşitli hamleler yapabileceğiz. Oyunda etrafı sürekli olarak araştırmaya koyulacak ve bu araştırma esnasında elimize çeşitli silahlar alabilecek ve bunları düşmanlara ve tehlikelere karşı kullanabileceğiz. Oyun içerisinde sürekli olarak kendimizi diken üstünde hissedecek ve bu kapsamda elimizdeki silahı tehlikelerin üzerine tutmaya çalışacağız.
 
 

Oyunda diğer korku oyunlarında olduğu gibi sadece yürüme simülasyonu içeriği bulunmayacak bunun yanı sıra korkulara ve tehlikelere karşı tepki verebileceğimiz bir yapı da bizlere aktarılacak. Dolayısıyla oyunda etrafı keşfederek bizlere faydalı olacak nesneler bulabilecek ve bunun yanı sıra da elimize tabanca alıp onlara tehlikeler üzerine karşı kullanabileceğiz. Yani oyun içerisinde nişancı ve aksiyon öğeleri yer alacak ve bu kapsamda biz de karşı saldırıya geçebileceğiz ve kendimizi bu kapsamda koruyabileceğiz.

İç güdülerimize güvenebileceğimiz ve doğru yolu bulmaya çalışabileceğimiz yapımda karanlıkta türlü tehlikeler ve yaratıklar da bulunabilecek. Dolayısıyla oyun içerisinde ilerlerken sağa sola iyice bakmak durumunda kalacak ve bu kapsamda kendimizi korumaya alabileceğiz. Oyunda diğer korku oyunlarında olduğu gibi genel anlamda sürekli olarak yürüyecek ve diğer kısımlara doğru adım atabileceğiz. Elbette kendimizi geniş bir sığınakta bulabilecek ve bu sığınaktan kaçmak için de elimizden geleni yapmaya koyulacağız. Oyun içerisinde sığınağın farklı farklı bölümleri bulunacak ve bu bölümlerinde her birini kendine ait teması, yapısı ve atmosferi bulunacak. Biz de bu karanlık kısımlarda ilerlemeye başlayacağız.
 
Her yeni oyun farklı bir deneyimi sunacak 
 
 

Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi kendimizi sürekli olarak diken üstünde hissedecek ve arka planda yer alan karanlık atmosferin de etkisi oldukça büyük olacak. Yine yer yer gerilim müziklerinin girdiği bu yapım içerisinde her bir oyun farklı bir şekilde karşımıza çıkacak. Oyun içerisinde geliştirici ekip prosedürel bir yapıyı bizlere aktaracak. Bu prosederal yapı her bir oyunu bizlere benzersiz kalacak. Dolayısıyla oyun içerisinde her bir yeni oyun bizlere farklı içeriği ve farklı unsurları sunabilecek. Bunu biraz daha açmak gerekirsek örneğin yeni bir oyuna başladınız, bulduğunuz bir nesne veya karşınıza çıkan korku unsuru daha sonra başladığınız yeni bir oyunda değişiklik gösterecek ve önceki oyunda bulduğunuz silahı yeni bir oyunda o yerde bulamayacaksınız. Dolayısıyla oyun içerisinde her bir oynanış farklı bir içeriği bizlere aktaracak diyebilirim.

Amnesia: The Bunker'da bu yapı ile beraber karşına çıkan korku unsurlarını ve tehlike unsurlarını önceden kestiremeyecek. Dolayısıyla bu da oyuncuları sürekli olarak diken üstünde tutmaya yetecek. Bu rastgele olma durumu gerçekten güzel bir ekleme olmuş ve her bir oyuncunun bu oyunda farklı bir deneyim elde edebileceğini bu sayede görebileceğiz. Bu mekanikle beraber oyundaki tekrarlar en aza indirilmiş olacak ve bu sayede her bir deneyim farklı bir şekilde karşımıza çıkacak.
 
Kullanabileceğimiz çeşitli alan hasarlı bombalar da yer alıyor 
 
 
 
Oyun içerisinde sığınaklarda ilerlerken elbette elimize çeşitli silahlar ve patlayıcılar da alabiliyor ve oyunda kullanabileceğimiz çeşitli alan hasarlı bombalar ve daha fazlası yer alıyor. Yine bunun yanı sıra elimize tabancayı alarak ortaya çıkan korku unsurlarını ve tehlikeleri alt etmeye başlıyoruz. Oyun içerisinde ilerleyişimiz aslında bizim hamlelerimize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla yapacağımız her bir hamle oyunu gidişatını değiştiriyor ve bu da farklı bir sona doğru ulaşmamızı sağlıyor. Her biri oyuncu burada farklı bir deneyim elde ediyor ve bu prosedürel yapı ile beraber de içerik dallanıp odaklanıyor.
 
Elimizdeki dinamolu feneri sürekli açık tutmamız gerekiyor 

Yüksek gerilimin yer aldığı ve bu gerilimin içerisinde sürekli olarak da kendi üzerimizde hissettiğimiz yapımda her bir kararımız oyunun gidişatına etki ediyor ve bu da bizleri o hamleyi yatmadan önce düşündürmeye sevk ediyor. Oyun içerisinde yukarıda da bahsettiğim gibi elimizde bir fener bulunuyor bu fener dinamolu bir aydınlatma olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla dinamoyu doldurmak için sürekli olarak çevirmek ve hamle yapmak gerekiyor ve bu çevirdiğimiz kapsamda da fenerimiz açık bir şekilde kalıyor. Bu sayede ışık kaynağımız sürekli olarak yanabiliyor. Dolayısıyla ışık kaynağımızı sürekli olarak açık tutmak oyun içerisinde çok önem arz ediyor ve dinamoyu sürekli olarak da çevirmeniz gerekiyor.
 
 

Kabustan kaçabileceğimiz bu yapım içerisinde yarı açık dünya bizlere sunulacak ve bu kapsamında çeşitli zorlukları aşmamız gerekecek. Oyun içerisinde ilerlediğimiz kapsamda hem çevreyi keşfedecek hem de çevrede bulunan zorlukları aşmaya çalışacağız. Örneğin bir yerden bir yere giderken karşımıza aşamayacağımız bir tehlike türü çıkacak ve bu tehlike unsurunu  aşmak için de elimizdeki bombaya davranabileceğiz. Elimizdeki bomba ile beraber bu tehlikeyi ortadan kaldırarak bir sonraki kısma doğru ilerlemeye başlayacağız. Dolayısıyla oyun içerisinde çeşit çeşit zorluklar bizlerin karşısına çıkacak ve bunları açmak için de elimizdeki materyalleri ve nesneleri kullanmaya başlayacağız.

Oyunda yine arka planda yer alan karanlık bir atmosferin yanı sıra karşımıza çeşitli yaratıklar ve iblisler de çıkacak. Dolayısıyla oyunda korku unsurları bolca karşımıza gelecek ve bu kapsamında biz de kendimize korumaya almaya çalışacağız. Bir yandan bu karanlık ortam içerisinde yer alan yaratıklarla uğraşırken diğer yandan ise ilerlemeye başlayacak ve çeşitli zorlukları aşmaya çalışacağız.
 
Oyunun ücretsiz demosu bulunuyor 
 
 

Daha önce çıkış tarihi belli olmayan Amnesia: The Bunker geçtiğimiz günlerde geliştirici ekibin açıklamalarıyla çıkış tarihi konusunda netlik kazandı. Oyunu artık 6 Haziran tarihinde biz oyun severlerin karşına çıkmaya hazırlanıyor. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilirsiniz. Oyunu diğer yandan yine Steam sayfası üzerinde bir demo sürümü bulunuyor. Bu demo sürümü sayesinde oyunun bir kısmını deneyebilir ve ilk kısımlarına adım atabilirsiniz ve böylece oyunun nasıl bir yapıya sahip olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu demo sürümü sayesinde oyunu satın alıp almayacağınıza da karar verebilirsiniz.
 
Oynanış videosu
 
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Amnesia: The Dark Descent Platformlar: PC Geliştirici: Frictional Games Dağıtıcısı: Frictional Games Tür: Adventure Çıkış Tarihi: 8 Eylül 2010
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 0 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Konsol Satışlarının Düşmesine Rağmen Xbox Üçüncü Çeyrekte Rekor Kırdı 28 Nisan Fallout 4'ün Yeni Nesil Güncellemesi Nasıl Kaldırılır? 28 Nisan Embracer Group Üç Ayrı Şirkete Bölündü: Hangi Oyunlar Kimin Elinde? 28 Nisan The Last of Us Part I İçin AMD FSR 3.0'ı Geliştiren Güncelleme Geldi 28 Nisan Cyberpunk 2077 İçin Yeni Mod Tüm Ağaçları Elden Geçiriyor 28 Nisan
Forumdan Konular
DH'den Haberler