Disco Elysium için Geliştirilen DLC İptal Edildi

17.02.2024 13:08 Mehmet Tandoğan

 
 
ZA/UM ekibi tarafından geliştirilen ve izometrik kamera bakış açısı ile rol yapma unsurlarını bünyesinde barındıran Disco Elysium için yeni bir rapor ortaya çıktı. Rapora göre geliştirici ekip işten çıkarmalara maruz kaldı ve stüdyonun yaklaşık dörtte birinin işten çıkarıldığı bildirildi.
 
Disco Elysium geliştiricisi işten çıkarma dalgasından etkilendi
 
 
 
İşten çıkarmaların yanı sıra Disco Elysium için geliştirme aşamasında bulunan bir ek paketin de iptal edildiği belirtildi. Sports Illustrated'dan GLHF'nin kaynaklarına göre ZA/UM ekibi iş gücünün yaklaşık dörtte birini oluşturan 24 çalışanı işten çıkardı.
 
Bu durumun hem mevcut projeleri hem de diğer stüdyolarda yer alan şirket içi durumları etkileyeceği belirtiliyor. Ayrıca son üç yıl içinde iptal edilen veya askıya alınan üçüncü projenin bu ek paket olduğu vurgulanıyor.
 
Disco Elysium şu anda birçok platformda yer alıyor. Oyun Steam platformunda 19 dolarlık bir fiyat etiketiyle Epic Games platformunda ise 575 Türk Lirası ile satışta.
 

 
Oyun hakkında 
 
Dikkat çekici içerikleriyle beraber karşımıza çıkan bu yapımda uzun uzun metinler okuyacak ve aynı zamanda gizemli unsurlarla karşılaşabileceksiniz. Oyunda yer aldığınız süre boyunca istediğiniz şekilde farklı bölgelere doğru ilerleyebilecek ve karakterinizle beraber çözülmesi gereken gizemli unsurları çözmeye çalışacaksınız. Bunları yaparken de elbette uzun uzun metinler okuyacak ve aynı zamanda karakterlerle etkileşime geçebileceksiniz. Etkileşime geçtiğiniz esnada burada diyaloglar uzun uzun karşınıza çıkacak; bunları okurken oldukça dikkat etmeniz gerekecek.
 
Çünkü bunlarla beraber hikayenin gidişatına dokunabilecek ve yaptığınız hamlelerin burada oldukça değişkenlik gösterdiğini anlayabileceksiniz. Dolayısıyla her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebilecek ve bununla beraber kendi deneyimini özelleştirip kişiselleştirebilecek. Yaptığınız her hamle burada karşılıklı olarak yanıt bulacak; bununla beraber rol yapma unsurlarının oldukça ön planda olduğunu vurgulayabilecek ve bir Dedektif olarak oyundaki yerinizi alabileceksiniz.
 
Beceri sistemi ile beraber burada dedektifimizi kontrol ediyor ve dedektifimizle beraber bu becerileri diğer karakterlere kullanabiliriz. Aynı zamanda burada elde ettiğimiz vakalarla beraber bu vakaların çözümü tamamen bize ait oluyor ve hangi olaya nasıl yaklaşacağımıza tamamen biz karar verebiliyoruz. Oyunda oyunculara geniş kapsamlı özgürlükler sunuluyor; bu özgürlüklerle beraber karakterleri sorgulayabilir ve istediğimiz şekilde görevlere yaklaşabiliriz.
 
 
 
Örneğin bir göreve doğrudan yaklaşabilir, etraftaki nesneleri, ipuçlarını veya daha fazlasını bulmaya odaklanabilir veya diğer taraftan sadece tanıkları sorgulama işine geçiş yapabilir ve görevi öyle tamamlamaya çalışabiliriz. Dolayısıyla burada farklı farklı değişkenlikler söz konusu olabilir; bununla beraber cinayetleri çözmeye çalışabilir ve aynı zamanda diğer karakterlerle, yani sorguladığınız karakterlere rüşvet verebilir ve olayı farklı şekillerde sonlandırabilirsiniz. Nitekim oyunda yer aldığınız süre boyunca seçim özgürlükleriyle beraber sürekli olarak bir yerlere gidebilir, kendi hikayenizi doğaçlayabilir ve hangi seçeneğin doğru geldiğine karar verebilirsiniz. Böylece oyunda Dedektif karakterinizle beraber yapabilecekleriniz sınırsız bir şekilde karşınıza çıkabilir ve istediğiniz şekilde bu vakaları sonuca ulaştırabilirsiniz.
 
 Oyunda bir Dedektif olarak yer alıyoruz, ancak farklı şekillerde ilerleyebiliyoruz. Örneğin, isterseniz kahraman olabilir, isterseniz de sefil bir hayat sürmek için farklı seçimlere doğru yelken açabiliriz. Dolayısıyla yapacağımız seçimlerle beraber gidişatımıza yön verebiliyor ve yaptığımız seçimlerin oldukça önemli olduğundan bahsedebiliriz. Rol yapma oyunları içerisinde iyi bir yere sahip olan bu yapım aynı zamanda Türkçe dil desteği ile sunuluyor ve oyundaki tüm olayları ve konuşmaları yerel dilimizle akıcı bir şekilde anlayabiliyoruz. Ancak oyunda yer aldığınız süre boyunca görebileceksiniz ki uzun uzun konuşma metinlerinin, ipuçlarının ve diğer notların karşımıza çıktığını deneyimleyebileceksiniz.
 
Bununla beraber de uzun uzun metinler okumak istemiyorsanız, elbette bu oyun sizin için uygun olmayabilir. Çünkü oyunda sürekli olarak bir şeyler okuyacak ve akabinde yapacağınız seçimler oyunun gidişatını etkileyecek. Dolayısıyla bu okuma durumunu sürekli olarak oyunda yapacağınızdan dolayı ve uzun uzun metinlerin karşısına çıktığından dolayı bir yerden sonra belki de sıkılabilirsiniz. Dolayısıyla bu durumu yaşamamak için elbette oyunu ara sıra oynamanız ve sıkıldığınız yerde ise çıkmanız en iyi seçenek gibi gözüküyor. Ancak çok kitap okuyan biriyseniz ve uzun uzun metinlerle aranız iyi ise, elbette bu oyunda yerinizi alabilir ve uzunca bir maceraya çıkabilirsiniz.

İzometrik kamera bakış açısı ile beraber ilerleyebileceğimizi ve farklı bölgelere doğru dalış yapabileceğimiz yapımda elbette her bölgenin kendine ait atmosferi, karakterleri ve diğer unsurları bulunuyor. Bunlarla beraber bir yandan etrafı keşfederken, diğer yandan ise olayları nasıl sonlandıracağınıza tamamen siz karar verebiliyorsunuz. Seçim özgürlüğü ile beraber yer alabileceğiniz yapımda diğer karakterlerle beraber karşılaşabiliyor ve vakalar boyunca bu karakterleri sorgulayabiliyorsunuz.
 
 
 
Elbette vakalar içerisinde sorgulanması gereken onlarca karakter bulunabilir ve onlara istediğiniz şekilde gözdağı verebilirsiniz. Gözdağı verme ile beraber elbette onların ağzından laf almaya çalışıyor veya diğer taraftan herhangi bir şiddet unsuruna başvurmadan güzelce de konuşabiliyorsunuz. Öte yandan karakterlerle aranızın nasıl olması gerektiğini tamamen siz karar verebilir ve bununla beraber istediğiniz zaman şiddete başvurabilir ve ona göre siz de cevaplarınızı alma yolunuzu tercih edebilirsiniz. Sadece sorgulama kısmında bile yapabileceğiniz onlarca seçenek bulunuyor ve bununla gerçekten de güzel bir deneyim başlayacağını söyleyebiliriz.

Ek olarak burada yapabileceğiniz fazla fazla etkileşim unsuru bulunuyor. Bu etkileşim unsurları ile beraber yer aldığınız yapımda diğer bölgelere doğru ilerleyerek buralarda dans edebilir, hayatın anlamını keşfedebilir, buralarda neler olup bittiğini anlayabilir ve karakterler arası etkileşime geçerek onlarla diyaloglarınızı sürdürebilirsiniz. Hangi karakteri nasıl yaklaşmanız gerektiğini ve aynı zamanda hangi karakter ile aranızın iyi olması gerektiğini tamamen siz karar verebilir ve burada beceri sisteminin de oldukça ön plana çıktığını aktarabiliriz.
 
24 farklı beceriden yer aldığı yapımda bu becerileri istediğiniz şekilde kullanabilir ve bu becerilerle beraber gidişatınıza yön verebilirsiniz. Elbette oyunda rol yapma unsurları bulunduğundan dolayı, bu beceriler sürekli olarak karşınıza çıkar ve bu becerileri de kullanmak tamamen size kalır. Doğru yerde doğru zamanda bu becerileri ve yetenekleri kullanarak en iyi şekilde oyuna hakim olabilir ve bununla beraber de oyundaki gidişatınızı iyi yönde etkileyebilirsiniz. Diğer taraftan 80 farklı kıyafetin ve aksesuar sisteminin olduğundan bahsedebilir ve özelleştirme sisteminin de burada ön planda olduğunu vurgulayabiliriz.
 
Bu kıyafetlerle beraber istediğiniz gibi kendi stilinizi oluşturabiliyor ve bu sayede diğer oyunculardan farklı olabiliyorsunuz. Aynı zamanda tarzınızla beraber diğer karakterleri etkileyebiliyorsunuz. Ek olarak, hayatın amacını anlayabildiğiniz yapımda elbette silah kullanımı da oldukça ön plana çıkıyor. Burada silahları, el fenerlerini ve daha fazlasını kullanabileceğiniz 14 farklı ustalık eseri donanım bulunuyor. Bu donanımları doğru yerde kullanmak elbette oyundaki temel amaçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında kendimize kokteyl hazırlayabileceğimiz bir bileşen kısmı bulunuyor.
 
 
 
Bu bileşen kısmı ile beraber farklı şekillerde hazırlayabileceğimiz kokteyllere ve maddeleri en iyi yerde kullanabiliyor ve karakterimizi bu kapsamda geliştirebiliyoruz. Oyunda geliştirici 2000 belirttiğine göre 60 farklı düşünce sistemi ile beraber karakterimizi yükseklere çıkarabiliyor. Burada karakterimizin belli bir düzeye ulaşmasını sağlayabiliyor ve hem düşünce hem de yapısal olarak o yönde güçlü bir karakter elde etmek durumunda kalıyoruz. Ancak diğer taraftan karakterimizin nasıl bir hayat süreceği ve neler yapacağı tamamen bizim seçimlerimizle beraber değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla oyunda yer aldığınız süre boyunca bu seçimlere odaklanmalı ve ona göre kendi hikayenizi yapmanız lazım.

İlgi çekici karakterlerle beraber tanışabileceğimiz yapımda farklı vakalara doğru ilerlerken elbette her vakanın kendine ait gereklilikleri bulunuyor. Bu gereklilikleri yapmak için de oyunda öncelikle vakanın nasıl bir yapıya sahip olduğunu ve aynı zamanda hangi bölgede gerçekleştiğini öğrenmemiz gerekiyor. Aynı zamanda bunları yaparken kafamızdaki düşünceleri ve planları oyuna dahil edebilir ve böylece insanlara da yardım etmek durumunda kalıyoruz. Dünya içerisinde gerçek insanların olduğu yapı ile karşılaştıktan sonra elbette diyalog sisteminin oldukça ön planda olduğunu vurgulayabiliyoruz. Bu diyalog sistemi ile beraber de karakter seslendirmelerinin elbette belli bir kısmını kesildiğini görebiliyoruz.
 
Çünkü tüm uzunca metni burada karakter seslendirmiyor ve kısmi bir metin seslendirmesiyle beraber burada karşılaşabiliyoruz. Dolayısıyla daha çok karşılıklı diyaloglarda ve kısa konuşmalarda bu diyalog sisteminin yani ses sisteminin bizlere aktarıldığını söyleyebiliyoruz. Oyunda diğer taraftan kendi rotamızı kendimiz çizebiliyor ve hangi yere hangi yoldan gidebileceğimize tamamen biz karar verebiliyoruz. Bu özelliklerle beraber oyunda gerçekten geniş özgürlüklere sahip olarak yer alabiliyor ve şehrin içerisinde etkileşime girebileceğimiz onlarca farklı durum bulunuyor. Bu durumlarla beraber de istediğimiz gibi şehir içerisinde zaman geçirebiliyor, çeşitli etkinliklere katılabiliyor ve hatta milyoner olabiliyoruz. Tüm bu unsurlarla beraber şehri birbirine de katabiliyoruz ve bu durumlar tamamen bizim seçimlerimizle beraber meydana geliyor.
 
 
 
Açık dünya içerisinde yer aldığımız yapımın istediğimiz gibi etrafını keşfedebiliyorum. Bu keşif unsurlarıyla beraber çeşitli ipuçlarını yakalamak durumunda kalıyoruz. Bu ipuçları ile ne işe yaradığını öğrenebilir ve çeşitli sırları açığa çıkarmak için elimizden geleni yapmaya koyuluyoruz. Sokaklardan sahillere, şehir içlerinden alışveriş merkezlerine kadar oldukça farklı bölgelerin bulunduğu yapımda etkileşim unsurlarının çok farklı şekillerde bizlere sunulduğunu ve aynı zamanda oldukça fazla etkileşime girebileceğimizi belirtmek mümkün. Gerçekçi ve ilgi çekici yapı ile beraber yer alabildiğimiz bu yapımda şehir içerisinde bulunduğumuz esnada gerçekçi ve zorlu yapıların olduğundan bahsedebiliriz.
 
Cinayet soruşturmalarını tamamen biz çözmek durumunda kalıyoruz. Ek olarak, ana görevlerin dışında bir de yan görevler yani yan vakalar bulunuyor. Bu vakaları göz atmak isterseniz elbette o karakterle beraber etkileşime geçebilir ve o karaktere yardım edebilirsiniz. Bu tamamen sizin seçimlerinize bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Dedektif olarak karar verebileceğiniz ve vatandaşları uyarabileceğiniz yapının geniş bir deneyim sunduğunu belirtmek mümkün. Bu tarz yapımlardan hoşlanıyorsanız, bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Oyun şu anda hem Steam sayfası hem de Epic Games sayfası üzerinde açık durumda. Hangi platformdan satın almak istiyorsanız, o platforma yönelebilir ve satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece kütüphanenizi bu şekilde geliştirebilirsiniz.

Kısaca toparlayacak olursak, oyunda açık bir dünya bulunuyor. Bu açık dünya içerisinde istediğiniz şekilde kendi yeteneklerinizi kullanarak çeşitli vakalara adım atabiliyor ve bununla beraber üst düzey bir diyalog sistemiyle karşılaşabiliyorsunuz. Yapabileceğiniz hamleler ve seçimler burada oldukça önem arz ediyor ve her bir oyuncu burada farklı bir deneyim elde edebiliyor. Çünkü seçimler tamamen farklı olarak karşımıza çıkıyor, seçimlerle beraber hikayenin gidişatına dokunabiliyor ve nasıl bir hayat süreceğiniz tamamen sizin seçimlerinizle beraber gerçekleşebiliyor.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Disco Elysium Platformlar: PC Geliştirici: ZA/UM Dağıtıcısı: ZA/UM Tür: RPG Çıkış Tarihi: 15 Ekim 2019
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 14 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Xbox, Fallout 5'in Daha Erken Çıkmasını İstiyor 7 Saat önce Capcom Üç Farklı Oyunu Steam'den Kaldırıyor! 7 Saat önce Sessizlik Bozuldu: Stalker 2 İçin Yeni Ekran Görüntüleri Yayınlandı! 8 Saat önce Another Crab’s Treasure ve Star Wars Jedi: Survivor Artık Game Pass'te 8 Saat önce 2si1: Apple İçin Oyun Emülatörü Yolda 9 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler