Yeni Tomb Raider'da Sinir Bozucu 3 Unsur

Lara Croft eski efsanevi günlerine geri dönebilecek mi?
23.12.2012 12:31 Alkan Adakaner


      Son dönemlerin en çok tartışılan konularından biri de Tomb Raider serisinin yeni bir yapılanmaya girmesiydi. Aslında böyle bir değişiklik gerekiyordu; çünkü serinin son oyunları ve yeniden yapımları eski tadı vermiyordu. Peki, bir yenilik nasıl yapılmalı? Tomb Raider gibi kendi türünün öncüsü olmuş bir oyunda yenilik yapmak kolay mı? Bir kısa makale ile bu konuyu ele almaya çalışacağız.
 
1- Yeni Tomb Raider, Uncharted'tan Etkilendi
Öncelikle yeni Tomb Raider'ın yapımcı koltuğundan oturan Daniel Bisson'ın sözlerinden yola çıkmak gerek. Hatırlarsanız Bisson, yaklaşık 2 hafta önce yaptığı açıklamada Tomb Raider'ın Uncharted'tan daha iyi olduğunu söylemişti. Peki, gerçekten de öyle olabilir mi?
 
 
      Yeni Tomb Raider ile ilgili olumsuz ilk bakış açımız oyunun Uncharted'tan etkilenmesi olacak. Tabi ki oyunların birbirinden etkilenmesi gayet doğal, ama Tomb Raider gibi türünün öncüsü olmuş bir oyun, nasıl olurda yenilenme niyetiyle başka bir oyundan esinlenir. Böyle bir durumda Tomb Raider'ın "iddialı" bir oyun olması mümkün olur mu? Açıkçası oyunu denedikten sonra bu etkilenmenin boyutunun bir hayli fazla olduğunu düşündük. Zaten oyunun geliştiricilerinin Tomb Raider'ı Uncharted ile kıyaslaması bile bunun kanıtıdır. Hâlbuki eski Tomb Raider'lar ile Uncharted arasında pek bir benzerlik yoktu. Efsane oyunların bir başka oyundan etkilenmesi, daha doğru ifade ile bir başka oyuna benzemesi, bu oyun Uncharted gibi çok kaliteli bir yapım olsa da hiç bir zaman hoş karşılanmaz.

      Bu konuda bir örneği de paylaşmak isterim. Örneğin Rayman Origins gerçekten de çok iyi bir oyundu. Yine de bu oyunun Super Mario Bros'tan etkilendiği çok açıktı. Oyuncular Super Mario Bros serisine saldırırken Rayman Origins'e benzer ilgiyi göstermediler.

2- Yeni Tomb Raider, Serinin Eski Hayranlarını Mutlu Etmeyecek
     Tıpkı aksiyona kaymış Resident Evil oyunları gibi yeni Tomb Raider oyunu da serinin eski hayranlarını mutlu etmeyecek. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle oyunda Lara'nın yüzme yeteneği yok. Ayrıca enerji barımız tıpkı Gears of War'daki gibi zaman geçtikçe dolacak. Bunun anlamı serinin önceki oyunlarındaki "hayatta kalma", "doğa ile mücadele" gibi unsurların yok sayılacağıdır.
 
 
     Zaten yeni oyunda bir yerlere tırmanırken tıpkı Uncharted'taki gibi tuşlara hızlıca basmak yeterli olacak gibi görünüyor. Eskiden bir yere atlarken düşünmek ve mesafenin ne kadar olduğu üzerine kafa yormak gerekirdi. Şimdi ise doğa şartları oyunda kafa yoracağımız unsurlardan biri olmayacak. Bu da Tomb Raider serisi için kötü bir durum.

3- Yeni Tomb Raider Kolay Bir Oyun Olacak
      Yeni Tomb Raider'da hoşumuza gitmeyen bir başka ayrıntı ise "hayatta kalma içgüdüsü" adı altında görevleri nasıl yapacağımızın söylenmesi. Hiç kuşkusuz bu özellik oyunu çok daha kolay yapacak ve Tomb Raider serisinin en önemli unsuru olan "araştırma" bir kenara atılmış olacak. Geliştiriciler neden nereye gideceğimizi bizim bulmamıza izin vermiyorlar anlamak mümkün değil. Serinin ilk oyunlarından belki bazı bulmacalar fazla zordu, ama bu konuda bir denge sağlanamaz mı?
 
 
      Geliştirici Crystal Dynamics'ten kimse Dark Souls gibi zorluk üzerine kurulmuş bir oyun yapmasını istemiyor. Hiç kuşkusuz bu da taklitçilik olurdu, ama sırf her yaş grubu, her yetenekten insan oynasın diye araştırma, keşfetme gibi unsurların bir kenara atılması kabul edilebilir bir şey değil. O nedenle yeni Tomb Raider kolaylığı ile de ruhunu kaybedecektir.

      Açıkçası bu üç önemli olumsuzluk bile yeni Tomb Raider'ı konusunda beklentilerimizi bir hayli düşürüyor. Yeni Tomb Raider belki kötü bir oyun olmayacak, ama gerçek bir Tomb Raider oyunu olacak mı? Orası şüpheli.

Not: Bu kısa makalede yayınlanan görüşlerin hepsinin yazarın kendi görüşü olduğunu dikkate alınız.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Tomb Raider Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: Crystal Dynamics Dağıtıcısı: Square Enix Tür: Action Çıkış Tarihi: 5 Mart 2013
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 30 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Amazon Prime Gaming Haziran Ayı Ücretsiz Oyunları Açıklandı 29 Mayıs Cyberpunk 2077'nin Geliştirilmesi Resmen Tamamlandı! 29 Mayıs CD Projekt Büyük Oyunları Daha Sık Yayınlamak İstediğini Bildirdi 29 Mayıs ADATA ve XPG, En Yeni Teknolojilerini Computex 2024'te Kullanıcılarla Buluşturacak 29 Mayıs God of War Ragnarök'ün PC Sürümü Yakında Duyurulabilir 29 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler