Crash Bandicoot Mutlaka Sony'e Geri Dönmeli

23.11.2013 10:54 Alkan Adakaner


      Playstation 1 kullanıp da Crash Bandicoot serisini unutabilen var mı? Her ne kadar Playstation 4’ün çıkışı yaklaşsa da hala “bir Crash oyunu çıksa da oynasak” diyen oyuncuların sayısı hiç de az değil. Playstation 1’de Naughty Dog tarafından geliştirilen Crash Bandicoot serisi platform oyunları arasında çok özel bir yere sahipti. Sanırım bunun başlıca nedenleri harika bir ana karaktere sahip olması, üst düzey oynanabilirlik ve bölüm tasarımlarıydı. Zaten geliştirici Naughty Dog’un ne kadar yetenekli olduğunu daha sonra Jak and Daxter serisi, Uncharted serisi ve The Last of Us gibi önemli yapımlarda anladık. Crash Bandicoot’un yaratıcılarından Mark Cerny’nin Playstation 4’ün donanımını şekillendiren kişi olduğunu söylersek sanırım bu kişilerin Sony için ne kadar özel olduğunu daha iyi anlatabiliriz.
 
      Sony her ne kadar Playstation 4’te Knack adlı platform oyunuyla karşımıza çıkacak olsa da şunu çok iyi biliyoruz ki bu oyun asla Crash Bandicoot’un yerini tutamaz. Mark Cerny bile Killzone: Shadow Fall gibi hardcore oyunlardan sonra Knack’in tercih edilebileceğini söylüyor. Halbuki Crash Bandicoot serisi piyasadaki her oyuna rahatça kafa tutabilecek ve insanların birinci tercihi bile olacak düzeydeydi. Naughty Dog tarafından hazırlanacak bir Crash Bandicoot oyunu sanırım yıllardır Sony konsollarını takip edenlerde büyük heyecan yaratacaktır. Bunun yanında Sony yeni bir Crash Bandicoot oyunuyla oldukça yüksek satış miktarına ulaşabilir. Playstation 1’deki bütün crash Bandicoot oyunlarının 5 milyondan fazla sattığını hatırlatalım. Bugün kaç tane Sony oyunu 5 milyondan fazla satıyor ki? Sony acilen tekrar Crash Bandicoot’un lisans haklarını satın almalı dersek abartmış olur muyuz?
 
     Bugün Nintendo’nun Mario konusundaki stratejisine hayran kalmamak elde değil. Mario nasıl Nintendo’nun maskotu ve en çok satan oyunu olduysa Crash Bandicoot serisi de benzer bir rolü üstlenebilirdi. Playstation markası hiç kuşkusuz Crash Bandicoot ile çok değerli hale gelirdi. Şunu açık açık söyleyebilirim Uncharted veya The Last of Us gibi oyunlara büyük bir sevgim olsa da Crash Bandicoot kadar popüler olma potansiyellerinin olduğunu söyleyemeyiz; çünkü bu oyunlar sadece belli bir kitleye hitap ediyorlar. Buna karşın Crash Bandicoot serisi 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bir isimdir. Bugün Mario oyunları nasıl Nintendo konsollarını sattırıyorsa, Crash Bandicoot da Sony konsollarının satışlarını arttırabilirdi.

 
     Son olarak Wii U için piyasaya çıkacak olan Super Mario 3D World veya Wii’deki Super Mario Galaxy gibi serilere bakınca Crash Bandicoot’un da benzer bir popülerliğe ve kaliteye ulaşamaması gerçekten çok üzücü; çünkü burada olaya Playstation hayranı veya başka bir platformun hayranı olarak bakmamak gerekiyor. Tıpkı Mario serisi gibi Crash Bandicoot da platform oyunları türünde oyun dünyasının yapı taşlarından olabilirdi. Sonuçta kazanan oyuncular olacaktı. Bu büyük bir potansiyel malesef kullanılamadı.
 
Crash Team Racing
 
      Crash Bandicoot ile Crash Team Racing’i birbirinden ayırmak gerekiyor. Bunun sebebi Crash Team Racing’in bir kart yarışı oyunu olması değil; aslında bunun sebebi Crash Team Racing’in unutulmayacak bir marka olması. Mario Kart nasıl Nintendo konsollarının vazgeçilmez oyunuysa Crash Team Racing’i oynamayan bir Playstation hayranı düşünmek mümkün değil. Playstation 1’i kullanıp da gerçekten Crash Team Racing’i oynamamak mümkün mü? Aslında oyunun satış miktarına bakarsak (yine 5 milyondan fazla) oyunu oynamayan oyuncular da var, ama çok şey kaçırdıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. PS1’e normalde 2 joy pad bağlanabilmesi sebebiyle oyunculara 4 kişilik oyun imkanı sunan multitab (yeni oyuncular bilmez) aldıran Crash Team Racing arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz en harika yapımlardan biriydi.
 
 
 
     Sanırım Playstation 1’de Winning Eleven ile birlikte başında en çok zaman harcanan oyunlardan biri de Crash Team Racing idi. Kısaca CTR olarak bilinen bu oyun şimdiki DLC gibi içeriklere sahip olmadan yıllarca bizi başında tutmayı başardı. Bunun sebebi mükemmel oyun dinamikleri, hızlı yarışlar ve sanırım arkadaşlarla daha büyük eğlence sunmasıydı. Gran Turismo, Test Drive, Need for Speed, Colin McRae Rally gibi mükemmel yarış serilerinin arasında Crash Team Racing farklı bir deneyim sunarak “efsane” olmayı başarmıştı. Yine Naughty Dog tarafından geliştirilecek bir Crash Team Racing oyunu çok yüksek satış miktarına ulaşabilir. Bizce Sony Little Big Planet Karting gibi satışları berbat olan oyunlar yerine Crash Team Racing’i geliştirmek çok daha akıllıca olurdu.

     Örneğin Mario Kart oyunlarına bakalım. Mario Kart DS’in 22 milyon adet, Mario Kart Wii’nin ise 33 milyon adet sattığını duymak sizi şaşırttı mı? Bugün Mario Kart, Grand Theft Auto gibi bir seriye satışlar konusunda kafa tutacak, hatta onu geçecek bir seri haline gelmiştir. Yani her 3 Wii kullanıcısından biri Mario Kart almış. Sony de Crash Team Racing ile benzer bir başarıyı yakalayabilirdi. Tabi bu oyunların Naughty Dog gibi üst düzey geliştiricilerin elinden çıkması şart. Little Big Planet Karting gibi oyunlarla benzer başarıyı yakalayamazsınız.
 
Crash Bandicoot Geri Dönüyor mu?

       Bugünlerde Crash Bandicoot’un yeniden oyun dünyasına döneceği söylentileri internet aleminde konuşuluyor. Sony gerçekten de böyle bir hamle yapabilir mi? Playstation 1 döneminde oyun dünyasına sunduğu bu şaheser yeniden eski günlerine dönebilir mi? Hiç kuşkusuz dönse bile bu kolay bir iş olmayacaktır. Öncelikle eğer Crash Bandicoot, serinin yaratıcısı Naughty Dog tarafından hazırlanmazsa hayal kırıklığına hazır olun. Naughty Dog dünyanın en başarılı geliştiricilerinden biri konumunda ve böyle büyük bir sorumluluğu ancak onlar üstlenebilir.
 

       Nintendo’ya bağlı Retro Studios nasıl Donkey Kong ve Metroid serisini mükemmel bir şekilde geri döndürdüyse, sadece Naughty Dog, Crash Bandicoot’u oyun dünyasına eskisi gibi güçlü bir şekilde döndürebilecektir. Örneğin Crash Team Racing’i online içerikleri ile birlikte Playstation 4’e yakışır bir şekilde çıkardıklarını hayal edin. Crash Bandicoot serisini Playstation 4’te mükemmel grafikler ve eğlenceli oynanış yapısıyla oynama şansı yakaladığınızı düşünün. Düşüncesi bile yüreğinizi ısıtıyor ve sizi heyecanlandırıyor öyle değil mi? Eğer Playstation 1 döneminde Crash serisini oynadıysanız heyecanlanmamanız mümkün değil. Umarız Sony böylesine kritik bir adım atar. Dediğimiz gibi bu Playstation hayranların için değil, oyunculuk için önemli bir adım olacaktır.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Bölüm Sonu Canavarı Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: Açıklanmadı Dağıtıcısı: Açıklanmadı Tür: Entertainment Çıkış Tarihi: 5 Mayıs 2009
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 42 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Hız Tutkunlarının İkonik Kahramanı: Sonic Serisinin Macerası 2 8 Dk önce Hız Tutkunlarının İkonik Kahramanı: Sonic Serisinin Macerası 29 Nisan Cities Skylines 2'ye DLSS Desteği Eklendi 29 Nisan Palworld İçin Yeni Güncelleme Geliyor: Yeni Pals Türleri Yolda 29 Nisan Life is Strange Yapımcılarının Yeni Oyunundan Fragman Yayınlandı 29 Nisan
Forumdan Konular
DH'den Haberler