Windows 10'un PC ve Oyun Kullanımıyla İlgili Merak Edilen Her Şey!

21.01.2015 20:36 Samet Konuksal


Not: Yazıda genel olarak PC kullanımına ve oyunlara odaklandığımızdan Windows Phone için Windows 10'u merak ediyorsanız http://www.donanimhaber.com'u ziyaret etmenizi öneriyoruz. 
 
    Microsoft'un geçtiğimiz Eylül ayında ilk olarak duyurusunu yaptığı Windows 10, bugün itibariyle özel bir etkinlikle beraber geniş çaplı olarak tanıtıldı. Kullanıcıları Windows 10'da neler mi bekliyor? Gelin etkinlikten çıkan bilgileri hep beraber derleyelim.
 
    Daha önceki söylentilerde gördüğümüz ücretsiz geliştirme fırsatı, Microsoft'un düzenlediği Windows 10 etkinliğiyle beraber resmiyet kazandı. Yapılan açıklamalara göre orijinal Windows 7 ve Windows 8.1 sahipleri, yeni işletim sisteminin çıkışından sonraki bir yıl içerisinde ücretsiz olarak Windows 10'a geçebilecekler. Ayrıca bu fırsattan Windows Phone 8.1 sahipleri de faydalanabilecek.
 
    Şimdiden 3 milyon kullanıcı tarafından test edilen Windows 10, özel bir başlat menüsüne sahip olacak. Yeni işletim sisteminin başlat menüsü Windows 7'nin kullanabilirliğini, Windows 8'in Metro arayüzünün de görünüşünü alıyor. Yeni işletim sisteminin başlat menüsü aşağıdaki gibi karşımıza çıkacak. Bunun haricinde Windows 10'da, Windows 8'de gördüğümüz tam ekran başlat menüsü de yer alacak.
 
 
    Apple'ın iPhone'da yaptığı Siri sisteminin benzerini Cortana'yı kullanarak Windows'lara taşıyan Microsoft, Windows 10'la beraber Cortana sistemini PC'ye de sunacak. Microsoft yetkililerinin sunumda gösterdiği tanıtıma bakılırsa Cortana, bir arkadaş gibi Windows 10 kullanıcılarına yardımda bulunacak. Zaten tanıtımı yapan Microsoft yetkilisi de Cortana'yı, "Windows 10'da Cortana, işlerinizi yapmanıza yardım eden bir tanıdığınız gibi olacak." cümlesiyle tanımlıyor.
 
    Windows 10'un yeni internet tarayıcısı, Project Spartan adıyla tanıtılıyor. Önceki sürümlere nazaran çok daha sade bir arayüze sahip olan Project Spartan'da internet sayfaları tamamen düzenlenebilir bir şekilde yer alıyor. Mesela Project Spartan'la bu haberi okurken, bu cümleyi işaretleyebileceksiniz ya da kendi yorumunuzu ekleyebileceksiniz.
 
     Ayrıca Cortana, yeni internet tarayıcısına entegre olacak. Yani adres çubuğuna hava durumunu yazdığınızda Cortana direkt olarak hava durumu bilgilerini gösterecek. Project Spartan sadece PC için değil, tablet ve telefon gibi cihazlar için de sunulacak. 
 
 
    Oyun kısmına geldiğimizde Xbox markasının başındaki isim Phil Spencer, sahneye Battletoads logolu bir tişörtle çıktı. Yine daha önce söylentisi ortaya çıkan Xbox uygulaması konferans sırasında tanıtıldı. Windows 10'un Xbox uygulaması bir nevi Xbox Live'ın PC sürümü gibi bir şey. Bu uygulama sayesinde Xbox konsollarıyla PC arasındaki bağlantı sağlanıyor ve arkadaşlarınızı takip edebiliyorsunuz. Xbox uygulamasında sadece Xbox oyunlarıyla ilgili bilgileri değil, PC'ye özel oyunlarla ilgili paylaşımlar da yapabileceğiz. Yani Xbox uygulaması, bir nevi oyuncuların sosyal medya uygulaması gibi bir şey olacak.
 
    Steam oyunlarıyla tamamen uyumlu olan Xbox uygulamasında video kaydı yapılabilecek, ekran görüntüsü paylaşabilecek ve oyunlarla ilgili yorumlar yapabileceksiniz. Bu konuda oyuncular GamerTag'lerini kullanarak Xbox uygulamasında yer alacaklar. Ve evet, PC oyunlarında da Achievementlar bulunacak.
 
 
   Windows 10'un Xbox uygulaması, PC oyuncularının oyunları Xbox oyuncularıyla oynamasına da izin verecek. Tanıtım sırasında Phil Spencer Fable Legends'i PC'den oynayarak, Lionhead yetkilisi de Xbox One üzerinden oynayarak bu özelliği tanıttılar. Bu konuda destek veren multiplayer oyunları aynı sunucular üzerinden, aynı oyun içerisinde oynayabileceğiz.
 
    Bunun haricinde Xbox uygulamasıyla beraber PC üzerinden Xbox 360 ve Xbox One oyunlarını da yayın olarak oynayabileceğiz. Eğer evinizde bir Xbox konsoluna sahipseniz, uygulamayı kullanarak bu oyunları Streaming aracılığıyla yönetebileceksiniz. Ancak etkinlik sırasında konsola gerek kalmadan Xbox oyunlarının PC'den oynanabilmesiyle ilgili herhangi bir duyuru yapılmadı. Şimdilik elimizde sadece bu var.
 
    DirectX 12 konusuna geldiğimizde ise Phil Spencer, özellikle işlemciye bağımlı oyunlarda %50'ye varan performans artışının oyuncuları bekleyeceğini belirtiyor. Microsoft'un yeni API'siyle beraber oyun yapımcıları işlemci ve ekran kartlarından daha fazla faydalanabilecekler. 
 
    Maalesef sunumlar sırasında oyunlarla ilgili firmadan çok da fazla haber gelmedi. Ancak Xbox ile PC'nin birleşimi, E3 döneminde yeni duyuruları karşımıza çıkarabilir.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
PC Platformlar: PC Geliştirici: Açıklanmadı Dağıtıcısı: Açıklanmadı Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 45 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Batman: Arkham Shadow Fragmanı Disslike Yağmuruna Tutuldu 06 Mayıs Manor Lords İçin Oldukça Komik Bir Shrek Modu Yayınlandı 06 Mayıs Baldur's Gate 3 iPad ve iPhone Cihazlarına Gelebilir 06 Mayıs Activision'ın Zamanında Tony Hawk's 3 + 4 Projelerini Reddettiği Bildriildi 06 Mayıs Kingdom Come: Deliverance 2'nin Savaş Sisteminden Kısa Bir Kesit 06 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler