Sony, PS4 İçin Sanal Gerçeklik Cihazı 'Project Morpheus'u Tanıttı

19.03.2014 03:22 Samet Konuksal


    Sanal gerçeklik teknolojisinin gelecekte oyun dünyasında büyük rol oynaması bekleniyor. Bu konuda Oculus Rift gibi cihazlar büyük merakla beklenirken, konsol kanadı bu cihazlardan destek görememişti. İş başa düşünce Sony de kendi sanal gerçeklik cihazını tanıttı.
 
    Game Developers Conference'da düzenlenen bir sunumda gerçekleşen tanıtıma göre aslında projenin başlangıcı 2010 senesinde PlayStation Move ile yapılmış. Sony, Move'u sanal gerçeklik cihazının bir parçası olarak kullanmaya başlamış. 
 
    Şu an için bir proje adıyla lanse edilen sanal gerçeklik cihazının adı 'Project Morpheus'. Konferans sırasında Shuhei Yoshida'nın yaptığı açıklamalara göre Project Morpheus, hali hazırda bir prototip cihazı, yani aktif olarak geliştirilmekte. Konferans sırasında God of War ve Datura üzerinden bir demo gösteren Sony, Project Morpheus'u GDC bünyesinde test amaçlı olarak sunacak.
 
    Mini konferans sırasında Oculus gibi firmalara büyük saygı duyduğunu söyleyen Shuhei Yoshida, Project Morpheus'un PlayStation 4, PlayStation Camera, DualShock 4 ve Move ilişkisinin yeni parçası olacağını belirtiyor. Bu arada ekleyelim, Project Morpheus için PlayStation Camera, 'head tracking' adına zorunlu parçalardan birisi.
 
    Konferansta Yoshida'nın ardından sahneyi PlayStation'un Ar&Ge bölümünün başkanı Dr. Richard Marks alarak Project Morpheus'la ilgili yeni açıklamalar yaptı. Marks'ın açıklamalarına göre gelecekte sanal gerçeklik teknolojisi sadece oyunlarla sınırlı kalmayacak. Bu konuda altı ana prensibin bulunduğunu söyleyen Marks, bunları görüntü, ses, gözetleme, kontrol, kullanım kolaylığı ve içerik olarak tanımlıyor. Marks, bu altı prensibin tam anlamıyla sunulmasıyla birlikte sanal gerçeklik pazarının devasa bir hâle geleceğini söylüyor. 
 
 
 
    Belirtilenlere göre Project Morpheus adına NASA ile ortak çalışma yürütülerek, Project MARS adında bir demo üzerinde çalışılıyor. Bu demoda isminden de anlayabileceğiniz gibi kullanıcıya, Mars'taymış gibi hissettirmek amaçlanıyor. Project Morpheus adına anlaşma sadece NASA ile sağlanmış değil. Unity, Havok, Wwise, Gigantic, Autodesk Gameware, Criware, DDD, Silicon Studio, Epic Games, Bitsquid ve Crytek gibi oyun dünyasındaki teknolojiler açısından önemli firmaların Project Morpheus üzerinde çalışacağı belirtiliyor.
 
    Konferans sırasında yapılan açıklamaya göre Project Morpheus'un şu anki sürümü 1080p çözünürlükte görüntü sağlayabiliyor ve 90 dereceden fazla görüş açısı(FOV) sağlıyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse Oculus Rift'in önceki prototipleri, 110 derecelik FOV değerine sahipti. Bazı yapımcılar Oculus Rift'in görüş açısının bile yetersiz olduğunu düşünüyordu. Oculus Rift'in en son tanıtılan prototipi 'Crystal Cove' adıyla biliniyor.
 
    Demo konusunda Sony London'ın The Deep isimli bir projesinin olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak daha önce CCP'nin Oculus Rift'te denediği EVE: Valkyrie demosu, Porject Morpheus için de hazırlanacak. Eidos Montreal ise Thief'in bazı bölümlerini yeni cihazın demosu için kullanacak. 
 
    Project Morpheus şimdilik sadece PlayStation 4 için hazırlanıyor. Şu an için Sony, sanal gerçeklik cihazı için bir çıkış tarihi veya fiyat sunmuş değil. İsminin geçtiğimiz hafta kararlaştırıldığı Project Morpheus için Sony'nin birinci parti stüdyolarından sadece Sony London bir çalışma yapmakta. Diğer stüdyolar ise henüz deneme aşamasındaymış.
      

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
PlayStation VR Platformlar: PS4 Geliştirici: Sony Computer Entertainment Dağıtıcısı: Sony Computer Entertainment Tür: Aksesuar Çıkış Tarihi: 24 Ocak 2017
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 21 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Konsol Satışlarının Düşmesine Rağmen Xbox Üçüncü Çeyrekte Rekor Kırdı 28 Nisan Fallout 4'ün Yeni Nesil Güncellemesi Nasıl Kaldırılır? 28 Nisan Embracer Group Üç Ayrı Şirkete Bölündü: Hangi Oyunlar Kimin Elinde? 28 Nisan The Last of Us Part I İçin AMD FSR 3.0'ı Geliştiren Güncelleme Geldi 28 Nisan Cyberpunk 2077 İçin Yeni Mod Tüm Ağaçları Elden Geçiriyor 28 Nisan
Forumdan Konular
DH'den Haberler