Moonlighter Geliştiricisinin En Yeni Oyunu Cataclismo Çıktı

22.07.2024 20:00 Mehmet Tandoğan

 
 
Digital Sun ekibi tarafından uzun süredir geliştirilen strateji odaklı şehir inşa etme oyunu Cataclismo erken erişim olarak piyasaya sürüldü. Oyun şu anda sadece PC platformu için piyasadaki yerini alıyor ve Steam mağazası üzerinden yayınlandı.
 
LEGO tarzı inşa etme sistemi bulunuyor
 
 
Daha önce çıkması planlanan ancak kısa bir gecikmenin ardından Steam platformu üzerinden PC için piyasaya sürülen Cataclismo, Moonlighter geliştiricisinin son oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncular yapım içerisinde gündüzleri kendi bölgelerini savunmak için çeşitli yapılar inşa ediyor, geceleri ise dehşet verici ordularla savaşabiliyor. Aynı zamanda oyun kıyamet sonrası bir ortamı bizlere sunuyor.
 
Lego benzeri bir inşa etme sisteminin yer aldığı oyunda birimleri istediğiniz gibi kullanabiliyor ve aynı zamanda savunma için tuzaklar ve dar geçitler oluşturabiliyorsunuz. Dikkat çekici fizik sistemi bulunan yapımda yıkılan duvarlar birliklerinize zarar verebiliyor ve yanındaki yapılara da hasar verebiliyor. Bu nedenle oyun içerisindeyken her anı dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz gerekiyor.
 
Son olarak oyunun 2025'in ilk aylarına kadar erken erişim sürümünde kalması planlanıyor.
 
 
 
Oyunda neler var?
 
Dikkat çekici ortamları ve atmosferiyle beraber ön plana çıkmaya hazırlanan, aynı zamanda şehir inşa etme ve savunma dinamiklerinin de bulunduğu yapım içerisinde kendinizi kaotik ve atmosfer anlamında karanlık bir yapı içerisinde bulacaksınız. Yapım içerisinde yer aldığınız süre boyunca çürümüş bir dünyada hayatta kalmanın yollarını arayacak ve kaynak yönetimini en iyi şekilde yapmanız gerekecek. Kuşatma savunmasını yapabileceğiniz ve aynı zamanda gerçek zamanlı strateji deneyimiyle karşı karşıya kalabileceğiniz yapımda, yapacağınız her hamlenin oldukça önemli olduğunu vurgulayabiliriz. Burada neler yapabileceğinizi tamamen siz seçebiliyorsunuz.

Örneğin, suların üstünde yer aldığınız süre boyunca bu suların üzerine köprü kurabiliyor, kendi savunmanızı inşa edebiliyor ve suların üzerinden inşa ettiğiniz köprünün üzerinden çeşitli taşlar atabilir ve düşmanları ezebiliyorsunuz. Bu tarz detaylarla beraber oyunda yapacaklarınız oldukça değişkenlik gösterebilir ve oyunda neredeyse sınırsız bir şekilde strateji üretebiliyorsunuz. Ortama göre kendinizi ait bir yapı oluşturabiliyorsunuz. Örneğin, bir şelalenin altına gelen düşmanları yukarıdan fırlattığınız taşlarla beraber ezebiliyor ve kendinizi bu şekilde savunabiliyorsunuz. Aynı zamanda dikkat çekici unsurların bulunduğu ve tuhaf yaratıkların yer aldığı bir dünyada bulunuyor ve kendimize kaleler tasarlarken, aynı zamanda tuğlalarla beraber sıfırdan bir şeyler inşa ederken bulabiliyoruz.
 
Bildiğimiz şekilde surlar dikebileceğimiz ve bunlara önderlik edebileceğimiz, aynı zamanda karanlığı geri püskürtmeye çalışabileceğimiz yapım içerisinde sis odaklı bir sistem bulunuyor ve buna göre kendi yolumuzu bulmaya çalışabiliyoruz. Bunun dışında ortamın ne kadar karanlık olduğunu görebiliyor, yanımıza okçuları dahil edebiliyor ve savunmaları için elbette menzilli silahları kullanmak durumunda kalıyoruz. Menzilli silahların dışında elbette yakın dövüş silahlarıyla beraber ön plana çıkmaya hazırlanabiliyor ve yaratıkların karşısında dimdik durmak tamamen sizin işiniz oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çürümüş bir dünya içerisinde, elbette insanlıktan geriye kalan her şeyin yok olduğu bir dünyada kendimizi bulabiliyor ve bu da bizlere karanlık bir yapıyı beraberinde getiriyor. Dolayısıyla karanlık içerisinde aydınlığa erişmek tamamen bizim işimiz oluyor.

Bu tarz detaylarla beraber hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimiz yapımda kendi yapılarınızı inşa edebileceğiniz, aynı zamanda ordularınızı yani birliklerinizi yönetebileceğiniz bir sistem bulunuyor. Bu tarz detaylarla beraber en iyi şekilde oyundaki yerinizi alabiliyor ve dehşet verici sürülere karşı direnmek tamamen sizin işiniz oluyor. Burada yer aldığınız süre boyunca sürekli olarak üzerinize çeşitli düşmanlar geliyor ve her düşmanın burada farklı şekillerde hamleleri bulunabiliyor. Onları ortadan kaldırmak ve kendinizden uzak tutmak tamamen sizin işiniz olurken, bunları gerçekleştirmek için surlar dikebiliyor, çeşitli tuzaklar kurabiliyor ve daha fazla detay ile beraber oyunda hızlı bir şekilde ilerlemek durumunda kalıyorsunuz.
 
 
 
Oyunun temelinde zaten kendinizi ait bir bölge inşa etmek ve aynı zamanda savunmak bulunuyor. Bu detaylarla beraber temel hedefinizi yerine getirmek durumunda kalıyor ve farklı farklı görevleri burada yapmanız gerekiyor. Akabinde ise farklı kaleler tasarlayabiliyor, tuğlalarla beraber farklı yapılar inşa edebiliyor, surların size öncülük etmesine yardımcı olabilir ve karanlığı geriye püskürtmek tamamen sizin işiniz oluyor. Bu tarz detaylarla beraber keşif dolu bir dünyada bulunabiliyor ve etrafı keşfetmek burada oldukça önem arz ediyor. Çünkü bu tarz oyunlarda ne kadar çok kaynak toplarsak ve ne kadar çok etrafı keşfedersek, o kadar çok hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor ve kendinize ait bir yol açabiliyorsunuz.
 
Bunun dışında, strateji oyunları içerisinde yer aldığınız süre boyunca her oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor ve kendi deneyiminizi burada özelleştirebiliyorsunuz. Tüm bu detayların haricinde, yapım içerisinde kurabileceğiniz farklı sistemler bulunuyor ve bu sistemlerle beraber farklı yapılar inşa edebiliyor, en iyi şekilde oyundaki yerinizi alabiliyorsunuz. Bu tarz detaylarla beraber hızlı bir şekilde ilerleyebileceğiniz, farklı görevler yapabileceğiniz, aynı zamanda düşmanları ortadan kaldırabileceğiniz yapımda yukarıdan düşmanlara mızraklar fırlatabilir, oklar yağdırabiliyor, taşları atabiliyor ve çok daha fazla detay ile beraber düşmanları ortadan kaldırmak tamamen sizin işiniz oluyor.

İnsanlığın yok olmaya başladığı bir dünyada yer aldığınız süre boyunca sağ kurtulan son afetzedelere burada liderlik etmek durumunda kalıyorsunuz. Dolayısıyla oyun içerisinde sadece siz değil, aynı zamanda sizinle beraber farklı kazazedelerin bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Bu insanlara liderlik edebileceğiniz yapım içerisinde elbette dehşet dalgalarını ortadan kaldırmak tamamen sizin işiniz oluyor ve aynı zamanda ahşaptan taşa oldukça karmaşık yapılarla beraber kendinize ait bir kale inşa etmek durumunda kalıyorsunuz. Devasa kaleler tasarlayıp, tuğlalarla beraber sıfırdan inşa edebileceğiniz yapımda dilediğinizi gerçekleştirebiliyor ve inşa etmiş simülasyonların oldukça ön planda olduğunu aktarabiliyoruz. Surların açılan kısımlarını savunmak için buralara farklı birlikler gönderebiliyor, buraları savunmak ve zayıf noktaları güçlendirmek için elinizden geleni yapmak durumunda kalıyor ve cesur savunmaları burada oldukça ön plana çıkarabiliyorsunuz. Bunun dışında elbette her bir bireyin yani kurtulanın farklı yetenekleri bulunuyor ve bu detaylarla beraber hızlı bir şekilde ilerleyebiliyorsunuz. Her kurtulana en iyi şekilde değerlendirebileceğiniz devasa yapılar inşa edebileceğiniz ve aynı zamanda taştan duvarlar örebileceğiniz yapım içerisinde güçlü ve cesur savunmalar inşa ederken, aynı zamanda devasa duvarlar ortaya dökerek düşmanların size yaklaşmasını önleyebiliyorsunuz.
 
 
 
Ne kadar çok yetenekle beraber karşılaşabilirseniz, o kadar çok kuşatmadan kuşatmaya doğru ilerleyebilir ve geceden geceye büyüyen saldırılarla beraber karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun dışında oyun içerisinde yer aldığınız süre boyunca askeri gücünüzü sürekli olarak arttırmanız gerekiyor. Çünkü bu tarz detaylarla beraber sürekli olarak zorluk derecesi arttığını söyleyebiliyor ve her gün gelen düşmanların sayısının burada daha yukarıya çıktığına göre biliyorsunuz. Dolayısıyla sizin de bu kapsamda gelişmeniz ve akabinde ise daha fazla savunma mekanizmasına sahip olmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde hayatta kalabilir ve kendi bölgenizi savunabilirsiniz. Bilinmezliğin ötesinde yer aldığınız süre boyunca elbette üzerinize doğru tuhaf düşmanların ve yaratıkların geldiğine görebilir ve onları ortadan kaldırmak için dikkat çekici unsurlarla ilerlemeniz gerekiyor. Kuşatmadan kuşatmaya geçiş yapabileceğiniz yapım içerisinde yukarıda bahsettiğimiz gibi dehşet gruplarına karşı hayatta kalmak tamamen sizin işiniz oluyor. Saldırılara karşı bir yandan kendinize en iyi şekilde direnirken görebilirken, diğer taraftan ise askeri gücünüzü ve inşa etme kabiliyetinizi burada ortaya çıkarmak durumundasınız.
 
Büyük kaleler tasarlayabileceğiniz ve kaleler içerisinde en iyi şekilde yer alabileceğiniz yapımda, son şehirdeki en güvenlikten tamamen siz sorumlusunuz. Dolayısıyla yapım içerisinde yer aldığınız süre boyunca hisarları yükseltebiliyor, karakollar inşa edebiliyor, dehşet sürülerini ortadan kaldırabiliyor ve savunmalarınızı en iyi şekilde yükseltmeniz temel hedefiniz olarak karşınıza çıkıyor. Oyun içerisinde elbette açabileceğiniz bir harita bulunuyor; bu haritada nerelere doğru gidebileceğinize tamamen siz karar verebilir ve savunmanızı istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bunun dışında elbette her bir oyuncu burada farklı strateji ve planlama benimseyebiliyor ve buna göre kendi oyun tarzını oyuna dahil edebiliyorsunuz. Hangi kısımdan başlamak istiyorsanız ona göre kendi kısımlarınızı belirleyebiliyor ve hızlı bir şekilde oyundaki yerinize alabiliyorsunuz. İster önceden tasarladığınız planları kullanın isterse de sıfırdan yani diğer oyuncuların paylaştığı topluluk eserlerini kullanın, bu kısım sizin seçimlerinizle beraber değişkenlik gösterebiliyor ve zorluklara karşı gelmek tamamen sizin işiniz oluyor.
 
Ek olarak oyun içerisinde elbette farklı sistemlerle beraber tuhaf yapılar inşa edebilir ve yukarıda bahsettiğimiz gibi derin üzerine oluşturduğunuz köprüyle beraber burayı savunmayı yükleyebilir ve gelen düşmanları buradan ortadan kaldırabilirsiniz. Dolayısıyla oyun içerisinde yer aldığınız süre boyunca tüm stratejik detayları tamamen siz düşünebilir ve buna göre çeşitli iklimlerde yer alabilirseniz, oyunda gece gündüz döngüsünün haricinde bir de mevsim geçiş sistemi bulunuyor. Bu dinamik sistemlerle beraber elbette hem ortamın değiştiğini hem de düşmanların daha da tuhaflaştığını görebiliyorsunuz. Dolayısıyla her mevsim ve her gece gündüz döngüsü boyunca farklı düşmanların ve yaratıkların sizlere sunulduğunu aktarabiliyoruz. Dolayısıyla yapım içerisinde karşılaşabileceğiniz farklı zorlukların olduğunu söyleyebiliyor ve buna göre kendi savunmalarınızı hazırlamak zaten temel hedefiniz olarak karşınıza çıkıyor. Bu sayede kendi kalenizi inşa edip elbette savunmak, aynı zamanda hayatta kalmak oyunu temel hedeflerinden bir tanesi diyebiliriz.
 
 

Hızlıca inşa edebileceğiniz ve kendi yaratıcılığınızla beraber planlamalar yapabileceğiniz, aynı zamanda kalenizi yükseltebileceğiniz yapımda her geçen gün daha güçlü düşmanlar sizlere sunulduğunu ve yeni araçların burada karşıda çıktığını aktarabiliyoruz. Elbette oyun içerisinde ihtiyacınıza uygun çeşitli kaynaklar ve araçlar bulunuyor; bunları elde etmek için farklı hamleler yapmanız gerekiyor. Kaynak yataklarından depolara giden yolları en iyi şekilde sizin korumanız gerekiyor ve aynı zamanda buraları korurken elbette ideal bir üretim sistemi oluşturmanız gerekiyor.
 
Çatı üstlerine yapılar kurabileceğiniz ve çatı üstlerinden elbette düşmanları ortadan kaldırabileceğiniz yapımda, yapısal bütünlükle beraber yük taşıyan dinamikleri en iyi şekilde tasarlamanız lazım. Çünkü yük taşıyan kolonları kestiğiniz anda yapıların parçalandığını ve kullanılamaz hale geldiğini söyleyebiliyoruz. Bunun dışında elbette oyun içerisinde harcayabileceğiniz ve üretim kısmına dahil edebileceğiniz taş ocakları bulunuyor. Bu ocakları inşa edip kullanabilir ve en iyi şekilde taşlar yaparak düşmanları ortadan kaldırabiliyorsunuz. Düşen parçalarla beraber dost ve düşman fark etmeksizin elbette altta kalanın canı çıkabiliyor. Dolayısıyla bu durumda dikkat etmeniz gerekiyor ve taşları atarken oldukça dikkat ederek düşmanları ortadan kaldırmak tamamen sizin işiniz oluyor. Farklı zayıflıklarla beraber aynı zamanda tuzaklar kurabiliyor ve bunlarla düşmanları ortadan kaldırmak çok daha eğlenceli hale gelebiliyor.
 
 
 
Dehşetler gündüzleri daha az bir şekilde sizlerin karşısına çıksa da, geceleri daha farklı ve güçlü bir şekilde sunuluyor diyebiliriz. Güneş batmaya başladığında elbette düşman güçlerinin çok daha fazla güçlendiğini ve sayıların arttığını görebiliyorsunuz. Dolayısıyla geceleri dehşeti yaşamamak için, burada en iyi şekilde yerinizi alabiliyor ve alevli oklarla ve zehirli şişelerle beraber düşmanları toku bir şekilde ortadan kaldırabiliyorsunuz. Aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli tuzaklar kurabiliyor ve surların üzerinden taşlar fırlatabiliyor, akıllı bir mimari sistemle beraber düşmanlara en iyi şekilde savunma yapabiliyorsunuz. Savunma teknolojisini en iyi şekilde güçlendirebileceğiniz bu yapımda farklı sistemleri kullanarak diğer oyunculardan farklı olabilir, kaynak toplama karakollarından birim toplama merkezlerine kadar sürekli olarak yeni birlikler üretebilir ve böylece savunmanızı güçlendirebilirsiniz.

Harap olmuş bir dünyada yer aldığınız süre boyunca elbette kendinize ait bir dünya inşa edebiliyor ve çürüyen yaratıkların bulunduğu bu dünyada hayatta kalmak tamamen sizin işiniz oluyor. Oyunun, zaten yukarıda bahsettiğimiz ve linkini verdiğimiz Steam sayfasında açık durumda. Dilerseniz bu sayfa üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız, bir göz atıp şans vermenizde fayda var.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Haberleri (2024) Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: birinci şahıs açık dünya keşif Çıkış Tarihi: Açıklanmadı
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 0 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Epic Games Bu Hafta 1.600 TL'lik İki Oyunu Ücretsiz Veriyor! 06 Eylül Atmosferiyle Dikkat Çeken Selfloss Çıktı: Neler Sunuyor? 06 Eylül PUBG Nations Cup 2024 Başlıyor 06 Eylül Konami, AC Milan ve FC Internazionale Milano ile El Sıkıştı 06 Eylül Titan Quest 2 İçin 40 Dakikalık Oynanış Videosu Yayınlandı 05 Eylül
Forumdan Konular
DH'den Haberler